Theresa May i-a avertizat pe liderii europeni că Vladimir Putin urmărește destabilizarea Europei. Sursa foto: Wikipedia
Theresa May i-a avertizat pe liderii europeni că Vladimir Putin urmărește destabilizarea Europei. Sursa foto: Wikipedia
04/12/2017
Marea Britanie și UE alocă peste 100 milioane de euro pentru combaterea propagandei rusești
Guvernul de la Londra și Comisia Europeană au anunțat recent, în demersuri separate, că în următorii ani vor cheltui sume importante pentru a contracara efectele propagandei și dezinformării rusești în spațiul european.
Securitatea Europei este afectată de propaganda pro-Kremlin, care urmărește destabilizarea continentului, a spus premierul britanic Teresa May la finalul lunii noiembrie.
„Părăsim Uniunea Europeană, dar nu și Europa”, a declarat ea, subliniind că Marea Britanie se angajează să cheltuiască 110 milioane de euro în următorii 5 ani pentru a lupta împotriva dezinformării și propagandei.
Theresa May le-a mai transmis liderilor europeni să rămână atenți la acțiunile ostile ale Rusiei în acest domeniu.
Inițiativa sa vine după ce mai multe ziare au relatat că peste 45.000 de postări de pe Twitter și Facebook, majoritatea pro-Brexit, făcute în ultimele zile dinaintea referendumului din iunie 2016, proveneau de pe conturi rusești.
Cercetători de la două universități − Swansea (Anglia) și Berkeley (California) − au descoperit peste 156.000 de conturi rusești care folosiseră hashtag-ul #Brexit.
Concluzia lor este că postările erau menite să influențeze rezultatul referendumului și că au fost făcute de boți (aplicații ce rulează scripturi automate pe internet).
*
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Tot la finele lunii trecute, Siegfried Mureșan, membru al grupului PPE din Parlamentul European și negociator-șef al bugetului UE pentru 2018, a anunțat că UE va aloca anul viitor 4,9 milioane de euro pentru combaterea dezinformării şi a ştirilor false.
„1,1 milioane de euro sunt alocate pentru o acțiune pregătitoare pe care am inițiat-o în prima parte a acestui an, în care ne propunem să educăm funcționarii europeni din statele membre, din statele din vecinătatea estică, adică Ucraina, Georgia, Republica Moldova, și din statele din Balcanii de Vest, cu privire la această propagandă, să învețe să monitorizeze și să informeze la rândul lor formatorii de opinie, jurnaliști, ONG-uri din aceste state cu privire la tehnici de dezinformare folosite de cei care doresc să dăuneze Uniunii Europene.
Să vedem că, poate cu două săptămâni înainte ca o astfel de știre falsă să apară într-un stat membru UE, am văzut-o poate pe un canal de comunicare al Federației Ruse„, a declarat Siegfried Mureșan, conform Agerpres.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
*
În 25 noiembrie, Ucraina a comemorat victimele Holodomor-ului − genocidul din anii ’30 comis la ordinul lui Stalin pentru a extermina țărănimea care rezista colectivizării.
În aceeași zi, două emisiuni diferite ale televiziunii de stat din Rusia au susținut fie că foametea din ’32-’33 a fost cauzată de o epidemie, fie că nu ar fi fost provocată intenționat.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Tot recent, postul TV al Armatei ruse a prezentat invazia Cehoslovaciei de către trupe ale Pactului de la Varșovia ca fiind un „act salvator”.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this