Nemuritorii de la Universitatea „Titu Maiorescu”. 38 de profesori sunt simultan și pensionari, și titulari

Știri

17/05/2020

Ce spune Legea educației 

Profesorii de la opt facultăți din cadrul Universității „Titu Maiorescu” (UTM) din București și de la alte două facultăți ale unei filiale din Târgu Jiu, care au împlinit vârsta de pensionare sau sunt pensionari cu acte în regulă, predau și ocupă funcții de conducere, deși Legea educației interzice în mod explicit acest lucru. 

Cele mai multe cadre didactice care nu respectă această prevedere și care sunt în continuare angajate, deși au împlinit vârsta de 65 de ani, activează în cadrul Facultății de Medicină și a Facultății de Drept din cadrul UTM.

Chestiunea pensionării profesorilor care au împlinit vârsta de 65 de ani a fost tranșată în anul 2011, atunci când a fost adoptată Legea educației. Până la acel moment, cadrele didactice care atingeau vârsta de pensionare puteau rămâne titulare pe posturile ocupate până alegeau să renunțe la a mai preda.  

De altfel, există doar trei scenarii, potrivit Legii educației, în care un profesor poate să activeze ca angajat titular într-o universitate, de stat sau privată:

Norma generală, stabilită de Legea educației prin articolul 289, este ca un profesor să se pensioneze la vârsta de 65 de ani.

Regimul juridic al cumulului salariului cu pensia nu se aplică cadrelor didactice [...]”, mai prevede articolul 289.

Totuși, la alineatul 3, articolul oferă posibilitatea universităților de stat, particulare și confesionale să decidă prin Senatul universitar dacă un profesor își poate continua activitatea didactică după pensionare, în baza unui contract pe perioadă determinată de un an.

Sorin Gadola a descoperit secretul tinereții fără bătrânețe și vieții fără de moarte: untul în cafea. Capturi foto via Facebook

Unt în cafea și biorezonanță. Proaspăt întors la Hristos, un fondator Untold vinde sfaturi despre nutriție și sănătate, deși n-are pregătire în domeniu

Deși îi lipsește pregătirea medicală, Sorin Gadola, co-fondator Untold și fiu de milionar, vinde sfaturi despre nutriție și administrează 2 clinici de „medicină integrativă”. A împrumutat „expertiză” de la un medic german pe care apoi l-a trimis la plimbare.

Medicul Vasile Feldrihan o diagnostichează pe soția lui Sorin Gadola cu o baghetă metalică. Captură foto via Youtube

Ce vinde Sorin Gadola în „clinicile” THC: 990 de lei pentru a fi scanat cu o baghetă metalică și aparate create de scientologi

Sorin Gadola vinde servicii de diagnosticare și tratament prin biorezonanță, folosind aparate create de scientologi și a căror eficiență nu este dovedită științific. Cu toate acestea, marketingul „clinicilor” susține că dispozitivele pot vindeca boli foarte grave.

Astfel, profesorii pensionari mai pot preda în universități, dar doar în regim de plata cu ora. 

În cazul în care o universitate nu poate acoperi normele de bază cu titulari, profesorii care au împlinit vârsta de 65 de ani își pot păstra calitatea de titular în învățământ și în cercetare, însă cu condiția ca acel profesor să renunțe la statutul de pensionar și la pensie. 

Decizia de reîncadrare într-o funcție didactică a profesorilor pensionați o ia Senatul universitar.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Deși prevederile legale sunt foarte clare, în acest moment, cel puțin 38 de profesori de la Universitatea „Titu Maiorescu” sunt angajați ca titulari, cu normă întreagă, deși sunt pensionari.

***

O altă încălcare flagrantă și repetată a legislației de către Universitatea „Titu Maiorescu” se referă la posturile de conducere ocupate de pensionari. 

În aprilie 2015, Ministerul Educației a emis Ordinul de ministru numărul 3751 prin care aproba Metodologia Cadru referitoare la procesul de stabilire şi de alegere a structurilor şi funcţiilor de conducere la nivelul instituţiilor din sistemul naţional de învăţământ superior.

Articolul 17 din Metodologie prevede că doar cadrele didactice care nu au împlinit vârsta de pensionare, adică 65 de ani, pot ocupa funcții de conducere în universități și doar prin concurs. 

În ciuda acestei prevederi, din totalul de 38 de profesori pensionari de la UTM, 18 ocupă poziții importante în universitate: rector, președinte al Consiliului de Administrație, președinte al Senatului, decan, director de școală doctorală, director de departament sau membru de Senat. 

