Graficul libertății pe internet, cartat de Freedom House
11/12/2017
Libertatea pe internet în 2017: în 18 țări, dezinformarea online a influențat alegerea liderilor
Tacticile de manipulare și dezinformare în mediul online au împiedicat cetățenii a 18 țări, doar în ultimul an, să-și aleagă lideri bazându-se pe fapte reale și dezbateri, arată raportul Freedom on the Net 2017 dat publicității de organizația Freedom House.
Raportul subliniază că guvernele au început să folosească aceste tactici asupra propriilor cetățeni: Turcia, Filipine și Venezuela sunt menționate printre cele 30 de țări care folosesc „armate” de formatori de opinie în mediul online pentru a răspândi punctele de vedere oficiale și pentru a contracara criticile aduse guvernării.
Freedom House notează că a început să observe apariția acestui fenomen − guverne care folosesc manipularea online asupra propriilor cetățeni − încă din 2009.
De atunci, numărul lor a crescut dramatic, iar metodele au devenit mult mai sofisticate − un cocktail de publicații axate pe știri false și rețele de propagare alcătuite din boți (aplicații ce rulează scripturi automate pe internet).
Raportul mai spune că efectele manipulărilor de acest tip asupra democrației și activismului civic sunt devastatoare: fabricarea unei susțineri false pentru politicile guvernamentale face ca toate celelalte păreri să fie lăsate pe dinafară.
Astfel, aparenta susținere majoritară din mediul online devine o justificare pentru orice fel de măsură adoptată de acel guvern manipulator.
În 30 dintre cele 65 de țări documentate, autorii raportului au identificat comentatori despre care se poate afirma că sunt plătiți de putere.
Aceștia au trei obiective: construirea unei rețele de susținere a politicilor guvernamentale, blocarea oponenților puterii și mutarea interesului de pe unele teme de dezbatere online.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Raportul publicat mai arată că tot mai multe guverne au început să întrerupă rețelele de comunicare mobilă cu scopuri politice și de securitate.
S-a întâmplat în ultimul an mai ales în regiuni care adăpostesc minorități etnice sau religioase care și-au cerut drepturile. În Belarus, de exemplu, puterea a întrerupt rețelele mobile pentru a împiedica accesul cetățenilor la aplicații de difuzare în direct a unor imagini (livestreaming).
În același timp, au crescut dramatic atacurile fizice și intimidările asupra publicațiilor sau jurnaliștilor, dar și asupra activiștilor pentru drepturile omului și libertăți sociale.
„Ei” sunt aici: ciudatul război hibrid pe care Armata Română îl poartă pe internet împotriva conspirațiilor, fără să aibă măcar un cont de Tik Tok activ
MapN încearcă să combată fake-news-urile apelând la comunicate scrise. Încearcă să combată, în plină epocă Post-Adevăr, imaginile cu cuvinte.
Preoții BOR, seduși de New Age și politică. Vasile Bănescu: Implicarea clericilor în campanie, „o maximă eroare”. ÎPS Teodosie, „pe cont propriu”
La imaginea de „salvator” pe care a dobândit-o Călin Georgescu au contribuit și preoți din Biserica Ortodoxă Română. De ce? Ne răspunde, într-un amplu interviu, Vasile Bănescu.
Printre modalitățile de atac se numără închiderea sau furtul conturilor sociale, supraveghere ilegală, hacking de date personale etc.
Studiul publicat de Freedom House acoperă 87% dintre utilizatorii de internet din 65 de țări. Selecția acestora a ținut cont de varietatea geografică și a regimurilor politice reprezentate.
În 32 dintre cele 65 de țări libertatea pe internet a scăzut, cele mai mari căderi fiind înregistrate, conform studiului, în Ucraina, Egipt și Turcia. China este, pentru al treilea an consecutiv, cel mai abuziv stat în privința libertății online.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Estonia, Islanda și Canada se află la polul opus, arată studiul, fiind considerate țările cu cele mai libere medii online.
Puteți citi întregul raport aici.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this