"Plaza de Toros de la Real Maestranza de Caballería de Sevilla" este numele oficial al locului unde se țin coride în Sevilla. Fotografii: Lucian Muntean
"Plaza de Toros de la Real Maestranza de Caballería de Sevilla" este numele oficial al locului unde se țin coride în Sevilla. Fotografii: Lucian Muntean
01/06/2017
Muzeul Coridei din Sevilla
Corida, tradiționala luptă cu tauri, se mai organizează încă în Spania, în sudul Franței și în Portugalia, unde face parte din patrimoniul cultural.
În prezent se fac presiuni pentru interzicerea coridei. Lupta din arenă e considerată prea sângeroasă, iar apărătorii animalelor argumentează că taurii sunt omorâți de dragul spectacolului. Uneori sunt grav răniți și toreadorii, protagoniștii coridelor.
Regiunea autonomă Catalonia a adoptat în 2010 o lege prin care interzice desfășurarea coridelor. Este a doua regiune din Spania care scoate corida în afara legii, după insulele Canare, în 1991.
În tabăra cealaltă, conservatorii susțin că este vorba despre o tradiție. Ei cer ca luptele cu tauri să fie difuzate din nou la televiziunea publică.
Regele Juan Carlos, care a abdicat în 2014, asista frecvent la coride, fiind cunoscut ca un mare susținător al acestora. În cadrul unui interviu televizat, fostul suveran al Spaniei declara ferm:
„În ziua în care Uniunea Europeană va ajunge să interzică corida în Spania, în aceeaşi zi Spania va părăsi această Uniune”.
Chiar și pustie, arena din Sevilla oferă o imagine impresionantă. Are o capacitate de 12.000 de locuri.
În esență, corida pune în scenă un ritual precreștin de sacrificare a animalelor, închinat zeilor.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Spectacolul îți dă ocazia să fii martor la înfruntări similare celor ce se desfășurau în Colosseum, pe vremea Imperiului Roman.
Pentru a asista însă la acest spectacol, ai nevoie de o doză de noroc, de o bună organizare și abia apoi de sânge rece. În primul rând, e important să te sincronizezi cu calendarul evenimentelor, care se țin tot mai rar, dar și să-ți procuri bilet cu mult timp înainte.
Practic, trebuie să-ți planifici întreaga călătorie spaniolă în funcție de asta. Neștiind toate astea, am ratat ocazia de a vedea o coridă pe viu.
Munca patriotică voluntară... obligatorie
Prestația voluntară în vremea comunismului românesc purta denumirea înălțătoare de "muncă patriotică". Pe acea vreme, orice formă de voluntariat era de fapt obligatorie, bineînțeles din rațiuni patriotice. La fel de înălțătoare s-a dovedit a fi chemarea tovarășei educatoare când ne-a dus în parc să culegem castane: "Dragi copii, munca voastră e foarte importantă. O să culegeți castane din care se fac medicamente. Iar ele vor vindeca oameni."
Ce faci în weekendul 17-19 ianuarie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târg de viniluri în București, castele vii în Cluj-Napoca, concert de blues în Timișoara și povești de pe Via Transilvanica în Iași. Tu ce faci în weekend?
Pentru cei care ajung la Sevilla, vizita la Plaza de Toros de la Real Maestranza (cum se numește locul în care se țin coridele) este un punct important în program. Chiar dacă nu există vreo coridă în program, pot fi vizitate muzeul și arena, aflate pe malul râului Guadalquivir.
Gangul circular de sub tribune este dominat de un curent de aer răcoros, care contrastează cu arșița Andaluziei. Aici își trăiește emoțiile, înainte să iasă în arenă, el torero, termen generic pentru un luptător al coridei, fie el picador (cel care, aflat pe cal, folosește pica, o lance scurtă), banderillero (banderilla e un steag scurt, care se înfige în spinarea taurului, pentru a-i da lovitura finală) sau, în fine, favoritul publicului și al presei, el matador de toro.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Chiar și astăzi, corida respectă cu strictețe ritualul de pregătire pentru teribila confruntare dintre om și taur.
Matadorul își îmbracă sofisticatul costum din mătase, ornat cu amulete şi cu accesorii metalice. Croiala este gândită să nu îngrădească libertatea de mişcare și să nu aibă falduri de care să se agaţe coarnele taurilor.
În mod tradiţional, costumul trebuie să fie cât mai mulat pe trup, pentru a scoate în evidență silueta matadorului.
Înainte de a ieși în arenă, el spune o rugăciune în capela special amenajată sub arenă.
Pasiunea pentru coridă a însuflețit numeroși artiști, printre care scriitorul Ernest Hemingway sau pictorii Pablo Picasso, Salvador Dalí și Miquel Barceló.
Muzeul din Sevilla propune o incursiune în lumea coridei prin intermediul unei ample colecții de artă. Picturile surprind în detaliu momente din timpul unor coride organizate în urmă cu mai bine de un secol, când fotografia și filmul se aflau la începuturi.
Statui din bronz, portrete și gravuri îi reprezintă pe matadorii care au făcut istorie. Acestea sunt flancate de trofeele împăiate ale unor tauri faimoși.
Costume, mulete − pânzele brodate pe care toreadorii le flutură în fața taurilor −, săbii, afișe și publicații de epocă întregesc colecția.
Traseul continuă prin boxele și grajdurile special amenajate pentru taurii și caii care participă la coridă. Toate acestea sunt îngrijite exemplar.
O galerie foto cu muzeul coridei:
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this