Dansuri populare și voie bună în cadru organizat, la Bacău. Foto: Prefectura Bacău

Mai mult ca prefectul: PSD vrea o Zi naţională a "ispravnicilor administratori" de județe

Nouă parlamentari din PSD, PNL și ALDE − dintre care șapte au fost prefecți − au depus la Senat, marți, 26 septembrie 2017, o propunere legislativă prin care s-ar institui Ziua Instituției Prefectului din România.

Foștii prefecți care au inițiat proiectul de lege consideră că rolul „ispravnicilor administratori” este trecut cu vederea, iar ziua de 2 aprilie ar urma să repare, simbolic, această nedreptate.

La rândul lor, actualii prefecți contactați de PressOne spun că propunerea este una lăudabilă și foarte necesară.

„Foarte bună ideea!”

Prefectul de Bacău, Maricica Coșa, laudă cu entuziasm demersul celor nouă parlamentari

„E o inițiativă foarte bună, lăudabilă, de altfel. Foarte bună! Pentru mai multă vizibilitate și pentru conștientizarea cetățenilor, este foarte bună! Mă bucur, totodată, și îi felicit pe domnii parlamentari!”, a declarat Maricica Coșa pentru PressOne. 

Întrebată de ce ar fi nevoie de o Zi a Prefectului, ea a explicat:

Maricica Coșa, prefect de Bacău. Foto: Facebook

„Pentru că, în ultima perioadă, instituția prefectului trece, așa, printr-o perioadă de blazare. Sau a trecut, cel puțin.

Ce spuneți și dumneavoastră: parlamentarii care susțin sunt foști prefecți, care știu ceea ce înseamnă, și considerăm că instituțiile noastre au nevoie de mai multă vizibilitate.

Eu zic că este un prim pas, dacă spuneți că această zi ar urma să fie împletită cu niște acțiuni”.

I-am detaliat proiectul:

Ziua de 2 aprilie ar urma să fie zi de sărbătoare, și fiecare județ, în funcție de fondurile alocate, decide cum să o celebreze.

Maricica Coșa s-a entuziasmat din nou:

„Foarte bună inițiativa! Pentru că noi nu avem buget pentru astfel de acțiuni!”.

Întrebată dacă a fost contactată de inițiatori ca să își exprime părerea, Coșa a încheiat:

„Nu, sunteți prima, dar e un lucru lăudabil!”. 

„Emisiuni culturale” dedicate prefecților

Propunerea de lege depusă de cei nouă parlamentari prevede instituirea zilei de 2 aprilie drept „Ziua Instituției Prefectului din România”. Aceasta ar urma să fie marcată de autoritățile locale prin:

„Organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-științific dedicate recunoașterii rolului și meritelor instituției Prefectului la dezvoltarea țării noastre din punct de vedere economic, cultural și social”. 

În acest scoparticolul 3 al proiectului de lege oferă posibilitatea – atât autorităților locale, cât și centrale – de a „sprijini logistic și material” desfășurarea sărbătorii, „în limita fondurilor disponibile”. 

Mai mult, ultimul articol al propunerii acordă Televiziunii Române și Radioului public posibilitatea de a difuza „emisiuni culturale” dedicate acestei zile.

Senatul este prima Cameră sesizată.

„Noțiunea «de prefect» a fost instituită la 1 aprilie”

În expunerea de motive, inițiatorii proiectului de lege vorbesc despre „ispravnicii” administratori de judeţe, care există încă din secolul XIX.

„Noțiunea de «prefect» o întâlnim în Muntenia și Moldova încă înainte de Unirea Principatelor (1859)”, se spune în document. Termenul actual a fost instituit „prin Legea comunală din 1 aprilie 1864”. 

Inițiatorii au evitat să propună data de 1 aprilie – din motive evidente. Au preferat 2 aprilie, pentru că la această dată s-a legiferat rolul prefectului în Legea din 1864, care prevedea că „prefectul, cap al administrației județene, dirige toate lucrările acestei administrațiuni”. 

Lucian Simion. Foto: Facebook

„Este indiscutabil faptul că prin competență, cinste și corectitudine, prefecții României, specialiști în diferite domenii, au contribuit la ridicarea țării noastre din punct de vedere economic, cultural și social prin activități corecte, competente (sic!), desfășurate pentru și cu sprijinul locuitorilor țării”, se mai arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă este semnată de:

– senatorul PSD Eugen Dogariu (fost prefect de Timiș),

– senatorul PSD Vasile Ilea,

– deputatul PSD Nicușor Halici (fost prefect de Vrancea),

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României. Vrei să ne ajuți?

Susține PressOne

– deputata PNL Tudorița Lungu (fost prefect de Bacău),

– deputatul PSD Mihai Mohaci (fost prefect de Brașov),

– deputata PSD Rodica Paraschiv (fost prefect de Prahova),

– ministrul Energiei Toma Petcu (ALDE),

– deputatul PSD Lucian Simion (fost prefect de Tulcea),

– deputatul PSD Ovidiu Sitterli (fost prefect de Sibiu).