Din lista profesorilor care sunt și profesori titulari și dețin și funcții de conducere, deși au împlinit vârsta de pensionare, face parte și Iosif Urs, președintele Universității „Titu Maiorescu” din București, anchetat de DNA într-un dosar penal după ce a dat subiectele la examenul de licență unor studenți de la Facultatea de Drept. 

Urs a fost reținut în iunie 2019 pentru 24 de ore și, ulterior, plasat sub control judiciar, măsură care nu a mai fost prelungită din luna septembrie a anului 2019, potrivit unor surse PressOne

***

Situația de la UTM  - cu pensionari care ocupă și posturi de titulari, dar și funcții de conducere - trenează de ani și ani de zile, dar, cu toate acestea, niciuna dintre structurile statului abilitate să verifice legalitatea funcționării universității nu a făcut nimic. 

Într-o încercare de a justifica nerespectarea legii, președintele Universității, Iosif Urs, care este profesor de drept, spune că „Senatul poate hotărî […] menținerea unor cadre după vârsta de pensionare și la universitățile private cei care au fost în funcții sunt în funcții de conducere neîntreruptă, sunt în continuare titulari. Și avem hotărârea de Senat [...], de altfel și la stat s-a practicat acest lucru până în 2015”.

Instituțiile responsabile, care puteau să intervină, sunt Direcția Generală de Învățământ Universitar din cadrul Ministerului Educației Naționale, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) și Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU). 

ARACIS este instituția care acreditează sau, după caz, autorizează funcționarea provizorie a unei instituții de învățământ superior.

Una dintre condițiile impuse de ARACIS pentru a elibera universităților certificatele de funcționare este ca 70% dintre profesorii care predau la fiecare program de studiu să fie titulari.

[…] să aibă pentru fiecare program din ciclul de licenţă cel puţin 70% din totalul posturilor acoperite cu cadre didactice titulare, conform normelor legale (cu normă de bază sau cu post rezervat)”.

Din procentul de 70% cadre didactice titulare, 25% trebuie să fie profesori și conferențiari.

Surse din mediul academic ne-au declarat că Universitatea „Titu Maiorescu” a recurs la artificiul păstrării unor pensionari în poziții de titulari pentru că, altfel, nu ar îndeplini criteriul cerut de ARACIS ca 70% dintre profesorii care predau să fie titulari, iar 25% dintre aceștia să fie profesori și conferențiari.  

Întrebată cum comentează situația de la Universitatea „Titu Maiorescu”, ministrul Educației Monica Anisie a declarat că va verifica situația „în legătură cu situația prezentată, nu cunosc exact faptele, dar voi verifica și voi dispune măsurile legale ce se impun, dacă se încalcă prevederile legale”.

Surse din Ministerul Educației ne-au declarat că, de curând, Corpul de Control al ministrului a fost sesizat cu privire la situația de la Universitatea „Titu Maiorescu” și că urmează să fie demarate verificări. 

***

Surse din mediul academic, dar și o serie de documente publice arată faptul că, în acest moment, în Universitatea „Titu Maiorescu” nu mai puțin de 38 de profesori titulari au împlinit vârsta de 65 de ani. 

Pe 24 mai 2019, la UTM a avut loc un referendum pentru a se decide modalitatea de desemnare a rectorului, la care au putut să voteze doar profesorii titulari, așa cum prevede Legea educației.  

Printre cei care au votat se numără și cei 38 de profesori care au împlinit sau chiar au trecut de vârsta de pensionare.

Totuși, președintele Iosif Urs contrazice informația și spune că „doar” 21 de cadre didactice dintre cele 38 identificate de PressOne sunt titulare.

Toți acești profesori sunt angajați cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată, potrivit unor surse din mediul academic.

Conducerea 

Pe lista profesorilor titulari de la UTM, care sunt pensionați sau au împlinit vârsta de pensionare, se numără și 4 din cei 6 membri ai Biroul Executiv al UTM, respectiv structura de conducere a universității. 

Iosif Urs, 79 de ani, este președinte al UTM și  președinte al Consiliului de Administrație. 

Smaranda Angheni, 67 de ani, este rector interimar.

Dan Ungureanu, 70 de ani, este președintele Senatului Universității.

Valentin Pau, 75 de ani, este vicepreședintele Consiliului de Administrație.

Președintele

Iosif Urs, care este președintele Consiliului de Administrație al UTM din 2012, a fost în trecut rector pentru 6 ani (2006 - 2012).

Din 1999 este profesor universitar la Departamentul de Drept privat la Facultatea de Drept, acolo unde sunt, în total, opt profesori care au împlinit vârsta de pensionare. 

