Mihai Tudose a fost prim-ministru din iunie 2017 până în 15 ianuarie 2018. Foto: Lucian Muntean
Mihai Tudose a fost prim-ministru din iunie 2017 până în 15 ianuarie 2018. Foto: Lucian Muntean
16/01/2018
"Mână proastă". Momentele care au dus la mazilirea premierului Mihai Tudose
În decurs de şase luni, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a mazilit doi premieri.
Luni, 15 ianuarie 2018, după şase ore de discuţii, premierul Mihai Tudose a ieşit înfrânt din şedinţa Comitetului Executiv al PSD, care i-a retras sprijinul politic.
Se pare că am mână foarte proastă la premieri, s-a justificat Liviu Dragnea la conferinţa de presă care a urmat.
PressOne vă prezintă principalele momente ale conflictului dintre Liviu Dragnea şi Mihai Tudose, care a escaladat repede în jumătatea de an în care cel din urmă a fost prim-ministru al României.
„Tudose. Mihai Tudose”
15 ianuarie 2018.
Mihai Tudose iese din şedinţa Comitetului Executiv al PSD.
− Plec cu fruntea sus, nu regret nimic, spune el, patetic.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
− Mergeţi la Palatul Victoria să ţineţi o conferinţă de presă?, îl întreabă un reporter.
− Merg la Palatul Victoria să îmi iau şi eu lucrurile de acolo.
Flashback: 26 iunie 2017.
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
O altă şedinţă a Comitetului Executiv al PSD: Liviu Dragnea anunță că Mihai Tudose, fost ministru al Economiei în Cabinetele conduse de Sorin Grindeanu și Victor Ponta, este propunerea de prim-ministru înaintată de social-democraţi la Cotroceni.
De ce acest anonim deputat de Brăila, pe care internauţii îl asociază imediat cu klingonianul din Star Trek?
Graţie „capacităţii sale manageriale”, răspunde liderul PSD.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Presa speculează că preşedintele ţării i-ar fi dat lui Dragnea mutarea în plic. Cert e că, a doua zi, Klaus Iohannis îl desemnează pe Mihai Tudose la şefia noului Guvern.
„Criza prin care trecem dăunează grav României, economiei româneşti, imaginii României în lume şi opinia mea este că această criză trebuie terminată foarte repede”, motivează Iohannis numirea rapidă.
Presa ia la puricat trecutul lui Tudose − unul dintre cei nouă care, în primăvara lui 2016, au făcut cerere de renunţare benevolă la titlul de doctor. În plus, noul premier a fost cadru didactic la Academia Naţională de Informaţii a SRI.
În acest context, la 28 iunie 2017, când citeşte lista integrală a noului Cabinet, Liviu Dragnea îl prezintă pe premier ca pe un James Bond din PSD: „Tudose. Mihai Tudose”.
Este primul moment în care noul prim-ministru anunţă că, dacă va pierde sprijinul partidului, va demisiona.
„E un moment pe care viitorul îl va explica mai bine”
În primul discurs din Parlament în calitate de premier, Mihai Tudose se delimitează de predecesorul său, Sorin Grindeanu.
„Mi s-a încredinţat azi o sarcină grea: să conduc un nou guvern al coaliţiei PSD-ALDE. E un moment politic pe care, probabil, viitorul îl va explica mai bine decât putem noi acum”, spune Tudose.
„Guvernul Grindeanu, dintre care mulţi dintre noi, cei de aici, am făcut parte, a dus lucrurile într-o direcţie bună. Dar pentru ceea ce şi-a propus guvernarea PSD-ALDE, nu este de ajuns„.
Carmen Dan are serviciu, dar nu secret
Dacă, într-o căsnicie, prima lună este, tradiţional, una de miere, în „mariajul” de convenienţă dintre Mihai Tudose şi Liviu Dragnea a fost altfel.
Hotnews a publicat, la finalul lunii iulie, un bilanţ al neînţelegerilor dintre cei doi, după nici patru săptămâni de la instalarea lui Tudose.
Mărul discordiei pare să fi fost faptul că premierul a numit şeful Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI) înainte de intrarea în vigoare a unei legi care i-ar fi permis ministrului să conducă acest serviciu secret.
Practic, Tudose i-a „suflat” lui Carmen Dan şefia serviciului secret al Ministerului de Interne.
Dorinţa Gabrielei Firea
Premierul Mihai Tudose pare să creeze tensiune în fiecare zi de mandat: în prima săptămână din august, în presă apar noi informaţii despre certurile dintre el şi alţi membri ai Executivului.
De această dată, motivul principal este legat de dorinţa Gabrielei Firea de a muta SC Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) în subordinea Primăriei Capitalei, printr-o Ordonanţă de Urgenţă semnată de Tudose.
La o zi după ce informaţia potrivit căreia Tudose ar refuza transferul ELCEN către Primăria Bucureşti „transpiră” în presă, Ordonanţa dorită de Gabriela Firea este adoptată de Guvern.
Lacrimile lui Ţuţuianu
La începutul lunii septembrie, Ministerul Apărării emite un comunicat potrivit căruia militarii ar urma să primească doar o parte din drepturi, până la rectificarea bugetară.
