Iosif Bena, fizician și preot la Paris Foto: Didier Touzeau/CEA
04/02/2021
Iosif Bena, fizician de elită și preot la Paris: "Conspiraționismul auto-justifică lenea și lipsa de inițiativă. Acest mod de a gândi este distrugător"
Iosif Răzvan Bena (45 de ani) este unul din cercetătorii de top de la Institut de Physique Theorique CEA - Saclay și preot la Paris în cadrul Mitropoliei ortodoxe române a Europei occidentale și meridionale.
Specialist în gravitație cuantică și teoria stringurilor, Bena a făcut parte din lotul care a reprezentat România la Olimpiada internațională de fizică din 1993, unde a obținut medalia de aur. În același an, a fost acceptat la MIT (Massachusetts Institute of Technology), facultate pe care a terminat-o ca șef de promoție. Bena și-a continuat studiile doctorale și postdoctorale la UCLA și Princeton, iar în 2006 a luat decizia de a se întoarce în Europa. De atunci activează la Institutul de Fizică Teoretică din Paris.
În 2010 a fost hirotonit preot, iar în prezent slujește într-o biserică din sudul capitalei Franței, într-un spațiu dintr-o clădire industrială transformat în lăcaș de cult.
Recent, într-o conferință legată de importanța vaccinării, Bena a abordat și subiectul conspiraționismului.
"Conspiraționismul auto-justifică lenea și lipsa de inițiativă. Acest mod de a gândi este distrugător. Cu cât o comunitate acceptă mai mult conspiraționismul, cu atât o duce mai prost", crede Bena.
Preotul-fizician a dezvoltat ideea într-un interviu pentru PressOne.
- Sunt puțini reprezentanții bisericii care au abordat subiecte legate de fake-news și conspirații. De ce vă interesează și credeți că e importantă o astfel de discuție?
- Eu sunt fizician de meserie, studiez găurile negre și gravitația cuantică. În domeniul meu sunt foarte mulți oameni care se numesc crackpots. Aceștia vin cu tot felul de idei absurde, că ei îl înțeleg mai bine pe Einstein decât tot restul lumii, că ei știu mai bine ce se întâmplă în găurile negre, că ei știu exact cum funcționează Universul. Dacă te uiți în spatele lor, de cele mai multe ori nu vei găsi substanță. E un paravan gol.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
În domeniul meu, la fiecare săptămână mai apare un astfel de impostor care zice că teoria lui explică ceea ce mii de fizicieni din lumea intreagă nu reușesc. Și mai și susține conferințe. Mi-am format deci, cu anii, un filtru foarte solid anti-crackpots. Când văd că cineva spune o prostie nu rezist fără să-i arăt că greșește.
Alt motiv pentru care mă interesează subiectul e legat de faptul că multora dintre credincioșii noștri le face foarte mult rău. Sunt invadați pe Facebook, pe Twitter cu astfel de teorii, încep să le creadă și după aceea nu se mai protejează și ajung în spital cu probleme. Am un credincios care a fost în spital cinci săptămâni, în comă, intubat. Vărul unui alt credincios a murit recent după ce a fost intubat în România. Sunt oameni simpli care văd ceva pe internet, îi dau crezare, refuză să se protejeze, să poarte mască și apoi mor. Eu nu pot, ca preot, să nu lupt împotriva acestor dezinformări. Ba mai mult, e o datorie, mai ales că pot să-mi dau seama unde este adevăr și unde e minciună.
- Spuneați într-o conferință că e esențial să eliminați din comunitățile ortodoxe conspiraționismul. Îl numeați tot un fel de virus...
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
- De fapt nu este un virus, e mai subtil un pic. Din punct de vedere teologic eu văd conspiraționismul ca pe o erezie. Ca să înțelegem asta, dacă ne uităm în istoria veche a Bisericii, vedem că au fost niște eretici care se numeau gnostici.
Gnosticii își închipuiau Universul ca fiind controlat de diverse niveluri de spirite, îngeri și para-îngeri, de ființe supranaturale. Universul era văzut ca fiind plin de ființe supranaturale, mustea de ele. Gnosticismul a fost practic o tendință a oamenilor de a înțelege lumea atribuind tot ce se întâmplă acestor ființe supranaturale. Creștinismul a spus că asta e practic o prostie, și că Dumnezeu a făcut cerul și pământul și tot ceea ce vedem; și, în plus, Dumnezeu ne-a înzestrat pe noi oamenii cu puterea să cunoaștem lumea, să o înțelegem, și să o stăpânim. El nu vrea să fim sclavi, robi ai fricii și emoțiilor, ci vrea să fim fii.
Berdiaev, un filosof rus, explica foarte bine în cartea lui Originea și sensul comunismului rus; "Când creștinismul a apărut pentru prima dată pe lume, a venit să-l apere pe om împotriva pericolelor demonolatriei. Omul se găsea în strânsoarea forțelor cosmice ale demonilor și spiritelor naturii; Creștinismul a venit în ajutorul său și a supus spiritele Lui Dumnezeu."
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Deci creștinismul vine și spune: natura nu e controlată de demoni și spirite; Dumnezeu ne iubește pe noi cum iubește un părinte pe copii, și vrea să înțelegem cum e făcută natura și să ne facă stăpâni peste natură. Asta face posibilă și știința. Deci practic ce spune Berdiaev este că dacă nu era creștinismul – care să le spună oamenilor că natura nu e ceva absurd și magic, ci e făcută rațional de Dumnezeu astfel încât ca mintea noastră s-o priceapă, tocmai pentru că ne iubește – nu exista nici știința.
Am făcut o analogie între gnosticismul din primele secole, care a atras foarte mulți oameni, și conspiraționismul din vremea noastră. Acesta din urmă e îmbrățișat de cei care văd lumea ca fiind controlată de forțe externe, ascunse, văd o conspirație în spatele a orice se întâmplă. Că e vorba de Bill Gates, sau de masonerie, sau de corporații, oamenii care îmbrățișează acest mod de a gândi văd totul ca fiind controlat de anumite puteri supra-omenești. Și acest mod de a vedea lumea este practic identic cu cel din ereziile gnostice.
În plus, conspiraționismul face rău celor ce cred în el și din punct de vedere personal. Când vezi lumea controlată din exterior, atunci nu mai faci niciun efort pentru tine ca să te schimbi, ți se pare că efortul tău devine irelevant. Dacă cineva crede, de exemplu, că la universitate sunt primiți doar cei care au luat meditații sau care aparțin unor familii de nu știu ce rang, atunci își pierde toată energia de a învăța pentru că i se pare fără folos, și astfel sigur nu intră la universitate. E ceea ce americanii numesc self-fulfilling prophecy.
Dumnezeu înzestrează mintea omului cu capacitatea de a înțelege Creația, rațional și fără frică. Știința este unul dintre modurile prin care omul manifestă acest dar de la Dumnezeu
- E o senzație liniștitoare când zarurile au fost deja aruncate, totul a fost deja decis în culise...
- E liniștitor, dar este pe de altă parte fals, și asta e o mare problemă. Când ceva nu merge, reacția nu este de a renunța la luptă. Reacția omului normal e exact inversă. Dacă nu merg lucrurile cum trebuie, îți sufleci mânecile și te pui pe treabă. Omul leneș va spune: ah, nu merge? De vină e ăla sau ăla sau ăla. Când te confrunți cu o problemă, soluția nu e să spui că de vină e Soros sau Bill Gates. Soluția e să întrebi: ce pot eu să fac?
Ce pot eu să fac cu mine, ce pot eu să fac pentru cei din jurul meu, ce pot eu să fac pentru comunitatea din care fac parte? Când oamenii cred în conspiraționism nu mai vor să iasă din comoditatea lor, din situația în care se află, ca să facă ceva.
- În plus, faptul că poți împărtăși pe Facebook toate secretele lumii te face să te simți într-un fel special.
- Exact, exact, atunci când tu îți închipui cum au făcut ăia de la Pfizer vaccinul și afli că au introdus în vaccin o nanoparticulă lipidică, te crezi un soi de iluminat, un far călăuzitor. Ooooo, toți ăia care se vaccinează sunt proști, vă spun eu cum stau lucrurile.
Mai sunt unii care se folosesc de tot felul de texte din viețile sfinților. Sau de anumite prorocii în care se spune că se va întâmpla ceva rău. Și se apucă și interpretează și citesc aceste prorocii ca pe Nostradamus. Ia uite ce a spus sfântul cutare, că o să vină aia și aia! Doar eu și cu sfântul înțelegem lumea, vedem semnele vremurilor, restul, începând cu Episcopii și Patriarhul, sunt niște proști care orbecăie cu măștile și cu vaccinurile lor, cu pandemia și spitalele lor.
E și mândria, deci. E și un sentiment plăcut să te vezi pe tine în compania sfântului Paisie. Noi cu noi, restul cu gloata. E foarte plăcut, îți place când e așa, dar trebuie să învățăm că nu e corect.
Conspiraționismul e o pseudo-religie. Nu mai vedem lucrurile cum vin de la Dumnezeu.
Când a început pandemia, în martie, foarte multă lume a văzut în asta ca fiind ceva lăsat de Dumnezeu să se întâmple. Oamenii s-au întrebat: cu ce scop? De ce lasă Dumnezeu să vină peste noi calamitatea asta?
Mulți și-au schimbat viețile din cauza asta. În primul lockdown, mulți oameni veneau la discuții, la rugăciuni, își schimbaseră modul de a vedea lucrurile și pe ei înșiși. Și-au dat seama că virusul vine din cauză că suntem într-o lume foarte globalizată, din cauză că oamenii au exagerat un pic și cu călătoriile, și cu aglomerările.
Au fost multe lucruri care au favorizat pandemia în care suntem, consumul exagerat, vrem mereu să cumpărăm, să cumpărăm, să cumpărăm, să fie marfă, să fie marfă, să fie marfă, să fie bani, să fie bani, să fie bani. Această fugă după lucruri și bani a crescut foarte mult economia, fapt care sigur că place economiștilor. Dar această situație de flux foarte mare între țări favorizează și apariția epidemiilor. A fost, într-un fel, prețul pe care l-am plătit, și mulți și-au dat seama că s-a întâmplat asta și din cauza egoismului, consumerismului și a nesăbuinței noastre. Mulți și-au pus problema în felul acesta, m-am bucurat ca preot: uite, niște oameni serioși care se gândesc cum se pot schimba pe ei înșiși ca să schimbe lumea cumva.
Acum, mai recent, oamenii nu mai gândesc așa. Ba e vina lui Bill Gates, ba e vina lui Soros. E mai simplu așa, și atunci oamenii nu mai sunt responsabili. Și e foarte disonant cu ceea ce spune Biserica. Dacă ne uităm în slujbele bisericii găsim una foarte frumoasă care se numește Rânduiala de rugăciune la vreme de boli molipsitoare şi omorâtoare. Textul e foarte clar, cristalin, nu spune că a greșit Soros sau Bill Gates și nu spune: vai, săracii de noi, suntem atât de buni și uite ce ni s-a întâmplat!
Nu, toate textele spun clar: vinovați suntem noi, fărădelegi am făcut noi, din pricina păcatelor noastre s-a întâmplat asta. Creștinii își asumă responsabilitatea, s-a întâmplat din pricina păcatelor noastre. Când înțelegi asta, te comporți altfel. Dacă dai vina pe alții, atunci tu ești ăla bun. Nu mai e nevoie să te spovedești, nu mai e nevoie să lupți cu tine, nu mai e nevoie să te faci mai bun. Ești perfect așa cum ești. Tu ești perfect și Bill Gates e vinovatul.
Exact același mecanism de scurt-circuitare a raționalității, care se activează atunci când păcătuim, se pune în mișcare și atunci când îmbrățișăm idei conspiraționiste și panică
- Ați oficiat slujbe religioase în pandemie?
- Aici, în Franța, am avut reguli foarte clare de la guvern. În primăvară, în martie și aprilie, am avut voie să ținem bisericile deschise, dar fără slujbe. Lumea putea intra să se roage individual. Mitropolitul ne-a spus foarte clar: dacă sunt reguli de la guvern, le ascultăm sută la sută. Când am avut voie să ținem slujbe, am făcut-o, când nu, nu. Bineînțeles, toată lumea poartă mască. Ne-a spus foarte clar și Mitropolitul să purtăm mască. Eu slujesc cu mască, numai când mă împărtășesc o dau jos. Am fost foarte fermi în direcția asta: asta e regula, înțelegem foarte bine ce se întâmplă.
Mai e ceva. La noi în Mitropolie avem un preot care este medic, membru al Academiei Franceze de Medicină. Este profesor universitar la Bordeaux și doctor în epidemiologie. Practic, e printre cei care au oprit epidemia de Ebola acum câțiva ani. Faptul că n-a venit peste noi Ebola, așa cum a venit coronavirusul, i se datorează și părintelui-profesor Denis Malvy. Am știut clar pe cine să întrebăm, nu am orbecăit. El ne-a spus faceți așa, faceți așa, așa am făcut. Știam ce fel de boală este și cât de periculoasă. Ne-a spus exact, în detaliu, chiar și cu cântatul: dacă sunt mai multe persoane care cântă în strană fără mască, să fie la cel puțin patru metri distanță.
- A fost o întreagă isterie legată de obligativitatea purtatului măștii și apoi de faptul că au fost oameni care au considerat că nu li se poate limita dreptul de a merge la biserică sau libertatea de a face ce cred ei de cuviință...
- Soția mea (n.r. - Cristina Bena, cercetătoare universitară în fizică și ea) a scris un articol despre asta. A fost publicat pe mai multe canale, atât în Franța, cât și în America. Arhiepiscopul din Los Angeles, de la Biserica Ortodoxă Americană, l-a trimis tuturor preoților.
Articolul încearcă să arate că această atitudine, de a nu purta mască pentru că vrei să fii liber, este contrară iubirii de aproapele din creștinism. În creștinism, îl iubim pe cel mai slab ca noi, pe cel mai fragil. Oamenii care fac coronavirus pot fi două-trei zile contagioși fără să aibă absolut nici un simptom. Dacă eu nu port mască și sunt asimptomatic sau presimptomatic, și-l îmbolnăvesc pe aproapele meu și-l omor, atunci practic eu nu mai sunt creștin. Dacă din cauza mândriei mele am cauzat suferință aproapelui meu nu mă pot numi creștin.
Port foarte multe discuții cu credincioșii. Cineva mi-a spus răspicat: uite, eu îmi asum, nu port mască. Și i-am răspuns că nu-și poate asuma să nu poarte mască, așa cum nu-și poate asuma că aruncă un bătrânel în fața trenului. Când îi faci cuiva rău, nu poți să asumi tu asta. Dacă-ți faci numai ție rău, poți să-ți asumi, într-adevăr. Mori de droguri, ești alcoolic, îți asumi. Dar să faci rău altuia? Nu poți să asumi tu treaba asta. Nu poți să-ți asumi că nu porți mască, pentru că în cazul ăsta tu nu-ți faci rău numai ție.
Materialele conspiraționiste vin foarte bine împachetate pe Facebook. Pe mine m-au șocat cel mai mult cele legate de mască. Fiind fizician și studiind problema, mă consider cât de cât priceput in acest domeniu. Foarte interesant, manipularea legată de purtarea măștii s-a produs la mai multe niveluri
Primul, nivelul filosofic: masca îți acoperă figura, nu ți se mai vede fața, fața e chipul lui Dumnezeu care se ascunde. După aceea, sunt zvonuri împachetate pentru cei care mănâncă bio: ah, dacă porți mască, masca e făcută din plastic, plasticul din petrol și acesta din urmă, când se încălzește de la respirație, emană niște particule care vin în plămâni și cauzează cancer.
Oamenilor care sunt mai tehnici, li se spune că bareta care se pune peste nas este de fapt un receptor 5G, care ia radiația 5G și o focusează în creier și faci cancer la creier. Sportivilor li se spune că purtând mască nu mai ajunge suficient aer în plămâni, mor celulele din creier și ajung ca o legumă. Celor care cred într-un guvern mondial li se pune în față ideea că masca e făcută ca să semănăm cu musulmanii. Vor să ne musulmanizeze și atunci ne obligă să purtăm mască pentru că e ca o burka.
E câte un zvon pentru fiecare nivel intelectual, menit să-l acapareze, e evident că e construit profesionist. Nu pot fi zvonuri naturale. N-ar apărea cinci zvonuri, pentru cinci categorii sociale cu interese diferite, vizavi de o singură chestiune.
Conspiraționismul auto-justifică lenea și lipsa de inițiativă. Acest mod de a gândi este distrugător, cu cât o comunitate acceptă mai mult conspiraționismul, cu atât o duce mai prost
- Patriarhul Serbiei a murit de Covid după ce a participat la o înmormântare unde lumea nu purta mască.
- La Podgorica, da. A fost foarte crunt ce s-a întâmplat acolo. Bunicii mei sunt din Banat, la granița cu Serbia. Muzica bisericească din Banat nu este precum cea din București. Se cântă altfel, și e muzică similară cu cea sârbească. Și mie îmi place foarte mult această cântare bisericeasă.
Când a murit mitropolitul de Muntenegru m-am dus pe site-ul patriarhiei Serbiei și am urmărit slujba de la înmormântarea lui – 5 ore, foarte frumos cântată. În Podgorica, în catedrală, erau, să zic, în jur de 1.000 de oameni. Patriarhul, om de 90 de ani cu probleme de sănătate, nu avea mască. Lui nu poți să-i reproșezi, un om în vârstă, cu probleme, care face și slujba, e greu cu mască. Dar celorlalți credinicioși din zonă da, lor le poți reproșa.
