Maria Grapini este europarlamentar din 2014, din partea Partidului Puterii Umaniste. Foto: Virgil Simonescu / Inquam Photos
Maria Grapini este europarlamentar din 2014, din partea Partidului Puterii Umaniste. Foto: Virgil Simonescu / Inquam Photos
27/03/2019
Misterul transferului Mariei Grapini la PSD: "E pe lista noastră. Și, cu asta, gata!"
Maria Grapini, care tocmai a fost anunţată pe locul 6 în lista PSD pentru alegerile europarlamentare, refuză să spună data la care s-a înscris în acest partid.
Am stat de vorbă la Strasbourg, pe holurile Parlamentului European, dar, în ciuda insistențelor, cel mai concret răspuns pe care l-am obţinut a fost că a trecut la PSD „înaintea definitivării listelor”.
Pentru clarificări, l-am contactat pe secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu. Răspunsul său a fost la fel de vag: „De curând”.
Întrebat din nou care e data exactă la care Maria Grapini a devenit membru al partidului, el a ridicat tonul.
„Eu vă răspund exact cum vreau eu să vă răspund, dumneavoastră scrieți exact cum vă spun eu!”, a strigat Ștefănescu.
Redăm, mai jos, dialogurile pe care reporterul PressOne le-a avut cu cei doi politicieni.
Context
Marţi, 26 martie, PSD a depus la Biroul Electoral Central lista finală a candidaților pentru alegerile europarlamentare.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Una dintre surprize este prezenţa pe locul 6 a Mariei Grapini, eurodeputat din partea Partidului Puterii Umaniste (PPU).
După anunţul PSD, eurodeputatul Cristian Preda − care a trecut şi el recent la PLUS − a scris pe pagina sa de Facebook că Maria Grapini nu ar fi membră PSD şi că, prin urmare, ar trebui „descalificată”.
„E evident ilegal ca Grapini, membră a unei formațiuni numite PPU, să figureze pe lista PSD pentru europene. PPU nu a încheiat vreo alianță cu PSD și are un membru în BEC întrucât Grapini e deputată europeană. Agramata trișează. Ar trebui descalificată”, a postat Cristian Preda pe Facebook.
Pe tine te-au chinuit cu Eminescu în școală?
"Elevilor ar trebui să li se explice că geniul e cel mai de încredere prieten al nostru".
Femeia în rochie albastră
„Pe la ora 5 a dimineții zilei de 14, totul părea că se terminase. Într-o liniște sinistră, cu soarele care tocmai începea să răsară în ochi, dinspre Piața Victoriei, într-un uruit înfiorător (care s-a transformat în tropăit grotesc), o umbră hidoasă se apropia constant, într-un crescendo tensionat. Erau primele grupe de mineri care ocupau Piața Universității.”
La momentul anunțului său, Maria Grapini figura pe site-ul Parlamentului European, într-adevăr, drept membru al Partidului Puterii Umaniste.
Situația s-a schimbat a doua zi, când informaţia a fost actualizată.
*
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Maria Grapini: „De regulă, cei mici se duc și bat pe la ușă − «Haideți, mă primiți?». Aici a fost un pic invers”
− Colegul dumneavoastră Cristian Preda susține că este ilegal faptul că dumneavoastră candidați pe listele PSD…
− Bun, domnul Preda a uitat ce a spus în celălalt mandat, când zicea: „Eu îmi dau demisia după alegeri și vine doamna Ecaterina Andronescu”.
De ce dau acest exemplu? Ca să reamintesc că eu am candidat tot pe lista PSD și în 2014, într-o alianță cu PSD-ul.
Eu, de când am intrat în politică, în Partidul Umanist, am fost totdeauna în alianță cu PSD. Niciodată nu am fost fără alianță, ca să clarificăm lucrurile.
În 2012, eu am fost aleasă uninominal în Parlamentul României, dar pe colegii împărțite tot în alianță cu PSD. Am fost ministru în Guvernul României tot în alianță cu PSD.
În 2014, când au fost alegerile europarlamentare, mi s-a propus să vin aici; mi-am dat demisia din Parlamentul național și am venit aici pe listă comună cu PSD.
Ce vrea să speculeze domnul Preda, care e la al patrulea sau al cincilea partid, este că eu nu sunt membru PSD și sunt impostoare − sau cum m-a făcut acolo.