Prima semnătură este a deputatului PSD Lucian Eduard-Simion, fost prefect al județului Tulcea în două rânduri și fost guvernator al Rezervației Biosferei Delta Dunării până în 2016, când a fost demis de premierul Dacian Cioloș.

Simion nu a putut fi contactat.

„Sunt lucruri care merită reliefate într-o zi specială”

Unul dintre inițiatorii legii, senatorul PSD Eugen Dogariu (fost prefect de Timiș), spune că inițiativa ar avea mai degrabă un caracter educativ.

Eugen Dogariu, senator de Timiș. Foto: Cdep.ro

„Ideea este în felul următor: instituția prefectului este o instituție importantă într-un județ și merită, ca și alte instituții, să aibă un moment în care sunt prezentate activitățile pe care în mod deosebit le desfășoară Prefectura, rolul pe care îl ocupă, conștientizarea importanței prefectului, lucruri de acest gen. 

Deci, haideți să ne înțelegem: nu e vorba de ziua localității unde se fac chermeze, că nu se pot face – instituția prefectului nu are buget de așa ceva și nu o să aibă niciodată –, ci de a marca în mod deosebit care sunt atribuțiile instituției prefectului, care sunt activitățile pe care le desfășoară, importanța ei la nivelul unei comunități.

O zi care să fie a Prefecturii, să fie dedicată pentru instituția prefectului. Eu vă spun că, în acest moment, nu sunt cunoscute cu exactitate toate atribuțiile”, a declarat Eugen Dogariu pentru PressOne. El consideră că propunerea are mari şanse de a deveni lege.

Mihai Mohaci, deputat de Brașov. Foto: Cdep.ro

Fostul prefect de Brașov Mihai Mohaci, actualmente deputat PSD – care figurează și el printre semnatari –, insistă că sărbătoarea ar avea mai degrabă un caracter simbolic.

„Instituția prefectului este veche și e foarte bine să existe o Zi a Prefectului, în care instituția să aibă porțile deschise, să se arate deschiderea a ce se întâmplă la nivel de Prefectură.

Nu există o regulă generală de comportament administrativ pentru prefecți și de aceea o Zi a Prefectului este și o zi a ușilor deschise, o zi specială în care se sărbătorește instituția prefectului.

Nu este un lucru care să impieteze nici bugetul unui guvern, nici bugetul Prefecturii.” 

Întrebat dacă se vor aloca bani pentru această sărbătoare, Mohaci a răspuns că se doreşte mai ales o „zi specială”, în care cetățenii să își arate respectul pentru actualii prefecți, dar și pentru foștii ocupanți ai funcției

În a doua categorie se încadrează şi el.

„Nu sunt taxe suplimentare, nu sunt solicitări, este o zi de respect pentru cei care muncesc în această poziție și pentru cei care au fost prefecți de-a lungul timpului. 

Deci, asta a fost ideea, tocmai pentru respect, pentru o muncă și pentru instituție, pentru că în subordinea ei sunt partea de fond funciar, partea de legalitate. Sunt lucruri care merită reliefate măcar într-o zi specială.” 

„Este pentru a sărbători și această meserie”

Prefecții ar vrea ca ziua lor să marcheze și „sacrificiile” pe care le fac pentru comunitate. De pildă, prefectul de Vaslui, Eduard Popică:

Eduard Popică. Foto: Prefectura Vaslui

„Vedeți dumneavoastră, prefectul, în județele în care este reprezentantul Guvernului în teritoriu, nu e neapărat să fie scos în evidență printr-o zi, dar vă dați seama că, prin sacrificiile pe care le aduce această meserie…

Sunt convins că știți că și la  ora 2 noaptea, și la 4 dimineața, prefectul este la locul unde sunt probleme, la datorie.

Probabil din respect pentru… este pentru a sărbători și această meserie. 

Repet, veți vedea că sunt o grămadă de atribuții pe care le are un prefect la nivel de județul lui.

Având aceste atribuții, vă dați seama că timpul alocat acestei funcții de înaltă demnitate publică este cât se poate de… Ce să o mai lungim, prefectul nu stă la birou de la ora 8 la ora 4!”.

La polul opus, prefectul județului Suceava, Mirela Adomnicăi, s-a arătat mai rezervată:

Mirela Adomnicăi. Foto: Prefectura Suceava

„Ce pot să vă spun? Ne conformăm. O voi respecta dacă voi mai fi prefect.

Pe de altă parte, în momentul în care legiferezi pentru o «breaslă» – și luați ghilimelele de rigoare pentru breaslă –, se vor naște nemulțumiri din partea celorlalte bresle, care vor vrea o zi a lor. 

Eu mi-aș dori să se legifereze altfel: mai multe pârghii de coordonare-control pentru instituțiile deconcentrate din județe.

Deci, mă voi conforma în condițiile în care va fi legiferată propunerea.

Mai multe pârghii și, în final, va veni de la sine o Zi a Prefectului. În ordinea asta”. 

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...