REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

17/04/2018
Ministrul Valentin Popa. Foto: Lucian Muntean

Incognito la discuţia dintre ministrul Educaţiei şi protestatari: "Nu înţeleg de ce spuneţi că metoda e o invenţie"

Reducerile bugetare care afectează cele mai bune universități din țară s-au făcut după o formulă de calcul concepută chiar de ministrul Educației, Valentin Popa.

El a dezvăluit acest lucru marţi, 17 aprilie, într-o discuţie cu studenţi şi cadre didactice care a avut loc în sediul Ministerului.

Presa nu a avut acces la aceste discuții − motivul nefiind foarte clar −, dar am reuşit să intru datorită calităţii de masterand la Facultatea de Științe Politice a Universității din București (UB).

Așa am aflat că, în opinia lui Valentin Popa, UB este afectată de un management defectuos centrat împotriva studentului.

Protestul

Marți, 17 aprilie, ora 13. La protestul împotriva recentelor măsuri anunţate de Ministerul Educației sunt mai mulți jurnaliști decât studenţi.

„Mamă, acțiune de mare amploare, nu așa!”, râde cineva.

Marți, în fața Ministerului Educației. Foto: Lucian Muntean

Dar, poate tocmai fiindcă presa e prezentă, puţinii studenți și profesori  sunt anunțați că, dacă doresc, se vor întâlni cu ministrul Valentin Popa.

Întâlnirea se anunță o discuție cu privire la decizia de repartizare a locurilor bugetate, care favorizează universitățile mici.

Decizia afectează mai ales Universitatea din București, al cărei rector, fostul ministru Mircea Dumitru, l-a acuzat pe Valentin Popa că ar opera o schimbare pe criterii politice.

Rectorul Universității București, Mircea Dumitru. Foto: Lucian Muntean

Pe lângă asta, organismul care vine cu propuneri privind cifrele de școlarizare − Consiliul Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior − a fost reorganizat de curând tot de ministrul Popa, pe motiv că nu ar fi avut rezultate.

Și această schimbare a fost contestată de foștii membri ai Consiliului, care au reclamat tot rațiuni politice. În plus, imediat după ce s-a modificat componența Consiliului, a apărut și vestea privind reducerea numărului de locurilor bugetate la marile universități.

Această modificare ar urma să-i afecteze cu precădere pe studenţii de la profile umaniste, fiindcă ar fi nevoiți să achite taxe mai mari pentru a urma specializarea dorită.

„Dumneavoastră mă întrebaţi pe mine, dar celorlalţi miniştri nu li s-a cerut nici o explicaţie”

Ora 14. După ce ne legitimăm la intrarea în clădire, suntem conduși într-una dintre sălile ministerului, pentru întâlnirea cu Valentin Popa.

Ni se oferă câte o sticlă cu apă plată. „În principiu, e austeritate și la noi, la minister”, sună explicaţia.

Valentin Popa nu se lasă așteptat prea mult, dar se declară dornic să discute mai ales cu studenții și mai puțin cu profesorii.

Protestatarii − profesori și studenți deopotrivă − insistă că nu fac parte din conducerea vreunei universități, ci au venit în nume propriu pentru a susține menținerea actualelor cifre de şcolarizare.

Prima care-l interpelează pe ministru este o tânără studentă, care-l întreabă cum intenționează să sprijine domeniile prioritare, de vreme ce − spune ea − una dintre marile probleme ale facultății cu profil tehnic pe care o urmează este nu lipsa de locuri, ci de profesori.

Valentin Popa recunoaște că lipsa profesorilor în zona tehnică este reală, dar nu pare să sesizeze fractura logică: alocarea unui număr sporit de locuri bugetate unor facultăți care nu au suficient personal didactic nici pentru studenții din prezent.

Aici, spune el, intervine principiul autonomiei universitare și, practic, lipsa de profesori este problema instituţiilor de învățământ superior.

„Până acum, întreaga dirijare a locurilor bugetate era lăsată numai la latitudinea universităților. Ministrul stabilea doar niște cifre globale, lăsând universitățile să dirijeze locurile, cel puțin declarativ, către acele domenii de excelență care asigură un succes în carieră mai bun (sic!).

Dar acum, astăzi, studiile noastre arată că vor fi chiar disponibilizări în anumite domenii, cum ar fi  drept economic, peste 4-5 ani.

Ar trebui ca universitățile să aibă grijă în această privință și să nu finanțeze, să nu încurajeze aceste domenii − sigur, în același timp, neluând dreptul studentului de a studia cu taxă, la cerere, domeniul, dacă cu adevărat vor. Dar important este unde alocăm noi resursele financiare de la buget”, spune Valentin Popa.

Cât despre cifre, ministrul admite că o metodă obiectivă de calcul nu s-a găsit încă:

„Este greu să calculezi cât ar trebui să fie. Totuși, până la urmă, un Consiliu (Consiliul Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior – n.r.) s-a gândit la aceste cifre.

Nu s-a venit cu o metodologie de alocare a lor, dar, totuși, cifre de 5.000 și 4.600 au fost puse în propunerile de metodologie de către Consiliul Național de Statistică și Prognoză”.

Spre finalul acestui discurs, ministrul recunoaște din nou: nu există nici o metodologie de alocare a acestor locuri.

„A fost o formulă relativ matematică. Aș fi vrut sincer − că am lucrat doi ani în calitate de rector − să fie anul acesta o metodologie în care să existe formule, așa cum este la finanțare. La finanțare nu mai există pixul ministrului. Din păcate, nu am, dar voi lucra să o am pentru anul viitor”.