Iosif Urs nu s-a mulțumit cu statutul de președinte al UTM și cu cel de președinte al Consiliului de Administrație, așa că anul acesta a candidat la funcția de rector al UTM.

A fost votat de 90% dintre cadrele didactice titulare, însă Ministerul Educației nu a validat alegerea acestuia. 

Surse oficiale din Ministerul Educației ne-au declarat că alegerea lui Urs în funcția de rector a fost invalidată deoarece nu îndeplinește criteriul de vârstă, adică a depășit 65 de ani, vârsta până la care o persoană poate ocupa o poziție de conducere.

Urs recunoaște că Ministerul a invalidat alegerea sa ca rector: 

„[...] Ministerul nu confirmă (poziția de rector în care a fost ales - n.r.), deși articolul din lege este abrogat, dar ei spun «dom’ne, pe noi ne interesează ordinul semnat de ministru, noi nu facem control de legalitate a actelor administrative» și atunci o să-mi facă instanța. [...] Eu conduc această universitate ca prorector și rector și președinte al Consiliului de Administrație de 20 de ani aproape [...]”.

În acest moment, rector interimar al UTM este Smaranda Angheni, cea care a ocupat această funcție până în februarie, atunci când s-au desfășurat alegerile la care a candidat URS. 

Rectorul

Următoarea funcție în ierarhia UTM este cea de rector, ocupată de Smaranda Angheni încă din 2012. 

Angheni este pensionară din 2018.

De 21 de ani este cadru didactic universitar la UTM, iar timp de opt ani a fost decan al Facultății de Drept.

Potrivit propriului CV, în trecut a fost directoarea programului de master „Drept internațional și european”, iar gradele de profesor și conducător de doctorat la Facultatea de Drept le-a obținut în 2010.

Smaranda Angheni a fost timp de șase ani membră a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor – Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

În cele 16 pagini ale CV-ului său, Angheni figurează drept profesor titular și asociat la mai multe facultăți din București, dar și din străinătate.

Între 1975 – 1979 a fost judecător.

Directorul Școlii doctorale

Nicolae Voiculescu este profesor titular și angajat al UTM din 2007.

Deși are 66 de ani, Voiculescu este în prezent directorul Instituției Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD) din cadrul UTM.

De-a lungul carierei sale a fost decan al Facultății de Drept din cadrul Universității Europene „Drăgan” din Brașov (între 1998 și 2001), profesor titular la Facultatea de Drept a Universității „Transilvania” din Brașov (între 2003 și 2015) și titular al materiei Drept social european la Academia de Poliție (2003 -2013).

În prezent este și redactor-șef al revistei Analele Universităţii „Titu Maiorescu”, Seria Drept, dar și al Revistei Române de Dreptul Muncii.

Lotul de mediciniști

Cei mai mulți profesori titulari care au împlinit vârsta de pensionare se află la Facultatea de Medicină din București a UTM.

Este vorba despre 13 cadre didactice care au peste 65 de ani. 

Președintele Senatului UTM provine de la Facultatea de Medicină și este profesorul Florin Dan Ungureanu, 70 de ani.

Conform CV-ului său, Ungureanu este medic primar la secția de chirurgie generală la Spitalul Clinic CF 1 Witting București, Clinica de Chirurgie.

Din 2000 este profesor universitar la Facultatea de Medicină, iar în intervalul 2004 – 2012 a fost decanul acesteia. 

A mai fost președinte al Senatului UTM în perioada 2012 - 2016,  iar din 2010 până în 2014 a fost președinte al Comisiei de evaluare a tezelor de doctorat din cadrul Universității.

***

Cristiana Tănase, 67 de ani, este președintele Consiliului de Cercetare Științifică al UTM și din 2014 este conducător de doctorate, specialitatea Medicină. 

Din 2016 este profesor la Facultatea de Medicină din cadrul UTM unde predă Biologie celulară și moleculară, Biochimie clinică și Metodologia cercetării. 

Timp de 18 ani a fost medic specialist și medic primar în cercetare la Institutul Național „Victor Babeș” (1982 – 2000).

***

La Facultatea de Drept și Științe Economice a UTM filiala Târgu Jiu sunt cinci profesori titulari care au împlinit 65 de ani, printre care și generalul Dan Voinea, decanul facultății. 

Voinea, care are 70 de ani, și-a finalizat studiile la Facultatea de Drept din București în 1977.

În perioada 1997 – 2000 a fost șeful Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Generalul Dan Voinea este cel care a instrumentat inițial dosarul Revoluției din 1989, dar și pe cel al Mineriada din 13-15 iunie 1990.