Ok. Eu sunt membru PSD. La o înțelegere cu partidul pe care nu consider că îl trădez, pentru că partidul este de centru-stânga, și de aceea am și fost compatibili cu politica PSD-ului…
La o înțelegere, pentru că nu au fost doar oameni din Partidul Umanist și din PSD, ci și cetățeni care au spus − „Ai fost cea mai vocală, cea mai vizibilă, trebuie să continui”.
Într-un mod foarte rațional, am făcut un calcul cu colegii și am văzut clar că nu facem pragul cu Partidul Umanist.
Și știți de ce? Fiindcă, în 2015, partidul a fost rupt în două de Daniel Constantin, cu ajutorul lui domnu’ Ponta. În fine, nu mai intrăm în istorie.
Mi s-a propus de PSD, așa cum s-a propus la încă trei persoane − lui Carmen Avram și preotului − să intru în PSD.
− Când a avut loc această discuție?
− Demult! Eu am decis mai greu. Pentru că eu, în general, când intru într-un proiect, sunt partener pe termen lung, de aceea 13 ani nu am plecat la niciun partid și am rămas aici.
Mi s-a propus mai demult, însă ultima oară când am vorbit cu domnul Dragnea, mi-a spus: „Hai, Maria, îți depui candidatura?”.
Atunci, sigur, m-am dus și am avut o discuție cu colegii, să înțeleagă că nu e vorba nici de trădare, nici de nimic.
Până la urmă, eu aici am susținut România, nu Partidul Umanist, nu PSD, ci România.
Dacă un partid cu care eu am lucrat aici cu grupul, vreme de cinci ani, a considerat că am făcut echipă bună − așa cum m-a caracterizat domnul Dragnea − și că am muncit, a fost onorant pentru mine să mi se propună…
Știți că, de regulă, cei mici se duc și bat pe la ușă − „Haideți, mă primiți, mă primiți?”. Aici a fost un pic invers, însă.
Am menționat și săptămâna trecută, când era domnul Dragnea în studio − ba nu, chiar săptămâna aceasta, că eram la Strasbourg −, că este onorant să fiu în lista pe care a depus-o PSD-ul. Îi cunosc pe fiecare în parte și cred că vom putea să facem o echipă bună.
Ca să îl liniștesc pe domnul Preda, că nu am ieșit în spațiul public să anunț − „Ştiți, am devenit membru PSD…”: nici el nu a făcut acest lucru, că s-a dus la domnul Cioloș acum…
− A fost un anunț în cazul domniei sale. A ieșit chiar partidul și a spus.
− Da, dar…
− Eu vă întreb pentru că nu ați avut nicio reacție la discuția pe care domnul Preda a lansat-o în spațiul public.
− Păi acum a fost aruncată. Eu eram aici și, spre deosebire de domnul Preda, care nu a făcut nimic pentru România, eu am lucrat zilele astea să aranjăm 1.600 de amendamente cu colegi din Bulgaria, din Polonia.
El nu mi-a semnat niciodată − nici pentru intrarea în Schengen, nici pentru pachetul pe mobilitate, nici pentru nimic. Niciodată n-a semnat. El are timp.
Eu am lucrat foarte mult și mi s-a părut că i-aș da prea multă atenție unei persoane care, în primul rând, mă cutremură că predă, că este profesor universitar.
El folosește un limbaj absolut neadecvat, nu înțeleg ce transfer de cunoștințe transmite noii generații și ce tip de politică vrea să facă domnul Preda.
Dar, spre deosebire de el, eu nu m-am plimbat pe la partide, ca să am mai multe mandate. Eu am rămas constantă pe politica de centru-stânga.
Şi chiar consider, ca om de afaceri − pentru că eu, spre deosebire de el, am și trei companii, am lucrat în afaceri 30 de ani, deci am și experiența de industrie −, consider că, în România, deocamdată, politica de centru-stânga e cea mai adecvată.
De ce? Pentru că nu am rezolvat încă problemele sociale și avem probleme sociale. Nu putem să avem competitivitate, productivitate, cu oameni nemulțumiți. Și atunci consider că dezvoltarea economică se face ținând cont și de politici sociale.
Așadar, domnul Preda s-a legat de faptul că nu-i schimbat numele partidului pe site-ul Parlamentului… Este schimbat!
− S-a schimbat, dar ulterior anunțului domniei sale. A arătat cu printscreen.
