
Ioan Strugari, primarul comunei Parva. Foto: Facebook
28/02/2018
Primul primar român care a semnat Declarația de Unire cu Republica Moldova: "Are forță în cazul unui referendum"
Comuna Parva din județul Bistrița-Năsăud este prima localitate din România care a votat o Declarație de Unire cu Republica Moldova, după ce mai mulți primari basarabeni au semnat astfel de documente, a căror valoare este, deocamdată, una simbolică.
Am stat de vorbă cu primarul din Parva, Ioan Strugari (PSD), pentru a afla de ce a făcut acest gest și ce efecte speră să producă printre colegii săi din administrațiile locale.
„Știu că ei doresc de îndată să se refacă țara”
Potrivit presei de la Chișinău, peste 50 de localități din Republica Moldova au semnat deja Declarația de Unire cu România. Acest val unionist începe să fie sprijinit, timid, și de primari din România.
Primul care a făcut publică o astfel de Declarație, votată în unanimitate de Consiliul Local, este Ioan Strugari, edilul comunei Parva din județul Bistrița-Năsăud.
„Am fost în Basarabia, sunt înfrățit cu localități din zona Nistrului − partea din limita transnistreană −, cunosc oameni de acolo și știu că ei doresc de îndată să se refacă țara, să se refacă România.
Discut cu primari de acolo care doresc ca localitățile noastre să se înfrățească, să aibă ocazii culturale și să poată implica mai mult generația tânără”, a explicat Strugari pentru PressOne.
„La o astfel de acțiune am fi împreună toți”
El spune că, deși documentul are o valoare simbolică, s-ar putea dovedi o bază pentru organizarea unui posibil referendum având ca temă unirea Basarabiei cu România.
„Un Consiliu Local nu are forța juridică să stabilească asta, dar documentul are o forță electorală, populară. Are forță în cazul unui referendum: înseamnă că, la un referendum, poate să mobilizeze o localitate în favoarea acestei idei.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
La mine, de exemplu, toate partidele au fost împreună la vot. La o astfel de acțiune am fi împreună toți”.
Primarul din Parva crede că tema unionistă ar trebui reînviată în Anul Centenarului:
„Ar fi nedrept ca obiectivul major al anului să fie altul. Eu nu cred că există, pentru generația noastră, un obiectiv politic mai mare decât unirea cu Basarabia”, a arătat Strugari.
Potrivit Declarației votate de Consiliul Local al comunei Parva,
„Generaţia de azi are datoria morală de a lupta pentru aceleaşi idealuri apărate cu preţul vieţii lor de înaintaşii noştri.
Spotmedia. ro: Vandalism și agresivitate în parcurile din București. De ce sunt nepăzite de aproape 5 ani
Marile parcuri din București nu mai sunt sigure. De la începutul acestui an, s-au incendiat locuri de joacă, arbori și toalete publice mobile. S-au vandalizat clădiri, s-au rupt bănci și coșuri de gunoi. Când vom scăpa de toate astea nu e foarte clar, în acest moment. După ce s-a chinuit vreo 3 ani la rând, Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) din cadrul PMB a reușit, în sfârșit, să ducă la bun sfârșit o licitație pentru paza parcurilor.
Spotmedia.ro: Harta unui vis. 500 km noi de piste de bicicletă în București. De ce la Copenhaga și Amsterdam se poate, dar la noi e aproape imposibil
Consiliul General urmează să adopte un masterplan velo pentru București. E comandat de Nicușor Dan și propune amenajarea unei rețele de 550 km de piste: 150 km pe marile bulevarde și 400 km pe străzi secundare. Cu sugestii concrete și exemple din alte țări.
Poporul român nu poate sărbători Centenarul Unirii 2018 fără o parte din teritoriile româneşti care au făcut obiectul marii sărbători de la Alba Iulia în 2018.
O sărbătoare adevărată a poporului român poate avea loc în aceleaşi condiţii din 1918″.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this