Mia Holden și Andrei Toader. Foto: Arhiva personală
27/04/2017
Mia și Andrei
Andrei Toader, 15 ani, e din Timișoara. Mia Holden e cu un an mai mică și s-a născut la Manchester.
Sunt doi dintre cei mai promițători dansatori sportivi din lume, la categoria lor de vârstă. Dansează împreună din 2015. Au câștigat titlul național în Anglia după numai șase săptămâni de antrenamente: o chimie inexplicabilă, favorizată de împrejurări excepționale.
În urmă cu trei ani, Andrei ratase intrarea în finala Campionatului Național din țară. El și partenera lui nu se calificaseră printre cele mai bune șase perechi nici la secțiunea standard (vals lent, tango, vals vienez, slow fox, quick step), nici la cea latino-americană (samba, cha-cha-cha, rumba, paso doble, jive).
Părinții au început să-și pună întrebări. Un arbitru i-a spus tatălui că, într-o conjunctură potrivită, cu un regim susținut de antrenamente și cu o parteneră care să-i potențeze talentul, Andrei ar putea ajunge departe.
Tatăl, Ovidiu Toader, tocmai primise pe Facebook o cerere de prietenie de la o britanică. La poza de profil, aceasta avea o fetiță dansând.
Era Maxine, mama Miei Holden. Căuta un partener pentru fiica ei.
Palmaresul Miei era consistent, la 12 ani și la „1.57 without shoes”.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
„Has great parental support, can consider all options for right boy. Can accommodate a partner. No issues with travel for lessons / practice.
Mia is a very well loved dancer and is a joy to work with – hardworking, respectful and is passionate about her dancing”.
Așa suna anunțul.
Asociația Sache: Locul unde toate animalele sunt vindecate până la capăt
În 2016, când a deschis cabinetul veterinar, Laura Fincu era convinsă că inițiativa lor de antreprenoriat social va rezolva problema câinilor din România. Aproape 9 ani mai târziu, după peste 100.000 de sterilizări făcute în campaniile aproape săptămânale prin țară, nu mai e atât de convinsă, dar crede în continuare cu tărie că lucrurile se vor îmbunătăți. Ca să contribuie la asta, asociația Sache construiește primul spital social pentru animale din România.
Ovidiu Toader a abordat-o pe mama Miei: „Ce ați spune despre un puști din România?”.
Maxine a cerut proba video, o înregistrare cu evoluțiile dansatorului român. După o oră a revenit cu un răspuns categoric: „Pentru Andrei, orice”.
Era martie 2015, iar Andrei nu împlinise încă 13 ani. Au urmat sute de mesaje între cei doi părinți. Stabileau condițiile în care Andrei ar fi putut să se mute în Manchester.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
După alte trei săptămâni, familia Toader a onorat o invitație din partea lui Maxine, de a petrece câteva zile în Anglia.
A fost prima întâlnire dintre Mia și Andrei. S-au salutat în ritm de dans. S-a petrecut un fel de vrajă, spune Ovidiu Toader.
„Au dat o probă împreună. Am avut, pur și simplu, o senzație de uimire. Atât mama ei, cât și eu aveam lacrimi de bucurie pentru faptul că se potriveau atât de bine. Părea ca și cum s-ar fi antrenat dintotdeauna împreună”, povestește tatăl lui Andrei.
Apoi au fost puse în balanță argumentele pro și contra. „E prea crud, e prea devreme, cum se va adapta departe de casă?”
La început, Andrei a ezitat să se mute în Anglia. Cum să-și lase prietenii de acasă? Apoi, senin, a spus că pasiunea lui pentru dans e mai puternică.
Astfel, familia Holden a eliberat o cameră, iar puștiul s-a mutat acolo. Și, pentru ca școala să nu-l coste, Maxine Holden l-a luat în plasament (fostering). De doi ani, Andrei își vede părinții o dată pe lună și în vacanțe. Aceștia îi suportă cheltuielile pentru antrenamente și întreținere.
Maxine a făcut rost de un sponsor tehnic pentru Mia și Andrei, un cuplu-vedetă la concursurile din Albion, unde numai fracul poate costa 1.000 de lire sterline.
La vreo 80 de kilometri de Manchester se află Blackpool, „epicentrul” dansurilor sportive din Marea Britanie. Mia și Andrei se antrenează cinci zile pe săptămână și participă aproape săptămânal la competiții.
Visul lor e să devină dansatori de talie mondială. Mai departe, Andrei își dorește să-și deschidă propria sală de dans, dar asta doar peste vreo 10 ani. Tangoul și foxtrotul sunt mai aproape de temperamentul lor, dar sunt atrași și de rumba sau samba.
Recent, Mia și Andrei au fost abordați de postul de televiziune Channel 5 pentru o serie de opt episoade legate de tinerii dansatori din Marea Britanie.
Dansează ca și cum s-ar cunoaște de o viață. Deocamdată, împart același acoperiș și aceleași speranțe.
„La 1 martie 2015 habar n-aveam că Andrei va fi campionul Angliei și că va ajunge să crească acolo. Acum, n-am idee ce o să se întâmple din cauza Brexitului.
Îmi place să cred că vom găsi soluțiile și ne vom adapta la ceea ce va veni, astfel încât să ne bucurăm de ceea ce vine. Mia și Andrei se potrivesc foarte bine, au ceva special. Există dansatori care se străduiesc să arate bine împreună și dansatori care pur și simplu sunt «fit together», cum ar zice englezii”, spune Ovidiu Toader.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this