REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Liviu Dragnea, la mitingul PSD din 9 iunie. Foto: Lucian Muntean

Liviu Dragnea, condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Rezumatul dosarului angajărilor fictive

Joi, 21 iunie, un complet de judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat, cu majoritate, pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pentru infracţiunea de instigare la abuz în serviciu. Instanţa l-a achitat în unanimitate pentru acuzaţia de fals intelectual.

Sentinţa nu este definitivă şi, deci, mai poate fi atacată cu apel.

Completul de judecători i-a anulat lui Liviu Dragnea suspendarea pedepsei de 2 ani de închisoare din dosarul „Referendumul”.

Floarea Alesu, fostă şefă a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman, a fost condamnată în unanimitate la 3 ani de închisoare cu executare, plus un spor de 7 luni şi 20 de zile.

Niculina Anisa Stoica, una dintre cele două persoane care au fost angajate fictiv la DGASPC, în timp ce ele lucrau de fapt pentru filiala judeţeană PSD Teleorman, a primit un an de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu. Ea îşi recunoscuse vinovăţia în februarie 2017.

Cealaltă persoană angajată fictiv la DGASPC, Adriana Botorogeanu − care îşi recunoscuse şi ea fapta −, a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare.

Fosta directoare executivă a DGASPC Rodica Milos a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare.

Olguţa Şefu, fostă directoare adjunctă, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu. Fostul şef de serviciu Ionel Marineci, judecat şi el pentru abuz în serviciu, a fost condamnat tot la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Instanţa a decis să înceteze procesul penal împotriva Mirelei Valentina Marica pentru infracţiunea de fals intelectual, ca urmare a intervenirii prescripţiei, dar a condamnat-o la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru celălalt cap de acuzare − abuz în serviciu.

Împotriva fostei soţii a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, s-a încetat procesul penal pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

Constantin Claudiu Balaban, fost şef al Complexului de Servicii destinate Copilului şi Familiei din municipiul Alexandria, aflat în subordinea DGASPC, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Nicuşor Gheorghe, fost şef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic și Aprovizionare din cadrul DGASPC Teleorman, a primit o pedeapsă de un an de închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu.

*

În februarie 2017, trei dintre persoanele inculpate în acest dosar și-au recunoscut vinovăția și au cerut soluționarea procesului în procedură simplificată.

Este vorba despre Nicușor Gheorghe, fost şef de serviciu, precum și de Adriana Botorogeanu şi Anisa Stoica, care fuseseră angajate fictiv la DGASPC prin grija PSD și a lui Liviu Dragnea.

Toți trei au depus mărturie în fața judecătorilor de la Înalta Curte, arătând cum au decurs faptele în 2005.

În mai 2018, la ultimul termen din acest dosar, procurorii DNA au cerut instanței încetarea procesului penal în cazul Bombonicăi Prodana, fosta soție a lui Liviu Dragnea, în condițiile în care ea a achitat prejudiciul care îi fusese imputat de organele de cercetare.

„Pe Anisa o angajez de frumoasă, pe tine că ești membru PSD”

Într-un interviu publicat în martie 2018 în ziarul Liber în Teleorman, Anisa Stoica povestea cum a decurs discuția cu Liviu Dragnea înaintea angajării sale.

„El (Liviu Dragnea) mi-a zis că își dorește să facă un birou mare de presă la partid și că vrea să ia niște jurnaliști în acest sens. A fost o discuție scurtă.

Eu i-am spus că nu am făcut niciodată PR, că nu știu domeniul, dar că mi se pare interesant și că pot să încerc. (…)

După o ședință a partidului, eram foarte mulți și îl petreceam pe Dragnea așa, cu alai, cum se făcea, și, la un moment dat, el s-a întors spre mine și m-a întrebat: «Anisa, tu ți-ai rezolvat problema cu angajarea?»

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Și am spus că nu știu cum să rezolv eu. Și atunci a strigat la Neagu și l-a întrebat ceva de organigrama Direcției. Și mi-a spus: «Te duci la Neagu și rezolvați problema. Deocamdată așa». (…)

Și mi s-a spus că rămân la partid, dar mă duc acolo, «că așa facem noi aici, în PSD. Tu rămâi și-ți faci treaba aici»”.

