Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, Daniel Drăgoi, s-a rugat în genunchi în fața instituției, după care a fost demis. Sursa svanews.ro.
Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, Daniel Drăgoi, s-a rugat în genunchi în fața instituției, după care a fost demis. Sursa svanews.ro.
06/05/2020
O știre regizată la Suceava s-a transformat la Antena 3 în „prigoană religioasă”
Mihai Gâdea a semnalat la Sinteza Zilei, în emisiunea de marți, 5 mai, „câteva abuzuri peste care s-a trecut prea ușor cu vederea” în perioada stării de urgență.
Unul dintre ele viza soarta fostului director de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, Daniel Drăgoi, care a declarat că a fost dat afară, cu aproape o lună în urmă, pentru că s-ar fi rugat în genunchi în fața instituției pe care o conducea.
„E un abuz. Dai afară pe cineva pentru că se roagă? Aceasta mi se pare o prigoană religioasă asupra unui creștin. Asta n-ar trebui să rămână așa. Este unul dintre lucrurile care s-au întâmplat în perioada asta care n-ar trebui să rămână așa. Nu este singurul abuz”, a spus moderatorul, după ce a difuzat un interviu cu Drăgoi în care acesta declara că s-a rugat pentru „ca Dumnezeu să se îndure de Suceava și România”.
Și că, apoi, șeful său l-ar fi sunat să-i spună că îi pare rău că trebuie să-l concedieze pentru că imaginile au ajuns la conducerea centrală, la București, și că aceasta din urmă ar fi dispus măsura punitivă.
Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, Daniel Drăgoi, s-a rugat în genunchi în fața instituției, după care a fost demis. Captura video
Dar lucrurile n-au stat deloc așa. Fostul șef de la SGA a elaborat un plan cu un fotoreporter sucevean, știind că urmează să fie înlăturat de la conducerea instituției pentru management defectuos. Împreună au regizat momentul rugăciunii. Conducerea Apelor Române a dat publicității imagini de pe camera de supraveghere de la SGA Suceava.
Se vede pe imagini cum Drăgoi iese din instituție, îl salută pe fotograf, discută puțin, după care se îndepărtează și se așază în genunchi. Fotograful încearcă să prindă cadrul cel mai bun, cei doi se uită pe display și decid să repete acțiunea.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Fotografia apare luni, 6 aprilie, pe svnews.ro, cu titul Director din Suceava, rugăciune în fața instituției și îndemn la smerenie. Adună 24.000 de vizualizări. Trei zile mai târziu, din aceeași sursă aflăm că Drăgoi a fost dat afară: Directorul din Suceava care s-a rugat în fața instituției, demis din funcție: „Mă rog în continuare și mă rog și pentru prieteni și pentru dușmani. Acum nu e loc pentru răutate” - 3360 de vizualizări.
În fine, pe 10 aprilie a fost publicat și comunicatul de presă al celor de la Apele Române – 666 de vizualizări – care explica faptul că demiterea s-ar fi produs din cauza modului deficitar în care Drăgoi ar fi condus instituția în timpul pandemiei.
„Nu excludem varianta ca, intuind probabilitatea înlocuirii sale din funcție, domnul Daniel Drăgoi să fi făcut gestul de a îngenunchia în fața instituției, tocmai pentru a atrage atenția asupra sa și a da o conotație religioasă deciziei superiorilor săi, mai ales că, din imaginile surprinse de camerele de supraveghere, reiese fără echivoc faptul că așa-zisa rugăciune a durat exact cât s-au făcut fotografiile apărute în spațiul public. Prezența presei, în fața instituției, i-a oferit domnului Daniel Drăgoi oportunitatea de a da o altă semnificație deciziei de schimbare a sa din funcție, prin invocarea discriminării întemeiate pe motive religioase!”, susțin cei de la Apele Române.
„Ei” sunt aici: ciudatul război hibrid pe care Armata Română îl poartă pe internet împotriva conspirațiilor, fără să aibă măcar un cont de Tik Tok activ
MapN încearcă să combată fake-news-urile apelând la comunicate scrise. Încearcă să combată, în plină epocă Post-Adevăr, imaginile cu cuvinte.
Preoții BOR, seduși de New Age și politică. Vasile Bănescu: Implicarea clericilor în campanie, „o maximă eroare”. ÎPS Teodosie, „pe cont propriu”
La imaginea de „salvator” pe care a dobândit-o Călin Georgescu au contribuit și preoți din Biserica Ortodoxă Română. De ce? Ne răspunde, într-un amplu interviu, Vasile Bănescu.
Nu mai conta, Drăgoi devenise un martir.
Acesta lucra la SGA din 2008, ca inginer șef, iar director interimar a fost avansat în vara lui 2014. Și a rămas director interimar timp de 6 ani, până la evenimentele din urmă cu aproape o lună.
„Nu s-a organizat niciun concurs pentru ocuparea postului”, explica senin.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Drăgoi, diacon la biserica penticostală din Suceava, a activat și în politică, unde s-a scăldat mereu în mai multe ape. În 2004 a obținut un mandat de consilier județean candidând pe lista PSD. Patru ani mai târziu și-a dat demisia spunând că va merge în echipa lui Gheorghe Flutur de la PDL, partid pentru care a obținut un loc în Consiliul Local (2008-2012). În 2018, Drăgoi era la formațiunea ALDE.
„Eu cred în rugăciune. Postul de director la Apele Române nu a fost deloc ușor. Au fost și viituri, și poluări, și ghețuri, diverse fenomene care se petrec pe ape. Noi ne-am făcut treaba de fiecare dată profesional și implicându-ne maxim, zile și nopți.
Dar au fost momente în care și colegii din Comitetul Județean și cei de la ISU au declarat că numai Dumnezeu poate să ne ajute. Au fost momente cu viituri maxime și din nou se anunța vreme nefavorabilă cu precipitații mari și am declarat că Dumnezeu poate să schimbe direcția norilor și s-au întâmplat lucrurile acestea”, a povestit Drăgoi la Prodocens Media-Realitatea la zi.
Se consideră în continuare victima unui abuz și a discriminării religioase.
*
După ce Gâdea a semnalat acest „abuz”, la Antena 3 a intrat Mircea Badea. A jubilat citind interviul în care Andrei Pleșu a anunțat că Dilema Veche s-ar putea închide.
„Ceva bun, bun de tot... moartea revistei Dilema Veche. Nu pot să cred! Poate că e totuși de sărbătorit ceva, faptul că a murit Dilema Veche, hei... Sper să fie prima dintr-un lung șir. Așa da! Moartea revistei Dilema Veche. Vai, ce bine sună!”.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this