Videoul se găsește pe internet, puteți vedea că practic 2-3 la sută din cei prezenți poartă măști. E un calcul foarte simplu: câți bolnavi pe zi avea Muntenegru, câți oameni au fost prezenți în biserică la acea slujbă, câți aveau coronavirus și care erau șansele ca Patriarhul – care nu purta mască – să se îmbolnăvească. Calculele se pot face, probabilitatea era foarte mare. Și într-adevăr, după trei zile Patriarhul s-a îmbolnăvit de coronavirus. Văzând slujba am zis că uite, este exact cum spune proorocul Isaia: ca un miel spre junghiere s-a adus.
M-a întristat foarte mult asta, am pierdut un om deosebit, o persoană blândă, smerită. A murit din cauza unor oameni care au preferat să îmbrățișeze idei din astea că masca nu face bine, în loc să le pese creștinește de patriarhul lor.
Deci, prima oară s-a îmbolnăvit mitropolitul Amfilohie al Muntenegrului și a murit, apoi patriarhul Serbiei la înmormântarea primului și, în fine, la înmormântarea patriarhului s-a îmbolnăvit mitropolitul Hrisostom de Dabar-Bosnia, locțiitorul de patriarh, care din fericire a supraviețuit. Și, recent, a recunoscut într-un interviu: "Trebuie să recunosc că am subestimat coronavirusul și nu ne-am dat seama ce aduce, că este un virus ucigaș care a ucis pe patriarhul nostru Irinej, pe mitropolitul Amfilohie al Muntenegrului, pe episcopul Milutin, zeci de preoți, călugări și călugărițe. Ceea ce s-a întâmplat poate fi costul faptului că nu am respectat măsurile stabilite de serviciile epidemiologice."
- Cum ne putem feri de conspirații? Educație științifică, educație media?
- Nu mi se pare că ține doar de nivelul de educație. Cunosc oameni cu doctorate care cred în conspirații. Și vorbim de oameni la un nivel fantastic de ridicat din punct de vedere profesional. Nu va face diferența dacă oamenii sunt mai mult sau mai puțin educați, important e cum sunt ei educați, dacă sunt educați într-un spirit critic, care te va îmboldi mereu să te întrebi cum funcționează lumea. Pe de altă parte, acest spirit critic, pe care e bine să-l ai, este bine să-l ai cu dreaptă măsură, cu dreaptă socotință așa cum spun Sfinții Părinți.
Dacă ajungi să-ți pui întrebări și să ai bănuieli despre orice, vei spune că toți sunt niște proști și nu e bine. Dacă spiritul tău critic e amorțit, iar nu e bine. Cum poți cultiva acest spirit critic în oameni și care e dozajul corect?
Trebuie să ai un bun simț care să se lege de spiritul ăsta critic. E o carte foarte frumoasă, Jurnalul Fericirii de părintele Nicolae Steinhardt. Și acolo părintele discută trădarea lui Iuda, și formulează un argument foarte logic, foarte ispititor pentru un intelectual, conform căruia a fost foarte bine că Iuda l-a trădat pe Hristos, pentru că altfel Hristos nu ar fi fost răstignit, n-ar fi înviat și atunci noi nu ne-am fi mântuit.
Și tot acolo explică părintele Steindhart că metoda cea mai sigură de a demonta aceste argumente, care par raționale dar n-au dreaptă socotință, este să ne punem la nivelul babei de la țară. Baba de la țară cum i-ar spune lui Iuda ? (și aici îl parafrazez pe Steinhardt) Hai, mă, l-ai trădat, l-ai vândut, ai primit 30 de arginți pe el? Dă-te încolo, ești un trădător, pleacă de aici cu prostiile tale. Cam asta e reacția unui om sănătos. Dar, din păcate, în lumea modernă cei mai mulți nu au acces la această înțelepicune. Bunicii sunt într-o parte, părinții într-alta, copiii și ei, toată lumea e brambura. Și nu mai avem așa ușor acces la bunul simț care vine dintr-o experiență de o viață.
Cum ar suna reacția babei de la țară în chestiunea vaccinurilor, când cineva i-ar spune că guvernul vrea sa ne omoare prin vaccinare ? Lasă maică, că nu ne omoară ăștia prin vaccin - daca voia să ne omoare până acum găsea ei alte feluri. Nu vezi cum stă toată lumea la coadă, merge unii de la București la Slobozia să se vaccineze. Nu poa' să fie proști toți ăia care stă la coadă !
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this