Participanți la mitingul PNL de joi, 23 noiembrie, din fața Parlamentului. Foto: Iulia Marin
Participanți la mitingul PNL de joi, 23 noiembrie, din fața Parlamentului. Foto: Iulia Marin
23/11/2017
Moțiunea PNL, o parodie #Rezist
Moțiunea de cenzură inițiată de liberali și supusă la vot joi, 23 noiembrie, a fost însoțită de un miting regizat de însuși președintele PNL, Ludovic Orban.
Așa-zisul protest de lângă Palatul Parlamentului, la care au participat mii de oameni aduși cu autocarele din țară, a părut, pe alocuri, o parodie a fenomenului #rezist.
Participanții și-au lipit abțibilduri #rezist pe mașini, pe șepci, pe câte o portavoce, și au primit cartonașe roșii pe care să le arate Guvernului „PSDragnea”.
Reporterii PressOne au fost atât în stradă, cât și în Parlament, la votul asupra moţiunii, și vă prezintă o radiografie a modului în care Opoziția a ales să se îndrepte spre irelevanță.
Principalele momente ale protestului PNL din faţa Parlamentului:
„De la Găești am venit, cu autocarul!”
Cu o oră înainte de începerea dezbaterilor asupra moțiunii, câteva autocare opresc în fața Parlamentului, sub ochii vigilenți ai jandarmilor.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Din mașinile aparținând firmei constănțene Transevren SRL, patronată de doi cetățeni turci, coboară cei mai harnici protestatari.
În același timp, în Parlament, liberalii sunt adunaţi în ședință de grup pentru a stabili ultimele detalii legate de demersul inițiat împotriva Guvernului Tudose – moțiunea de cenzură „PSDragnea, în campanie – mumă, la putere – ciumă!”.
Cât timp liberalii își croiesc încă planul de atac pentru ziua moțiunii, alți membri de partid îi organizează cu zel pe primii oameni sosiți la manifestație:
Cea mai mare teamă a candidaților la Cotroceni. 3 lucruri pe care ar trebui să le înțeleagă viitorul președinte al României despre droguri
Candidații la președinție se feresc să abordeze cu adevărat problema drogurilor și se ascund în spatele unor răspunsuri vagi, deși susțin că înțeleg problema cu care se confruntă România.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
„Dacă ați terminat cu prezența, am rugămintea să vă deplasați pentru materiale, că nu ne mai încadrăm în timp dup-aia!”.
În jurul orei 10.20, în fața sălii de plen a Camerei Deputaţilor începe să se instaleze forfota. Sosesc primii liberali, printre care îl zărim pe senatorul Florin Cîțu.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Ceva mai târziu, vicepremierul Marcel Ciolacu și premierul Mihai Tudose intră amândoi în biroul președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.
Mai mulți parlamentari, printre care se numără și secretarul PSD al Camerei Deputaților, Ioana Bran, dar și liderul de grup al deputaților PSD, Ioan Munteanu, se plimbă între biroul liderului PSD și sala unde se reunește Biroul Permanent al Camerei.
Printre ei se află și deputatul „Mitralieră” − Cătălin Rădulescu (foto, în costum gri).
Pe strada din fața Parlamentului, într-un colț mai retras din Parcul Izvor, întâlnim o femeie. Ne spune că a venit din Găești și zâmbește, emoționată.
„− Am venit să manifestăm aici… că nici nu mai știu să vorbesc.
− De unde veniți?
− De la Găești, cu autocarul, să manifestăm!”
În schimb, parlamentarii liberali au nevoie de un îndemn ca să zâmbească la poză: după ce Ludovic Orban le dă ultimele indicații liberalilor strânși în juru-i, înainte de a coborî treptele pentru a ajunge în holul principal, unul dintre fotografii adunați în fața lor simte nevoia să le ceară un surâs.
„Zâmbiți, domnilor!”
„De la Târgoviște suntem! Fluieră, mă!”
Ludovic Orban se află încă în Parlament la ora 11. După zâmbetul la cerere acordat presei, el și Raluca Turcan țin o scurtă declarație de presă.
„E o obligaţie morală pentru PNL să depună moţiunea de cenzură”, spune Orban.
Întrebat ce șanse are moțiunea să treacă, el adaugă că „nu întotdeauna este vorba de matematică”.
În cazul mitingului însă, pare să fie vorba doar de matematică: oamenii sunt numărați, grupați, organizați.
Sunt echipați cu fluiere, vuvuzele, portavoci, pancarte. Câțiva fluieră într-o veselie, dar – ghinion – se opresc tocmai când ajungem lângă ei.
„Mai fluierați o dată?”.
Bărbații ezită, dar unul mai îndrăzneț sparge gheața:
„De la Târgoviște suntem, domnișoară! Fluieră, mă!”.
Un cor de fluierături răsună în parc, iar autorii gălăgiei se prăpădesc de râs. Văzând că stratagema merge, niște domni din Teleorman fluieră și ei.
