Foto: Facebook Unitatea - Sindicatul Liber Din Metrou
26/03/2021
Metrorex – un episod în dialogul surzilor
Ce vedem astăzi la Metrorex este doar vârful uneia dintre multiplele maladii care afectează România, dar care pot fi vindecate: dialogul surzilor.
Apele tulburi ale tranziției au permis ca în multe locuri societatea să fie dominată de voci care pretind că vorbesc în numele unei comunități largi pe care de fapt nu o reprezintă. Deci dialogul este aparent și în realitate nu are loc.
Aici e vorba de un fenomen generalizat. Vă mai aduceți aminte cum în plin scandal despre justiție vorbeau cu aplomb ”asociații ale magistraților” ai căror membri nu putea fi identificați?
În lumea economică avem probleme similare. Autointitulați lideri de sindicat pe care angajații nu cred că i-au văzut vreodată printre ei. Așa-ziși lideri de patronat al căror nume niciun patron serios nu-l recunoaște. Există în această lume reprezentanți ai angajaților care sunt interesați de orice mai puțin de soarta lor și reprezentați ai angajatorilor care nu sunt interesați nici de mediul de afaceri și nici de dialogul cu angajații.
Există desigur și organizații serioase și reprezentative, dar dialogul lor este încurcat de cele care au cu totul și cu totul alte preocupări.
De ce este o problemă? Dacă pui la masă falși reprezentanți care nu au legătură cu comunitățile pe care pretind că le reprezintă ei nu pot produce efecte sociale și economice nici măcar atunci când sunt bine intenționați. Asta pentru că ei sunt în realitate mandatați de nimeni să negocieze nimic și fix asta vor obține.
Putem să facem o nesfârșită istorie a dialogului social și de ce nu funcționează. Are și acest demers rolul său, dar eu unul sunt mai interesat de viitor și cum îl facem să producă rezultate. Vin peste noi transformări ale muncii cu efecte aproape existențiale.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Protest spontan si organizat de lucratori ai Metrorex, care a dus l blocarea activitatii metroului in Bucuresti, 27 martie 2021. Inquam Photos / Octav Ganea
În lipsa unui dialog eficient între angajați și angajatori, România se va confrunta cu fenomene sociale și politice care vor tinde către extreme.
Nu vorbim aici despre vreo idilă pictată în pasteluri în care angajații și angajatorii trăiesc în armonie perfectă. Vor exista mereu zone în care interesul și direcția sunt comune și altele în care cele două părți vor fi pe poziții divergente (nu antagonice). Depășirea impasului presupune negociere și dialog. Acestea nu pot avea loc cu adevărat dacă cei care stau la masă nu pot avea încredere că interlocutorul este reprezentativ și legitim.
Scutul estic, fără noi? Ce-i lipsește României ca să conteze în discuțiile strategice europene
În Europa se discută planuri concrete de stăvilire a amenințării rusești asupra continentului. Discuții din care România lipsește, cel puțin la nivelurile cele mai înalte, pentru că între timp, politicienii noștri se înghesuie să se gudure pe lângă votanții loviți brusc de suveranism pacifist. Dar din care ar putea face parte.
Acasă de sărbători, pe drumurile din România: cioturi noi de autostradă cu sânge pe parapeți, gropi și șoferi care se cred la curse
Forțată de împrejurări, în vacanța de iarnă m-am urcat la volan și am condus, adunat, peste 1.500 de km în mai puțin de-o săptămână. Experiența de pe drum te face să te întrebi cum de numărul accidentelor auto nu este și mai mare.
Ce înseamnă asta? Că atunci când batem palma știm că angajații și angajatorii vor respecta înțelegerea și asta nu se întâmplă decât dacă cei care negociază chiar au un mandat din partea comunităților. Altfel discuțiile sunt inutile și mai mult ajung să facă strict obiectul intereselor private ale celor care pretind că reprezintă interesul general.
Este și vina partidelor că au tolerat pentru prea multă vreme o stare de fapt în care organizațiile legitime sunt amestecate fără noimă cu cele care nu au ce căuta la masa discuțiilor contribuind la o cacofonie fără margini din care până la urmă nici chiar cei care trebuie să decidă pe baza acestor discuții nu mai înțeleg nimic.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Putem să filozofăm la nesfârșit despre egalitate, echitate, bunăstare, productivitate, profituri și așa mai departe și să ne dăm palme peste cap că nu ajungem nicăieri. Dacă nu suntem în stare ca societate să producem acele instituții și organizații prin care acest dialog să aibă loc, rezultatele vor fi în perpetuitate aceleași: zero.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this