Voinea a întocmit rechizitoriul în baza căruia Elena și Nicolae Ceaușescu au fost condamnați la moarte și executați.

Pentru procesul împotriva cuplului Ceaușescu, a fost investigat de Parchetul Militar, care a clasat dosarul pentru că faptele s-au prescris.

***

Lista profesorilor titulari care au depășit vârsta de pensionare este completată de Gheorghe Dan Mălăescu, decanul Facultății de Asistență Medicală (FAM) din Târgu Jiu din cadrul UTM.

Potrivit unor surse PressOne, Mălăescu este singurul profesor angajat al FAM Târgu Jiu care a împlinit 65 de ani.

Mălăescu este de 11 ani profesor la Facultatea de Asistență Medicală și Tehnică Dentară, Artă și Cultură Fizică din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, afiliată UTM.

Acesta are 67 de ani, iar din 1998 este medic primar la secția medicină generală adulți/medicină de familie la cabinetul său privat, care îi poartă și numele. 

În 2007 a obținut titlul de doctor în științe medicale la Facultatea de Medicină, Universitatea din Craiova. 

***

La Facultatea de Psihologie sunt două cadre didactice care au împlinit 65 de ani, Irina Holdevici și Margareta Dincă.

Irina Holdevici este profesor universitar de 18 ani. Are 71 de ani, iar din 1995 până în prezent predă și la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București, unde este cadru didactic asociat.

Timp de șase ani a fost decan al Facultății de Psihosociologie, iar șapte ani a fost profesor universitar asociat la Academia Națională de Informații. 

***

La Facultatea de Farmacie, Facultatea de Științele Comunicării și Relații Internaționale și la Facultatea de Finanțe-Bănci, Contabilitate și Administrarea Afacerilor din cadrul UTM București predă câte un singur profesor care este în același timp și titular, și pensionar.

În același timp, la Facultatea de Informatică sunt angajați trei profesori titulari care au împlinit 65 de ani.

***

Iosif Urs confirmă că la UTM există profesori titulari care au împlinit vârsta de pensionare, dar că „[...] îi aprobăm în fiecare an. Acuma putem face contractul de muncă pe durată determinată de trei ani și noi le aprobăm în fiecare an prin hotărâre de Senat prelungirea acestui contract [...]”.

Iosif Urs spune că 17 profesori din lista de 38 de cadre didactice nu ar fi titulare, dar, confirmă în același timp că restul - adică 21 - sunt titulari.

Cei mai mulți dintre profesorii despre care Urs spune că nu sunt titulari predau la Facultatea de Medicină din București: 9 cadre didactice.

Totuși, cadrele didactice despre care Iosif Urs susține că nu sunt titulare au votat la referendumul de alegere a rectorilor din 24 mai 2019, iar potrivit legislației în vigoare, doar profesorii titulari își pot exercita dreptul de vot într-un proces electiv. 

Alți trei ar fi de la Facultatea de Drept, iar câte unul ar fi de la Facultatea de Științele Comunicării și Relații Internaționale, Facultatea de Drept și Științe Economice Târgu Jiu, Facultatea de Științe Economice, Facultatea de Medicină Dentară și Facultatea de Informatică.

Întrebat dacă la Universitatea „Titu Maiorescu” există profesori titulari care au trecut de 65 de ani și care au funcții de conducere Iosif Urs a spus că „nu cred că există”.

Contradicția dintre această declarație și realitate este flagrantă: chiar Urs este unul dintre cei care deține o funcție de conducere - pe cea mai importantă.

Acesta spune că „în această primăvară s-a pus problema, cu prilejul alegerilor, să revedem exact situația tuturor pentru că în fiecare lună împlinește unul 65 de ani, iar eu nu pot interveni în schimbarea statului de funcții decât la începutul anului universitar [...]”.

Cum justifică președintele UTM încălcarea legii

Din poziția de președinte al UTM, Iosif Urs recunoaște că este cadru didactic titular, deși a trecut de vârsta de 65 de ani.

El susține că „în învățământul privat această chestiune a funcționat și funcționează în continuare [...]”.

Acesta declară că a avut continuitate în funcții de conducere și că a fost ales „fără întrerupere de mandat” atât ca rector, cât și ca președinte al Consiliului de Administrație al UTM.

Decizia menținerii în funcție aparține Senatul Universității, susține Urs, care a decis „nu numai mie și la încă, nu știu câți or fi, 10, 12, 15 [...] să rămânem în continuare titulari până la expirarea mandatului, până când n-o să mai avem funcții de conducere”.

