O mare companie japoneză explorează piețele "gri" de unde poți cumpăra campanii de manipulare.
O mare companie japoneză explorează piețele "gri" de unde poți cumpăra campanii de manipulare.
19/06/2017
Manipulare ieftină avem! Un studiu japonez arată ce simplu e să cumperi o campanie de fake news
Manipularea pe internet va atinge cote alarmante dacă nu va fi reglementată prin legislație sau prin practici sociale, se arată într-un studiu voluminos privind fenomenul „fake news”, dat publicității de compania japoneză de securitate cibernetică Trend Micro.
„Fake news presupun promovarea și propagarea unor articole informative via social media. Articolele sunt promovate în așa fel încât să pară că sunt răspândite firesc de către alți membri ai rețelei, și nu printr-o campanie plătită. Informațiile promovate sunt aranjate în așa fel încât să influențeze sau să manipuleze opiniile consumatorului referitoare la anumite subiecte sau obiective”, scriu autorii raportului.
Cu alte cuvinte, vorbim despre cea mai pură propagandă, servită pe internet și ambalată într-o formă care ne face să credem că, de fapt, aderăm la opiniile prietenilor noștri de pe rețele.
Studiul celor de la Trend Micro descrie amploarea așa-numitei piețe gri prin intermediul căreia, la prețuri destul de mici, se pot promova știri și campanii de manipulare. De asemenea, pe această piață se pot cumpăra servicii de influențare a discuțiilor de pe forumurile unor publicații sau organiza linșări publice ale unor personaje incomode.
Dar să le luăm pe rând.
Potrivit raportului, piața din China s-a specializat într-o formă de conținut care se numește „News-Style Soft Article” (articol „ușurel” de tip știre). Pentru 30 de dolari se poate cumpăra un asemenea material de 1500 de cuvinte, de regulă un advertorial, dar și alte tipuri de texte de propagandă. Furnizorii unor asemenea servicii oferă și propagarea „informației” pe alte site-uri.
Piața din China mai oferă și distribuirea de conținut de către persoane influente din social media, pentru prețuri variind între 69.000 și 180.000 de dolari. Studiul dă ca exemplu un faimos utilizator al rețelei Weibo, care are nu mai puțin de 78 de milioane de followers.
Și, desigur, piața oferă și servicii inverse: demontarea și dispariția unei știri false sau a unei campanii, la un preț accesibil.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
*
Potrivit studiului dat publicității de Trend Micro, în Rusia funcționează ceea ce autorii numesc crowdsourcing pentru promovarea și rularea știrilor false și de propagandă. Doar că nu se donează bani, ci impresii sau repostări pe rețelele sociale.
Scrierea și editarea de comunicate de presă, influențarea comentariilor de pe forumuri sau promovarea de conținut comercial se numără printre ofertele unor platforme din Rusia.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Pentru 2,84 dolari americani poți cumpăra 10 comentarii favorabile, 50 de dolari costă 1000 de subscribers „de calitate”, iar cu 30 de dolari disponibili îți procuri 1000 de like-uri, tot „de calitate”, pentru o pagină de Facebook.
Printre specializările pieței din Rusia se află manipularea sondajelor online, cu prețuri care variază în funcție de complexitatea autentificării votanților, precum și semnarea de petiții online, cum sunt cele de pe change.org. Un calup de semnături te costă între 1000 și 2600 de dolari.
Pentru piața de limba engleză există site-uri care îți permit să creezi propriul breaking news și să-l răspândești pe rețele. Dacă e vorba de manipulare politică, studiul arată că textele promovate au tendința de a se polariza către extremele politice, folosindu-se de emoțiile cititorilor.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Studiul japonezilor de la Trend Micro, care poate fi citit integral aici, conține și analiza unor cazuri particulare în care, cu bani suficienți, au fost create veritabile vedete sau lideri de opinie pe internet.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this