Ioan Strugari, primarul comunei Parva. Foto: Facebook

Primul primar român care a semnat Declarația de Unire cu Republica Moldova: "Are forță în cazul unui referendum"

Comuna Parva din județul Bistrița-Năsăud este prima localitate din România care a votat o Declarație de Unire cu Republica Moldova, după ce mai mulți primari basarabeni au semnat astfel de documente, a căror valoare este, deocamdată, una simbolică.

Am stat de vorbă cu primarul din Parva, Ioan Strugari (PSD), pentru a afla de ce a făcut acest gest și ce efecte speră să producă printre colegii săi din administrațiile locale.

„Știu că ei doresc de îndată să se refacă țara”

Potrivit presei de la Chișinău, peste 50 de localități din Republica Moldova au semnat deja Declarația de Unire cu România. Acest val unionist începe să fie sprijinit, timid, și de primari din România.

Primul care a făcut publică o astfel de Declarație, votată în unanimitate de Consiliul Local, este Ioan Strugari, edilul comunei Parva din județul Bistrița-Năsăud.

„Am fost în Basarabia, sunt înfrățit cu localități din zona Nistrului − partea din limita transnistreană −, cunosc oameni de acolo și știu că ei doresc de îndată să se refacă țara, să se refacă România.

Discut cu primari de acolo care doresc ca localitățile noastre să se înfrățească, să aibă ocazii culturale și să poată implica mai mult generația tânără”, a explicat Strugari pentru PressOne.

„La o astfel de acțiune am fi împreună toți”

El spune că, deși documentul are o valoare simbolică, s-ar putea dovedi o bază pentru organizarea unui posibil referendum având ca temă unirea Basarabiei cu România.

„Un Consiliu Local nu are forța juridică să stabilească asta, dar documentul are o forță electorală, populară. Are forță în cazul unui referendum: înseamnă că, la un referendum, poate să mobilizeze o localitate în favoarea acestei idei.

La mine, de exemplu, toate partidele au fost împreună la vot. La o astfel de acțiune am fi împreună toți”.

Primarul din Parva crede că tema unionistă ar trebui reînviată în Anul Centenarului:

„Ar fi nedrept ca obiectivul major al anului să fie altul. Eu nu cred că există, pentru generația noastră, un obiectiv politic mai mare decât unirea cu Basarabia”, a arătat Strugari.

Potrivit Declarației votate de Consiliul Local al comunei Parva,

„Generaţia de azi are datoria morală de a lupta pentru aceleaşi idealuri apărate cu preţul vieţii lor de înaintaşii noştri.

Poporul român nu poate sărbători Centenarul Unirii 2018 fără o parte din teritoriile româneşti care au făcut obiectul marii sărbători de la Alba Iulia în 2018.

O sărbătoare adevărată a poporului român poate avea loc în aceleaşi condiţii din 1918″.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...