Liviu Dragnea, întâmpinat de un delegat la Congresul de la Sala Palatului. Foto: Iulia Marin
Liviu Dragnea, întâmpinat de un delegat la Congresul de la Sala Palatului. Foto: Iulia Marin
10/03/2018
Minunata lume roșie
O copilă sărmană e săltată într-o zi din sânul familiei, după ce a fost hărțuită de un procuror nemernic. Plânsă și cu inima cât un purice, e chinuită ore în șir de cei care o anchetează.
Un singur bărbat curajos − ajutat de câţiva tovarăşi care şi-au păstrat mintea limpede − luptă împotriva acestui regim care îşi trimite după gratii cei mai buni dintre cetățeni.
Alături de acest bărbat stă o fată harnică, pe care oamenii o iubesc, dar pe care presa trădătoare o sfârtecă de fiecare dată când, emoționată, rostește un cuvânt greșit.
Şi asta nu e totul: tracasaţi de anchete, oamenii de bună-credinţă se îmbolnăvesc și se retrag. Forța binelui se împuținează pe zi ce trece.
„Nu le avem cu gramatica!”
E o sâmbătă însorită şi mii de oameni veniţi din toată țara se adună, ca furnicile în mușuroi, în faţa Sălii Palatului din București. Au venit să lupte, alături de liderii lor, pentru o societate mai bună.
Au venit mai ales pentru preşedintele lor, Liviu Nicolae Dragnea, bărbatul care ar putea fi închis doar pentru că a încercat să facă bine.
Au venit și pentru femeile din fruntea țării, față de care nu au decât cuvinte de laudă.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Când două dintre aceste femei, Viorica Dăncilă și Carmen Dan, trec prin fața lor, oamenii exclamă:
− Ia uite, ce mititele sunt! Ia uite, mă, ce fete frumoase avem!
Când văd câte o cameră de filmat, oamenii se strâng în bisericuțe, dezgustați: nu vor să fie luați la întrebări, fiindcă presa nu face decât să strice armonia socială și să vâneze greșelile de vorbire.
Cea mai mare teamă a candidaților la Cotroceni. 3 lucruri pe care ar trebui să le înțeleagă viitorul președinte al României despre droguri
Candidații la președinție se feresc să abordeze cu adevărat problema drogurilor și se ascund în spatele unor răspunsuri vagi, deși susțin că înțeleg problema cu care se confruntă România.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Nu filosofii, ci amatorii de traforaje şi colecţionarii de timbre alcătuiesc coloana vertebrală a oricărei societăţi, scrie Aldous Huxley în „Minunata lume nouă”.
Facem greșeala să întrebăm, înspre mulțime:
„Ce părere aveți despre greșelile doamnei Viorica Dăncilă? Totuși, este premierul României…”
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Oamenii murmură amenințător, iar un bărbat din Dolj dă glas supărării:
Nu le avem cu gramatica! Nu vă convine doamna Dăncilă? Luați-o acasă și învățați-o voi!
Li se alătură şi alţi delegaţi nemulţumiţi de presă: Lasă-ne, că avem febră!
Scandările care se aud de peste stradă le ajung la urechi. Se scutură de greață.
Cucuvelele! Îi prinsă dragostea! Măcar naiba, da’ să se ducă după perdea! Mi-e scârbă și cu spatele!, zice o femeie roșcată.
Au venit să susţină partidul şi pe domnul Dragnea − un om foarte bun, care știe să conducă.
Doamna Dăncilă are toate calitățile, ne mai spune un delegat nervos, care ne face semne disperate să dispărem, alungând astfel spectrele statului paralel.
„Dacă aveți pe cineva vreodată în pușcărie, dați un semn!”
Un bărbat foarte volubil își poartă șeful de la PSD Sector 1 prin fața camerelor, ca pe un trofeu. Ne face semn să îi fotografiem împreună.
− Hai, Dane, să dăm un interviu! Hai, șefu’, dai și tu aici două cuvinte! E bine să luați interviu și lu’ domnul președinte, că dânsul se ocupă cu socialele pe Sectorul 1.
Ion Ghiță (în dreapta) ni s-a recomandat drept membru PSD și „Înalt Comisar pentru Penitenciare” din partea Asociației Themis. Foto: Iulia Marin
Domnu’ președinte face un pas în spate: Și ce vrei? Să mă laud?
Ion Ghiță știe însă că, dacă vrei să lupți cu statul paralel, trebuie să lași modestia deoparte.
Se recomandă drept Înalt Comisar al domnului Florian Berechet. Şeful său este președintele unui ONG, Asociaţia Themis, care în 2016 a încheiat un protocol de colaborare cu Administrația Națională a Penitenciarelor din România.
De atunci, Înaltul Comisar Ghiță spune că s-a asigurat ca deţinuţii să aibă cele mai bune condiții de trai: produse de igienă, un televizor în cameră, acces la medicamente ș.a.m.d.
Este, practic, un înger păzitor cu gușă al PSD-iştilor care ajung după gratii.
− Dacă vreodată aveți pe cineva la pușcărie, dați un semn! Mă ocup eu. Îl îngrijim, îl îmbrăcăm, îl spălăm, îl parfumăm, da? Îi dăm să mănânce, îl educăm.
Asta facem noi – avem grijă de deținuți în interiorul penitenciarelor. Acum suntem într-un program puternic de tot cu Spitalul Panduri, unde trebuie să aducem niște aparatură sofisticată pentru analize, ca să îi consultăm − că e foarte important − de boli. Știți, unii au boli grave...