Întrebat dacă Ministerul Educației i-a confirmat dacă este sau nu legal să își continue activitatea ca titular, deși este pensionar, Urs a răspuns „eu cred că este foarte legal”.

Acesta invocă în apărarea sa Ordonanța de Urgență nr. 92/2012 prin care s-a abrogat alineatul 2 de la articolul 289 din Legea educației prin care „se interzice ocuparea oricărei funcții de conducere sau de administrare, la orice nivel al universității, după pensionare”. 

Totuși, la trei ani după ce acest alineat din Legea educației a fost abrogat, Ministerul Educației a adoptat Metodologia Cadru referitoare la funcţiile de conducere din universități, prin care a reintrodus prevederea potrivit căreia doar profesorii care nu au împlinit vârsta de pensionare pot ocupa funcții de conducere în universități și doar prin concurs. 

Potrivit lui Iosif Urs, profesorii pensionari pot fi titulari cu un contract de muncă pe durată determinată, însă în momentul în care a fost întrebat dacă el are un astfel de contract, acesta a admis că el are contract pe perioadă nedeterminată. 

În plus, pentru a justifica funcțiile celor trecuți de 65 de ani, inclusiv a sa, Urs a invocat o hotărâre a Senatului universității prin care li se permite profesorilor aleși în funcții de conducere, care împlinesc vârsta de 65 de ani, să fie angajați cu contracte pe perioadă nedeterminată până la încheierea mandatului.

Totuși, decizia de Senat este inferioară legislației care reglementează învățământul superior.  

„A greșit Universitatea dacă i-a numit titulari”

Președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), Iordan Petrescu, a avut o declarație cel puțin confuză cu privire la statutul profesorilor pensionari. 

Inițial acesta a susținut că profesorii pensionari pot rămâne titulari în universități. 

După ce i-am spus că Legea educației le interzice profesorilor de peste 65 de ani să mai fie titulari acesta a declarat că legea „nu spune așa ceva [...]. Poate să fie altă lege care să spună asta, dar nu în Lege. [...] Cunosc legea 1, aproape că mă lovesc de ea prea des ca să nu o știu”.

Prevederea este inclusă la articolul 289, alineat 1 și 3 din Legea educației. 

Această dispoziție este una esențială în activitatea ARACIS deoarece, prin regulamentele sale, instituția solicită universităților să îndeplinească un procent de 70% de cadre didactice titulare într-o facultate pentru a elibera autorizație de funcționare.

Întrebat dacă în procesul de acreditare a unei facultăți evaluatorii verifică statutul de titular și vârsta unui cadru didactic, Petrescu susține că evaluările se fac pentru ultimii 5 ani. 

Se uită în ultimii 5 ani ce s-a întâmplat cu fiecare cadru didactic. Evaluare se face pe 5 ani, deci în ultimii 5 ani ce s-a întâmplat cu mișcarea de cadre didactice, dacă au avut sau nu prelungire și așa mai departe, cine a ieșit la pensie și toate astea”.

Iordan Petrescu este, pe lângă președintele ARACIS, și profesor titular la Universitatea Tehnică de Construcții din București, deși are peste 65 de ani. 

Întrebat dacă este și pensionar, Petrescu a declarat că nu este și că „[…] În fiecare an am obținut de la Senat, trecând prin toate, pornind de la Catedră, Consiliu profesoral, Senat, aprobarea pe un an de zile […]” pentru a putea fi în continuarea titular. 

Abia după ce a fost întrebat dacă este și pensionar și titular, președintele ARACIS a dat semne că înțelege care sunt întrebările referitoare la Universitatea „Titu Maiorescu” și a ieșit din zona ambiguității. 

Dacă au ieșit la pensie, ei sunt pensionari. Să fie clar. Sunt două categorii, sunt două categorii. Unu, ori e pensionar, ori e titular cu prelungirea care i s-a dat și nu a ieșit niciodată la pensie”.

Referitor la cei 38 de pensionari titulari la UTM, care sunt simultan și salariați ai universității, și pensionari, Petrescu susține că „a greșit Universitatea dacă i-a numit titulari”. 

După ce i-am explicat că președintele UTM, Iosif Urs, a confirmat că la universitatea pe care o conduce sunt cadre didactice titulare pensionate, Petrescu a părut cuprins de îndoială „cred că nu prea știe dânsul, deși parcă de drept e specialist”. 

Președintele ARACIS a mai declarat că a fost „acum câțiva ani de zile” la Universitatea „Titu Maiorescu” și că va merge și anul acesta pentru „a constata la fața locului ce se întâmplă”.

echipa pressone

Avem nevoie de ajutorul tău!

Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.

De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.

Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.

Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Share this