Ochoa a dat siguranţă în poarta Mexicului.
17/06/2018
Jurnal de mondial (4): campioana şi improbabilul
Țin, ca orice muiere simțitoare, cu echipele dezavantajate. Niciodată cu favoriții, niciodată cu puternicii zilei, ci mai degrabă cu aceia care au curajul să le arunce mănușa.
În trecutul apropiat, această regulă interioară mi-era confirmată prin excepție doar de frumușeii din echipa Italiei. Cum să existe un Mondial la care să nu ții cu Italia?
La ediția de anul acesta, sunt inevitabil cu sufletul alături de Islanda, mai ales fiindcă fotbaliștii naționalei lor au şi profesii în afara performanței sportive, iar fotbalul lor mi se pare o lecție de smerenie pentru orice profesionist care aleargă după balonul rotund. Mi-s simpaticii și sârbii și croații, probabil dintr-o frăție geografică.
Am ținut, deci, şi cu Mexicul în duelul cu Germania, campioana mondială en titre.
Cea mai mare performanță la Mondiale a celor de la El Tri au fost sferturile de finală din 1970 și 1986 (când au fost şi ţară organizatoare). Dar, de fiecare dată când s-au întâlnit pe teren cu Germania, au pierdut.
În 1998, mexicanii au fost eliminaţi în optimi, fiind învinşi de nemţi cu 2-1. Pierduseră și-n 1986, la penaltiuri, după 0-0 la finalul prelungirilor.
Anul trecut, tot în Rusia, Mexicul a încasat 4-1 de la Germania în semifinalele Cupei Confederațiilor.
Are ceva dintr-un roman de Umberto Eco acest gen de întâlnire improbabilă între două țări separate de un ocean, în care una pierde constant, iar cealaltă câștigă mereu.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Ce s-ar întâmpla dacă s-ar sparge acest cerc?
*
Răspunsul e împotriva istoriei, iar Hirving Lozano, care a înscris unicul gol al meciului, a fost accidentul. Reality check-ul. Ceea ce te lovește exact când ești cel mai sigur pe tine.
Jurnal de mondial (23): ce-mi voi aminti
O retrospectivă a emoţiilor de la acest Mondial.
Jurnal de mondial (15): Messi beaucoup!
Dintr-un pitic condamnat, Messi a ajuns un uriaş generos.
Într-un fel, toată frumusețea unui Mondial de fotbal rezidă tocmai în întrebări de acest gen, dar și din felul în care o campioană se manifestă într-o confruntare cu o adversară mai slab cotat.
Coroana campioanei este respectul pentru joc și față de echipa adversă. Aceste nuanțe sunt cele care pun în traistă nu doar punctele, dar și inimile suporterilor.
Astăzi, nemţii au părut obosiţi și cu reacții întârziate la exploziile de pe contraatac ale mexicanilor.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Protejată ca de un scut de echipamentul său vintage, inspirat de Mondialul din 1990, Germania și-a disprețuit adversara.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this