„Mergem la Bombonica!”
„Cade Guvernul azi?”, întrebăm.
„Cade azi Guvernul, nu mai există, pentru că ne-am săturat de așa viață dificilă!”
Între timp, pe holurile Parlamentului, preşedintele USR, Dan Barna, și membrii partidului său apar în fața presei purtând pe mâneci banderole zugrăvite cu linii paralele.
„Purtăm pe braţ această banderolă care simbolizează statul paralel pentru că ceea ce se întâmplă în aceste zile în România arată că există, într-adevăr, o paralelă între ceea ce înţeleg politicienii şi statul paralel”, explică Dan Barna.
„Eu o să îmi închei discursul, toată lumea fluieră și arătați cartonașele”
În jurul orei 11.15, cu un sfert de oră întârziere, începe ședința de plen dedicată dezbaterii și votului asupra moțiunii.
Întrunirea nu este prezidată de șefii celor două Camere − Liviu Dragnea și de Călin Popescu-Tăriceanu, ci de Gabriel Vlase, vicepreşedinte al Camerei Deputaților, şi de Niculae Bădălău, vicepreşedinte al Senatului.
Când senatoarea USR Ramona Dinu începe să citească moțiunea, mai mulți PSD-işti ies din bănci și pleacă, pe rând, din sala de plen.
Nu sunt singurii.
Unii liberali fac același gest, alegând să se oprească la bufetul Camerei Deputaților. Printre aceștia se numără și senatoarea Alina Gorghiu.
Probabil chiar acum, prinzând momentul, iese din sală și Ludovic Orban, pe care, în jurul orei 11.30, îl zărim pe aleile Parcului Izvor, mobilizându-și oamenii.
Orban dă mâna cu oricine, se lasă fotografiat, se pupă pe obraji cu susţinătorii aduşi din ţară.
Din când în când, se aude un glas dezamăgit:
„Cu mine nu a făcut poză!”.
Președintele PNL se plimbă prin mulțime și dă indicații: le spune oamenilor cum să se așeze, când să ridice cartonașele roșii pe care le-au primit de la partid, ce să strige și, mai ales, când.
„Eu o să îmi închei discursul, toată lumea fluieră și arătați cartonașele. După care începem deplasarea pe două șiruri. Eu o să fiu în capul unui șir, pe partea dreaptă, și Cristian Bușoi o să fie capătul celuilalt șir, pe partea stângă”.
„Lu-do-vic!”
În sala de plen, miniștrii și parlamentarii rămași par să ignore textul moțiunii.
Membrii Guvernului stau la povești, în timp ce deputații și senatorii se plimbă printre bănci, citesc presa de pe laptopuri ori stau cu ochii în smartphones.
Senatorul Mihai Goțiu citește un articol despre Liviu Pleșoianu (PSD) și Șerban Nicolae (PSD). Foto: Lucian Muntean
Unul dintre ei se urcă pe fotoliu pentru a participa la o discuție cu colegul din spate, probabil din dorința de a-l auzi mai bine; alții se trag în poze ori se strâng în mici cercuri în care dezbat diverse.
În fața Casei Poporului, mulțimea pare să ia foc: când Ludovic Orban și Cristian Bușoi urcă pe scenă, oamenii încep să fluiere și să scandeze numele șefului de partid.
„Lu-do-vic! Lu-do-vic!”
Orban îmbrățișează întregul parc cu privirea, rotindu-se când într-o parte, când în alta și zâmbindu-le tuturor. Pare mulțumit.
Cristian Bușoi le spune oamenilor că „astăzi, prin moțiune de cenzură, guvernarea roșie poate să se încheie”.
„Ho-ții! Ho-ții!”, răspund cetățenii aduși cu autocarele.
La rândul lui, Orban îi salută cu o întrebare:
„De ce sunteți astăzi aici?”.
„Să dăm jos Guvernul!”
La finalul unui discurs care ar fi trebuit să fie adresat unui alt public – pentru că abundă în referiri la impozitul pe cifra de afaceri ori la soarta firmelor –, Ludovic Orban urlă în microfon:
„Să susținem moțiunea de cenzură PSDragnea!”.
Oamenii strigă cu el.
„Dați cartonaș roșu Guvernului!”
Conform regiei puse la punct chiar de el, protestatarii ridică în aer cartonașele roșii.
În sala de plen răzbate zgomotul produs de miting tocmai în clipa în care premierul Mihai Tudose își citește discursul de pe o foaie. Unii parlamentari îi strigă:
„Mai rar!”
„Mai tare!”
Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu revin în sală și se așază într-una din băncile din fața lui Tudose. Odată cu ei, și ceilalți social-democrați care ieșiseră din plen revin la locurile lor.
Oul Kinder al Opoziției
În sala de plen, pe băncile unor liberali pot fi văzute afișe cu mesajul din 2016 al PSD: „Îndrăznește să crezi în România. Programul de guvernare al PSD”.
