REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Operă științifică la secret. Ce are de ascuns ministrul Sorin Cîmpeanu?

Emilia Şercan
Data: 05/08/2021
Rectorul Sorin Cîmpeanu la un eveniment științific internațional organizat în martie 2018 de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București. SURSA: contul de Facebook al USAMV București

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu refuză să-și facă publică lista de lucrări științifice pe care le-a semnat în calitate de autor sau coautor. 

Cîmpeanu nu este doar ministru al Educației. 

Este profesor universitar, conducător de doctorate și rector suspendat la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) București. 

Este, de asemenea, președinte suspendat al Consiliului Național al Rectorilor (CNR), instituția care reunește aproape toți rectorii de universități publice și private din România. 

Este membru în nu mai puțin de trei academii: membru titular în Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN), membru titular în Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișesti” și membru corespondent în Academia de Științe Tehnice din România. 

Opera științifică definește activitatea oricărui cercetător sau cadru didactic din învățământul universitar, cu atât mai mult activitatea unui triplu academician, așa cum este Sorin Cîmpeanu. 

Pentru orice om de știință activitatea de cercetare este definitorie, este cartea sa de vizită, iar dacă judecăm după titulaturile academice pe care le deține, Sorin Cîmpeanu ar avea toate motivele să își facă publică de bună-voie lista de lucrări semnate. 

Creațiile științifice – studii, articole sau cărți – sunt prin excelență documente publice, destinate publicului, iar munca de cercetare științifică este realizată cu scopul de a contribui la un progres al societății. În România, o mare parte din activitatea de cercetare a cadrelor universitare este finanțată de statul român, deci din fonduri publice.

Cu toate acestea, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu refuză în mod repetat să își facă publică lista de lucrări științifice, ascunzându-se în spatele unor ridicole justificări juridice, deși în multe dintre ieșirile sale prin care susține diverse proiecte invocă frecvent „principiul transparenței”

***

Ministrul Sorin Cîmpeanu refuză sistematic să-și facă cunoscută lista de lucrări publicate de-a lungul celor 29 de ani de când este membru al comunității academice. 

La o primă citire a CV-ului lui Sorin Cîmpeanu, postat pe pagina de internet a Ministerului Educației, activitatea acestuia de cercetare științifică pare una laborioasă. 

Ministrul susține în document că este autor sau coautor a 18 cărți sau capitole din cărți și manuale și autor sau coautor a 112 articole științifice, fără a exista, totuși, nicio referire la titlul acestora. 

Fragment din CV-ul oficial al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. SURSA: Guvernul României

Prima dată i-am solicitat verbal să-mi pună la dispoziție lista de lucrări științifice la data de 2 iulie 2021 și tot atunci m-am izbit de un prim refuz direct. Sorin Cîmpeanu a invocat faptul că sunt un ziarist „suficient de bun încât să o obțin singură”. 

Pe 8 iulie am trimis o cerere oficială la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, unde acesta este profesor universitar și conducător de doctorate la Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară București – specializat în îmbunătățiri funciare și irigarea culturilor –, dar și rector suspendat pe perioada mandatului de ministru. 

Lista de lucrări este un document pe care cadrele didactice trebuie să îl completeze ca parte a mai multor tipuri de raportări instituționale, iar USAMV este instituția care, în mod cert, îl deține în format permanent reactualizat. 

Cum după cele zece zile prevăzute de Legea nr. 544/2001 a liberului acces la informațiile publice nu am primit niciun răspuns, pe 19 iulie am trimis la USAMV o reclamație administrativă. 

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Pe 27 iulie am reușit să vorbesc la telefon cu rectorul interimar al USAMV, Răzvan Ionuț Teodorescu, căruia i-am cerut lămuriri despre răspunsul la solicitarea mea de acces la informații. Ulterior, acesta nu a mai răspuns nici la apeluri și nici la sms. 

Sorin Cîmpeanu în octombrie 2016, după mandatul ministerial de un an în Guvernul Ponta. Lângă acesta, Răzvan Teodorescu, actualul rector interimar al USAMV, care în 2014-2015, cât timp șeful său a fost ministru al Educației, a asigurat conducerea Consiliului Național al Rectorilor, prezidat de Sorin Cîmpeanu începând cu 2013.

Refuzul explicit al USAMV a venit în scris, printr-un document oficial, pe 3 august 2021, iar motivarea răspunsului este de-a dreptul năucitoare: „informațiile solicitate nu fac parte din categoria informațiilor de interes public”

Primul argument susținut de USAMV în răspunsul semnat de prof. univ. dr. Valentina Tudor, responsabil cu difuzarea informațiilor publice, și de Florina Ilina, directorul Direcției Juridic și Patrimoniu, pentru a-și motiva refuzul de a comunica lista de lucrări a lui Sorin Cîmpeanu este că „informațiile solicitate de dumneavoastră conțin date cu caracter personal”. 

