Presa a avut voie să stea un minut. Fotografii: Lucian Muntean
Presa a avut voie să stea un minut. Fotografii: Lucian Muntean
06/11/2015
În spatele ușilor închise: "Președintele vrea schimbare, e conștient că lumea se uită la el"
Schimbarea nu se poate face peste noapte, iar cetățenii obișnuiți trebuie să se implice în politică – asta e concluzia pe care președintele Klaus Iohannis le-a transmis-o celor 20 de reprezentanți ai societății civile invitați, vineri, la consultările de la Cotroceni.
*
Vineri, 6 noiembrie, ora 13. Pe holurile Cotrocenilor, jurnaliștii așteaptă lista participanților la consultările cu reprezentanții societății civile. Se vehiculează câteva nume, dar cei mai mulți sunt necunoscuți: se aude că ar veni jurnalistul Liviu Mihaiu, în calitate de președinte al asociației Salvați Dunărea și Delta, un reprezentant al ExpertForum (avea să fie Sorin Ioniță), muzicianul Adrian Despot și scriitorul Andrei Cornea, de la Grupul pentru Dialog Social.
Declarația președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, venit la consultări în calitate de co-președinte al ALDE, împreună cu fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin, nu mai interesează pe nimeni, cu atât mai mult cu cât Tăriceanu nu spune ceva nou.
Doar la un moment dat, întrebat dacă mai funcționează coaliția, Tăriceanu se blochează și, în cele din urmă, spune o „poezie” despre responsabilitate, fără legătură cu întrebarea jurnalistei care îl chestionase.
Îndată ce liderii ALDE termină declarațiile, cameramani, fotografi, reporteri, cu toții ne pregătim să întâmpinăm o parte din grupul de reprezentanți ai ONG-urilor și ai protestatarilor.
Cei mai mulți sunt necunoscuți pentru reporterii veniți la Cotroceni, cu o excepție: Adrian Despot.
Palid și încercănat, îmbrăcat într-un sacou albastru, Despot se detașează din grupul de persoane, majoritatea venite în negru. Trec printre jurnaliști fără vreun zâmbet și sunt preluați de staff-ul Administrației Prezidențiale care îi conduce în sala consultărilor.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Lista celor 20 apare târziu, la câteva minute după ce au intrat în sală. Conține doar 18 nume. Alți doi invitați sunt anunțați și lista se completează rapid, cu pixul: medicul Dragoș Slăvescu și activistul Octavian Berceanu, de la Uniți Salvăm.
În jurul mesei dreptunghiulare, invitații, în picioare, par ușor stânjeniți. În timp ce mulțimea de reporteri îi studiază, din spatele camerelor se aude o voce: „Îmi dați și mie voie să trec, vă rog?”
Pasărea din stema României vânează și cu 320 de kilometri pe oră
Când atacă în picaj, acvila de munte este una dintre cele mai iuți vietăți din lume.
Tatiana Niculescu: "Dacă n-ar fi fost asasinat, Codreanu ar fi rămas în istorie cel mult ca un personaj excentric"
INTERVIU. Autoarea recentei biografii a lui Codreanu vorbește despre legionarul care a ajuns idolul unui protestatar din orașul american Charlottesville.
E Klaus Iohannis.
Jurnaliștii se execută, iar președintele apare, jovial, însoțit de consilierii Andrei Muraru și Laurențiu Ștefan. Schițează un zâmbet și dă mâna, pe rând, cu toți cei prezenți, după care se așază în capul mesei. Le urează „bun venit” și invită presa în afara sălii.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
E ora 13.45 și consultările pot începe. Se aude că ar dura până la ora 15. În cele din urmă, aveau să se prelungească o jumătate de oră.
Revendicările „străzii”
Ora 15.30. În fața microfonului montat pe holul Palatului Cotroceni se prezintă jumătate dintre cei 20 de invitați. Printre ei, Nicușor Dan, președintele asociației Salvați Bucureștiul, Liviu Mihaiu, medicul Dragoș Slăvescu, avocata Claudia Postelnicescu, membră a asociației Inițiativa România, coagulată în urma protestelor din ultimele zile, Cristina Guseth (Freedom House), Sorin Ioniță (Expert Forum) și alții.
În timp ce ei vorbesc la microfon, Administrația Prezidențială redactează un document pe care se regăsesc revendicările societății civile și concluziile dezbaterii.
Iată-l, integral:
Această consultare nu trebuie să fie despre alegerea unui prim-ministru, ci despre un acord politic național pe câteva subiecte-cheie. Pentru asta, este nevoie de o nouă rundă de consultări cu societatea civilă, anunțată cu câteva zile înainte. Mai ales că există manifestanți din provincie care ar dori să participe.
