Foto: Fifa.com

Jurnal de mondial (14): notre respect, Januzaj!

„Poftiți, după dumneavoastră!”. „Ah, nu se poate, vă rog, erați înaintea mea”. În situația aceasta se aflau Belgia și Anglia înaintea meciului direct. Niciuna nu prea voia să câștige.

Martinez și-a odihnit 9 titulari, printre care Lukaku, Hazard şi De Bruyne. Doar Courtois și Boyata au apărut în primul unsprezece. Și de la englezi au lipsit nume grele: Kane, Sterling sau Lingard.

De ce s-a ajuns aici?

Locul 2 în grupa G e mult mai seducător. Ocupanta lui va întâlni Columbia în optimi, iar, dacă se califică, pe învingătoarea dintre Suedia și Elveția în sferturi.

Abia în semifinale ar da peste un „balaur”, cel mai probabil Spania sau Croația.

Câştigătoarea grupei G intră însă pe culoarul Brazilei, având perspectiva unei confruntări cu Neymar și Coutinho în „sferturi”.

Belgienii aveau însă un motiv în plus să renunţe la prima poziție fără luptă. Au cantonamentul în Moscova, unde e programată şi optimea cu Columbia. Pe partea aceea de tablou, semifinala va avea loc tot în capitala Rusiei.

Ambele echipe ştiau, deci, că, teoretic, the loser takes it all.

Sursa foto: Fifa.com

Înaintea acestui ultim meci din grupă, Belgia și Anglia aveau același număr de puncte (6), același golaveraj și număr de goluri marcate (8-2).

În cazul unui egal, departajarea s-ar fi făcut după numărul de cartonașe (criteriul fair-play, cum a fost între Senegal şi Japonia, în grupa H).

Anglia adunase două „galbene” în două meciuri, iar belgienii, trei. Dacă, la finalul grupei, ar fi fost egalitate și în ceea ce privește numărul de avertismente, învingătoarea ar fi fost stabilită prin tragere la sorți.

Numai că n-a fost aşa.

*

Cu riscul de a intra pe partea de tablou cu Brazilia şi Argentina, belgienii au respectat sportul şi idealul numit fair play.

E drept, au strâns două cartonașe galbene în 30 de minute, timp în care englezii nu au amenințat poarta, dar după pauză au început să joace fotbal.

Născut la Bruxelles din părinţi kosovari, cumpărat ca mare speranţă de Manchester United când avea doar 16 ani, Adnan Januzaj − astăzi jucătorul lui Real Sociedad − l-a curățat de spini pe Rose și, după un dribling scurt în careu, a înscris cu un șut la vinclu.

Rezervele lui Southgate nu au reacţionat, Rashford și Welbeck nu au putut sau nu au vrut să marcheze, iar Belgia a câștigat grupa, salvându-şi onoarea.

Sursa foto: Fifa.com

Programul „optimilor” de la Cupa Mondială

Culoarul A

Franța – Argentina (sâmbătă, 30 iunie, ora 17:00)

Uruguay – Portugalia (sâmbătă, 30 iunie, ora 21:00)

Brazilia – Mexic (luni, 2 iulie, ora 17:00)

Belgia – Japonia (luni, 2 iulie, ora 21:00)

Culoarul B

Spania – Rusia (duminică, 1 iulie, ora 17:00)

Croația – Danemarca (duminică, 1 iulie, ora 21:00)

Suedia – Elveția (marți, 3 iulie, ora 17:00)

Columbia – Anglia (marți, 3 iulie, ora 21:00)

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...