Mihai Răzvan Ungureanu și conferențiarul universitar Valentin Naumescu, gazda întâlnirii de la UBB Cluj. Foto: Vlad Zubac
Mihai Răzvan Ungureanu și conferențiarul universitar Valentin Naumescu, gazda întâlnirii de la UBB Cluj. Foto: Vlad Zubac
16/03/2017
MRU, la prima ieșire publică după demisie: În România va apărea un partid de extremă dreaptă
Este o chestiune de luni, cel mult de câțiva ani, dar o certitudine: în România va apărea un partid de extremă dreaptă. E „predicția” pe care Mihai Răzvan Ungureanu a făcut-o în cadrul unei prelegeri susținute joi, 16 martie, la Facultatea de Studii Europene a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj.
Aceasta a fost prima ieșire publică a lui MRU după demisia sa de la conducerea Serviciului de Informații Externe.
*
Conferința susținută de fostul șef al SIE s-a numit „Bătrâna Europă și noul naționalism”. El a punctat de mai multe ori ideea că noul naționalism pare să nu semene cu nimic din ceea ce am mai văzut și trăit până acum.
„Ne bucurăm că a pierdut Geert Wilders în Olanda? Chiar a pierdut? Se poate spune că Wilders a câștigat, fiindcă partidul său (Partidul Libertății, PVV – n.r.) are mai multe locuri în Parlamentul Olandez decât avea în 2012. Rezultatele ne arată că el a crescut constant în opțiunile electoratului”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu.
El a subliniat că populismul și neo-naționalismul devin, în aproape toată Europa, elementul central al discursului unor forțe politice de rang doi sau trei, importante în menținerea alianțelor la guvernare.
„Ceea ce e interesant este că acești lideri au un discurs antisistem, care asmute poporul împotriva guvernului corupt și subliniază mereu vina supranațională. Aceste partide nu sunt teritoriale, ele sunt izolaționiste și anti-europene.
Ele monetizează teama mai mult decât o făceau partidele de extremă din perioada interbelică. Și încă un detaliu. Partidele de extremă dreapta nu mai au un argument confesional. Nici măcar în Grecia, partidul neonazist Zorii de Aur nu mai colaborează cu Biserica”, a arătat MRU.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Mihai Răzvan Ungureanu a fost invitat la Cluj de Grupul de reflecție și dezbatere „Citadel”, al Facultății de Studii Europene. Foto: Vlad Zubac
Fostul șef SIE consideră că, în Uniunea Europeană, acest tip de partid este cel mai puternic inamic al drepturilor omului, deoarece coagulează temerile privind dispariția unei culturi naționale și dizolvarea tradițiilor într-o cultură europeană, supranațională.
„Discursurile și retorica acestor partide au distrus dezbaterea publică, prin distrugerea nuanțelor. Trebuie spus că ele viciază și selecția liderilor – nu dubiul intelectual și etic primează, ci agresivitatea și vocea mai puternică. Este o criză dramatică a liderilor care să transmită mesaje de apărare a drepturilor omului sau un discurs pozitiv”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu.
De ce mor pacienții cu AVC din România. La niciun spital din țară nu există serviciu de gardă pentru o intervenție care i-ar putea salva
În spitalele din România se fac și de 5 ori mai puține intervenții care pot salva viața unui pacient cu AVC față de recomandările europene. Lipsesc serviciile de gardă, centrele speciale sunt prea puține, iar finanțările insuficiente.
Cursurile de investiții care îți promit că te fac milionar printr-o formulă magică. Cum operează firmele de „pariuri la bursă”, ale căror proprietari se filmează în avioane de lux pentru Tik Tok
O firmă care își face agresiv reclamă pe internet spune că are în buzunar o „metodă revoluționară” de a juca la bursă. Pentru a ajunge la acest secret, trebuie însă să plătești 10.500 de euro pentru un „program de mentorat.”
El găsește îngrijorătoare suficiența românilor legată de apartenența la Uniunea Europeană.
„Pentru noi a devenit ca un dat care nu ni se mai poate lua. Constat cu foarte mare tristețe că nu am avut nicio manifestare publică de sărbătorire a 10 ani de când suntem membri în UE, nici în decembrie, anul trecut, nici în ianuarie, anul ăsta. (…) Ceea ce încă amână, la noi, apariția unui partid de extremă dreapta sunt detalii mecanice. Este o chestiune de luni, poate de ani, dar, orișicum, se va întâmpla”, a opinat MRU.
„Uniunea Europeană a pierdut, în ultimii 10-20 de ani, capacitatea de a-și argumenta proiectele și programele. În anii ’50, UE nu era un scop în sine, ci un mijloc de a evita un conflict continental. Unde s-a topit argumentul existenței UE?
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Generația care a gândit acest proiect văzuse războiul. Cei din anii ’70 auziseră despre ororile sale de la părinți. Acum, evitarea războiului și scoaterea din plajă a extremismelor au dispărut.
Uitându-și memoria, și-a uitat scopul propriei existențe. Costul de a fi european este apărarea acestui fapt. Uniunea Europeană nu este un proiect al Bruxelles-ului, ci al statelor care o compun.” (Mihai Răzvan Ungureanu)
Singura atitudine personală pe care MRU o recomandă ca fiind salvatoare este răbdarea: „Să stăm să așteptăm. Mi-e teamă că nu așteptăm ceva bun! Este o entropie extraordinară acum, iar vârful acestei entropii a fost ce s-a întâmplat cu Crimeea, pentru că a aruncat în aer toate tratatele de securitate”.
În ceea ce privește discuțiile despre noua putere de la Washington, Mihai Răzvan Ungureanu consideră că vom putea evalua administrația Trump abia după felul în care va gestiona prima criză externă majoră a Americii.
Până atunci, crede el, tot ceea ce se întâmplă în mandatul Trump seamănă cu primele luni ale președinției lui Richard Nixon sau a lui Ronald Reagan: o înlocuire de generații la putere.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this