Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, cofondatoarele Asociației Dăruiește Viață, supuse unui atac furibund din partea politicienilor.

Oana Gheorghiu de la Dăruiește Viață: "Doamna Firea nu cred că e proprietarul orașului București. E doar un administrator al bunurilor comune ale bucureștenilor"

Doamna Gabriela Firea, primarul general al Bucureștiului, a atacat în cursul zilei de ieri, prin intermediul unui cont personal, cât și prin intermediul unui interviu la Digi24, Asociația Dăruiește Viață, ONG-ul care construiește un spital de oncologie pentru copii exclusiv din donații publice (peste 260.000 de români au donat până acum, dar proiectului i s-au alăturat și companii private).

Proiectul a fost supus la presiuni inclusiv din partea Guvernului, într-un context în care acest spital a reușit să miște o mare parte a societății civile și să coaguleze o soluție rapidă la problemele care par a fi insurmontabile pentru autoritățile publice. Am stat de vorbă cu Oana Gheorghiu, cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață despre acest atac venit din partea politicienilor.

Cum vi s-a părut reacția doamnei Firea, după ce a fost criticată pentru postarea de pe Facebook? 

În primul rând, cred că doamna primar a făcut ceva inimaginabil pentru o persoană și un primar, cineva care se află într-o funcție publică. Dincolo de mesajul în sine – poți să ai o opinie sau să crezi sau nu într-un proiect, e dreptul tău, dar limbajul, felul în care e scris acel mesaj, mie mi se pare îngrozitor, mai ales pentru o femeie cum e Firea, care se declară foarte credincioasă și poartă adesea cruci. E o ipocrizie de neînțeles.

Ce cred eu că ar fi trebuit să facă după ce a fost criticată? Pur și simplu ar fi trebuit să recunoască: am dat un share aiurea și, într-adevăr, nu ar fi trebuit să fac lucrul ăsta, dar uneori greșim. Ăsta ar fi fost mesajul corect. Să-și asume, «da, nu e ok ce am făcut». Fiecare facem greșeli și e în regulă să recunoaștem. Doamna Firea însă a încercat o manipulare josnică, a încercat să ducă proiectul ăsta făcut de 260 de mii de oameni, la care noi lucrăm de ani de zile, într-o zonă politică, o bătălie pe care dânsa o duce.

Deja se află într-o campanie electorală pentru primărie și să ne numească „interfață” sau „marionete” sau nu știu exact cum ne-a zis, sugerând că în spatele asociației este de fapt Vlad Voiculescu, este o manipulare inadmisibilă și sper ca doamna Firea să răspundă pentru acest lucru.

Ce veți face în acest sens?

În mod cert o să o dăm în judecată pe doamna Firea, pentru că acest lucru nu poate să rămână așa. Un ONG, o asociație, un proiect ca al nostru funcționează pentru că oamenii au încredere, iar doamna Firea încearcă să dea în reputația noastră și în credibilitatea noastră doar pentru că are niște interese politice. Acest lucru nu poate să rămână așa. E munca noastră, o facem de zece ani, am construit în țara asta 20 de camere sterile, am făcut ceea ce statul român nu făcea, pentru că statul român i-a abandonat de mult pe bolnavii de cancer. Și dacă de zece ani muncim, nu are voie nimeni, nici măcar doamna Firea, să vină să își bată joc de munca noastră. 

Doamna Firea susține că ea a oferit terenul pe care s-a construit spitalul.

Doamna Firea nu a oferit absolut nimic. Terenul pe care se construiește actualul spital, clădirea nouă, nu ni l-a dat nimeni. Ni s-a pus la dispoziție să construim un spital pe care să îl donăm statului român. Nu ne-a dat nimeni un teren. Se află în administrarea spitalului Marie Curie de când există acest spital în București, de când s-a construit. Pe extrasul de carte funciară nu apare nicăieri Primăria Capitalei, ci statul român, care a fost reprezentat de Ministerul de Finanțe.

Primăria Capitalei a dat, într-adevăr, o hotărâre de Consiliu General, a aprobat demolarea unor construcții care erau niște ruine pe acel teren, pentru că este un procedeu standard, atunci când demolezi ceva ce se află în patrimoniul statului ai nevoie ca primăria să aprobe. Doamna Firea nu a dat nimic.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României. Vrei să ne ajuți?

Susține PressOne
Oana Gheorghiu. Foto: Lucian Muntean

Și chiar să admitem că ar fi fost al Primăriei Capitalei – nu vă supărați, dar doamna Firea nu cred că e proprietarul orașului București. E doar un administrator al bunurilor comune ale noastre, ale bucureștenilor. Și mi se pare o aroganță, ceva ce ar trebui să îi sperie pe bucureșteni, pentru că atunci când ai în fruntea orașului un om care se consideră stăpânul tău, e ceva foarte grav. 

