Foto: Facebook Primăria Municipiului București

Plase cu țurțuri și cu produse tradiționale, pixuri și pungi personalizate. Pe ce cheltuiesc administrațiile locale banii în sezonul festiv

Noiembrie și decembrie sunt lunile în care Sistemul electronic pentru achiziții publice înregistrează o forfotă neobișnuită. Tot ce nu s-a făcut de-a lungul anului se săvârșește acum, înainte de ieșirea lui din scenă. La dorința de primenire a celor care conduc administrațiile locale se adaugă „datoria” de a sărbători Ziua Națională așa cum se cuvine și ambiția creativă de a prinde ceva din „feeria” Crăciunului.

Febra cumpărăturilor nu ocolește pe nimeni, de la edilii marilor orașe, la conducătorii UAT-urilor unde n-a ajuns canalizarea, toată lumea cheltuiește pe ultima sută de metri. Banii sunt mereu prezenți în cantități prea mici, nevoile sunt întotdeauna urgente.

Ne-am uitat pe lista de cumpărături a instituțiilor publice în plin sezon festiv. Ne-am prins în plasa cu țurțuri, clopoței, fulgi și leduri care s-a așternut peste România, ca să mai abată atenția de la cotidianul gri.

Stingere foame și sete, aprindere lumini festive

De Ziua Națională, în an pandemic, restricțiile au invitat la o nedorită austeritate. Primăria Târgu Neamț, de exemplu, a comandat de 1 Decembrie plăcinte cu măr de 150 de grame în valoare de 51 de euro. Pare foarte puțin, dar edilul nemțenilor a avut câteva cheltuieli neprevăzute în ultima vreme: a plătit 515 euro pentru „publicarea a 2 (două) articole de presă privind lucrări de investiții de pe raza orașului”, iar Skoda Superb, una dintre mașinile instituției, s-a defectat, piesele și manopera costând aproape 1.000 de euro.

La Fierbinți, satul făcut celebru la ProTv, s-a sărbătorit cu tot tacâmul. Administrația a cheltuit aproape 3.000 de euro pentru servicii de catering care să asigure masa tradițională de 1 Decembrie. A fost un mizilic pentru firma care s-a ocupat, Nicogri-Com 96 SRL, care în 2018, de centenar, potolise o foamete ce ținuse parcă 100 de ani, cu un ospăț la Buftea care a costat primăria de acolo aproape 25.000 de euro.

De Ziua Națională au avut parte de un meniu special și deținuții de la Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, unde s-a comandat mâncare de 303 euro, în timp ce Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad a organizat un „bufet suedez” de 1 Decembrie cu 241 euro.

La Cristian, în Brașov, sătenii n-au rămas cu burțile goale chiar dacă nu s-au mai pornit ceaunele cu fasole și ciolan în centrul localității. Primăria și-a cerut scuze pe Facebook. „Din cauza condițiilor pandemice, anul acesta nu am putut sărbători împreună ziua României, însă cetățenii au primit un pachet cu produse tradiționale”.

O carmangerie a alungat supărarea cetățenilor din Cristian de a nu fi putut participa la sărbătoare, umplând plase cu cârnați și alte cărneturi de aproape 30.000 de lei.

Primăria din Cristian n-a ratat însă sărbătoarea Crăciunului. A cheltuit 134.000 de lei pentru achiziționarea pachetelor cu dulciuri și 17.707 euro pentru organizarea evenimentului „Aprindere lumini festive Cristian”, unde au cântat Aurelian Temișan și Luminița Anghel.

Firma organizatoare a câștigat un contract și în vecini, la Moieciu, livrând de data asta pixuri personalizate, agende pe 2022 de 152 de pagini și pungi personalizate cu dimensiunea de 36x26x12 cm.

Totul pentru puțin peste 15.000 de euro.

Bradul din centrul comunei Cristian (Brașov) – Foto: primăria Cristian
Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Primăriile din țară au mai cheltuit de 1 Decembrie pe „materiale tricolore”: stegulețe, steaguri, coroane cu flori tricolore și cocarde. Primăria ieșeană Miroslovești a comandat steaguri din material autohoton, în timp ce la Pătârlagele (Buzău) doar montarea lor pe stâlpi a costat 1.212 euro, mai scump ca la Vaslui, unde executarea lucrărilor de pavoazare a generat cheltuieli de 1040 de euro.

