Listele Emiliei Șercan

Într-o seară de luni, la 21:05, jurnalista Emilia Șercan a primit prin SMS o amenințare cu moartea. Opt zile mai târziu – mai exact ieri dimineață, la ora 8:00 – Emilia a aflat de la un jurnalist Digi24 care-i cerea „o reacție” că tocmai avusese loc o percheziție. Și că exista un suspect: un polițist.

E puțin probabil ca numele suspectului să vă spună ceva. Ce știm e că-i ofițer; și că lucrează la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, condusă de Adrian Iacob (rector, chestor de poliție și decident în CNATDCU, instituția care verifică suspiciunile de plagiat pe teme de „științe militare, informații și ordine publică”).

Mai știm că ieri, în ziua în care suspectul a fost adus la București, pentru audieri, din Slatina – unde se afla în concediu – se împlinea exact o lună de când Emilia începuse să-și publice seria despre Academia de Poliție. A scris, până acum, aceste trei articole:

  1. Rectorul Academiei de Poliţie a plagiat peste două treimi din teza sa de doctorat (PressOne / 24.03.2019)
  2. Academia de Poliţie ascunde zeci de plagiate de frica imploziei (PressOne / 09.04.2019)
  3. Alarmă la Academia de Poliţie: blocaţi accesul la bibliotecă! (PressOne / 14.04.2019)

Voi rezista tentației de a conecta eu punctele și de a trage concluzia, înainte de finalizarea anchetei, că cel audiat e chiar cel care a amenințat-o cu moartea pe jurnalista care tocmai scrisese despre șeful lui; și despre pericolul de implozie al unei instituții menite să apere legea și ordinea publică. Povestea pe care vreau să v-o spun azi e alta.

***

ÎN PRIMUL RÂND, aud tot mai mulți oameni care spun că da, plagiatul e rău în esență, dar e totuși o infracțiune soft. La limită, am putea admite asta dacă am avea cazuri izolate; rateuri accidentale ale sistemului. Dar:

 • Cine conduce azi ca interimar, de pildă, Parchetul General? Dr. Bogdan Licu, despre care Emilia Șercan a scris că și-ar fi plagiat 200+ pagini dintr-o teză intitulată „Corupția – risc major la adresa securității naționale”;
 • Cine face bugetul de stat și politicile economice ale guvernului, scrie ordonanțe, face și reface taxe și sisteme de pensii și apare la TV sancționând „lăcomia” corporațiilor? Dr. Darius Vâlcov, despre care Emilia Șercan a scris că și-ar fi plagiat peste 50% din teza de doctorat;
 • Cine conduce Inspecția Judiciară, acea instituție care cercetează disciplinar judecători și procurori, inclusiv membri CSM? Dr. Lucian Netejoru, despre care Emilia Șercan a scris că și-ar fi plagiat „aproape toată teza de doctorat”;
 • Cine conduce Academia de Poliție, instituția care-i pregătește pe cei care – spune site-ul Poliției Române – „își desfășoară activitatea profesională în interesul și în sprijinul persoanei, comunității și instituțiilor statului, exclusiv pe baza și în executarea legii? Dr. Adrian Iacob, despre care Emilia Șercan spune că și-a plagiat două treimi din teza de doctorat;
 • Cine a condus Sănătatea, ca ministru, sub două guverne? Dr. Florian Bodog, despre care Emilia Șercan a scris că și-a plagiat 147 dintre cele 232 de pagini ale tezei de doctorat în științe economice;
 • Cine încă ia decizii în Consiliul Superior al Magistraturii – garantul independenței justiției, conform Constituției – deși are o teză plagiată pentru care îndrumător de doctorat i-a fost, scrie Emilia Șercan, ministrul demisionar al justiției, Tudorel Toader – reprezentant al altei puteri în stat, cea executivă? Dr. Codruț Olaru, membru al secției de procurori a CSM.
 • Cine a condus Educația, ca ministru; a venit într-o zi din 2018 la Academia de Poliție să-și susțină doctoratul în ordine publică și securitate națională; și-a plecat acasă fără doctorat – după ce membrii comisiei au decis unanim, pentru că în sală era Emilia Șercan, să suspende ședința pe motiv de „suspiciuni de similitudine sau plagiat în teza de doctorat a doctorandului”? Liviu Marian Pop.
 • Cine a condus ministerul Apărării, ministerul de Interne și apoi – din poziția de vicepremier respectiv premier interimar – guvernul României? Dr. Gabriel Oprea, despre care Emilia Șercan a scris – încă 2015, ca jurnalist pe cont propriu – primul episod dintr-o investigație despre care nici măcar ea nu bănuia că va dura atât; una în care a descoperit că Gabriel Oprea nu numai că și-a plagiat propria teză de doctorat, dar a fost îndrumător de doctorate – luând bani publici pentru asta – pentru un portofoliu întreg de doctoranzi dovedit plagiatori prin verdicte CNATDCU.

Plagiatul e o boală care pare că nu doare și nu ucide, dar e una care – uităm câteodată – nu-i doar o infracțiune academică; e și una penală; și una care are și o componentă financiară. Toți acești doctori în „intelligence”, în „ordine publică”, în „management financiar”, în „corupție”, în „siguranță națională” – care n-o pot face nicicum să tacă pe Emilia Șercan – iau sporuri la salariu din bani publici; câștigă ani la pensie; și predau studenților, de la catedrele lor ocupate prin furt academic, o lecție care intoxică generații după generații: aceea că e OK, dacă ai prins un loc în aerul rarefiat al puterii, să furi munca altuia.

***

ÎN AL DOILEA RÂND, munca de patru ani a Emiliei – unul dintre cei mai consecvenți și mai integri jurnaliști de misiune publică din România – ne dezvăluie altceva, mult mai grav: rețeaua de complicități hidoase care s-au țesut, în decenii, între cele trei puteri ale statului; puteri separate în teorie prin propozițiile austere, nenegociabile, ale Constituției. Checks and balances? Ce checks and balances?

Să luăm drept exemplu Academia SRI, punctul de start al investigației Emiliei. Gândul la un posibil record mondial e irezistibil: instituția, care acum aproape un an a pornit un proces de curățare a infecției, a raportat până acum la CNATDCU, drept plagiate, peste 50% din titlurile de doctor pe care le-a acordat; și a cerut deja retragerea titlurilor.  

Cu alte cuvinte, Academia SRI – care are o pagină de misiune/viziune/valori în care găsești sintagme precum cunoaștere științifică în domeniul intelligence și securitate națională”, „profesori de elită” ori „ne-am dezvoltat propria axă valorică […]: excelență, dinamism și unicitate” – admite că peste 50% din producția de doctori în intelligence pe care i-a girat e formată din plagiatori; admite oficial, cu alte cuvinte, că munca Emiliei e legitimă și riguroasă.

Dacă facem doi pași înapoi, vedem că plagiatele sunt, de fapt, un liant care ține laolaltă întregul complex academico-politico-militar – și de intelligence – al României. Unde arunci o pietricică dai de-un plagiat; și, în caz că tragi teza din locul în care șade și adună praf, cade peste tine tot raftul.

În aceste condiții, dacă generalul plagiator a îndrumat doctoratul plagiat al politicianului – și ministrul l-a îndrumat pe cel al magistratului – mai putem spune că  plagiatul e o infracțiune soft? Avem în poziții cheie ale instituțiilor statului sute de oameni șantajabili, vulnerabili, legați între ei prin fraudă academică – și toate astea se întâmplă într-o țară NATO.

Emilia folosește, neobosită, hashtag-ul #statulcapturat; pentru că da, plagiatul a devenit o chestiune de securitate națională.

***

ÎN AL TREILEA RÂND, știm toate cele de mai sus nu pentru că instituțiile statului, plătite din bani publici, și-ar fi făcut datoria; ci pentru că Emilia Șercan a stat patru ani, săptămână de săptămână, prin săli de biblioteci; a făcut sute de cereri de acces la informații publice în baza legii 544/2001; și a deschis peste 30 procese împotriva instituțiilor care i-au refuzat accesul la informații publice – garantat, de altfel, prin articolul 31 din Constituția României.

Și-a făcut, cu alte cuvinte, meseria – cea de jurnalist de investigație – și a fost amenințată cu moartea pentru că și-a făcut meseria. Dacă se va dovedi că cel care i-a trimis mesajul de amenințare are într-adevăr legătură cu Academia de Poliție, atunci avem cel mai grav caz de intimidare a unui jurnalist din ultimele decenii.

În ultimul raport Reporters Without Borders, titlul capitolului despre România – care în 2018 a căzut trei locuri în clasamentul libertății de exprimare – e „Welcome to the 1990s!”.

Doar că noi nu mai suntem „in the 1990s”.

Până acum, PressOne a publicat meticuloasele investigații ale Emiliei și i-a oferit o platformă de exprimare în care niciun nume, niciun epolet și niciun titular de funcție n-a fost „subiect tabu”. De-acum înainte, PressOne o va susține moral, profesional și logistic – și-i va pune la dispoziție toate amplificatoarele de care dispune pentru a-și face cunoscută munca; în România și în afara ei.