− Știți că nu se schimbă imediat? Și asta trebuie să știți… Când vrem să vedem votul, durează 48 de ore, sau nu știu cât, până sistemul schimbă.
Dar nu asta e important. Dar pe Monica Macovei n-a văzut-o foarte mult timp − că ea era la partidul M10 și scria „independent” în România?
Deci este o chestiune, după părerea mea, absolut jenantă. Vă dați seama: cum m-ar fi votat pe mine acel Consiliu mare, Executiv, al PSD-ului, dacă eu nu eram membru PSD?
− Ca să clarificăm: de când sunteți membru PSD?
− Este vreo relevanță la asta?
− Electoratul ar putea să spună că da. În acest moment e o discuție în spațiul public pe tema asta. Merită să știe și alegătorul, nu?
− Eu sunt membru de partid și puteți verifica la sediul PSD. Oricum, sunt dinainte de a se depune candidaturile.
− Deci, nu ne puteți spune data.
− Nu. Înainte de a se depune listele, înainte de a se forma listele. Nu te poți duce să depui o candidatură sau să ceri să fii pe o listă fără să fii membru. Asta e clar.
− Ultima discuție cu domnul Dragnea legată de listele pentru europarlamentare a avut loc săptămâna aceasta?
− Nu, săptămâna trecută. Săptămâna aceasta a fost doar discuția din studio, când domnul Dragnea era alături de alți candidați și îi caracteriza pe cei de pe primele locuri, iar eu am intrat în direct prin telefon.
Când a ajuns la mine, a spus clar că eu am dovedit că știu să fac echipă, eu și domnul Dragnea fiind la un moment dat și colegi în Guvern.
Eu eram ministrul pentru IMM-uri și domnia sa era la Dezvoltare Regională, și interferau cumva portofoliile noastre. Deci, pe proiectele noastre trebuia finanțare de la Dezvoltare.
De fapt, lucrăm împreună de când sunt eu în politică. De atunci lucrăm doar în alianță. V-am spus: am mai candidat în 2008 tot în alianță cu PSD, iar conceptul meu e de centru-stânga.
Codrin Ştefănescu: „Dumneavoastră scrieți exact cum vă spun eu!”
− Există în spațiul public acest subiect legat de candidatura doamnei Maria Grapini la europarlamentare, mai exact de faptul că nu ar fi fost membru PSD atunci când s-a anunțat lista cu candidaturi. Când anume a devenit membru PSD doamna Maria Grapini?
− Doamna Maria Grapini a devenit membru PSD de curând. Dar noi i-am făcut această ofertă acum câteva luni de zile, pentru că, în PSD și în statul nostru, pozițiile doamnei Maria Grapini au fost exact ceea ce trebuie.
În momente-cheie, în momente când s-a vorbit despre abuzuri și despre lucrurile înfiorătoare petrecute în România, Maria Grapini a fost printre oamenii cei mai vocali, cei mai expresivi și cei mai logici.
Maria Grapini, în foarte multe dintre comisiile din Parlamentul European, a trimis informări despre situația reală din România − despre minciunile lansate acolo de diverși oameni, gen Monica Macovei, Siegfried Mureșan și alții −, și asta a fost exact pe ceea ce s-a pliat partidul nostru.
Prin urmare, noi i-am făcut această propunere doamnei Grapini, să candideze pe listele PSD, și este un mare câștig pentru noi. Punct.
− Bun, dar ce înseamnă „de curând”? Există o zi anume în care s-a transferat la PSD?
− Stimată doamnă, v-am răspuns fabulos de politicos și de exact. Eu vă răspund exact cum vreau eu să vă răspund, dumneavoastră scrieți exact cum vă spun eu!
Deci, vă repet: noi am rugat-o pe Maria Grapini să vină alături de noi, o apreciem foarte mult pentru pozițiile ei − și noi, și sute de mii de membri de partid.
Chiar am luat pulsul, pentru că am pus întrebări în fiecare județ despre candidaturile la europarlamentare. Suntem foarte bucuroși că este pe lista noastră și va reprezenta România cu maximă credință, în dreptate și în adevăr.
Este pe lista noastră − și, cu asta, gata! Bineînțeles că toți cei care sunt pe lista noastră de candidaturi sunt membri PSD. Maria Grapini a devenit membru PSD la Sectorul 1.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this