Andreea, o fetiță de grădiniță, își pipăie papuceii cei noi. E internată la Ilișua împreună cu doi frați. Fotografii: Raul Ștef

Pantofii cei noi de Paști

Despre cei 67 de copii internați în Preventoriul TBC de la Ilișua (Bistrița-Năsăud) am ajuns să scriem la începutul lunii aprilie. După apariția acelui articol, o mână de clujeni a organizat o campanie caritabilă al cărei scop a fost cumpărarea a 67 de perechi noi de încălțăminte.

Nu doar pentru că, în tradiția românească, înnoirea de Paști este un obicei de care se ține cont înainte de Sărbători, dar mai ales fiindcă, la Ilișua, lipsa pantofilor și a ghetelor e o continuă problemă: picioarele copiilor cresc, iar încălțămintea care rămâne de la alții e distrusă la joacă.

Așa că, în Miercurea Mare, șapte oameni cu trei mașini au plecat din Cluj-Napoca înspre Uriu-Ilișua, ducând încălțăminte, haine și alimente, donate într-un timp record.

*

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

6.200 de lei s-au strâns din donații în ultimele două săptămâni, iar o firmă producătoare de încălțăminte pentru copii a acordat reduceri substanțiale pentru pantofi din piele. Pe baza unei liste cu nume și numere, furnizată de administrația Preventoriului, fiecare copil a primit o pereche nouă, pe mărimea sa.

Ca să nu existe supărări, iar pantofii prea mici să poată fi schimbați, fiecare junior a fost încălțat pe loc.

Mai toți pantofii pe care îi purtau le erau distruși, iar șosetele, ude și murdare. Plouase în ultimele zile, iar prin găurile din încălțări, chiar și iarba umedă devenise periculoasă.

În sala de mese, 40 din totalul de 67 de copii internați la Preventoriu terminaseră prânzul. Toți acești copii, chiar dacă au familii, își petrec Paștile aici. Ceilalți au plecat acasă pentru câteva zile. Ei își vor primi cadoul după sărbători.

O firmă din Cluj, Melania Încălțăminte, a oferit reduceri la toate perechile de pantofi. Aceștia au fost ambalați în cutii personalizate, cu fundiță, purtând numele fiecărui copil.

În România mai funcționează doar două preventorii TBC pentru copii: la Ilișua și în comuna Deleni din județul Iași. Celelalte au fost desființate până în 2011.

Cei mai mulți dintre copiii internați în aceste preventorii provin din familii sărmane și nu sunt bolnavi, ci doar în pericol să contacteze bacilul, din cauza mediului social în care cresc.

Copiii s-au bucurat la fel de mult de prăjiturile și cozonacul donate de o cofetărie clujeană, Friandise, și de compania de panificație Panemar.

Cu răbdare, fiecare copil a fost încălțat. La propriu.

Campania de la Ilișua a fost coordonată de reprezentanții cafenelei Zorki din Cluj-Napoca. Acțiunii i s-au raliat trei cluburi Rotaract din Cluj-Napoca, ONG-ul „O masă caldă” și asociația pentru copii bolnavi de cancer „Give Me Future”.

Copiii din Ilișua locuiesc și învață într-o instituție care funcționează pe un fost domeniu retrocedat. Ei nu sunt bolnavi de tuberculoză, dar sunt testați periodic și urmează cure preventive cu hidrazidă.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...