Rămânând la Vaslui, în preajma începutului lunii cadourilor s-a putut observa o activare a Inspectoratului de Poliție al județului. Instituția a achiziționat un „pachet scule IT” la 7.700 de euro și câteva frigidere cu o singură ușă, și s-a înarmat cu spray-uri iritante lacrimogene de peste 500 de euro. De asemenea, Rutiera a fost dotată cu muștiucuri Drager 7410 cu valvă pentru stoparea inspirației. N-au fost uitați nici câinii-polițiști cărora li s-a cumpărat mâncare de 1.102 euro.

Prin comparație, mai puțin norocoși sunt câinii în „civil” din Hârșova, cei fără adăpost. Primăria a investit într-o crosă pentru prinderea acestora, articol care a costat 239 de euro.

Figurină Fulg, Figurină Clopoțel

Revenind la sărbătoarea de 1 Decembrie, unde s-a putut s-a organizat și o paradă militară. Unde nu, s-a improvizat una. Primăria Municipiului București, prin Centrul de Proiecte Culturale – ARCUB, a plătit 20.536 de euro, servicii pentru evenimente Parada Militară 2021.

La Optași, comuna oltenească din care face parte și satul Paris, primarul i-a scos pe proprietarii de ATV-uri în față, iar pe o mașină Dacia a Primăriei a fost improvizat un fel tun cu ajutorul țevii unui cazan de făcut țuică. În ariergardă au defilat căruțele și caii din sat. Marian Scurtu spune că la anul va veni cu tehnică militară nouă. Se bazează pe faptul că a investit în noiembrie peste 10.000 de euro pentru reparații la biblioteca din comună și că asta va facilita accesul la cărți, altele decât cele de joc.

Magia Crăciunului e întreținută cu sume mult mai generoase. S-a investit serios în iluminatul festiv.

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a pus la bătaie un milion de euro pentru beculețe și le-a promis constănțenilor că-i scapă de complexul de inferioritate față de Cluj sau Oradea.

La Satu Mare s-a ocupat Centrul cultural G.M. Zamfirescu de organizarea târgului de Crăciun. Doar căsuța Moșului a costat 17.000 de lei. Amplasarea și gestionarea a 15 căsuțe pentru comercializarea a diferite produse a mai adăugat la cheltuieli peste 7.000 de euro, iar realizarea fațadelor decorative ale acestora încă 6.100 de euro.

Satu Mare 2021. Imagine postată de primarul Kereskényi Gábor

Comuna Moșna (Sibiu) s-a pregătit și ea pentru venirea Moșului. A comandat ghirlandă lumini figurina Fulg, furtun led, exterior, diferite culori și ghirlandă lumini figurina Clopoțel, furtun led, exterior, diferite culori.

Primăria orașului Bocșa a supralicitat, alegând ca decorațiuni pentru Crăciun o locomotivă, cu două vagoane și un tunel luminos de 2,8×40 de metri. Aranjamentul a costat în jur de 15.000 de euro. Din ce a mai rămas la buget, 1549 de euro, primarul din Bocșa a dispus și achiziționarea unor „articole din care se compune uniforma de serviciu a polițistului local”.

2555 de euro a costat instalația plasă țurțuri cu led alb și flash achiziționată de Primăria Fîntînele (Suceava), 4891 de euro costă lucrările de proiectare și execuție pentru extinderea rețelei electrice de iluminat public.

Pe lista de cheltuieli inutile intră cele legate de obiceiul instituțiilor publice de a publica mesaje de Sărbători. Televiziuni locale, ziare, radiouri oferă spațiu contracost pentru urările care încep cu „Fie ca…”.

E și cazul comunei Nimigea care plătește firmei SC Manalex Ecomech SRL servicii de producție de televiziune în valoare de 2.500 de lei. Reportaj+Felicitări Crăciun+Anul Nou e descrierea ofertei. Achiziție pachet producție și difuzare TV felicitări iarnă reprezintă serviciile de publicitate pentru care Primăria Grumăzești a aruncat puțin peste 300 de euro. Până și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă – ISEMEX Petroșani a ținut ca, pe lângă un espressor nou, să achiziționeze „un pachet cu mesaje de luna Decembrie”.

Sunt zeci de mii de euro cheltuite pentru ca niște mesaje semnate de primarii din România, în care aceștia le doresc alegătorilor belșug, fericire și sănătate, să bifeze câteva apariții pe ecranele televiziunilor din reședința de județ. După ce anul se înnoiește, edilii vin cu plugușorul lamentărilor legate de lipsa banilor.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...