Preşedintele Iohannis surâde, Liviu Dragnea îl priveşte supărat, iar Călin Popescu-Tăriceanu urmăreşte cum parlamentarii PSD părăsesc sala. Fotografii: Lucian Muntean
Preşedintele Iohannis surâde, Liviu Dragnea îl priveşte supărat, iar Călin Popescu-Tăriceanu urmăreşte cum parlamentarii PSD părăsesc sala. Fotografii: Lucian Muntean
08/02/2017
Iohannis sare că vrea schimbare
Președintele Klaus Iohannis a acuzat Partidul Social-Democrat, marţi, că este vinovat pentru criza din societatea românească, ceea ce a determinat majoritatea parlamentarilor PSD şi ALDE să-l huiduie şi să iasă din sală după circa 8 minute de la debutul discursului său.
„Ați obosit deja? Ghinion!”, a reacţionat Iohannis văzându-i că pleacă.
Tensiunea din plen s-a revărsat și pe holuri: un parlamentar USR a ieşit să-i întrebe pe membrii PSD de ce au ieşit din sală şi, pentru că filma cu telefonul mobil, a fost bruscat şi înjurat de câţiva dintre ei.
După ce preşedintele ţării şi-a terminat discursul, liderii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, l-au acuzat că dezbină și că împarte populaţia în români buni şi români răi.
*
Marţi, 7 februarie, ora 11.30. În vreme ce camerele de filmat așteaptă, aliniate, sosirea președintelui Klaus Iohannis, știrea că membrii Guvernului nu vor fi prezenți la discursul său circulă pe coridoarele Casei Poporului.
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, iese din sala de plen ca să o confirme: premierul Sorin Grindeanu nu va participa la şedinţă.
„De ce nu este prezent prim-ministrul la alocuțiunea pe care o rostește președintele? Să știți că ar trebui să subliniez că, potrivit principiului separației puterilor în stat, președintele ar trebui să se adreseze Parlamentului. Nu există o procedură de adresare către Guvern.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Relația cu Guvernul, după cum știți, este reglementată în alt fel. Președintele poate să participe, în anumite cazuri, la ședințele de Guvern. Asta este explicația simplă”, spune Tăriceanu.
„Moral sau protocolar, nu ar fi trebuit să fie aici?”, îl întreabă un reporter.
„Moral? Asta rămâne să apreciați dumneavoastră. Noi considerăm că așa trebuie, conform principiului separației puterilor în stat. Conform obligațiilor noastre și obligațiilor prevăzute în Constituție, noi îi acordăm toată considerația”, răspunde preşedintele Senatului.
Pe tine te-au chinuit cu Eminescu în școală?
"Elevilor ar trebui să li se explice că geniul e cel mai de încredere prieten al nostru".
Femeia în rochie albastră
„Pe la ora 5 a dimineții zilei de 14, totul părea că se terminase. Într-o liniște sinistră, cu soarele care tocmai începea să răsară în ochi, dinspre Piața Victoriei, într-un uruit înfiorător (care s-a transformat în tropăit grotesc), o umbră hidoasă se apropia constant, într-un crescendo tensionat. Erau primele grupe de mineri care ocupau Piața Universității.”
El avea să intre apoi în sală împins, parcă, de la spate de Liviu Dragnea.
Președinții celor două Camere nu îl întâmpină pe şeful statului la intrarea în Palatul Parlamentului – așa cum s-a întâmplat în alte dăți.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Klaus Iohannis este întâmpinat de doi parlamentari: senatorul USR Mihai Goțiu, vicepreședinte al Senatului, și deputatul PNL Cătălin Predoiu.
Iohannis salută presa fără să se oprească. Avea să procedeze la fel şi la plecare, după discursul susţinut în plen.
Demiterea „chinuită” a unui ministru, prea puţin
Discursul susținut de preşedintele Iohannis în plenul reunit al celor două Camere a reprezentat, în esenţă, un atac direct la adresa modului în care Guvernul PSD-ALDE a adoptat Ordonanţa nr. 13 şi un elogiu adus sutelor de mii de români care au ieşit pe străzi să protesteze de la 1 februarie încoace.
„Doamnelor şi domnilor, cum s-a ajuns aici, la numai o lună după alegeri? În 11 decembrie, PSD a repurtat o mare victorie.”
Trecuseră circa 4 minute din discursul prezidențial şi, la acest moment, membrii PSD au început să aplaude, încântaţi.
„Dar…” – a continuat Iohannis, apăsat, în vreme ce parlamentarii PSD făceau fețe-fețe, iar liberalii râdeau satisfăcuţi – „după aceea, doamnelor şi domnilor, cu o ciudată strategie tip kamikaze, a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societăţii româneşti.
A promis în campanie ceva şi în primele zile s-a apucat de altceva. «Pohta ce aţi pohtit», grija ce-aţi avut-o, se vede că nu a fost cea declarată în campanie. Nu prosperitatea poporului român a fost prima prioritate.
Grija primă … (aici au început vociferări vehemente din partea membrilor PSD – n.r.) grija primă a fost să vă ocupaţi de dosarele penalilor. Şi românii sunt indignaţi şi revoltaţi!
(Aplauze din partea grupurilor PNL şi USR.)
Asta-i situaţia. Unii mulţumiţi, unii nemulţumiţi! Ce facem? Dragilor, ce facem? Care sunt soluţiile, care este marja de manevră pentru a ieşi din acest impas?
Retragerea Ordonanţei 13 şi, eventual, demiterea chinuită a unui ministru este cu certitudine prea puţin. (Aplauze ale grupurilor PNL şi USR – n.r.)
Alegeri anticipate însă sunt… Alegeri anticipate sunt în această fază prea mult.
Asta este marja de manevră. Cine trebuie să vină cu soluţia? Păi, în mod natural, cel care a creat problema: PSD-ul!”
Trecuseră aproape 8 minute de la debutul discursului şi, în timp ce câțiva parlamentari PNL aplaudau, membrii grupurilor PSD şi ALDE au început să se ridice din bănci și să se îndrepte spre ieșirile din sală.
„Doamnelor şi domnilor! Președinții celor două Camere…”, a continuat Iohannis, întorcându-se spre prezidiu şi arătând cu mâna spre Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu.
S-a întrerupt însă, urmărind cum, unul câte unul, parlamentarii PSD ieşeau din sală vociferând.
„Ați obosit deja? Ghinion!”, a plusat președintele.
Bruscarea deputatului Bulai
Pe holurile Parlamentului, scandalul a continuat. Deputatul USR Iulian Bulai a ieșit din sală şi i-a luat la rând pe aleșii PSD care discutau pe holuri, întrebându-i de ce părăsiseră sala.
Mai mulţi parlamentari au fost iritaţi de insistenţa lui Bulai. Cea mai afectată a fost deputata Andreea Cosma, fiica lui Mircea Cosma, fost președinte al Consiliului Județean Prahova – condamnat, în primă instanţă, la 8 ani de închisoare.
„Nu mă mai filma!”, a strigat Andreea Cosma, iar un alt parlamentar PSD l-a îmbrâncit pe Bulai în dreptul unei intrări în sala de plen.
„Din Germania a venit!”
În vreme ce președintele Iohannis își continua discursul, deputatul PSD Cătălin Rădulescu, condamnat definitiv la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, își revărsa furia în fața camerelor de filmat.
Reporter: De ce ați ieșit? V-ați simțit jignit?
Cătălin Rădulescu: Da. Să spună acuma de ce a acceptat 4 ani de zile ca SRI-ul și DNA-ul să facă echipe mixte să ancheteze oameni! Asta trebuie să ne spună nouă!
– Cu ce v-a jignit?
– Nu, trebuie să ne spună. Să ne răspundă la întrebări!
– Dar de ce ați ieșit din sală?
– Pentru că nu spune de jocul în echipă făcut de DNA cu SRI.
– Păi, ați așteptat?
– Nu, ce să mai spună? Nu e președintele nostru, să stea cu cine l-a ales. Cu ei să stea! Să stea cu poporul lui, de unde a venit!
– De unde a venit?
– Din Germania a venit! Ca să știți și dumneavoastră!
În vreme ce Cătălin Rădulescu spumega de furie în fața reporterilor, vicepreședintele Senatului Nicolae Bădălău (care e preşedinte executiv al PSD) se amuza sprijinit de un perete.
După ce colegul de partid s-a îndepărtat, urmărit încă de întrebările reporterilor, Bădălău a simțit și el nevoia să transmită un mesaj.
„Mă așteptam ca discursul preşedintelui să fie un discurs pentru România, pentru o țară unită, pentru un popor unit. Știm foarte bine că dânsul a făcut un exces. Astăzi avem două Românii.
Trebuie să avem un popor unit, un popor care să aibă responsabilitatea și respectul față de instituțiile statului, și un guvern care să guverneze pentru binele României. Ca președinte, a avut același discurs de a împărți România în două”.
„Nu tocmai asta faceți ieșind din sală, împărțiți România în două?”, l-a întrebat o jurnalistă.
„Eu? Niciodată nu o să pot să accept un discurs care să împartă poporul ăsta. Pur și simplu, domnul președinte, cu tot respectul care (sic!) noi, ca parlamentari, ca partid, i l-am arătat, a început să jignească și să disprețuiască instituția democratică a statului, Parlamentului”, a continuat Bădălău.
„Ce a spus președintele ca să vă jignească?”, l-a întrebat un alt reporter.
„Ați fost de față, ați auzit”, a răspuns Bădălău, sigur pe el.
„Nu am auzit jignirile”, au replicat reporterii.
„Credeți-mă, așa cum ați observat, parlamentarii PSD și ALDE au plecat din sală tocmai pentru a nu vocifera și a respecta instituția prezidențială, dar nu președintele”, a motivat Bădălău.
La finalul discursului prezidențial, liderul PSD, Liviu Dragnea, a venit în faţa presei cu același mesaj: Președintele dezbină.
„Trebuie să spun din capul locului că m-aș fi așteptat să fie un discurs de unitate, de îndemn la calm și stabilitate.
Din păcate, președintele a ales să vorbească în continuare despre divizare, despre parlamentari buni și parlamentari răi, despre români buni și români răi.
Sunt de acord însă cu dumnealui că alegerile anticipate nu reprezintă o soluție. Am înțeles îndemnul ca Guvernul să fie performant și puternic. În sensul ăsta, și îndemnul meu este să lase Guvernul în pace să guverneze!”, a spus Liviu Dragnea.
„Îi felicit pe părinţii care şi-au dus copiii în Piaţa Victoriei”
Nu toţi parlamentarii PSD au ieșit însă din sală în timpul discursului susţinut de Klaus Iohannis.
Senatorii Ecaterina Andronescu, Nicolae Moga, Eugen Teodorovici, Şerban Nicolae, precum şi deputaţii Nicolae Bănicioiu şi Petre Florin Manole au rămas în bănci până la finalul discursului.
Ei au asistat, deci, la elogiul pe care preşedintele l-a adus protestatarilor:
„Imaginea aceea splendidă din Piaţa Victoriei cu telefoanele iluminate, cred că o ştiţi cu toţii. Iată, când politicienii au încercat să ducă democraţia în coridoarele întunecate, românii au ieşit în stradă şi au readus lumina în procesul democratic.
Democraţia trebuie ţinută vie, democraţia trebuie apărată zi de zi, revigorată! Democraţia nu este niciodată de la sine înţeleasă şi pentru multă democraţie este nevoie de multă educaţie, şi îi felicit pe părinţii care şi-au dus copiii în Piaţa Victoriei pentru o lecţie autentică de democraţie!
Doamnelor şi domnilor,
Să păstrăm aşadar democraţia vie şi ţara curată, la propriu şi la figurat, pentru generaţiile care vin după noi, pentru viitorul României!”
Când a ieșit din sala de plen, Iohannis nu a mai zâmbit.
„Mulțumesc că ați fost alături de mine astăzi”, le-a spus el jurnaliștilor, după care a ieșit din raza camerelor de filmat.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this