– Acord politic național pentru siguranța clădirilor;
– Instituirea unui sistem electronic centralizat pentru dezbaterea publică a tuturor actelor normative emise de instituțiile publice;
– Instituirea unui sistem electronic centralizat pentru transparentizarea cheltuielilor publice ale tuturor autorităților publice în conexiune cu un SEAP reformat (SEAP – sistemul electronic de achiziții publice);
– Publicarea online a tuturor hotărârilor judecătorești și acces online la propriul dosar;
– Constituirea la Cotroceni a unei comisii mixte guvern-societate civilă pe domenii de specialitate, cu întâlniri periodice;
– Demiterea Avocatului Poporului și numirea unui Avocat al Poporului recunoscut de societatea civilă;
– Demiterea CNA și numirea unui CNA recunoscut de societatea civilă;
– Demiterea președintelui Curții de Conturi și numirea unui președinte recunoscut de societatea civilă;
– Modificarea sistemului electoral prin:
1. eliminarea obstacolelor din Legea partidelor pentru funcționarea partidelor locale;
2. reducerea pragului electoral la toate nivelurile;
3. alegerea primarilor și a președinților de Consilii Județene în două tururi;
4. implementarea sistemului electronic pentru monitorizarea votului multiplu.
Alte solicitări, exprimate de participanți în declarațiile de după consultări, au fost:
– alocarea a 6% din PIB pentru educație, a 6% din PIB pentru sănătate și a 3% din PIB pentru cercetare;
– instituirea unui mecanism de selecție transparent pentru ca manifestanții din Piața Universității să poată trimite reprezentanți, instituirea sistemului de vot electronic, alături de votul prin corespondență, diminuarea numărului de parlamentari, renunțarea la imunitatea parlamentară, numirea de persoane fără dosar penal sau care să nu fie suspectate de corupție.
Tudor Benga, CEO al librăriei online Okian.ro, i-a transmis președintelui că „strada este mult mai deșteaptă” decât crede clasa politică:
„În stradă este o pancartă pentru fiecare detaliu. Piața are nevoie să fie respectată.”
Mesajul lui Iohannis
Din declarațiile făcute după consultări reiese că președintele Iohannis i-a îndemnat pe cei prezenți să se implice activ în schimbarea clasei politice, ba chiar să întemeieze partide.
Președintele a prezentat și cele două variante pe care le are în acest impas politic, fără să se declare satisfăcut de vreuna: alegeri anticipate sau guvern de tehnocrați.
Am întrebat-o pe Claudia Postelnicescu, de la Inițiativa România, cum a fost în spatele ușilor închise:
„Președintele a deschis discuțiile, a spus că este o schimbare de paradigmă, că vrea să asculte vocea străzii și cunoaște mai multe doleanțe, după care ne-a invitat pe toți să ne prezentăm. Am spus ce doream, la final ne-a zis că a reținut ce se așteaptă, că vor mai fi consultări și că va transmite propunerile noastre, în mod cert, partidelor și clasei politice. A mai spus că va veni în piață, dar nu se știe când.
Președintele ne-a spus că schimbarea clasei politice nu se poate face de azi pe mâine, ci doar în două feluri. O modalitate ar fi din interior: toate partidele sunt conștiente că e o schimbare de paradigmă și că trebuie să le ceară celor anchetați penal sau suspecți de corupție să se retragă din politică.
A doua formulă este ca strada să dea, totuși, niște lideri sau oamenii să profite de noua lege electorală, să înființeze partide și să candideze. Ne-a spus să nu ne așteptăm la schimbări peste noapte. Ce poate să facă el urgent va fi să numească un prim-ministru.
Ne-a spus însă că schimbarea Parlamentului va fi un proces de lungă durată, în niciun caz până la Crăciun.”
Claudia Postelnicescu ne-a mai spus că a fost invitată cu doar o oră înainte, după ce Inițiativa România a trimis un mesaj prin care solicita să participe la consultări.
„E important de precizat că toți au spus: Nu reprezentăm strada în ansamblul ei, sunt foarte multe voci acolo, foarte multe doleanțe, unii nu sunt aici. Trebuie să se reia consultările„, a subliniat ea.
Președintele?
„Mi s-a părut un om deschis. Nu vorbește foarte mult, într-adevăr, dar a ascultat cu atenție. E clar că primește informații din mai multe surse, e conștient ce se întâmplă și a cerut doar răbdare – să o luăm pe pași. Cum spune el, pas cu pas. Mi se pare un președinte care vrea schimbare, e conștient că lumea se uită către el. A zis că trebuie să-l privim ca pe un partener, că nu este antagonic cu societatea civilă, că vrea să asculte în continuare.”
Iată lista participanților la consultări:
1. Sorin Ioniță (Expert Forum)
2. Elena Calistru (Funky Citizens)
3. Nicușor Dan (Asociația Salvați Bucureștiul)
4. Mihai Dragoș (Consiliul Tineretului din România)
5. Ionuț Sibian (Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile)
6. Cristina Guseth (Freedom House)
7. Liviu Mihaiu (Salvați Dunărea și Delta)
8. Ema Stoica (studentă Facultatea de Jurnalism)
9. Adrian Despot
10. Tudor Benga (Okian)
11. Alexandru Bindar (Uniunea Studenților din România)
12. Cătălin Drulă (Asociația Pro Infrastructura)
13. Edmond Niculușcă (Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate)
14. Horia Oniță (Consiliul Național al Elevilor)
15. Claudia Postelnicescu (Inițiativa România)
16. Ștefan Dărăbuș (HHC România)
17. Andrei Cornea (Grupul pentru Dialog Social)
18. Clara Matei (Asociația Medicilor Rezidenți din România)
19. Dragoș Slăvescu, medic
20. Octavian Berceanu (Uniți Salvăm)
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this