Echipa PressOne mulțumește colegilor de breaslă, instituțiilor de apărare a libertății presei, universitarilor, diplomaților și cititorilor care, în aceste zile, și-au declarat public solidaritatea cu Emillia Șercan.

***

Pentru cei care nu știu, colega noastră are un doctorat în comunicare publică obținut cu calificativul summa cum laude cu o teză despre cenzura comunistă.

Doctoratul ei de misiune publică, însă, e munca făcută de patru ani încoace – una pe care probabil n-o va încheia prea curând: cele 60 de articole de presă de mai jos; ultimele 58 au fost găzduite de PressOne.

  1. EXCLUSIV: Gabriel Oprea, primul autor de plagiat muncit cu „copy paste”, „cut” si alte metode  (Hotnews / 1.07.2015)
  2. Noi dovezi de plagiat: Gabriel Oprea l-a copiat in teza de doctorat si pe Nicolae Iorga. Cum a reusit (Hotnews / 9.07.2015)
  3. TOBĂ DE CARTE. 250 de pagini din teza de doctorat a ministrului de Interne, Petre Tobă, sunt copiate din alte lucrări (PressOne / 25.11.2015)
  4. NICI, NICI, NICI. Gabriel Oprea a ajuns profesor universitar și coordonator de doctorate fără a îndeplini vreun criteriu (PressOne / 06.12.2015)
  5. DOCTORII LUI OPREA. Cine sunt cei 21 care și l-au ales coordonator de doctorat pe profesorul „Nici, nici, nici” (PressOne / 07.12.2015)
  6. Primele doamne ale prim-adjuncților: mutare strategică de la SRI la SNSPA (PressOne / 18.01.2016)
  7. Ministrul Tobă a plagiat „munți de texte” (PressOne / 27.01.2016)
  8. Tatăl plagiatelor. Fiica și ginerele lui Oprea, proaspeți doctori ai SRI, au copiat o serie de articole științifice (PressOne / 14.02.2016)
  9. Stâlpii societății. Cine sunt membrii Academiei de Științe ale Securității Naționale (PressOne / 13.03.2016)
  10. Directorul SRI, Eduard Hellvig, a fost membru în Academia de Științe ale Securității Naționale (PressOne / 21.03.2016)
  11. Dosarul „Limuzina”: ministrul Tobă a făcut DIPI pe anchetă (PressOne / 17.05.2016)
  12. Teza de doctorat a lui Robert Negoiţă: plagiat integral, de la prima la ultima frază (PressOne / 30.05.2016)
  13. Moment istoric: primii 9 români care renunță la titlul de doctor (PressOne / 08.07.2016)
  14. Universitatea Națională de Apărare a doctorului Tobă (PressOne / 21.08.2016)
  15. Universitatea Națională de Apărare nu vede nici plagiatul lui Pandele (PressOne / 22.08.2016)
  16. George Maior: „Doctoratele plagiate sunt un risc la adresa securităţii naţionale” (PressOne / 04.09.2016)
  17. Teza de doctorat a Laurei Codruța Kövesi: suspiciuni, omisiuni, greșeli (PressOne / 11.10.2016)
  18. Ordinea Publică: istoria unei „științe” în care România a dat 300 de doctori în 15 ani (PressOne / 01.11.2016)
  19. 19. Sesizarea privind plagiatul Codruței Kövesi este „parțial îndreptățită și fundamentată” (PressOne / 17.11.2016)
  20. Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, plagiat cu repetiţie (PressOne / 04.12.2016)
  21. Petre Tobă şi Florentin Pandele nu mai sunt doctori în științe militare (PressOne / (22.12.2016)
  22. Marius Andruh, preşedinte interimar al CNATDCU: „Universităţile româneşti sunt incestuoase” (PressOne / 02.01.2017)
  23. Un secretar de stat şi un director din Ministerul Educației, şefi în Şcoala Doctorală a Academiei SRI (PressOne / 11.01.2017)
  24. Ghici CNE pune CNATDCU în pericol (PressOne / 20.02.2017)
  25. Mugur Isărescu, ofiţer deplin conspirat. Reţeaua DIE de la Institutul de Economie Mondială (PressOne / 12.03.2017)
  26. Eugen Dijmărescu: „Nici mie și probabil nici altor colegi nu ne-a plăcut să dăm referințe despre ceilalți” (PressOne / 14.03.2017)
  27. Minciunile premierului. Mihai Tudose a câştigat două posturi la facultatea care pregăteşte ofiţerii operativi ai SRI (PressOne / 03.07.2017)
  28. Florian Coldea a devenit conferențiar la Academia SRI cu un dosar fără acoperire (PressOne / 16.08.2017)