„Atunci când lucram pentru el, îmi era frică de el, pentru că era un om foarte sever. Acum îmi e frică de el, pentru că e un om foarte puternic…”

Anisa Stoica, inculpată în dosar cu Liviu Dragnea

*

Banii de la stat, munca pentru partid

Niculina Anisa Stoica a fost angajată în 2006 la DGASPC Teleorman, mai întâi pe postul de referent. În 2009, a fost promovată, deci i-a crescut și salariul.

Mai bine de patru ani, ea a figurat în evidențele și pe statul de plată al DGASPC Teleorman, însă lucra, de fapt, la sediul filialei județene a PSD.

În acel interval, a semnat rapoarte de evaluare a performanțelor sale profesionale de la DGASPC și i s-au plătit salarii în valoare de 33.019 lei.

Nouă ani de salarii de la stat

Adriana Botorogeanu a fost angajată inițial pe un post de referent gradul III la Centrul de Consiliere și Sprijin pentru Părinți Alexandria.

Acest Centru se afla în subordinea Complexului de Servicii Destinat Copilului şi Familiei din DGASPC Teleorman, iar acest Complex era coordonat de Bombonica Prodana, la acea dată soția lui Liviu Dragnea, președintele Consiliului Județean Teleorman.

În 2009, Adriana Botorogeanu a fost promovată și a trecut la o treaptă superioară de salarizare, iar în 2010 a devenit inspector de specialitate în cadrul Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic și Aprovizionare din DGASPC Teleorman.

Toate acestea, fără să se prezinte la slujbă. Fiindcă, în realitate, ea mergea la serviciu la sediul PSD Teleorman.

Statul român, prin DGASPC Teleorman, i-a plătit Adrianei Botorogeanu salariul din 2005 până în 2014, în timp ce ea muncea pentru PSD. Suma calculată se ridică la 75.593 lei.

„Inculpata și-a desfășurat activitatea efectivă la sediul PSD Teleorman”

„În toată perioada în care inculpata Botorogeanu Adriana figura ca angajată la DGASPC Teleorman, aceasta și-a desfășurat activitatea efectivă la sediul Organizației Județene PSD Teleorman, al cărei președinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu.

Din probele administrate în cauză a rezultat că, deși nu s-a prezentat la locul de muncă şi nu a prestat nici una din activităţile la care era obligată prin contractul individual de muncă şi fişa postului, şi deşi cunoştea că înscrisurile privitoare la activitatea desfăşurată conţin menţiuni fictive, inculpata a semnat raportul de evaluare a performanţelor profesionale”.

Fragment din rechizitoriul întocmit de DNA

*

Care e legătura cu Dragnea?

Procurorii DNA au argumentat că, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Dragnea avea în fișa postului inclusiv coordonarea și controlul activității DGASPC, instituție la care au fost angajate Adriana Botorogeanu și Anisa Stoica.

Mai multe, cele două n-au fost încadrate oriunde, ci într-un birou de patru persoane, condus de soția lui Dragnea, Bombonica.

Mai mulți martori au declarat că Dragnea însuși ar fi determinat-o pe Anisa Stoica să intre în ilegalitate și că el ar fi contribuit, prin influența pe care o avea ca președinte al CJ Teleorman și al PSD Teleorman, la menținerea celor două femei în funcțiile pe care le ocupau fictiv, chiar și după ce directorul executiv al DGASPC, Floarea Alesu, a descoperit că niciuna dintre ele nu se prezenta la muncă.

„Сhiar inculpatul Dragnea Nicolae a fost persoana care a găsit soluția remunerării inculpatei pentru activitatea desfășurată la sediul Organizației Județene PSD Teleorman, în sensul încadrării acesteia la DGASPC Teleorman”, se spune în rechizitoriu.

„Eu mă bucur de procesul ăsta, pentru că așa simt că mă eliberez de Dragnea și de trecut. Vreau să-mi ispășesc fapta, pentru că așa simt că-mi pot ușura sufletul”.

Anisa Stoica, inculpată în același proces cu Liviu Dragnea

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...