REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Domeniul sokant.ro are proprietarul trecut la secret, materialele nu sunt semnate și nu există căsuță redacțională.

Pesta porcină este "provocată de străini", iar UE vrea "legalizarea pedofiliei"

Zootehnia românească a fost pusă pe butuci de forțe oculte străine. În plină criză a pestei porcine, site-ul anonim sokant.ro − ale cărui materiale sunt distribuite cu precădere în grupuri de propagandă ale PSD − publică o știre preluată de pe agenția Mediafax, dar îi pune un titlu care nu are legătură cu relatarea.

În text este citat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, care arată că extinderea pestei porcine în 440 de focare din țară este cauzată de incompetența autorităților.

Sokant.ro titrează: „Zootehnia, pusă pe butuci din exterior. Focarul de pestă porcină africană a fost PROVOCAT”.

O investigație publicată de ziarul Libertatea și de tolo.ro arată că autoritățile de profil din România au anulat în 2017 măsurile de prevenire a pestei porcine, dar și că fiul lui Liviu Dragnea, Valentin Dragnea, a valorificat 10.000 de porci înainte ca molima să se extindă în țară.

În fapt, autoritățile nu au fost capabile să genereze niciun raport asupra dimensiunii și provenienței bolii care lovește fermele de porci.

În schimb, Ministerul Agriculturii a reușit să-i înspăimânte și mai tare pe fermieri în această săptămână, printr-un Ordin de Ministru în care este prevăzută distrugerea culturilor de porumb din zonele unde se află porci mistreți infestați.

În urma reacțiilor negative, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a revenit cu precizări:

„Ordinul dat pentru combaterea pestei porcine africane nu vizează sub nicio formă distrugerea sau arderea culturilor agricole, se referă doar la zonele unde a apărut un focar de pestă porcină africană la porcul mistreţ, dar numai în cazul în care acesta este găsit în cultură”.

Textul Ordinului menționat nu conține însă detaliul precizat de ministrul Daea, și anume: numai în cazul în care porcul bolnav este găsit în cultură. Ci solicită exact acest lucru: neutralizarea culturilor în zonele cu pestă depistată la mistreți. (Ordinul ministrului poate fi citit aici.)

De altfel, teoria cu străinii care câștigă din criza pestei porcine românești este susținută și de publicația rusă Sputnik.

Textul publicat pe sokant.ro a înregistrat peste 300.000 de vizualizări.

*

Între timp, publicul din Serbia este învățat să îi disprețuiască pe străini la un nivel superior.

Probabil ați apucat să vedeți, la începutul verii, acel clip TEDx în care o studentă la medicină din Germania încerca să argumenteze ideea că trebuie să ne schimbăm percepția asupra pedofiliei, pe motiv că ar fi o condiție cu care te naști.

Videoul respectiv nu mai poate fi accesat, fiind șters chiar la cererea autoarei, dar Snopes.com − poate cel mai cunoscut site care verifică mituri urbane − oferă aici toată povestea.

Interesant este cum s-a propagat acea tentativă în mediul virtual.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

În Serbia, de pildă, prezentarea nemțoaicei a stârnit reacții virulente, mai ales după ce câteva publicații au folosit-o pentru a lansa zvonul că Uniunea Europeană dorește să legalizeze pedofilia.

La fel ca în multe site-uri propagandistice din online-ul românesc, raționamentul indus de acele publicații sârbe spune că legalizarea căsătoriilor homosexuale și permisiunea de a adopta copii acordată acestor cupluri reprezintă etape dintr-un plan mai amplu de a legaliza pedofilia.

Fotografie care însoțește articolul din publicația sârbească Republika.

Bazându-se pe videoul menționat, o publicație online sârbească chiar a anunțat direct, la începutul acestei luni, că „mai multe organizații LGBT din Europa și din SUA încearcă să legalizeze pedofilia”.

De fapt, TED arată pe site-ul propriu că a verificat prezentarea referitoare la pedofilie, susținută în cadrul unui eveniment independent de tip TEDx, și că autoarea cita cercetări din acest domeniu „într-un fel care permite interpretarea greșită”.

Mai mult, divizia UE de combatere a dezinformării a pus cap la cap o listă a documentelor legislative din domeniul protecției copilului care funcționează în spațiul european.

Tratatul de la Lisabona acordă calitate legală Cartei Fundamentale a Drepturilor Omului și încorporează drepturile copilului în toate documentele legislative ale UE.

În 2011, Parlamentul European a adoptat o directivă menită să combată exact abuzul și exploatarea sexuală a copiilor.

De altfel, divizia UE de combatere a dezinformării mai arată că propaganda pro-Kremlin a folosit prezentarea studentei germane pentru a revitaliza una dintre temele sale preferate: cea a Europei decadente și lipsite de principii morale, aflată în contrast cu Rusia, care apără valorile tradiționale.

În fine, un studiu realizat de Centrul de Cercetare, Transparență și Responsabilitate din Belgrad arată că o treime dintre articolele publicate în  presa Balcanilor de Vest oferă informații fără să folosească surse citabile.

*

Pentru finalul rubricii, am ales să refac, pe scurt, istoria unuia dintre cele mai cunoscute site-uri românești de teorii ale conspirației: cocoon.ro.

Acesta se mândrește cu „conspirații îndeplinite” și promite revelații despre Dumnezeu, geometrie sacră, fizică cuantică, conspirații, masonierie, reptilieni sau satanism.

Puțini știu că, inițial, Cocoon a fost un blog de beauty & lifestyle, dar și numele unui mic magazin din București unde creatoarea site-ului vindea pantofi.

Cocoon Shoes, un magazin cu firmă roz, era distribuitor al liniei Irregular Shoes. Communication manager era, în 2010, Camelia Chicomban, din Brașov, alias Came Cocoon, care avea să fondeze apoi Cocoon.ro.

Un schimb de replici între Came Cocoon și o clientă a magazinului.

În prima fază, Camelia Chicomban scria despre pantofi și rețete, despre muzică simfonică și orașe pe care le vizitase, pentru ca, treptat, să se reprofileze pe experimentele lui Nikola Tesla și posibilitatea ca Angela Merkel să fie fiica lui Hitler.

În 2014, Came Cocoon apărea la o emisiune de la OTV alături de un alt personaj al publicațiilor conspiraționiste, Dragoș Birjaru, alias Dragoș Annunaki, unul dintre promotorii mitului cu „panourile de siguranță” aflate sub Bucegi.

Ulterior, la un post local din Brașov, Camelia Chicomban recomanda, printre altele, decalcifierea „glănzii” pineale. În cadrul acelei emisiuni, ea anunța că vânduse domeniul de internet cocoon.ro.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...