O panoramă a Golfului Kotor. Fotografii: Lucian Muntean
10/08/2017
Muntele ros până la Kotor
Drumul care străbate Balcanii spre sud, prin Muntenegru, trece printr-o zonă stâncoasă, cu platouri înalte și creste calcaroase, tot mai aridă pe măsură ce te apropii de Marea Adriatică. La un moment dat, din acea pustietate se deschide o panoramă fabuloasă spre Golful Kotor.
Versanții plonjează direct în apa turcoaz a golfului, un vechi defileu montan inundat de mare. Din loc în loc, pe mal se întrevăd, înghesuite, acoperișuri de case și turle de biserici.
Numele golfului provine de la cel al micului oraș-port aflat în extremitatea estică.
Cu o populație de aproape 14.000 de locuitori, Kotor este una dintre cele mai atractive destinații turistice din Muntenegru. Orașul face parte din patrimoniul mondial UNESCO.
Chiar dacă e bine ascuns pe întortocheatul țărm dalmatic, și acest loc a avut parte de o istorie tumultuoasă, specifică Mediteranei.
Orașul a fost întemeiat de romani, fiind menționat pentru prima dată în anul 168 î.Hr. Acruvium, cum se numea în timpul Imperiului Roman, a făcut parte din provincia Dalmația.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Fortificația construită pe versantul de deasupra orașului datează din timpul împăratului bizantin Justinian, din 535 d.Hr.
În secolele care au urmat, regiunea a fost pe rând sub influența și dominația puterilor din zonă, Bulgaria, Serbia și Ungaria, dar și a Imperiului Otoman sau a Republicii Venețiene.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în ultimul weekend înainte de Crăciun în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, târg de designeri în Cluj-Napoca, Seri de TraIARNĂ în Timișoara și concert de colinde în Iași. Tu ce faci în weekend?
În perioada venețiană, între 1420 și 1797, viața micului port, numit atunci Càttaro, a prosperat pe toate planurile.
De atunci datează numeroase clădiri cu o arhitectură remarcabilă, dar și fortificația masivă care străjuiește portul și centrul istoric.
Zidul masiv din prim-plan străjuiește centrul istoric. În fundal se distinge fortificația medievală de pe versantul muntelui.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Dacă vrei să vezi în tihnă acest loc încărcat de istorie, în primul rând trebuie să te asiguri că nu te sincronizezi cu vreun vas de croazieră. Din fiecare asemenea vas debarcă mii de vizitatori, care sufocă străzile înguste, magazinele, muzeele și restaurantele.
Noi am avut parte de cealaltă extremă, o vizită într-o dimineață de luni. Aproape totul era închis, ne rămânea doar să admirăm arhitectura.
Indicatoarele de la intersecția unor străduțe te îndrumă spre fortificație, până la baza scărilor care urcă în zigzag. De acolo, dacă e vară, doar ispita unei panorame cu Golful Kotor te împinge să urci terasă după terasă.
Ruinele nu mai par impresionante, dar peisajul văzut de sus este realmente spectaculos.
O galerie foto cu ascensiunea la fortăreața medievală Kotor:
De la înălțimea fortăreței poți remarca șiragul de sătulețe de pe malul golfului: Prčanj, Dobrota, Orahovac, Risan și Perast.
E un tablou decorat cu palmieri, chiparoși, măslini, leandri și smochini.
În unele locuri, terenul e așa de îngust, încât de la intrarea în casă până în apa golfului sunt doar 5 sau 6 metri. Prin acest spațiu trece drumul, iar parapetul din beton de pe margine are rol multifuncțional, de trotuar, parcare, chei și debarcader.
A sta la plajă e doar un fel de-a spune. Practic, trebuie să-ți găsești un locșor cât să încapă prosopul sau șezlongul, evident tot pe acel spațiu îngust. Cu toate astea, o baie în apele Golfului Kotor este foarte plăcută. Nu sunt valuri și, chiar dacă ești la Marea Adriatică, ai senzația că ai fi lângă un lac de munte.
Turiștii și localnicii împart plaja imaginară. Unii joacă polo pe apă, alții exersează sărituri de pe malul înalt sau plutesc în caiace. Dacă nu te încumeți la așa sporturi nautice, poți să-ți încerci norocul la pescuit. Surpriza: niște peștișori exotici, viu colorați, cum numai Mediterana îi are, perfecți de pus în acvariu.
Totul se oprește pentru o clipă când un nou vas de croazieră își face intrarea în golf. E uriașul alb care eclipsează toate clădirile din micul oraș. Pasagerii mișună pe punțile acestui imens bloc plutitor, nerăbdători să debarce și să ia cu asalt centrul istoric și fortăreața medievală din Kotor.
O galerie foto cu Golful Kotor:
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this