Patul de campanie al lui Napoleon, una dintre puținele piese păstrate intacte în Villa dei Mulini. Fotografii: Lucian Muntean
Patul de campanie al lui Napoleon, una dintre puținele piese păstrate intacte în Villa dei Mulini. Fotografii: Lucian Muntean
13/07/2017
În exil cu Napoleon, pe insula Elba
În 4 mai 1814, o navă sub pavilion britanic ancora la Portoferraio, în insula Elba, avându-l la bord pe cel mai faimos om al acelor timpuri, fostul împărat al Franței și cuceritor al Europei, Napoleon Bonaparte, care abdicase cu o lună înainte.
„Vreau să trăiesc de aici înainte ca un judecător al păcii”, le spunea Micul Caporal celor 600 de oameni care formau garda sa personală în exil.
În prezent, Villa dei Mulini, locuința lui Napoleon din insula aflată în Marea Ligurică, este deschisă ca muzeu. Atmosfera interioarelor, unde se păstrează o parte dintre obiectele sale, spune, după două secole, povestea celebrului personaj.
Glorie și decădere
După o ascensiune fulminantă, Napoleon a fost proclamat împărat de către Senatul francez în 1804. A urmat o perioadă de glorie, în care armata franceză condusă de el a obținut o serie de victorii strălucitoare.
În 1812 însă, a fost înfrânt în campania din Rusia. A urmat o nouă înfrângere în bătălia de la Leipzig, din 1813.
După aceste eșecuri, nemaiavând sprijin politic, Napoleon a fost forțat să abdice. În urma tratatului de la Fontainebleau, din aprilie 1814, a fost numit conducător al insulei Elba, locul primului său exil.
Villa dei Mulini a fost construită de Marele Duce Gastone de Medici în 1724. Napoleon a locuit aici în toată perioada exilului său din insula Elba, 1814-1815.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Insula Elba, din vestul peninsulei italice, nu era un loc uitat de lume, fiind situată la 240 de kilometri de Franța și la doar 50 de kilometri de Corsica, locul natal al lui Bonaparte. De asemenea, este situată la o distanță și mai mică de Toscana, unde fostul împărat avea rude și aliați care se aflau încă la putere.
Lui Napoleon i s-a permis să guverneze insula Elba, fiind numit suveran peste cei 12.000 de locuitori, câți avea insula pe atunci. Fiind un om foarte activ, a trecut rapid la fapte.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în ultimul weekend înainte de Crăciun în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, târg de designeri în Cluj-Napoca, Seri de TraIARNĂ în Timișoara și concert de colinde în Iași. Tu ce faci în weekend?
A coordonat lucrări de infrastructură, a dat ordin să se construiască un spital și a facilitat accesul la apa potabilă, prin forarea unor noi puțuri. Într-o biserică din apropierea palatului în care locuia s-au ținut ocazional chiar și spectacole de teatru.
Astfel, cu toată decăderea, Napoleon a găsit resurse să-și mențină starea de spirit. La aceasta a contribuit prezența mamei sale și a surorii sale Pauline, care l-au însoțit în exil.
Soția sa, Marie Louise, nu i-a fost alături pe insulă; au corespondat prin scrisori, în care Napoleon o întreba despre starea de sănătate a ei și a fiului lor. În schimb, a fost vizitat de fosta sa amantă Maria Walewska și de copilul lor ilegitim.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
*
Fostul împărat se afla permanent sub supravegherea gărzilor austriece și franceze. Cu toate acestea, i se permitea să primească scrisori și ziare, ca să rămână la curent cu noutățile din Europa. Probabil așa a aflat despre moartea primei sale soții, Joséphine, în 29 mai 1814.
Se presupune că Napoleon, care avea pe atunci 45 de ani, ar fi putut duce o viață lipsită de griji dacă s-ar fi mulțumit să guverneze insula. Ambiția lui era însă aceea de a evada și de a redobândi puterea.
Momentul oportun s-a ivit pe 26 februarie 1815, când Napoleon a reușit să fugă la bordul unui vas britanic, cu care a a juns în Franța. Astfel, exilul pe insula Elba se încheia după 300 de zile.
Un tablou care ilustrează momentul în care Napoleon părăsește Elba, în 26 februarie 1815. Sursa foto: wikipedia.org
La Villa dei Mulini din Piazzale Napoleone se ajunge urcând străzi în pantă, cu nenumărate trepte, de unde se deschide și o frumoasă panoramă asupra portului Portoferraio.
Fațada austeră a micului palat nu trădează luxul din interior. Atmosfera epocii este recreată cu mobilierul în stil imperial de secol XIX, cu gravuri, cu tablouri și cu biblioteca în care sunt cărți aduse de Napoleon de la Fontainebleau.
De la fereastra dormitorului în care a stat celebrul exilat se văd și azi vapoarele care intră sau ies din port. De un farmec aparte este și grădina interioară a palatului.
O galerie foto din interiorul palatului Villa dei Mulini:
Insula Elba a devenit o importantă destinație turistică. Falezele abrupte lasă puțin loc unor plaje ascunse, la care se poate ajunge doar cu barca.
Portoferraio, principalul oraș, este și portul care leagă Elba de continent, în special cu Piombino de pe coasta Italiei, de unde există curse regulate de feribot.
O galerie foto cu Portoferraio, principalul oraș al insulei Elba:
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this