Care ar trebui să fie, de-a lungul timpului, atitudinea corectă a Primăriei București raportată la munca voastră? 

Noi nu cerem să ne aprecieze nimeni, niciun politician. Iar în acest proiect n-a avut vreo contribuție sau vreo implicare vreun politician. Nici măcar nu i-am invitat niciodată pe șantier, pe niciunul. Iar atitudinea doamnei Firea față de acest proiect ar fi trebuit să fie măcar neutră. Măcar să se abțină. Nu i-am cerut nimic niciodată. Dacă nu poate să admită că e un lucru bun ce se întâmplă, măcar să se abțină și să nu arunce cu noroi. 

Ce se va întâmpla până la urmă cu aparatul de radioterapie?

Aparatul de radioterapie va fi achiziționat de noi din donații. Oamenii ne susțin, companiile ne susțin și vom reuși acest proiect fără statul român. Pentru că, iată, statul român nu doar că nu ne ajută, dar încearcă să ne pună bețe în roate și Ministerul Sănătății, precum și doamna Firea, atacă acest proiect de parcă nu construim ceva pentru copiii acestei țări, de parcă facem ceva pentru noi.

Ceea ce mi se pare foarte grav este că doamna Dăncilă, această mamă a noastră a românilor, cum se autodefinește dânsa, nu are o poziție în această situație. Până la urmă, doamna ministru Sorina Pintea este subordonată doamnei Dăncilă și acceptă acest atac asupra acestui spital, iar doamna Firea e subordonată pe linie de partid. Iar doamna Dăncilă n-am văzut să aibă vreo poziție legată de această situație. 

Cum ar trebui să poziționeze cei 260 de mii de contribuitori la proiect în această situație?

Cred că doamna Firea nici nu s-a gândit la cei 260 de mii de oameni care au contribuit la proiect, sau vreau să cred că a făcut-o fără să gândească, impulsiv. Putea să zică: «Îmi pare rău, nu m-am gândit că în acest proiect sunt atâția români». Cred că sunt mai mulți decât voturi primite de doamna Firea. Eu sper ca doamna Firea să fie taxată la vot. Și sper ca bucureștenii să înțeleagă că nu a făcut absolut nimic pentru București, ba chiar am văzut că se bate cu pumnul în piept că a făcut spitale. Să ne arate și nouă un spital. Spitalul Gomoiu era în construcție de 12 ani. Doamna Firea a tăiat panglica de două ori la acest spital. De câte ori avea posibilitatea, mai tăia câte o panglică. Și acum se bate cu pumnul în piept. Și ceea ce face statul român cu banii din contribuțiile noastre nu cred că ar trebui să fie un semn de mândrie pentru cineva. Pentru că noi plătim bani ca să se facă lucrurile astea.  

Și nu, nu suntem marionetele lui Vlad Voiculescu, habar n-am dacă va candida sau nu și el nu are nicio implicare în Asociația Dăruiește Viață. 

Dincolo de această situație, cum merg proiectele voastre?

Proiectul nostru de la Marie Curie e în dinamică. Pe măsură ce avansăm cu lucrările aflăm de multe alte nevoi ale spitalului, trebuie schimbată centrala termică pentru întreaga clădire, pentru că este din anii ’80, nu mai funcționează cum trebuie. Probabil că tot noi va trebui să construim încă un corp de clădire, astfel încât toți copiii care ajung la Marie Curie, nu doar cei bolnavi de cancer, să aibă acces la tratamente normale pentru secolul ăsta. La Neonatologie, acolo, e tot implicarea societății civile, prin efortul oamenilor, niște asociații și fundații. Și ca o informație – tot spitalul Marie Curie e un spital din donații. Este donat de statul polonez. 

Poate societatea civilă să ajute la progresul societății fără sprijin politic, ba chiar în ciuda politicienilor? 

Eu cred că societatea civilă are două roluri. În primul rând să arate că se poate, că se pot face în țara asta lucruri, iar ăsta e un proiect care demonstrează asta. Și în al doilea rând trebuie să stăm cu ochiul pe statul român, indiferent de ce culoare politică este el condus, și să-l obligăm să devină ceea ce ar trebui să fie: administratorul bunurilor comune și cel care are grijă de școli, de spitale, de drumuri. Asta ar trebui să facă societatea civilă. Și nu ne închipuim că dacă acum vine un nou Guvern trebuie să ne relaxăm. Noi trebuie să îl educăm pe acest stat. Statul român e un stat needucat. E un stat care consideră că e stăpânul nostru, nu administratorul nostru, plătit să-și facă treaba bine. 

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...