  29. Dosarul de conferențiar universitar al generalului Florian Coldea, verificat de SRI (PressOne / 28.08.2017)
  30. Ministrul Florian Bodog a plagiat două treimi din teza de doctorat în Ştiinţe Economice (PressOne / 08.10.2017)
  31. Primul doctorand al lui Gabriel Oprea căruia i se retrage titlul pentru plagiat (PressOne / 13.11.2017)
  32. Vicepreşedintele CSM Codruţ Olaru şi-a plagiat total teza de doctorat, coordonată de Tudorel Toader (PressOne / 14.01.2018)
  33. Ministrul Valentin Popa s-a autoplagiat în trei articole științifice (PressOne / 31.01.2018)
  34. SRI închide Colegiul Național de Informații şi îi retrage diploma lui Eugen Teodorovici (PressOne / (06.03.2018)
  35. Inversarea puterii. De ce-şi doresc politicienii diplomele colegiilor militare (PressOne / 11.03.2018)
  36. Secretele Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale: istoria, falsurile şi membrii neştiuţi (PressOne / 15.04.2018)
  37. Rectorul Academiei de Informaţii: „Trecem toate tezele prin softul antiplagiat. Dacă se constată plagiatul, propun retragerea titlului” (PressOne / 24.04.2018)
  38. Vicepreședintele CSM Codruț Olaru a ajuns conferențiar universitar prin fals în acte publice (PressOne / 28.05.2018)
  39. Un ziarist de investigații blochează titlul de doctor al fostului ministru Liviu Pop (PressOne / 11.07.2018)
  40. Comisia de Etică a Universității de Vest îl declară „similitor” pe fostul ministru Florian Bodog (PressOne / 19.07.2018)
  41. Generalul SRI Dumitru Dumbravă a plagiat „câmpul tactic” al tezei sale de doctorat (PressOne / 22.07.2018)
  42. Misterioasa dispariție a tezei de doctorat a generalului SRI Florian Coldea (PressOne / 09.09.2018)
  43. Șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, a plagiat aproape toată teza sa de doctorat (PressOne / 26.09.2018)
  44. Academia SRI confirmă plagiatele generalului SRI Dumitru Dumbravă și al fostului ministru al Apărării Mihai Stănișoară (PressOne /28.09.2018)
  45. Academia SRI își reclamă opt doctori pentru plagiat: printre ei, un fost șef Antitero și un fost șef SPP (PressOne / 10.10.2018)
  46. Fiica şi ginerele lui Gabriel Oprea, reclamaţi de Academia SRI pentru plagiat (PressOne / 21.10.2018)
  47. Dinastiile doctorilor în Securitate (PressOne / 04.11.2018)
  48. Conducători de renume mondial (PressOne / 27.11.2018)
  49. Bătălia pentru amnistierea plagiatelor (PressOne / 09.12.2018)
  50. Academia SRI îşi reclamă alţi şapte doctori pentru plagiat (PressOne / 27.12.2018)
  51. Bătălia pentru Parchetul General: cum încearcă prim-adjunctul Bogdan Licu să scape de ameninţarea plagiatului (PressOne / 06.01.2019)
  52. Chestorul Ioniță, șeful Direcției Anticorupție din MAI, a plagiat toată teza de doctorat (PressOne / 27.01.2019)
  53. Fostul ministru Radu Stroe, în noul lot de doctori reclamați de Academia SRI pentru plagiat (PressOne / 30.01.2019)
  54. Bilanțul doctoratelor pe care Academia SRI și le reclamă pentru plagiat: peste 50% (PressOne / 20.02.2019)
  55. Strategul Darius Vâlcov a plagiat cel puţin 50% din teza sa de doctorat în economie (PressOne / 18.02.2019)
  56. Ecaterina Andronescu, despre școlile doctorale de la SRI și Poliție: „Mi se pare inacceptabil să mai funcționeze” (PressOne / 11.03.2019)
  57. Rectorul Academiei de Poliţie a plagiat peste două treimi din teza sa de doctorat (PressOne / 24.03.2019)
  58. Academia de Poliţie ascunde zeci de plagiate de frica imploziei (PressOne / 09.04.2019)
  59. Alarmă la Academia de Poliţie: blocaţi accesul la bibliotecă! (PressOne / 14.04.2019)
  60. Scheletul din dulapul lui Bogdan Licu, noul procuror general interimar, ignorat de CSM (PressOne / 19.04.2019)
Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...