
Fotografii: Isopatrusute
18/09/2017
Liceenii care salvează fotografia pe film
Ultimul laborator analog cu acces semi-public din București, cel al Universității Națională de Artă Teatrală și Cinematrografică (UNATC), se închide până la finele anului. Riscul ar fi ca aceasta să fie ultima generație de fotografi care știu să developeze manual imaginile surprinse pe peliculă.
Salvarea vine însă de la generația digitală.
O gașcă de adolescenți bucureșteni a convins conducerea Liceului „George Coșbuc” să le dea pe mână o încăpere din incintă. Au acoperit geamurile și au pus la punct o cameră obscură unde se pot developa și imprima fotografii de pe film − un laborator similar celui de la UNATC.
Așa a apărut isopatrusute, singurul atelier de fotografie din țară amenajat într-un liceu.
Atelierul e coordonat de Matei Dumitru (18 ani). El și prietenii săi Irisz, Bogdan, Lia, Matei, Vlad, Ioana, Harumi și Laura, elevi la mai multe licee din București, își propun să dezvolte o nouă comunitate de amatori de peliculă fotografică.
Galerie foto cu membrii echipei isopatrusute:
*
Amenajarea laboratorului a făcut-o Matei Dumitru. Luni de zile, el a cumpărat cam tot ce găsea de folos pe internet − dispozitive, accesorii și substanțe necesare developării de fotografii.
„Pentru mine, întâlnirea cu fotografia pe peliculă a avut loc în copilărie, când mă mai lăsau ai mei să stric câte un film. Am descoperit acum câțiva ani că încă se mai fabrică peliculă (Wow!) și mi-am zis să fac un experiment cu o cameră foto Zenit găsită într-un ecograf defect – mi-a plăcut!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
Am învățat multe de pe internet. Auzisem că e destul de ieftin să developezi singur și mi se părea interesant. A fost important că aveam la UNATC toate sculele de care era nevoie pentru început.
Ne ajută mult și domnul George Blondă (nea Jorj), fost laborant la UNATC. I-am apărut aiurea în atelier într-o zi și, de atunci, ne-a ajutat de fiecare dată când am avut nevoie”, povestește Matei Dumitru.
În curând va fi vernisată și prima expoziție de fotografii realizate de grupul isopatrusute. Planul lor este să organizeze și o serie de workshopuri de fotografie pe peliculă pentru cei din liceu.
„Mi se pare că este datoria noastră să promovăm educația foto în liceu. Pentru mine, nostalgia și estetica fotografiei făcute pe film sunt atracția principală. Mă face mult mai atent și îmi schimbă abordarea față de digital.
Fotografia pe peliculă este o experiență foarte senzorială. Întunericul, lumina roșie, mirosul substanțelor, prelucrarea, deci printul analog este o experiență foarte fizică”, mai spune Matei.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în weekendul 18-20 aprilie 2025 în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara
Deși în mini-vacanța de Paște majoritatea vor fi în familie sau în natură, sunt câteva evenimente care promit să-i atragă pe toți cei care vor totuși să iasă în oraș chiar și în acest weekend. Concert Zaibăr în București, party Berlin Nights în Cluj-Napoca, târg de Paște în Iași sau concert Alternosfera în Timișoara, ai de unde alege!

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this