Nu sunt însoțite de nimic altceva, măcar să dea impresia că ar fi o ironie. În timp ce Tudose își susține discursul, din sală se strigă: „Cât e motorina?”.
„Aţi transformat acest drept legitim într-o oportunitate de a fi populişti, demagogi, de a face un spectacol bazat pe un scenariu total rupt de realitate”, îi ceartă Mihai Tudose pe liberalii din sală.
Ceva mai târziu, între Liviu Pleșoianu (PSD) și Matei Dobrovie (USR) are loc un mic incident. Dobrovie vine în dreptul băncii lui Pleşoianu să îi înmâneze o banderolă. PSD-istul o aruncă, iese din banca sa, îl urmărește pe Dobrovie, care deja se îndepărtase, iar cei doi încep să se certe.
„Dumnealui a luat acea banderolă, a aruncat-o și ne-a acuzat pe noi că suntem uniunea securiștilor sau statul paralel”, avea să ne explice Dobrovie cele întâmplate.
Dacă parlamentarii ajung să se certe între ei, în stradă plutește armonia.
Îndată ce se încheie discursul lui Orban, oamenii sunt poftiți în șir indian, să formeze un lanț uman în jurul Parlamentului.
Maestru de ceremonii este Nini Săpunaru, de la Vrancea.
„Câte unul! Câte unul! Hai! Câte unul, vă rog frumos!”
Înăuntrul Palatului, Liviu Dragnea părăseşte plenul, urmat îndeaproape de Tăriceanu.
La tribună urcă Raluca Turcan. Apariția ei le oferă o motivație în plus celorlalți social-democrați rămași în sală, care se ridică și pleacă.
În timp ce dezbaterile din plen sunt în toi, Liviu Dragnea participă la o reuniune a… Consiliului Național al Organizației de Pensionari a PSD, care are loc tot la Parlament.
Cât timp Dragnea vorbeşte cu pensionarii PSD, deputatul PNL Florin Roman urcă la tribună, în fața unei audienței reduse, luând cu el o sacoșă de la Mega Image din care scoate un cofraj cu ouă, un pachet de unt, o sticlă de ulei, un carton de lapte şi un pui congelat.
„O familie de oameni simpli m-a rugat să vin cu aceste produse în fața dumneavoastră și să vorbesc în numele lor. Au cumpărat de dimineață alimentele de bază și le-au comparat cu cele din luna septembrie.
Un litru de ulei, 4,29, acum e 7,01. Un litru de lapte, 4,10 lei, acum l-au cumpărat cu 5,10 lei. Au luat unt, aproape s-a dublat prețul: de la 6,25 a ajuns la 11,14. Au luat o pâine de 600 grame, de la 4,41 s-a dus la 5,99 lei.”
La final, Roman scoate un ou Kinder. Le transmite parlamentarilor că până și oul de ciocolată a ajuns să coste, la ofertă, cât unul de țară, luat direct din cuib.
Martin Luther King și portavocea #rezist
Pe bulevardul din fața Parlamentului, mașini inscripționate cu #rezist claxonează continuu. Pe un automobil vopsit în albastru stă scris un mesaj atribuit lui Martin Luther King:
„Viețile noastre se încheie în ziua în care rămânem tăcuți în privința lucrurilor care contează.”
Cineva urlă până își pierde vocea:
„La pușcărie, Dragnea!”
Când lanțul uman este aproape format, un bărbat apare într-o mașină inscripționată cu același #rezist. Pe șapcă – același mesaj, ba chiar și pe portavoce.
Urlă cât îl țin puterile:
„PSD, ciuma roșie! PSD, ciuma roșie!”
Trei băieți cu eșarfe galbene ne roagă să îi fotografiem.
Părăsiți de presă și atârnând de gardul Parlamentului, câțiva cetățeni fumează, blazați.
„Asta a fost”, zice unul. „Să mai mergem și pe la casele noastre.”
În Parlament, premierul Mihai Tudose revine la microfon. Are ultimul cuvânt în dezbaterea asupra moţiunii şi alege să se refere la gestul deputatului Roman, care adusese ouă și lapte la tribună.
„În loc să ia o pâine de un leu, că atât e, a luat o pâine de 6 lei. De șase ori mai scumpă. Probabil că era o familie săracă liberală”, spune Tudose.
În mod previzibil, moțiunea de cenzură a PNL pică la vot: doar 159 de parlamentari votează pentru căderea Guvernului. Pentru ca moţiunea să treacă e nevoie de cel puțin 233 de voturi.
Parlamentarii PSD rămân în sală, dar niciunul nu se ridică din bancă în timpul votului.
La final, unul dintre ultimii care părăsesc sala de plen este ministrul Agriculturii, Petre Daea. Ține în mâini două serviete – una mică și una mare – și pare îngrijorat că și-a pierdut timpul cu Opoziția.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this