Noile partide locale sunt dezavantajate de alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. Foto: Raul Ştef

Primele patru partide locale: București, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Iași

Până acum patru luni, pentru a înființa un partid în România aveai nevoie de 25.000 de membri din cel puțin 18 județe și municipiul București, dar nu mai puțin de 700 de membri din fiecare județ și municipiu. În același timp, în Italia erau suficienți trei membri, la fel ca în Anglia, de exemplu.

În primăvara acestui an, Legea partidelor din România a fost modificată după acest model – trei membri sunt suficienți -, iar efectele încep să se vadă.

La București, Târgu Mureș, Iași și Cluj-Napoca apar partide locale ai căror fondatori își propun să spargă monopolul celor două formațiuni mari, PNL și PSD, pentru a dezvolta proiecte de care, consideră ei, comunitățile au atâta nevoie.

Omul de afaceri Dan Mașca a înființat primul partid din Târgu Mureș „fără șef la București”. Foto: Arhiva personală

Partidul Oamenilor Liberi, la liber

Omul de afaceri mureșean Dan Mașca spune că Partidul Oamenilor Liberi, pe care l-a fondat împreună cu patru parteneri la Târgu Mureș, este efectul muncii de ani de zile în sprijinul modificării legii care reglementează înființarea unui partid politic.

De altfel, experiența pe care a dobândit-o e „la liber”: Mașca spune că oferă consultanță și documentație gratuite oricăror cetățeni care doresc să-și înființeze partide locale.

„Modificarea legislației este un proiect pe care l-am dus la capăt. Am finanțat din banii mei studii la nivel academic, referitoare la sistemul politic. Am mers la dezbateri, am luptat pentru această idee, de libertate politică. De 4 luni încoace, în România există o libertate politică pe care noi nu am avut-o în ultimii 70 de ani, aceea de a înființa foarte ușor un partid pentru a participa la alegerile locale. Noi suntem rezultatul propriei noastre munci. Când o să apară tot mai multe mișcări de acest gen, locale, veți vedea că partidele mari, care dețin monopolul politic, nu vor mai avea ce să facă”, arată Mașca.

Nu îl sperie nici posibilitatea ca Tribunalul să-i radieze partidul, în cazul în care nu va participa, așa cum cere legea, la alegeri în cel puțin 75 de circumscripții electorale și la două scrutinuri succesive.

„Aici există mai multe variante. Când vor dori să radieze partidul, voi merge la Curtea Constituțională. Sau altfel, dacă ușor am făcut un partid, îl facem din nou – n-o să-i mai spună Partidul Oamenilor Liberi, ci Partidul Oamenilor Veseli. Tot noi vom fi și tot proiectele noastre pe care oamenii le cunosc”, explică Mașca.

Obiectivul partidului său este de a ajunge în Consiliul Local și de a pune pe agenda de investiții proiecte de tip smart city. În viziunea sa, România este suma comunităților bine guvernate, și crede în forța exemplului pozitiv.

De-a lungul anilor, Mașca și-a dedicat o parte din timp pentru a finanța cercetări și campanii de comunicare și informare cetățenească referitoare la modelele politice din alte țări. O parte din rezultatele studiilor, precum și documentația depusă în sprijinul modificării Legii partidelor pot fi consultate pe site-ul AMPER – Asociația pentru Minți Pertinente. 

***

Și la Iași se înființează un partid nou, cu sfaturi de la Târgu Mureș. Scopul său: o schimbare profundă în comunitate.

Suntem o initiațivă locală, independentă, neafiliată. Nu vrem să ne afiliem cu partidele tradiționale. Vrem să investim timp și energie în a face ceva pentru Iași. Vrem să arătăm că lucrurile se pot face în alt fel. Vrem să dăm un exemplu. Nu suntem amatori, suntem serioși. Dar obiectivul nostru e mai profund, ține de schimbarea felului în care se fac lucrurile. Suntem o inițiativă locală, dar nu una de nișă. Nu suntem o inițiativă activistă, care vrea să dărâme tot. Vrem să construim un oraș prosper pentru toți. Contează mai puțin ce șanse avem acum. Noi trebuie să pornim și să mergem în direcția corectă. Mergem înainte indiferent de ce șanse avem”, spune Andrei Postolache, liderul partidului Pentru Iași.

Postolache a fost angajat al unei multinaționale de IT cu birouri la Iași. El spune că, în acest moment, cheltuielile legate de înființarea partidului sunt suportate de către fondatori. În viitor, după ce vor apărea norme de aplicare pentru posibilitatea de a primi finanțări sau sponsorizări prin metode online, aceasta va fi formula pentru care va opta noul partid.

La Cluj, Liviu Alexa își propune să câștige câteva locuri în Consiliul Local. Foto: Arhiva personală Facebook

La Cluj-Napoca, omul de afaceri Liviu Alexa, care deține un ziar local, spune că partidul său, Noul Cluj, are finalizată documentația pentru a putea fi înregistrat legal.

„Pentru demersul ăsta m-am consultat mult cu Nicușor Dan, pentru că e nevoie de cât mai mult pragmatism. În acest moment, finanțez cheltuielile din micile mele resurse, dar poate din primăvară vom merge pe o variantă de sponsorizări sau people sponsorship, chiar dacă în România nu avem exercițiul acesta. Oricum, e clar că cine merge în campanie cu partide de tipul ăsta trebuie să fie foarte transparent”, spune Alexa.

El crede că cea mai mare provocare va fi să depășească stadiul de „SRL politic”. „Îmi doresc să duc cu mine încă doi, trei oameni în Consiliul Local Cluj-Napoca. Doi-trei consilieri locali deja înseamnă dezbatere, proiecte noi. Mai cred că pariul acestor formațiuni politice locale este să găsească punți comune, să se poată forma o rețea care să împingă spre București oameni noi. Dacă nu, rămâne un proiect personal”.

Mai ambițios, Nicușor Dan vizează direct Primăria Capitalei, potrivit anunțului făcut pe site-ul său oficial.

Scopul său declarat – similar cu al celorlalți lideri de noi partide – este creșterea calității vieții în orașul în care trăiește. Cheltuirea eficientă a banilor publici, eliminarea mafiei din administrația locală sau dezvoltarea urbanistică sănătoasă a Bucureștiului se află, de asemenea, printre obiectivele sale.

*

La acest material a contribuit și colegul meu Alex Enășescu.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter perntru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...