Intervine un cadru didactic de la Facultatea de Istorie a Universității din București:

− Înțeleg că dumneavoastră tocmai ne-ați spus că ați împărțit locurile la universități fără să…

Ministrul îl întrerupe, fără să își dea seama unde vrea să ajungă:

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

− Am explicat și ieri, și astăzi, cum am făcut. Este o fundamentare, pentru că, într-adevăr, nu a existat o metodologie.

− Acest Consiliu nou de Prognoză s-a înființat în urmă cu câteva săptămâni…, revine același profesor.

− Exact, aprobă ministrul.

− A avut suficient timp la dispoziție? (pentru a elabora o metodă de calcul a cifrelor de şcolarizare − n.r.)

− Cu siguranță, nu. Pentru că nu a reușit să definitiveze precedentul Consiliu nici în doi ani de zile…

− Deci, vechiul Consiliu nu a venit cu o metodologie, noul Consiliu nu a avut timp să vină cu o metodologie…

− Exact.

− Și atunci, dumneavoastră ce metodologie ați folosit ca să împărțiți aceste locuri?

− Exact cea pe care v-am explicat-o.

− Cine a stabilit?

− Eu am stabilit. Dumneavoastră mă întrebați pe mine acum cum am făcut-o, dar celorlalţi miniștri nu li s-a cerut nici o explicație, niciodată. Eu măcar acum o dau și spun că am ținut cont 80% până la 90% de predecesorii mei și am alocat restul diferențelor prin calcul efectiv matematic. 

− Și, în baza acestui algoritm inventat de dumneavoastră…

− Dar nu, nu înțeleg de ce spuneţi că este o invenție, pentru că… până la urmă, este o statistică. Cu alte cuvinte, am respectat în proporție de 97-98% ce au făcut predecesorii mei…

− Vă felicit pentru acest efort de a stabili o metodă cât de cât la împărțirea numărului de locuri…

− Corect.

− … dar spuneți-mi, vă rog, dacă nu vă supărați: cum explicați faptul că, pe baza aceleiași metodologii stabilite de dumneavoastră, la anumite universități a crescut numărul de locuri, iar la altele a scăzut destul de drastic, cel puțin la nivel de masterat și doctorat, cum este cazul Universității din București?

− Este foarte simplu. Atâta vreme cât universitatea nu avea programe în domeniile prioritare…

În traducere: ministrul susţine că, la distribuirea locurilor bugetate către universități, a ținut cont mai ales de evoluția pieței muncii.

Iar faptul că marile universități din România au pierdut după această repartizare este doar din vina lor, în opinia lui Popa, pentru că nu sunt adaptate la cererea de pe piața muncii.

În ceea ce privește criticile primite, el continuă să creadă că problema este chiar persoana sa:

„Nu scăderea deranjează, ci cine o face. Dacă cumva a îndrăznit vreunul din provincie să o facă…”

„Dumneavoastră sunteți din alt film”

În prelegerea pe care le-a ținut-o oaspeţilor de la minister, Valentin Popa a acuzat Universitatea din București de „management defectuos” și de faptul că are o politică îndreptată „împotriva studentului”.

Pentru exemplificare, a spus că, în anul 2016-2017, de la un semestru la altul, Universitatea din București (UB) ar fi „pierdut” 6 locuri bugetate la doctorat şi 200 de locuri bugetate la nivelul studiilor de masterat.

El a afirmat că, după ce a cerut finanțare pentru un număr de locuri subvenționate, UB a solicitat în semestrul următor mai puțini bani pentru mai puține locuri, fără ca banii rămaşi de la cei care se retrăseseră ori fuseseră exmatriculați să le fie împărțiţi celor care plăteau taxă.

Vă dați seama câte taxe inutile sunt luate de la studenți? Realizați, dragi studenți?, a întrebat ministrul.

− Greșiți, a răspuns același conferențiar de la Facultatea de Istorie. Universitatea face o evaluare semestrială ca să vadă câți s-au retras, câți au fost dați afară. Facem raportarea corectă și nu mai cerem bani de la stat. Nu umflăm raportările. Știu bine că sunt multe universități din țară…

− Dumneavoastră sunteți din alt film! Dumneavoastră acuzați toate universitățile…?

− În România, în general…

− De fapt, nici nu îmi propun ca dumneavoastră să mă aprobați. Eu vorbesc cu studenții. 

Spre finalul discuției, ministrul a fost întrebat dacă ia în calcul revenirea la vechile cifre de şcolarizare: cu alte cuvinte, dacă există vreo șansă să se răzgândească.

„De când am ocupat eu vreodată vreo funcție de conducere, când am luat o decizie, am argumentat-o extraordinar de bine și am fost apreciat pentru că am fost ferm întotdeauna și nu am făcut excepții.

Nu am revenit niciodată asupra unei decizii decât dacă am avut niște argumente extrem de solide. În momentul de față, argumentele pentru a modifica așa ceva nu există”, a răspuns el.

În cursul discuției de la Minister nu s-a făcut nici o referire la performanța instituțiilor de învățământ, indiferent dacă a fost vorba despre celor unde se vor opera creșteri sau reduceri.

Criteriile de repartizare au ţinut cont de numărul de studenți înscriși în prezent la specializările fiecărei universități și, conform ministrului, s-au axat pe necesitățile reclamate de piața muncii.

Un lucru este cert: nu doar că Valentin Popa nu plănuiește să se răzgândească, dar schimbarea modului de repartizare a locurilor bugetate este una dintre ideile pe care le-a susținut în ultimii ani.

În 2015, o relatare de la una dintre întrunirile Consiliului Național al Rectorilor surprindea poziția lui Popa cu privire la acest subiect.

Și atunci, ca acum, el avea același discurs centrat pe cererea de pe piața muncii și invoca aceleași argumente economice.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios