Miercuri, 21 iunie, Sorin Grindeanu a fost demis din funcția de prim-ministru. Fotografii: Lucian Muntean
Miercuri, 21 iunie, Sorin Grindeanu a fost demis din funcția de prim-ministru. Fotografii: Lucian Muntean
21/06/2017
FINAL. Moțiunea de cenzură a fost adoptată cu 241 din totalul de 251 de voturi exprimate
Premierul Sorin Grindeanu, susținut inițial de coaliția PSD-ALDE, a fost demis, miercuri, 21 iunie, prin voturile a 241 de parlamentari din această coaliție.
Este un moment istoric prin absurdul său: un guvern este debarcat prin moțiune de cenzură inițiată și votată tocmai de către partidele care au format acel guvern.
Parlamentarii PNL au fost prezenți în sala de plen, dar nu au votat. Aleșii USR au decis să nu participe deloc la ședința Camerelor reunite.
PressOne v-a prezentat, în format live text, cele mai importante momente ale acestui eveniment.
Ora 13.56. Călin Popescu-Tăriceanu anunță că Guvernul este demis și declară închisă ședința Parlamentului. Victor Ponta a fost primul care a părăsit sala, vizibil dezamăgit.
Ora 13.53. Potrivit procesului-verbal, moțiunea de cenzură a fost adoptată cu 241 din totalul de 251 de voturi exprimate. Contra moțiunii au votat 10 parlamentari.
Ora 13.50. Se citește procesul-verbal referitor la rezultatul votului. Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, le cere parlamentarilor să ia loc ca să asculte.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Ora 13.42. Liviu Dragnea se plimbă de la un parlamentar la altul și le strânge mâna.
Ora 13.38. Liderii PSD și al ALDE au intrat în sala plenului pentru a anunța rezultatul oficial al votului.
Ora 13.37. Surse politice spun că moțiunea a fost adoptată cu 241 de voturi.
Pasărea din stema României vânează și cu 320 de kilometri pe oră
Când atacă în picaj, acvila de munte este una dintre cele mai iuți vietăți din lume.
Tatiana Niculescu: "Dacă n-ar fi fost asasinat, Codreanu ar fi rămas în istorie cel mult ca un personaj excentric"
INTERVIU. Autoarea recentei biografii a lui Codreanu vorbește despre legionarul care a ajuns idolul unui protestatar din orașul american Charlottesville.
Ora 13.30. Numărul parlamentarilor care au votat – fără a se ști care le este opțiunea – este de 248. Pentru a trece, moțiunea de cenzură trebuie să strângă minimum 233 de voturi favorabile.
Ora 13.27. Votul asupra moțiunii de cenzură s-a încheiat. Senatorul Ioan Narcis Chisăliță, care anunțase că votează la final, a fost, în cele din urmă, înregistrat ca fiind absent.
Membrii Birourilor Permanente ale celor două Camere au intrat în ședință pentru a număra voturile.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Ora 13.24. Fostul ministru de Finanțe Viorel Ștefan a votat moțiunea de cenzură.
Ora 13.19. Deputatul PSD Cătălin Rădulescu (Argeș), cunoscut drept deputatul-mitralieră, este absent. Robert Simonis, deputat PSD de Timiș, a fost înregistrat prezent, dar a refuzat să voteze. Ion Spânu, deputat PSD de Caraș-Severin, este absent.
Ora 13.13. Parlamentarii stau adunați în fața urnelor și urmăresc cum votează fiecare dintre colegii lor. Deputatul PSD Radu-Adrian Pau (Timiș) și-a înregistrat prezența, dar a refuzat să voteze.
Ora 13.12. Ion Mocioalcă, deputat PSD de Caraș-Severin, a fost înregistrat absent.
Ora 13.10. Deputata PSD Luminița Jivan (Caraș-Severin) a fost înregistrată absentă.
Ora 13.06. Deputata PSD de Timiș Bianca Gavriliță a fost înregistrată absentă.
Ora 13.05. Liviu Dragnea a votat moțiunea împotriva Guvernului Grindeanu.
Ora 13.04. Sorin Cîmpeanu, recent plecat din ALDE, a fost înregistrat absent. Fostul vicepremier Daniel Constantin, plecat și el din ALDE, și-a înregistrat prezența, dar nu votează. Deputata PSD Marina Coste (Bihor) a fost înregistrată absentă.
Ora 12.58. Nicolae Bănicioiu s-a înregistrat prezent, dar nu a votat moțiunea.
Ora 12.56. Primele estimări arată că parlamentarii PSD-ALDE s-au mobilizat până la ultimul, cel puțin în ceea ce privește prezența la vot.
Ora 12.55. A început votul deputaților.
Ora 12.54. Senatorul PSD Eugen Teodorovici a votat și el moțiunea.
Ora 12.52. Călin Popescu Tăriceanu a votat pentru moțiune.
Ora 12.50. Mai mulți miniștri au votat deja moțiunea, printre care: Teodor Meleșcanu, Gabriel Leș și Carmen Dan.
Ora 12.46. Senatorul Ioan Chisăliță de la PSD a anunțat că votează la final. Robert Cazanciuc a fost înregistrat prezent, dar nu a votat. Senatorul PSD Adrian-Nicolae Diaconu a fost înregistrat ca absent. La fel și senatorul Eugen Dogariu.
Scarlat Iriza, senator plecat de la ALDE, a votat pentru moțiune, deși informațiile anterioare din presă susțineau că nu o va sprijini.
Ora 12.45. Senatorul PSD Bodog Florian, fost ministru al Sănătății, a votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului din care a făcut parte.
Ora 12.43. Senatorul USR Vlad Alexandrescu s-a înregistrat prezent, dar a refuzat să voteze. Gheorghe Baciu de la PMP a fost înregistrat absent, iar Traian Băsescu și-a înregistrat prezența fără să voteze.
Ora 12.41. Călin Popescu Tăriceanu anunță că urmează ca deputații și senatorii să își exprime votul. Votul va fi impus, la vedere. Bila albă introdusă în urna albă și bila neagră în urna neagră înseamnă vot favorabil moțiunii.
„Vezi că ai ceva în rucsac, domnul Goțiu”, râde Tăriceanu. Între timp, senatorii încep să voteze.
Ora 12.38. Cuvântul de final îi aparține premierului Sorin Grindeanu:
„Foarte scurt: am urmărit discursul domnului Dragnea și din acest discurs mi-am dat seama că orice fost sau viitor prim-ministru nu are nicio șansă să își exercite funcția. Niciuna! Am auzit aluzii, acuze nefondate și insinuări.
Domnul Șimon are o gură foare mare pentru că i s-a promis post de ministru! Să știți că singurele lucruri clare sunt promisiunile făcute mie, lui Victor Ponta și altora de către președinte în ultimele zile.
Al doilea lucru, cel legat de sistem: ce luptă a avut Dragnea cu sistemul în afară de celebra OUG 13? A jucat cineva de aici, din sală, tenis cu ei? A mângâiat cineva gipsul sistemului ca să scape de dosare?
Vă rog să răspundeți fiecare la aceste întrebări. Nu a negociat nimeni cu absolut nimeni. Nu am intrat în negocieri care erau împotriva interesului național al României. Asta nu are legătură cu PSD, ALDE.
Vă schimbați de la o zi la alta. Să știți că în sală, aici, sunteți vreo 5 prim-miniștri, vreo 50 de miniștri… Asta s-a discutat în ultimele zile.
Dacă există încredere și în ceea ce s-a vorbit până acum, de ce nu aveți încredere în vot secret? Ia faceți vot secret dacă există așa o mare încredere!”
Ora 12.30. Liderul grupului minorităților naționale, Varujan Pambuccian, spune că cei 17 parlamentari pe care îi reprezintă au decis să voteze în această ședință.
„Vom vota fiecare cum crede de cuviință, fără ca nici unul dintre noi să știe cum a votat celălalt”, spune Pambuccian.
După el, la tribună urcă Eugen Tomac, care anunță că PMP nu va participa la această „mascaradă”.
Ora 12.27. Traian Băsescu ține poate cel mai scurt discurs al său de la tribuna Parlamentului:
„Nu aș face decât o singură observație: PSD, împreună cu ALDE, se dovedesc inapți pentru guvernare, de aceea, indiferent de rezultatul votului de azi, drumul pe care trebuie să îl luați, dragi majoritari, este în Opoziție”.
Ora 12.20. Ia cuvântul Varujan Vosganian, parlamentar ALDE. Sala este aproape goală. Majoritatea parlamentarilor s-au dus la bufet sau discută, pe grupulețe, pe holurile Parlamentului.
Liviu Dragnea a ieșit și el pe holul mic din spatele sălii de plen.
La finalul discursului său, cu zâmbetul pe buze, Vosganian anunță că toți parlamentarii ALDE vor vota moțiunea de cenzură.
Ora 12.15. Parlamentarii au format o coadă în fața bufetului de la Camera Deputaților, în timpul discursului Ralucăi Turcan.
Ora 12.07. La tribună urcă Raluca Turcan, prim-vicepreședinte al PNL, dar mai mulți parlamentari ies din sală. Majoritatea celor care ies pe hol sunt de la PSD.
„Nu a cerut poporul demiterea acestui guvern PSD. O cer domnii Dragnea și Tăriceanu, pentru a-și pune o altă garnitură de lideri obedienți și servili”, spune Turcan.
Ora 12.03. Președintele PSD își încheie discursul:
„Ați reacționat cam târziu, mă așteptam să vă activeze mai devreme. La toate întâlnirile s-au promis lucruri irealizabile. Am vorbit cu un coleg și am întrebat: ce spui mâine? Că ai votat împotriva propriului partid, a României? O să te umpli de rușine.
PSD cere miniștrilor săi și premierului să lucreze pentru români. Programul nostru de guvernare care aduce prosperitate românilor, care împinge România înainte, este lucrul în care cred.
Vă cer azi să votați moțiunea aceasta care ne doare pe toți, dar care trebuie să treacă pentru ca lucrurile să revină la normalitate și țara să primească un guvern mai devotat misiunii lui”.
Ora 12.00. Liviu Dragnea spune că Sorin Grindeanu se agață de scaun în cel mai nelegitim mod:
„Eu nu cred că există vreun membru cinstit și onest care să oscileze între interesul unui grup privat greu de definit și interesul unei țări, chiar al partidului.
Dar, iată-ne aici: suntem cel mai mare și mai susținut partid din România, iar asta deranjează de peste 20 de ani. Unii credeau că prin câteva voturi ne vor transforma într-un grup dezorganizat.
Am devenit președinte PSD într-un moment dificil, după eșecul PSD la prezidențiale, după demisia președintelui PSD. Partidul nostru era demoralizat, iar perspectiva de a pierde alegerile locale și parlamentare era reală.
Noi toți am hotărât că nu vom repeta greșelile trecutului și prima condiție era ca partidul să încheie seria de eșecuri. Am renunțat la alianța toxică cu UNPR, am decis că vom urma o direcție clară, vom merge înainte pe cont propriu, vom câștiga alegerile pe propriile noastre puteri.
Am câștigat pentru că am ieșit din marasmul înțelegerilor pe sub masă, am jucat corect și românii au simțit.
În perioada campaniei, unii care au aruncat PSD pe tobogan au luptat pentru PRU. Sigur, guvernarea PSD din 2012-2015 a fost foarte bună, am spus-o de nenumărate ori. Din păcate, nu scuză greșelile ulterioare care au costat partidul tot ce a câștigat.
Puteam să stăm liniștiți, să ne facem că supraveghem premierul, guvernul, iar premierul și guvernul să se facă că guvernează.
Nu putem accepta asta după ce, în campanie, am bătut țara ca să prezentăm românilor programul câștigător pentru România. Azi, cei care au confiscat programul alegerilor spun că Dragnea e prea autoritar.
Probabil sunt autoritar, pentru că PSD a câștigat alegerile locale și parlamentare când toată lumea se aștepta să pierdem. Sunt autoritar pentru că am cerut să redăm justiției independența?
Apropo, luni și marți, președintele executiv al PSD și președintele Comisiei de Control SRI au fost chemați la DNA. Așa, ca martori. Ieri, un coleg de-ai noștri a fost luat cu mascații de acasă. Asta e calea pe care trebuie să mergem?
Mi s-a obiectat că la guvern vrem să facem și alte lucruri. Am crezut mult în Sorin Grindeanu. Îmi asum asta. Nu am făcut-o în glumă, nu am făcut-o în mod neserios, am crezut că e cea mai bună soluție pentru noi.
Din păcate, se agață de scaun în cel mai nelegitim mod. Nu a ajuns premier datorită celor baricadați cu el în guvern, nici celor cu care s-a întâlnit zilele astea pe la Vila Lac 1.
Va fi acuzat, probabil, de o atitudine lipsită de onoare, de responsabilitate. La toate întâlnirile nocturne la care ați fost cei câțiva colegi, cei 50, despre ce s-a discutat? Despre funcții? Dregătorii? Ministere? Și despre câteva afaceri, poate.
S-a discutat cumva despre România? Români? Sănătate? Educație? Infrastructură, agricultură, pensii, salarii? Categoric, nu”.
Ora 11.55. Urcă la tribună președintele PSD, Liviu Dragnea:
„Nu am dorit să ajungem vreodată aici. Cu toată încărcătura zilei de azi, lucrurile sunt simple: adoptarea moțiunii înseamnă continuarea guvernării PSD-ALDE așa cum au vrut românii în decembrie. Au fost criticate deciziile statutare ale majorității pentru că vrem să oprim o guvernare care nu și-a asumat promisiunile noastre.
Am ales să fim sinceri și cu partidul, dar mai ales cu românii care ne-au ales. Am ales asta în loc să pretindem că totul este în regulă. Nu a fost o decizie ușoară și o știm. Nu a fost totul în regulă.
Premierul și guvernul căruia i-am încredințat împreună cel mai ambițios program de guvernare de după 1989 nu au performat cum am sperat. Nu a mers rău, ci binișor, dar, pentru ce am promis noi, binișorul nu este de ajuns.
Noi nu obțineam locurile din Parlament dacă promiteam să o ducă România binișor. Oamenii au votat pentru că vor să ardem niște etape. Să lăsăm lucrurile așa ar fi însemnat să ne păcălim pe noi, pe cetățeni, chiar pe Sorin Grindeanu. Nu m-am așteptat să reacționeze cu îndărătnicie, rea-credință”.
Ora 11.52. Discursul premierului se încheie:
„Sunt convins că, după votul de astăzi, PSD nu se va rupe, iar Sorin Grindeanu rămâne în PSD.
Dragi colegi pesediști, trebuie să fiți pe deplin conștienți că fiecare bilă pe care o introduceți în urnă poate face PSD să piardă guvernarea și să îl lase pe Iohannis să decidă iar, să declanșeze o criză politică fără precedent.
Să nu vă fie frică! Ce se va întâmpla dacă votați normal? O să vă dea pe toți 50 afară?”
Ora 11.48. Premierul susține că s-au creat peste 100.000 de locuri de muncă:
„Mi-aș fi dorit ca astăzi să fi vorbit despre cu totul și cu totul alte lucruri, nu să ne certăm în interiorul aceluiași partid. Nu mi-am dorit, iar ca premier al acestei țări, îmi cer scuze că trecem prin asta.
România traversează astăzi o perioadă plină de oportunități, atât în plan politic, cât și economic. Ne bucurăm de deschidere în marile cancelarii occidentale, partenerii noștri strategici se uită la noi cu încredere. Au fost eforturi imense să punem România pe hartă. Așadar, această criză artificială vine în cel mai prost moment posibil pentru România.
Împreună, am reușit în aceste luni, așa cum am spus mai devreme, să creăm peste 110.000 de noi locuri de muncă, avem printre cele mai scăzute rate ale șomajului din Europa, cea mai mică inflație din Uniune, s-au atras investiții directe de 1,3 miliarde de euro, s-au crescut salarii și pensii.
Sunt lucruri bune toate, dar pentru a continua avem nevoie de stabilitate și predictibilitate. Asta veți auzi din gura oricărui investitor în aceste zile. Dezvoltarea economică nu prinde rădăcini în instabilitate”.
Ora 11.45. Sorin Grindeanu explică de ce nu a demisionat:
„După 21 de ani de când sunt membru PSD, mă aflu împreună cu dumneavoastră în cel mai de neînțeles moment, când Dragnea depune o moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern PSD.
Repet: nu înțeleg de ce, vă rog să vă gândiți foarte bine de ce ne aflăm aici astăzi, cu toată România uitându-se la noi. Mai există un lucru pe care nu îl înțeleg: am făcut multe campanii în ultimii 21 de ani împotriva adversarilor politici,dar niciodată nu am avut parte de o campanie negativă cum a fost aceea pe care unele colege și unii colegi au făcut-o. Mă întreb oare cine i-a împins… Păcat!
Am luat decizia să nu demisionez pentru că făceam două greșeli uriașe. Este o decizie extrem de grea, dar am convingerea că derularea ulterioară a evenimentelor îmi va da dreptate.
Nu am demisionat pentru că PSD riscă să piardă guvernarea și să ajungă iar la decizia domnului Iohannis. În decembrie 2015, când PSD avea o mare majoritate parlamentară, Liviu Dragnea s-a dus la Klaus Iohannis cu un premier PSD, a fost respins și am avut guvernare tehnocrată. Am văzut ce s-a întâmplat.
În decembrie 2016, a vrut Dragnea să fie premier – și avea dreptate, PSD câștigase detașat. A propus-o pe doamna Shhaideh, iar președintele a spus nu. Același lucru se va întâmpla și acum.
Cine ne garantează că, dacă această moțiune de autocenzură va trece, Klaus Iohannis va numi premier de la PSD? Am vrut să aud acest lucru de la președintele partidului meu, și nu l-am auzit.
Ne putem întoarce în epoca de dinainte de 1989 sau să ne apărăm fără frică viitorul nostru și al copiilor noștri. Cred că am datoria să atrag atenția asupra acestui risc major: că ne putem întoarce în trecut.
Văd în sală parlamentari care erau în 2007. Atunci, PSD a depus moțiune împotriva Guvernului Tăriceanu, la dorința președintelui de atunci al PSD, Mircea Geoană.
Și atunci au fost voci care au spus că era o greșeală, pentru că ar fi dat toată puterea în mâna domnului Băsescu. Dar, și atunci, în PSD vocea rațiunii a avut de câștigat – moțiunea nu a trecut și cred că a fost un gest politic corect”.
Ora 11.40. Continuă discursul premierului:
„Am acceptat miniștrii pe care mi i-a propus Liviu Dragnea. Apoi, la nici 6 luni, aflu brusc, împreună cu toți colegii mei, că guvernul nu prea face treabă, că miniștrii sunt buni, dar nu prea. Și totul se baza pe o analiză pe care nu a văzut-o nimeni la partid, despre care tot mai mulți colegi spun că nu este corectă.
Era cu atât mai ciudat cu cât, până în ultima clipă, la finalul lunii mai, Dragnea spunea: «Mă mulțumesc toate ministerele ca cetățean, președinte al Camerei». În același timp, auzeam de acolo că trebuie să facem o analiză aprofundată în interiorul structurilor de partid, remaniere, analiză, iar remaniere.
O parte dintre colegi au venit și mi-au zis că oamenii din ministere nu mai știu ce să creadă. INS și Eurostat ne spuneau că economia merge foarte bine, că avem cea mai mare creștere economică din Europa, peste 100.000 de locuri noi de muncă create, dar, cu toate astea, Guvernul trebuia analizat și remaniat.
Eu nu înțeleg de ce suntem azi aici, în Parlament. Vă spun la fel de clar, cred că nici românii nu înțeleg azi de ce atâta scandal în interiorul PSD, la nici 6 luni după ce am câștigat alegerile cu un scor zdrobitor, iar lucrurile și guvernarea merg foarte bine. Mă uit și îmi dau seama că mare parte dintre dumneavoastră nu înțelegeți.
Da, este loc de mai bine, putem vorbi să vedem ce putem schimba. După 6 luni de când PSD a câștigat alegerile cu un scor extraordinar, vrem să dăm jos guvernul cu o opoziție a noastră și să ajungem la mâna domnului președinte Klaus Iohannis”.
Ora 11.37. „În decembrie 2016, chiar după ce PSD a câștigat alegerile cu un scor istoric, urmăream cu toții, cu sufletul la gură, cum Klaus Iohannis numește sau nu un premier de la PSD. Prima opțiune a PSD, Sevil Shhaideh, a fost respinsă și acest lucru a durat două săptămâni, timp în care România a stat fără buget, în incertitudine.
În ianuarie 2017, domnul Dragnea m-a rugat să accept funcția de premier. Știți, câțiva dintre colegii de aici, care a fost răspunsul meu: Nu!. După care prietenii mei din PSD, colegi care se află azi aici, în fața mea, ați insistat că ar fi bine să accept pentru PSD, că am experiență în administrația locală, că sunt onest și muncitor, bănățean care își vede de treabă. Am spus da, pentru că Liviu Dragnea mi-a promis că este prietenul meu”, spune Sorin Grindeanu.
Ora 11.34. Premierul Sorin Grindeanu își începe discursul de la tribuna Parlamentului.
Ora 11.29. Liderul grupului PSD din Senat, Mihai Fifor, citește moțiunea. La tribuna miniștrilor, unde în mod normal se află câte 20 de miniștri, sunt acum doar Sorin Grindeanu și Augustin Jianu.
Ora 11.25. Parlamentarii au intrat în sala de plen. Ședința este condusă de Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului. Guvernul va avea la dispoziție 30 de minute pentru a se apăra înainte de votul moțiunii de cenzură. Ulterior vor vorbi reprezentanții grupurilor parlamentare.
Senatorul UDMR Cseke Attila anunță că grupul Uniunii nu va participa nici la votul asupra moțiunii, dar nici la dezbateri.
Ora 11.21. Deputatul de Alba Corneliu Olar (PNL) a apărut în ie, cu brâu tricolor și cu un mini-tulnic. El e fostul primar al comunei Horea din Apuseni.
Ora 11.18. Liviu Dragnea iese din birou și se îndreaptă spre sala de plen. „Am o mâhnire că s-a ajuns aici”, spune el.
Ora 11.08. Rovana Plumb: „Voi vota conform conștiinței mele – pentru partid, pentru țară, trebuie să ne concentrăm pe guvernare”.
„Conștiința dumneavoastră este aceeași cu a domnului Dragnea?”, o întreabă un reporter, dar Plumb refuză să răspundă și trece la alt întrebare.
Ora 11.03. Întrebat daca are numărul de voturi pentru a bloca moțiunea, Ponta răspunde: „Voturile nu le are nimeni, voturile le are fiecare parlamentar”. El precizează că va vota la vedere în favoarea guvernului.
Dana Grecu îl întreabă: „Sunteți securist, domnule Ponta?”, iar Ponta răspunde: „Exact cât sunteți dumneavoastră de securistă sunt și eu”.
Între timp, Liviu Dragnea intră în biroul său și declară că, din câte știe, are suficiente voturi pentru a trece moțiunea.
Ora 11.00. Încep să sosească parlamentarii PSD și cei de la ALDE. În urma lor vine, zâmbitor, Victor Ponta, care își înregistrează prezența.
Ora 10.57. Ludovic Orban declară că „actualul partid de guvernământ și-a pierdut orice legitimitate”, iar criza politică din PSD „creează un deserviciu grav imaginii internaționale a României”.
Întrebat de ce PNL nu votează moțiunea și „ce pune în loc”, Orban răspunde că PNL nu a primit voturile necesare pentru a forma un guvern.
Ora 10.55. Liberalii protestează pe holurile Parlamentului și strigă: „Rușine, PSD!”
Ora 10.45. Reporterii acreditați aşteaptă, aliniați, sosirea liderilor PSD și ALDE. Pe holul Parlamentului se plimbă moderatoarea Antena 3 Dana Grecu, în timp ce un deputat a intrat în legătură directă la România TV.
Ora 10.40. Liviu Dragnea s-a ferit de presă, intrând pe ușa din spate la ședința grupului PSD.
Ora 10.30. Liderii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, s-au adunat pentru o ședință de ultimă oră a grupului parlamentar PSD, în vreme ce premierul Sorin Grindeanu a intrat într-un alt birou alături de secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, și de fostul vicepremier Daniel Constantin.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this