Liviu Dragnea a bifat, în 2017, o premieră: a fost primul şef de partid care şi-a demis, prin moţiune de cenzură, propriul premier. Foto: Lucian Muntean
Liviu Dragnea a bifat, în 2017, o premieră: a fost primul şef de partid care şi-a demis, prin moţiune de cenzură, propriul premier. Foto: Lucian Muntean
22/02/2017
Pesediștii încep să plece în tabere
Patru nume noi de miniștri, mazilirea primarului „rebel” din Iași, Mihai Chirica, și reafirmarea susținerii pe care o acordă Guvernului Grindeanu sunt principalele decizii anunțate oficial de liderii PSD după ședința Comitetului Executiv de marți, 22 februarie.
Neoficial, conflictele care mocnesc în PSD par să fie abia la început. Chiar în timpul ședinței de la Palatul Parlamentului, în care social-democrații își tranșau problemele, fostul premier Victor Ponta a criticat public, pe Facebook, cuplul Dragnea-Grindeanu.
Chirica, singur împotriva tuturor
Liderul PSD Iași, Mihai Chirica, vicepreședinte al partidului, a fost, de la izbucnirea protestelor față de adoptarea OUG 13/2017, cel mai vocal social-democrat.
Chirica a criticat adoptarea Ordonanței, dar și modul în care Liviu Dragnea conduce PSD – gesturi care l-au și transformat, de altfel, dintr-un politician puțin cunoscut într-un challenger al șefului său de partid.
Pentru celebritatea astfel dobândită, Comitetul Executiv Național al PSD a votat marți, în unanimitate, mazilirea lui Chirica: el și-a pierdut atât funcția de președinte al PSD Iași, cât și cea de vicepreședinte la nivel național.
Vizibil dezamăgit după ședință, Mihai Chirica a declarat presei că:
„Suntem în premieră mondială, când un președinte de organizație care a spus adevărul este pedepsit pentru asta”.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Înainte de ședință, Chirica fusese întrebat dacă mai există lideri PSD din teritoriu care îi sunt alături în demersul critic la adresa conducerii partidului. Sigur pe sine, el răspunsese că toți cei care nu i-au cerut excluderea îl susțin.
Dar tot înainte de şedinţa de marţi, mai multe organizații PSD ceruseră excluderea lui Chirica din partid.
Femeia-model pentru Garda de Fier
Un universitar sibian a realizat o cercetare asupra ipostazelor de feminitate din ideologia legionară şi a urmărilor lor până azi.
Femeia în rochie albastră
„Pe la ora 5 a dimineții zilei de 14, totul părea că se terminase. Într-o liniște sinistră, cu soarele care tocmai începea să răsară în ochi, dinspre Piața Victoriei, într-un uruit înfiorător (care s-a transformat în tropăit grotesc), o umbră hidoasă se apropia constant, într-un crescendo tensionat. Erau primele grupe de mineri care ocupau Piața Universității.”
În prima linie s-a aflat PSD București, condusă de primarul Gabriela Firea, urmată de filialele judeţene Gorj, al cărei lider este senatorul Florin Cârciumaru (fost primar al orașului Târgu Jiu), Prahova (Bogdan Toader) şi Olt (Paul Stănescu).
În cele din urmă, votul unanim dat de Comitetul Executiv al PSD pentru retrogradarea lui Chirica a dovedit că organizațiile care nu îi ceruseră excluderea nu aveau de gând nici să îl salveze.
O numire neașteptată: Rovana Plumb
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Patru propuneri de miniștri au ieșit din ședința de marți a PSD:
- Tudorel Toader – la Ministerul Justiției,
- Mihai Tudose – la Ministerul Economiei,
- Alexandru Petrescu – la Ministerul IMM-urilor,
- Rovana Plumb – la Ministerul Fondurilor Europene.
