Ecaterina Andronescu şi Dumitru Oprea n-au putut asigura cvorum în Comisia pentru învățământ din Senat. Foto: Lucian Muntean
Ecaterina Andronescu şi Dumitru Oprea n-au putut asigura cvorum în Comisia pentru învățământ din Senat. Foto: Lucian Muntean
27/09/2016
Încă una: doi deputaţi PSD inventează Academia de Științe ale Managementului
Deputații PSD Constantin Niță (fost ministru al Economiei) și Gheorghe Marin au depus la Parlament, în luna mai, un proiect de lege care prevede înființarea unei noi academii cu statut de utilitate publică: Academia de Științe ale Managementului.
Potrivit iniţiativei legislative, obiectul de activitate al acestei instituţii ar urma să fie „conceperea, promovarea, dezvoltarea, sprijinirea și protejarea științelor manageriale sub toate formele”.
Documentul nu precizează ce cuprinde domeniul științelor manageriale.
Punctul de vedere al Guvernului, transmis Parlamentului în această lună, este că, sub denumirea de științe manageriale, cei doi deputaţi PSD propun înființarea unei structuri cu scop incert, „având ca substrat, printre altele, obținerea unui beneficiu de pe urma prestigiului, notorietății și vizibilității titlurilor academice”.
Proiectul era programat să fie dezbătut marţi, 27 septembrie, în Comisia pentru învățământ din Senat, condusă de Ecaterina Andronescu.
Clona ASSN
Prevederile proiectului formulat de Niță și Marin seamănă izbitor cu acelea care au dus la fondarea altor academii întreţinute din bugetul de stat.
Cea mai controversată este Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN). Aceasta a fost înființată printr-o lege care stipula că „membrii săi se finanțează din venituri proprii” – întocmai cum prevede şi propunerea lui Niță. Între timp, lucrurile s-au schimbat, astfel că, în 2016, ASSN beneficiază de o finanțare de 1,4 milioane de lei din bugetul Ministerului Educației.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Potrivit propunerii legislative, Academia de Științe ale Managementului din România (ASMR) se înființează:
- ca for național, de consacrare științifică, care reunește personalități reprezentative ale științelor manageriale,
dar și ca:
Pe tine te-au chinuit cu Eminescu în școală?
"Elevilor ar trebui să li se explice că geniul e cel mai de încredere prieten al nostru".
Femeia în rochie albastră
„Pe la ora 5 a dimineții zilei de 14, totul părea că se terminase. Într-o liniște sinistră, cu soarele care tocmai începea să răsară în ochi, dinspre Piața Victoriei, într-un uruit înfiorător (care s-a transformat în tropăit grotesc), o umbră hidoasă se apropia constant, într-un crescendo tensionat. Erau primele grupe de mineri care ocupau Piața Universității.”
- instituție de interes public, cu personalitate juridică de drept public, autonomă.
Această a doua trăsătură ar atrage după sine finanţarea ASMR din bani publici.
Deși nu stabilesc limpede cadrul în care ar urma să funcţioneze această „academie”, inițiatorii consideră că instituţia ar trebui inaugurată de un comitet științific format din opt reprezentanți, dintre care patru numiți de guvern.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Mai precis, jumătate din comitetul de inițiativă ar urma să provină de la Ministerul Economiei, Ministerul Muncii, Ministerul de Finanțe și Ministerul Educației.
În ciuda caracterului dorit „științific”, condițiile de eligibilitate pentru acest comitet sunt extrem de relaxate.
Astfel, persoanele care ar urma să pună bazele ASMR ar trebui să îndeplinească, potrivit propunerii legislative, doar patru condiții:
- să fie cetățeni români;
- să aibă studii superioare;
- să aibă experiență în domeniul managerial și/sau educațional;
- să aibă o bună reputație.
În expunerea de motive atașată proiectului, cei doi inițiatori justifică astfel:
„Academia de Științe Manageriale din România va avea un rol activ în viața comunității manageriale românești. Prin activitățile pe care le va desfășura aceasta va fi un factor de promovare a cunoștințelor, prin organizarea de simpozioane, conferințe, mese rotunde, prin realizarea unor studii de impact privind aplicarea actelor normative și a strategiilor și politicilor naționale.”
Guvernul: "ASMR nu poate fi instituție de interes public"
Față de propunerea lui Constantin Niță și a lui Marin Gheorghe, Guvernul a transmis Parlamentului, la 19 septembrie, un punct de vedere negativ.
În document se arată că ASMR nu întrunește cerințele legale pentru a fi considerată de interes public, iar atribuțiile formulate în textul propunerii legislative „nu se înscriu în sfera interesului public, ci, cel mult, a celei a intereselor corporatiste, de grup profesional, particulare”.
Mai mult, Guvernul susține că înființarea ASMR ca instituție de utilitate publică presupune „un impact suplimentar asupra cheltuielilor” bugetare, impact despre care inițiatorii nu pomenesc nimic în textul propunerii lor.
Ședința, suspendată din lipsă de cvorum
Marți, la ora 13, când ar fi trebuit să aibă loc dezbaterea pe tema propunerii lui Niță & Marin, în sala de ședințe s-au aflat doar doi membri ai Comisiei pentru învăţământ a Senatului: președintele Comisiei, Ecaterina Andronescu (PSD), și liberalul Dumitru Oprea, senator de Iaşi.
Celor doi li s-a alăturat, câteva momente mai târziu, senatoarea Mihaela Popa (PNL), însă şi trei membri erau insuficienți pentru deschiderea ședinței.
Apoi și-a făcut apariția senatorul Mihnea Costoiu, care a părăsit însă încăperea după câteva minute.
Alți senatori convocați de Andronescu – PSD-istul Marin Burlea și senatoarea Cristiana Anghel (ALDE) – au întârziat și ei, astfel că ședința a fost suspendată.
Spre finalul întrunirii informale, Ecaterina Andronescu a mai aruncat o privire asupra ordinii de zi și, văzând propunerea de lege a lui Constantin Niță, a comentat: „Nu mi se pare că ar fi vreo problemă cu această propunere”.
Oprea a replicat – „Încă o academie!”, dar întâlnirea s-a încheiat fără vreun rezultat.
Deputatul Constantin Niță (foto) nu a putut fi contactat pentru a oferi lămuriri cu privire la inițiativa sa.
El se află sub control judiciar, într-un dosar în care este judecat pentru trafic de influență.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this