Invitată la Homemade Podcast, Alina Stoleru, psiholog clinician și psihoterapeut format în psihoterapia focalizată pe emoții, vorbește despre cum se schimbă relațiile de prietenie atunci când apar căsnicia și un copil. Foto: Homemade Podcast
Invitată la Homemade Podcast, Alina Stoleru, psiholog clinician și psihoterapeut format în psihoterapia focalizată pe emoții, vorbește despre cum se schimbă relațiile de prietenie atunci când apar căsnicia și un copil. Foto: Homemade Podcast
30/05/2024
PODCAST. Cum să ne păstrăm prieteniile vii atunci când ne căsătorim și avem copii
Homemade Podcast este un podcast despre relații, cu tot ce vin ele la pachet. Realizat de Laura Popa și Andrei Leonte, podcastul poate fi urmărit pe YouTube și ascultat pe Spotify.
Se dă următoarea situație: suntem prieteni de foarte mult timp, poate chiar din liceu sau facultate. De-a lungul timpului am reușit să construim o relație de prietenie solidă, cu bunele și relele ei. Însă acum unul dintre noi se căsătorește, poate face și un copil. Viața lui arată total diferit de-a noastră și simțim că poate nu mai e loc de noi și de relația de prietenie. Sau că prietenia nu mai seamănă cu cea pe care o știam, prioritățile s-au schimbat, inclusiv și subiectele de discuție și noi nu reușim să ne mai întâlnim la jumătatea drumului.
Ce facem?
E o întrebare grea, pentru care nu există un răspuns universal valabil. Cu toate acestea, în cel mai recent episod din Homemade Podcast, Laura și Andrei au încercat să vină cu cât mai multe sugestii, iar pentru asta au avut-o alături pe Alina Stoleru, psiholog clinician și psihoterapeut format în psihoterapia focalizată pe emoții.
E bine să înțelegem încă de la început, explică psihologul, faptul că aproape toate relațiile de prietenie se schimbă atunci când unul dintre prieteni intră într-o relație de cuplu. Este ceva normal. Partea bună e că prieteniile au o caracteristică foarte șmecheră: sunt dinamice.
„Fiecare relație are caracteristica de a fi dinamică, de a se modifica și transforma în timp. Atunci când unul dintre prieteni intră într-o relație de cuplu, se schimbă prioritățile, mai ales la început. Tot focusul este spre relația de cuplu. Vrem să o consolidăm, vrem să o creștem, să ne direcționăm toată energia psihică spre relația de cuplu”, susține Alina Stoleru.
Însă pentru acest dinamism este nevoie de înțelegere și deschidere. Să luăm un alt exemplu: dacă înainte de relația de cuplu, obișnuiai ca-n fiecare sâmbătă dimineață să bei o cafea cu cel mai bun prieten, odată cu relația de cuplu acest obicei se schimbă. Poate vrei să-ți bei cafeaua cu partenerul/a. Dacă prietenul/a nu este flexibil, dispus la o schimbare de peisaj, atunci s-ar putea să apară gelozia. Și chiar și sentimentul de pierdere, explică psihoterapeutul Alina Stoleru.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
„Vine și cu sentimentul de pierdere. Nemulțumire, frustrare, gelozie. Gelozia care apare, de fapt, ascunde altceva, la un nivel mai profund. Ascunde un sentiment de tristețe și de pierdere. Pentru că eu chiar am pierdut ceva. Poate n-am pierdut relația în integralitate cu tine, dar am pierdut felul în care eram împreună”, adaugă psihoterapeutul.
Același lucru este valabil și când celălalt prieten/ă se căsătorește și, poate, face un copil. Asta în timp ce tu nici măcar nu te gândești la asta. E o realitate despre care tu nu prea știi nimic. Poți doar să-ți imaginezi cum e. Și e o realitate care-i consumă prietenului/prietenei tot mai multe resurse. Ajungeți, poate, să vă vedeți tot mai rar, iar când o faceți vorbiți despre scutece, colici, program de somn sau grădinițe. Ce facem atunci? Ce facem când simțim că prietenul nostru a luat-o pe un drum pe care noi nu-l putem urma încă și care simțim că îl îndepărtează de noi?
Psihologul Alina Stoleru ne îndeamnă să facem un pas în spate și să încercăm să ne dăm seama de câteva lucruri. Dacă simțit distanța dintre noi și prietenul nostru, cât de mare e acest decalaj? Cât de mare e distanța dintre noi?
Când jocurile video te fac campion. La 24 de ani, Ana Dumbravă este cea mai bună jucătoare de Counter-Strike din lume
„Mintea este unealta de bază și arma unui jucător profesionist și totul începe de aici”, povestește Ana Dumbravă care, la 24 de ani, a fost desemnată cea mai bună jucătoare de Counter-Strike: Global Offensive din lume.
Innovation Labs, programul românesc care accelerează afaceri și schimbă mentalități
Atunci când discută despre business sau când doresc să se lanseze în lumea antreprenoriatului, cei mai mulți dintre români se întreabă, fățiș sau în sinea lor, care este „rețeta” succesului și care sunt cele mai sigure afaceri. De ce? Printre altele pentru că, în această parte a Europei, oamenii sunt foarte sensibili la modul în care sunt percepuți de către ceilalți, iar teama de eșec este mai mare în cazul celor pentru care părerea altora contează.
Ne putem imagina două cercuri. Dacă înainte ele poate se suprapuneau, acum se îndepărtează unul de celălalt. Noi ar fi indicat să căutăm locul în care cele două cercuri se unesc și dacă ce găsim acolo este suficient pentru a păstra relația de prietenie vie. Și să purtăm o discuție pe tema asta cu prietenul/a noastră. Pe cât posibil, fără reproșuri și vinovăție, ci cu empatie și curiozitate.
Dacă simțim că ce găsim la punctul de intersecție a celor două cercuri este suficient, dar că avem probleme în a înțelege drumul pe care a plecat prietenul nostru, atunci putem scoate curiozitatea la treabă. Să-l rugăm să ne explice cum arată nouă lui viață. De asemenea, și prietenul cu viața nouă poate face un pas înainte prin a ne spune cât timp și ce resurse mai poate oferi relației de prietenie:
„Uite, disponibilitatea mea a scăzut, cam atât mai pot să fiu cu tine. Cum e asta pentru tine?” O întrebare care ar putea ajuta multe relații de prietenie care se confruntă cu probleme odată cu trecerea pe un drum diferit a unuia dintre prieteni.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Discuația, pe larg, la Homemade Podcast.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this