Pentru acest anunţ, contestat de premierul Mihai Tudose şi de Liviu Dragnea, Adrian Ţuţuianu va pleca din fruntea ministerului cu lacrimi în ochi:
„Mi-a spus că trebuie să o rezolvăm într-un fel, pentru că preşedintele partidului i-a cerut să vadă cum rezolvă această chestiune. (Premierul – n.r.) mi-a sugerat că, dacă eu nu plec, va trebui să mă demită”, a povestit ulterior Ţuţuianu.
Ulterior, liderul PSD Dâmboviţa va trece de partea lui Tudose în conflictele dintre acesta şi Liviu Dragnea.
Mazilirea lui Shhaideh, moment de cotitură
Îndepărtarea lui Sevil Shhaideh de la conducerea Ministerului Dezvoltării − „puşculiţa” PSD pentru administraţia locală − ar fi constituit motivul rupturii finale dintre Tudose şi Dragnea, a spus Lia Olguţa Vasilescu, luni seară, la TVR.
Ea a povestit că momentul în care Rovana Plumb şi Sevid Shhaideh au fost silite să demisioneze din Guvern, la cererea premierului Tudose, a fost unul dintre cele mai tensionate în interiorul PSD.
Sevil Shhaideh a demisionat cu toate că, iniţial, după învinuirea sa în dosarul Belina, se declarase nevinovată.
Mai mult, Liviu Dragnea spunea la finalul lunii septembrie că va vota împotriva cererii DNA de începere a urmăririi penale faţă de Rovana Plumb.
Cu câteva zile înainte de cele două demisii, la 9 octombrie, Mihai Tudose recunoscuse la Antena 3, pentru prima dată, că relația sa cu Liviu Dragnea scârțâie.
„Nu aş putea spune că suntem într-un moment fericit al relaţiei dintre noi doi, o sa ne lămurim mâine (…) Chiar nu am ce să îmi reproşez. Mâine vom face această discuţie, când vom vorbi despre toate bărbăteşte”.
După şedinţa tensionată a CEx din 12 octombrie, amândoi şi-au pus cenuşă-n cap:
„Am discutat în aceste zile de mai multe ori. Am constatat că am comunicat prost unul cu altul, eu îmi asum. Am avut de învăţat din această perioadă, şi Mihai a învăţat”, declara Dragnea.
După ce numele său a apărut în dosarul Belina, Sevil Shhaideh a demisionat din funcţia de Ministru al Dezvoltării. Foto: gov.ro
N-a vrut să „se chinuie” cu legile Justiţiei
La jumătatea lunii octombrie, când scandalul legat de plecarea lui Sevil Shhaideh din Guvern abia se stinsese, Mihai Tudose a refuzat ca Guvernul să-şi asume răspunderea în Parlament pentru pachetul legilor Justiţiei.
El a decis să le transmită Parlamentului, unde, în comisia specială condusă de Florin Iordache, au „beneficiat” de o expunere mediatică de invidiat.
La acea dată, întrebat de Mediafax dacă are de gând să îşi salveze totuşi partidul, Tudose răspundea mucalit:
„Eu cred, ca să nu ne mai chinuim, că ar trebui duse direct la Parlament care să facă consultări…”
Din nou, Firea
O serie de stenograme publicate la finalul anului trecut de site-ul DC News au dezvăluit dimensiunea conflictului dintre Gabriela Firea şi Mihai Tudose.
Organizarea unui târg de Crăciun în Piaţa Victoriei a fost doar pretextul pentru declanşarea unui scandal în care, la acea vreme, părea că Tudose are mâna forte, pe fondul absenţei prelungite a lui Liviu Dragnea de la conducerea Camerei Deputaţilor şi chiar a partidului.
A fost, de altfel, unul dintre puţinele momente în care conducerea partidului a părut să încline de partea lui Tudose.
Carmen Dan, calul troian
Conflictul dintre premier şi Carmen Dan, unul dintre miniştrii loiali lui Dragnea, s-a precipitat după ce Mihai Tudose a afirmat public că ministrul de Interne l-ar fi mințit în privința chestorului propus pentru a prelua șefia Poliției Române.
„Dacă un ministru îşi permite să mă mintă, nu mai am ce să lucrez cu ea. Domnia sa şi-a manifestat intenţia şi i-am spus că accept demisia, dacă şi-o dă. Dacă va fi lăsată, şi-o va da”, declara Mihai Tudose, pe 10 ianuarie, la Antena 3.
În cadrul aceleiași emisiuni, Tudose a făcut o serie de aluzii la adresa lui Liviu Dragnea.
„Eu m-am săturat de etichete d-astea. Că-s securist şi comunist. Că primesc ordine din Băneasa. Că primesc ordine de la SRI. Eu n-am tăiat porci cu cei de acolo, nu am cărat sticle de vin acolo”, afirma Tudose, cu referire directă la trecutul preşedintelui PSD.
În cele din urmă, majoritatea covârşitoare a membrilor Comitetului Executiv al PSD a votat, luni, 15 ianuarie, ca lui Tudose să i se retragă sprijinul politic.
PSD pregăteşte al treilea premier de după alegeri
Luni seară, în jurul orei 23, Mihai Tudose şi-a scris demisia şi a anunţat că o va trimite la Palatul Cotroceni.
În ceea ce îl priveşte, Liviu Dragnea a declarat că nu va mai face o nouă propunere, pe motiv că are „mână proastă”, dar că o va susţine pe cea dorită de majoritatea colegilor săi din CEx.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this