Dinăuntru, din Sala Palatului, răzbate revolta la adresa întemnițărilor nedrepte.
PSD este forța binelui, se aude vocea unuia dintre cei care, de ani de zile, se bat cu sistemul care trimite oameni de bună-credinţă în pușcării.
Este Marian Neacșu (foto), mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea.
Sistemul penitenciar din România, se plânge Ion Ghiță, arată foarte rău.
− Eu reprezint și o comună din Sardinia; am fost acolo și vreau să vă spun că am vizitat cel mai mare penitenciar din Sardinia.
Prietena mea, față de penitenciarul de la ei și față de penitenciarul de la Rahova, care se zice că e cel mai modernizat penitenciar din România, e diferență de la cer la pământ…
Ion Ghiță ne spune că a avut grijă de mulţi politicieni închiși. Refuză să dea nume.
Pe vremuri, înainte să se ocupe de așa ceva, era în gașca fostului deputat Cristian Rizea, care, între timp, a intrat şi el în vizorul procurorilor.
Nu știu ce a făcut, ne spune Ion Ghiță, exasperat.
Pentru Rizea însă, și pentru cei ca el, Înaltul Comisar este dispus să meargă până în pânzele albe. Ne invită să mergem să vedem condițiile din penitenciare, la Ziua Porților Deschise de la Jilava.
Să sperăm, să dea Dumnezeu și Maica Domnului − iar, aici, Ghiţă îşi face cruce − ca doamna Dăncilă într-adevăr să facă treabă. Nu ca Grindeanu și ca Tudose! Dânsa, măcar, să facă treabă și să pună piciorul în prag.
Nu credeți că mi-e rușine să ies afară din casă? Vecinii mei, care a votat PSD-ul, îmi zice: «Vecine, știm că ești de la PSD. Am votat PSD. Ce se întâmplă?».
Și le-am spus: «Domnule, deocamdată colegii mei caută să repare ce a stricat PDL-ul!»
Şi e foarte greu, prietena mea, domnişoară. E foarte greu să iei să astupi toate găurile în bugetul de stat lăsate de Elena Udrea, de Blaga, de toți nenorociții care au distrus această țară!».
„Să nu mai fim luați în râs de un alt Portocală!”
Trebuie să ne opunem ca cetățenii acestei țări să mai fie arestați fără motiv! Rule of law − asta înseamnă domnia legii! Să nu mai fim luați în râs de un alt Portocală!, tună Liviu Dragnea, în fața miilor de delegați.
În afara Sălii Palatului, delegaţi care nu au mai avut loc pe scaunele de la Congres ascultă cu atenție. Nu că nu ar cunoaşte situația: cel puțin în organizația din Teleorman, din care fac parte, lucrurile sunt clare.
Vă place ce se întâmplă în țara dumneavoastră? E torturată la cel mai înalt nivel! Vă place așa ceva? Mâine poate e rândul dumneavoastră, că spuneți ceva care nu le convine, și spune − Ia vino încoace!
Un teleormănean ne-o recomandă pe doamna Viorica:
E o fată harnică, muncește de mică, a fost inginer, a lucrat în petrol parcă, știe foarte bine multe din treburile de administrație, știe destule!
În primul rând, a fost europarlamentar, și nu oarecare! A reprezentat acolo PSD, și nu oricum! L-a reprezentat foarte bine și era o fire foarte respectată. De ce să nu facă treabă?
Un altul ne reamintește: O femeie poate face mai multe ca un bărbat. Eu mă așteptam ca dumneavoastră să apărați partea feminină!
Oamenii par dezamăgiți. Ar vrea să audă din gura jurnaliștilor, alții decât domnul Gâdea, că în România luptă pentru libertate şi alţii decât Liviu Dragnea și tovarăşii săi.
Delegatul care ne-a descris-o pe Viorica Dăncilă drept o fată harnică se întristează. Prin ochii lui, ţara se vede aşa:
Eu nu lupt pentru mine. Am ajuns în toamna vieții. Dar am și eu copii, nepoți, am muncit 40 de ani și mă mândresc cu ce las în urmă.
Vreau să las în urmă o țară cu adevărat liberă, iar copiii mei, când merg pe afară, să fie respectați!
Vă rog, credeți în Guvernul ăsta, că are intenții bune! Ușor, ușor, vom face și noi în așa fel încât să urnim carul.
Fără unitate națională nu poți să faci absolut nimic! Dacă oamenii ăștia vin aici, iar ăia strigă pe acolo, ce facem?
Pe urmă vin ei la guvernare − ce facem? Strigăm noi pe urmă. Și atunci, unde ajungem? Nu o să ajungem nicăieri.
În loc de epilog
Congresul PSD din 10 martie a fost prezentat ca fiind necesar pentru o schimbare de cadre la vârful partidului. Schimbarea ar fi trebuit să aibă loc prin vot, în cadrul unei competiții deschise.
Dar cel mai așteptat rezultat al Congresului − alegerea noului președinte executiv al partidului − s-a știut dinaintea votului.
Astfel, premierul Viorica Dăncilă a devenit președintele executiv al PSD. Contracandidații săi, Ecaterina Andronescu și Nicolae Bănicioiu, s-au retras, declarându-se dezamăgiți de modul în care s-a derulat competiția.
Viața merge înainte, a spus Andronescu.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this