Plaja izolată din nordul insulei Zakynthos, Grecia. Fotografii: Lucian Muntean.
Plaja izolată din nordul insulei Zakynthos, Grecia. Fotografii: Lucian Muntean.
27/07/2017
Naufragiul din Zakynthos
Spre țărmul stâncos șerpuiește un drum îngust, singurul din nord-vestul insulei Zakynthos. Ajungi să-l parcurgi doar dacă te-ai rătăcit într-o lungă plimbare cu mașina sau dacă te-ai lăsat ispitit de recomandările din ghidul turistic, care promit una dintre cele mai spectaculoase panorame din Grecia.
La apusul soarelui, falezele calcaroase din această parte sălbatică a insulei sunt scăldate într-o lumină aurie care coboară în Marea Ionică.
Cărarea printre stânci, aflată chiar pe marginea prăpastiei, îți dă fiori. De la peste o sută de metri înălțime, panorama este impresionantă.
În micul golf, flancat de pereți albi de stâncă, apa mării e de un albastru ireal. Imaginea plajei Agios Georgios pare una de poveste, cu atât mai mult cu cât pe această fâșie de nisip zace epava unui vapor.
În 2 octombrie 1980, vasul comercial de coastă Panagiotos naviga în apropiere de țărmul stâncos când a izbucnit o furtună. Din cauza vizibilității scăzute și a curenților puternici, a încercat să se adăpostească în micul golf, dar a eșuat.
Povestea este însă mai complicată. Se spune că, de fapt, nava Panagiotos era folosită de traficanți de ceva vreme.
În ziua respectivă, se îndrepta spre Turcia, cu un transport de țigări de contrabandă. Autoritățile vamale grecești suspectau echipajul, iar Garda de coastă a încercat interceptarea vasului. Vremea nefavorabilă și-a adus aportul la tensiunea situației, iar echipajul a putut să abandoneze nava eșuată pe plaja golfului Agios Georgios.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Datorită acestui scenariu tipic unui film de acțiune, povestea plajei cu epavă „Navagio” (Ναυάγιο, în greacă) a ajuns să facă înconjorul lumii.
Astfel, acest loc pustiu și neștiut de nimeni până atunci, unde se ajunge doar dinspre mare, a devenit o imagine-simbol atât pentru insula Zakynthos, cât și pentru Grecia. Zeci de mii de turiști vin aici anual.
O galerie foto cu epava Panagiotos:
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Ambarcațiuni de toate tipurile acostează pe celebra plajă la intervale de câteva minute. Turiștii debarcă direct în apa azurie, nefiind amenajat vreun ponton.
În intervalul de o oră, cât le este alocat să petreacă aici, toți se pozează, aproape ca într-un ritual, cu epava ruginită în fundal, apoi cu stâncile și cu marea. Urmează crema de soare, prosopul colorat și statul (în minutele rămase) la plajă.
Valurile spală în permanență calcarele din care sunt formate aceste stânci. În urma eroziunii rămân galeți rulați, pietricele rotunjite, sortate gravitațional pe dimensiuni diferite, de la unele mai mari decât pumnul, până la cele cât o gămălie de ac.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Acesta e și principalul motiv pentru care apa este atât de curată − lipsa particulelor în suspensie. Nuanțele de la azur până la albastru ultramarin sunt datorate reflexiei luminii în calcarul alb aflat pe fundul mării.
O galerie foto cu plaja Navagio:
La întoarcere, peisajul mai oferă câteva surprize.
Inițial, nu știi de ce ambarcațiunea gonește periculos de aproape de malul stâncos, când în larg rămâne loc cât vezi cu ochii.
La un moment dat, barca intră în munte. O fisură între stânci ascunde o grotă inundată. Spațiul e atât de strâmt, încât, în beznă, atingi pereții umezi cu mâna.
În felul acesta se vizitează cele câteva portaluri naturale din stâncă și „grotele albastre”de pe traseu.
E o atmosferă de basm: întuneric la suprafață, iar sub apă, o lumină albastră în care plonjezi ca-ntr-un vis.
O galerie foto cu grotele marine și țărmul spectaculos:
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this