În vreme ce Toader a fost preferat pentru locul lăsat liber prin demisia lui Florin Iordache, iar Petrescu a fost mutat de la Economie la IMM-uri (în locul demisionarului Florin Jianu) ca să îi facă loc lui Mihai Tudose – fost ministru al Economiei și în Guvernul Ponta, ministrul Fondurilor Europene, Mihaela Toader, a plecat din Guvern fără prea multe explicații.
În locul Mihaelei Toader a venit Rovana Plumb, considerată o apropiată a lui Victor Ponta. Plumb este cea pe care Ponta ar fi vrut să o lase în locul său în fruntea partidului.
În 2015, Plumb și Dragnea au candidat pentru funcția de șef interimar al PSD. Scorul a fost unul zdrobitor în favoarea actualului președinte al partidului: 65 de voturi pentru Dragnea, 18 pentru Plumb.
Rovana Plumb și Mihai Tudose (în centru), propuși miniștri, sunt conduși în sală de preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău.
Numirea Rovanei Plumb survine în contextul în care fostul premier Victor Ponta i-a invitat recent la o întâlnire pe miniștrii care au făcut parte din cabinetele conduse de el.
Întâlnirea lui Ponta cu foștii miniștri, deci și cu Rovana Plumb și Mihai Tudose, ar fi trebuit să aibă loc la finalul lunii februarie la Brașov. Ponta a anunţat însă că a amânat întâlnirea pentru finele lunii martie.
Potrivit unor surse din partid, printre cei care contestă cuplul Dragnea-Grindeanu se numără foști miniștri din guvernele conduse de Victor Ponta, în frunte cu ex-ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici.
Ponta: Guvernul Grindeanu are patru piloți
În vreme ce colegii săi de partid dezbăteau soarta lui Mihai Chirica și numirile în Guvern, fostul premier Victor Ponta a publicat pe contul său de Facebook un mesaj în care îl acuză pe Liviu Dragnea că intervine în activitatea guvernamentală.
„Acum văd Guvernul «Grindeanu» (pe care l-am votat și al cărui succes m-ar face foarte fericit și liniștit) cum are deja 4 piloți!
Lângă Premier trage de manșă cu toată puterea și președintele Iohannis (instalarea cu forța în capul mesei de la Palatul Victoria sau somațiile legate de buget sunt elemente evidente) / trage vizibil și Președintele PSD Liviu Dragnea (care nu doar că a anunțat la început membrii Cabinetului, dar îi și coordonează direct și prezintă public toate lucrurile pozitive – cele negative le lasă pentru bieții miniștri) / există din ce în ce mai vizibil și public și a patra «mână» pe manșă – cea a Sistemului care transmite prin vocea Procurorului General sau al Procurorului Șef DNA ce ordonanțe sau legi trebuie să adopte sau să nu adopte Guvernul, cine poate sau nu poate să fie Ministru sau Secretar de Stat – ba chiar și câte salarii se pot mări din ipoteticele și fantezistele «prejudicii» (nu are rost să vă spun că în 2016 cu Guvernul Tehnocrat procentul real de recuperare a atins minimul istoric de sub 10%)!”
Replica lui Liviu Dragnea, succesorul lui Ponta la șefia PSD, a sosit în conferința de presă: „Poate dacă ar fi și un copilot, ar fi mai puțină supărare”.
Întrebat dacă liderii PSD ar trebui să discute și o posibilă excludere a lui Victor Ponta pentru criticile aduse partidului – așa cum au procedat în cazul lui Chirica –, Dragnea a ocolit răspunsul. Explicația sa a fost că Ponta nu este, spre deosebire de Chirica, președinte de organizație.
Și alți lideri chestionați cu privire la situația lui Ponta au evitat să dea un răspuns.
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, întrebată dacă declarațiile fostului premier fac bine sau rău partidului, a răspuns că: „Nu fac nici bine, nici rău. Sunt ca apa sfințită”.
La rândul său, președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a evitat răspunsul, însă a ținut să precizeze că, în opinia sa, Victor Ponta a fost cel mai bun premier dat de PSD.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this