Rojo și Messi, autorii golurilor Argentinei cu Nigeria. Sursa foto: Fifa.com

Jurnal de mondial (13): Argentina, să auzim numai de la finală în sus!

Am trecut la Biserica Maradoniană prin 2002. Întâlnisem la facultate o doamnă secretară care a citit în privirea mea tâmpă că îmi imaginam că José Ortega y Gasset formează linia de trei fundași ai lui Real Madrid.

M-a scutit de semestrul al doilea la opționalul de filosofie politică.

Doamna se numește Argentina. Mi-am jurat că voi ține toată viața cu Argentina. Am început chiar din vara aceea, la Mondialul din Coreea de Sud și Japonia.

Îmi plăcea Ariel „El Buritto” Ortega, dar n-am ieșit dintr-o grupă cu Anglia, Nigeria și Suedia. Englezii nu ne mai bătuseră din 1966 la un turneu final. A rezolvat Beckham, din penalty.

El Buritto nu era Maradona, dar eu eram convins că nu mai văzusem un fotbalist înzestrat cu o asemenea tehnică.

De atunci am tot așteptat o nouă întrupare a geniului argentinian. Pe Butoiașul atomic l-au tot purtat apele memoriei, în absența unui nou lider.

În 2006, ne-a scos Germania în sferturi, la penalty-uri, iar patru ani mai târziu am ieșit în aceeași fază a competiției. Tot nemții, cu un 4-0 umilitor, cu Messi în teren și Diego antrenor.

În 2014, în Brazilia, eram siguri de victorie. Am pierdut nemeritat finala, după ce Higuain și Palacio au ratat în situații clare. Ce oroare să-l vezi pe Thomas Müller ridicând trofeul, un atacant care n-ar avea loc la Colón de Santa Fe!

În fine, 2018, annus mirabilis, o grupă ușoară cu Islanda, Croația și Nigeria, chiar dacă am gâfâit în preliminarii și ne-am calificat la mustață.

Pe nordici nu i-am băgat deloc în seamă. Mă gândeam exclusiv la adversarul din optimi. Am intrat în competiție abia din runda a doua, înaintea partidei cu croații.

Mă sună un prieten, cel mai mare fan al Argentinei, un om cu răni și mai adânci decât ale mele.

„Schimbă Sampaoli tactica! Jucăm cu trei fundași, şi cu Messi și Meza în spatele lui Ginerică Aguero. 3-4-2-1, știi? Ca un brad de Crăciun”.

Feliz Navidad! Cine-i Meza, pun și eu o întrebare, unde sunt Icardi și Pastore? Întrebarea nu se califică.

„Și, fii atent! Nemții nu trec de grupe. Calculul e simplu: egal la Germania cu Suedia și apoi pace între popoare la suedezi cu mexicanii”.

Sună minunat: dacă ies nemții, aproape că nici nu mai contează ce facem noi.

Sursa foto: Fifa. com

Croația ne îngroapă, mai exact portarul Willy Caballero. „Cabbaleros de la angustia” (cavalerii angoasei), titrează ziarele argentiniene.

A doua zi, Musa de la nigerieni învinge Islanda și ne dă o nouă viață. Nuestra nueva vida e așa și așa, mulțumim, se poate și mai bine.

Amicul mă sună cu câteva ore înainte de „finala” cu Nigeria. Vorbim precipitat. Are vești de la băieți.

„La mijloc, Enzo Perez pe dreapta, surpriză, surpriză, surpriză, Mascherano, Banega, revine Di Maria. În față, Messi și Pipita Higuain.

Ginerică mai stă, că a avut două meciuri jenante. 4-4-2 clasic, se spune că au făcut echipa Messi și Mascherano. Ăsta micu (n.r. − Sampaoli) a căzut în dizgrație.

Stai, mă, liniștit că batem, uită-te la el! După scandalul ăsta, dăm un 2-0 Nigeriei, iar Islanda nu bate pe Croația, punct. Și o să joace și Messi bine. Păi da’ ce, dacă ți-au făcut Messi și Mascherano echipa!

Mai degrabă Mascherano, că Messi e cam mut așa, el zice − si, si, la verdad es que, la verdad es que…

Deci, aia clasică, Masche la închidere și Banega mai avansat. Bine, el nu e număr 10. E un fel de număr 8, Banega, adică între ele, mai are și o pasă, face și pressing din ăla de întâmpinare, vorba lui Ilie Dumitrescu. Adică nu accelerează jocul, ci doar îl modelează.

Dacă ajunge mingea pe la el, știi că nu jucăm mai în viteză, dar măcar dă o pasă bună. Cum era și Codrea la noi. Bine, să-l compari pe Banega cu Codrea e o impietate.

Ca să revenim, la Croația-Islanda va fi un x, pentru că, deși nu cred eu că rezervele croaților se vor întrebuința prea serios, ar fi prea mare rușinea să bată Islanda.

În plus, Croația n-are niciun interes să ne lase pe noi acasă, pentru că așa este făcut țintarul, încât echipa de pe locul 1 şi echipa de pe locul 2 din aceeași grupă nu se mai pot întâlni decât în finală.

Intri pe culoare diferite. Și nu cred eu că se teme Croația de noi că ne prinde în finală. Ce să-ți spun, păi ajung ei în finală?”.

Odată ieșiți din grupe, trecem la calcule. Jucăm cu Franța în optimi, cu învingătoarea dintre Uruguay și Portugalia în sferturi, salut, salut.

Meciul cu Nigeria a fost o simplă formalitate.

Ne-a încurcat arbitrul turc Cüneyt „Satâr” Çakır cu un penalty scandalos, la un corner, dar Rojo a făcut dreptate pentru un 2-1 care ne duce în optimi. Nuestra nueva vida!

Sursa foto: Fifa.com
Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...