Singurele date cu caracter personal din lista de lucrări a oricărui universitar sunt reprezentate de numele autorului, însă invocarea acestui fapt atunci când vine vorba despre opera științifică a unui om pretins de știință este nu numai ridicolă, dar și suspectă. 

Toate lucrările incluse în lista pe care am solicitat-o – cărți și articole științifice – sunt deja publicate, fiind scrise chiar cu scopul de a fi date publicității. Datele personale ale autorului sunt și ele deja publicate pe coperta cărților sau, conform cutumei academice, la începutul articolelor. 

În același răspuns al USAMV se mai precizează că „în conformitate cu procedurile proprii ale USAMB din București, «orice prelucrare de date cu caracter personal se face în scopuri bine determinate, explicite și legitime, adecvate și pertinente prin raportare la scopul în care sunt colectate și prelucrate»”

Mai mult, documentul face referire și la consimțământul oferit de salariat. 

„Orice prelucrare de date cu caracter personal, cu excepția prelucrărilor care vizează date din categoriile strict prevăzute de lege, pot (sic!) fi efectuate numai dacă salariatul și-a dat consimțământul în mod expres pentru această prelucrare”

Din această justificare scrisă a USAMV reiese că „salariatul” Sorin Cîmpeanu nu și-a dat acordul pentru a-i fi făcută publică lista de lucrări. 

De cealaltă parte, în multe dintre aparițiile sale publice, Sorin Cîmpeanu invocă frecvent „principiul transparenței” pentru a-și justifica diverse acțiuni. 

Cel mai recent, „principiul transparenței” a fost invocat de ministru până la saturație pentru a-și susține modificările promovate la legislația CNATDCU, care includeau o serie de prevederi ce favorizau plagiatul și plagiatorii. 

Proiectul a fost retras, în final, în data de 3 august ca urmare a unei scrisori deschise a mediului academic și a societății civile, și după o declarație publică a președintelui Klaus Iohannis, în care acesta le cerea inițiatorilor să țină cont de părerea mediului academic și „să acționeze în consecință”

Principiul transparenței este inclus în multe dintre documentele de referință ale USAMV, universitate pe care Sorin Cîmpeanu o conduce, cu scurte întreruperi, din 2012. 

De exemplu, în Codul de etică și deontologie profesională universitară a USAMV, aprobat la 25 noiembrie 2014, există un articol distinct – nr. 14, alin. 1 – dedicat transparenței. 

„USAMV respectă principiul transparenței privind toate categoriile de informații care interesează membrii comunității universitare, potențialii candidați, absolvenții, instituțiile cu care colaborează și publicul larg, asigurând o informare consistentă și corectă. […] USAMV interzice ascunderea, falsificarea sau denaturarea informațiile la care au dreptul membrii săi și publicul larg”. 

Codul etic al USAMV București, intrat în vigoare în 2014, interzice cadrelor universitare să ascundă informații de interes pentru publicul larg. Sursa: usamv.ro.

Într-un alt document – Planul strategic de dezvoltare instituțională a USAMV pentru perioada 2021-2025, aprobat la 7 iunie 2021 – regăsim referiri la creșterea vizibilității activității de cercetare științifică atât la capitolul „Obiective generale” cât și la cel dedicat obiectivelor specifice. 

Documentul intitulat „Planul strategic de dezvoltare a USAMV București (2021-2025)” a fost adoptat sub conducerea rectorului interimar Răzvan Teodorescu. Sursa: usamv.ro 

Totuși, cum poate fi crescută vizibilitatea activității de cercetare științifică dacă activitatea de cercetare științifică este ținută la secret?

Și Ministerul Educației a refuzat comunicarea listei

Tot un refuz oficial, în scris, a primit și jurnalista Melania Cincea încă din 22 martie 2021, însă în cazul ei refuzul a venit de la Ministerul Educației condus de Sorin Cîmpeanu. 

Melania Cincea a solicitat atunci Ministerului Educației să i se comunice „titlul, locul şi data susținerii tezei sau a tezelor sale de doctorat şi, de asemenea, titlul cărților pe care le-a publicat, anul apariţiei lor şi editura la care au apărut”. 

După exact 30 de zile, Biroul de Presă al ministerului i-a răspuns jurnalistei„solicitarea dumneavoastră nu privește acte care să rezulte din activitatea Ministerului Educației”, deși în cazul unui refuz de informații, acesta trebuia comunicat rapid, în cinci zile.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone