TAPE THAT, un grup de artiști din Germania, va aduce la viață un spațiu inedit din Timișoara: clădirea FLORA – cea care în septembrie-octombrie devine, oficial, prima casă a luminii din România.
TAPE THAT, un grup de artiști din Germania, va aduce la viață un spațiu inedit din Timișoara: clădirea FLORA – cea care în septembrie-octombrie devine, oficial, prima casă a luminii din România.
15/09/2023
Lights On: Restaurantul FLORA din Timișoara devine The Lighthouse, un spațiu concept, loc de întâlnire între artă și cultură (P)
Legendarul loc de întâlnire din Timișoara renaște într-o manieră spectaculoasă în cadrul The Night-Art Festival, organizat de Asociația Daisler, și se transformă în The Lighthouse, punctul de plecare al unei noi povești - o poveste despre ceea ce vom face pentru viitorul orașelor.
The Lighthouse nu este doar un spațiu fizic, ci un spațiu concept. Aici vor fi organizate dezbateri și conferințe menite să aducă noi perspective asupra mediului urban și să promoveze o dezvoltare sănătoasă a culturii nocturne. The Lighthouse va fi un loc de întâlnire pentru cei curioși și pasionați de artă și cultură, un loc pentru discuții cu sens, descoperiri artistice inedite și chiar performance-uri la ceas de seară.
„Am gândit Lights On ca un proiect curajos de explorare urbană", explică Andi Daiszler, directorul festivalului. „La Timișoara, în anul Capitalei Europene a Culturii, ne-am promis că vom fi mai curajoși în abordare, drept urmare am visat o casă a festivalului, un loc în care timișorenii să vină și să ne cunoască, dar totodată un loc pe care ei îl iubesc necondiționat. Am identificat acest loc ca fiind FLORA - un restaurant de-a dreptul legendar situat pe malul Begăi, în inima orașului. Un loc care capătă un alt sens prin lumină.”
În 1967, la Timișoara, un oraș mereu în pas cu vremurile, se naște „Expo Flora Timișoara”, un eveniment grandios care avea nevoie de un cadru pe măsură, iar soluția a venit sub forma Pavilionului Expozițional – cunoscut mai târziu, mai simplu, sub numele FLORA.
Gândită de talentatul arhitect Ștefan Iojică și făcând parte dintr-un proiect ambițios conceput de Silvia Grumeza, FLORA a fost amplasată în Parcul Alpinet, un spațiu idilic pe malul Begăi, în apropierea podului Traian. Cu terasa sa de beton ce ”plutea” mistic pe stâlpi metalici, FLORA era nu doar un simbol al modernității și al inovației, dar și un reper pentru cultura și spiritul tineretului timișorean al anilor ’60 și ’70.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Legendarul loc de întâlnire din Timișoara va renaște, astfel, într-o manieră spectaculoasă în cadrul The Night-Art Festival. Show-uri live, dialoguri cu artiști talentați, ateliere despre sustenabilitate, expoziții foto atipice, prezentări, dar și dezbateri publice despre iluminatul urban sau despre impactul festivalurilor în comunitate, toate sunt parte din programul The Lighthouse.
„Suntem încântați să găzduim The Lighthouse, Casa festivalului Lights On. Acesta este un prim pas spre reluarea activității la Flora și ne bucurăm de multitudinea de evenimente atât în clădirea de pe Bega, cât și în orașul nostru activ, european, Timișoara”, spune Emil Cristescu, din partea BEGA, partener al evenimentului.
Alexandra Rigler, directoarea Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, este, de asemenea, încântată de renașterea râului Bega, pe ale cărui maluri nopțile devin magice:
De ce nu-și permit tinerii din România o locuință? Statul nu construiește, iar dezvoltatorii imobiliari și speculanții profită
Prețurile caselor și chiriilor din România au crescut constant după ce economia globală a început să-și revină din Marea Recesiune (criza financiară din 2008). Tot mai mulți tineri din România constată că devine tot mai dificil să spere la o locuință pe care să o numească „a lor”.
Interviu. Viceprimarul Sectorului 2: „Cred că o soluție de rezolvare a traficului este limitarea numărului de locuri de parcare”
Pentru a afla mai multe despre filosofia din spatele pietonalizării pentru o zi a Piațetei Italiene, dar și despre planurile de viitor ale autorităților locale, PressOne a stat de vorbă cu Andrei Panaitescu, viceprimarul Sectorului 2.
„Bega este o resursă valoroasă, iar proiectul Lights On pune reflectoarele pe aceasta. Este încă un motiv care ne face mândri că putem susține astfel de proiecte. Toți cei care trec pe malurile Begăi vor descoperi locuri incredibile ale orașului prin intermediul instalațiilor spectaculoase în spații deschise. Este și unul dintre proiectele care completează Celebrarea Orașului, eveniment construit în jurul Canalului Bega.”
„Floating Earth” e o reprezentare 1:1 a planetei care ne este casă, creată de artistul britanic Luke Jerram. Iar între 3 și 12 octombrie va pune stăpânire pe râul Bega.
Pentru mai multe detalii și pentru a explora surprizele pregătite în cadrul festivalului, vizitați www.night-art.ro.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Evenimentul este imaginat și adus la viață de către Asociația Daisler.
Transformarea spațiului este posibilă prin implicarea MBR Electric, Caralux, Eglo, Benq, Signify și Pepsi.
Mulțumiri pentru găzduire, BEGA.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this