Rectorul UEMR din Reșița, Andrade Bichescu (în stânga) și Mitropolitul Ardealului Laurențiu Streza, unul dintre susținătorii Universității reșițene. În 2011, Streza a primit titlul de Doctor Honoris Causa. FOTO (c) pagina de Facebook a Universității Eftimie Murgu Reșița.

Precedent în Educație: o universitate de stat ar putea fi desființată în următoarele 3 luni

Ministerul Educației a aprobat, printr-un Ordin al ministrului interimar Daniel Breaz, monitorizarea Universității „Eftimie Murgu” (UEMR) din Reșița, pentru care Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU) a cerut, în luna iulie, destituirea rectorului, ca urmare a neregulilor grave constatate.

Este pentru prima oară când o instituție care face parte din sistemul național de învățământ superior din România poate ajunge să fie desființată ca entitate juridică și reorganizată.

O parte din oamenii Ligii Studențești din Universitatea din Reșița, în vacanță la mare. FOTO: pagina de Facebook oficială a UEMR

Ordinul ministerial a fost dat în 21 august și aprobă metodologia de monitorizare specială a UEMR, începând cu data publicării lui în Monitorul Oficial, pentru o perioadă de 3 luni.

În tot acest timp, Universitatea trebuie să emită rapoarte succesive, în care să demonstreze că toate carențele privind calitatea învățământului, resursa umană și financiară sunt pe cale să fie corectate.

Fiecare dintre rapoartele lor va fi verificat la sursă de inspectori din cadrul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), CEMU și Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS).

Potrivit „Metodologiei de monitorizare specială”, această măsură are în vedere „asigurarea respectării standardelor legale de calitate specifice învățământului superior, privind întreaga activitate didactică, de cercetare științifică, economico-financiară, administrativă, de finalizare a studiilor, de eliberare a actelor de studii”.

În toate aceste domenii, CEMU a constatat că Universitatea din Reșița a acționat fără nicio considerație față de actul de învățământ, transformându-se într-o fabrică de diplome, cu profesori nepregătiți profesional și angajați pe criterii netransparente.

Ministerul a cerut UEMR să elaboreze un „plan de măsuri în vederea asigurării respectării reglementărilor privind organizarea și funcționarea Senatului universitar, organizarea și funcționarea învățământului superior, cercetarea universitară, respectarea prevederilor legale privind desfășurarea concursului de ocupare a posturilor didactice vacante, managementul financiar, etica universitară și asigurarea calității în învățământul superior”.

Universitatea trebuie să remedieze, pas cu pas, toate deficiențele constatate prin hotărârea CEMU 43/25.07.2019, despre care PressOne a scris pe larg aici.

Pe parcursul monitorizării, Universitatea trebuie să prezinte Ministerului rapoarte de progres.

Acestea trebuie să conțină informații despre evidența studenților înmatriculați pe specializări, forme de învățământ și locații geografice, registrele matricole, cataloagele de examene, transferuri, exmatriculări, planurile de învățământ, ștatele de funcții ale personalului didatic, administrarea bazei materiale, capacitatea de cazare a studenților, activitatea economico-financiară și toate actele elaborate de Universitate și de Senat.

” Comisia de monitorizare specială se va deplasa ori de câte ori este nevoie la instituție pentru a verifica conformitatea și realitatea celor precizate de către universitate în rapoartele de progres transmise și va întocmi rapoarte ce vor prezenta stadiul îndeplinirii planului de măsuri elaborat de către Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița”.

Fragment din „Metodologia de monitorizare specială a Universității Eftimie Murgu” din Reșița, aprobată prin Ordin de ministru în 21 august 2019

Până la sfârșitul lunii septembrie, comisia de monitorizare specială va întocmi un raport intermediar prin care va formula o propunere privind măsurile provizorii în ceea ce privește activitatea didactică și de cercetare și situația financiară a Universității, iar în octombrie, aceasta trebuie să depună un dosar de evaluare instituțională la ARACIS sau la altă agenție de Asigurare a Calității din țară sau din străinătate, înregistrată în Registrul European pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (EQAR).

În urma unui raport devastator, CEMU a solicitat, în premieră, printr-o decizie de la finalul lunii iulie, revocarea din funcție a rectorului UEMR, Andrade Bichescu, și reorganizarea instituției de învățământ în cadrul altor universități, adică dizolvarea ei ca entitate juridică.

Decizia a fost publicată în 25 iulie 2019 și are la bază analiza a două dosare cu sesizări privind grave încălcări ale legislației naționale și abuzuri interne ale conducerii administrative și Senatului universitar condus de fostul rector Doina Frunzăverde. CEMU mai are în lucru alte 6 dosare, care se referă, de asemenea, la Universitatea de la Reșița.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...