04/01/2017

Guvernul pentru începători sau cum ajungi ministru în 5 minute

Guvernul condus de Sorin Grindeanu, format din 27 de miniştri, a primit pe 4 ianuarie girul Parlamentului, cu 295 de voturi „pentru” și 133 de voturi „împotrivă”.

Proba de foc pentru fiecare candidat a constat într-o audiere de circa 30 de minute, dintre care numai 5 minute au fost alocate răspunsurilor la întrebările comisiei.

PressOne a participat la audieri și la ședința de plen care a urmat și vă prezintă o selecție de momente şi schiţe ale zilei în care PSD a revenit la conducerea țării.

„Să nu se tragă din spate!”

Miercuri, ora 8.00. În fața sălii Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților, fostul premier Victor Ponta trage chiulul de la audieri. A prins postul de președinte al forului menționat, dar pare mai interesat de o șuetă pe holuri.

Are să intre în sală doar pentru 5 minute, cât să audă prezentarea Anei Birchall, candidată la fotoliul de ministru delegat pentru Afaceri Europene, și să-i admonesteze pe fotografii care i se perindau prin spate:

„Nu stați acolo! Să nu se tragă din spate! Mai bine în față, să vă vedem”. 

Victor Ponta, la audierea Anei Birchall.

Apoi, are să iasă din nou pe holuri, pentru o binemeritată pauză.

În timp ce Ponta se plimbă pe holuri, Ana Birchall surâde către membrii comisiei și așteaptă semnalul de la parlamentara PSD Gabriela Crețu – cea care conduce discuțiile în locul fostului premier.

„Mă simt ca acasă”, spune Birchall și insistă politicos că a condus comisia care astăzi o audiază.

Ana Birchall, noul ministru delegat pentru Afaceri Europene.

Vorbele ei nu ajung însă nici până la membrii comisiei: în sală, Denise Rifai, de la Realitatea TV, transmite în direct, aproape șoptit.

„Nu aud! Se aude un murmur permanent aici în sală, vă rog! Nu se respectă normele fundamentale de desfășurare a unei audieri, norme de bun-simț”, se supără Gabriela Crețu.

Denise Rifai încheie brusc, îl trage de mânecă pe operator, șoptește nervos în cască și, cu o trenă de cabluri în spate, iese pe hol.

Birchall continuă, cu ochii în foaia unde a notat provocările viitorului mandat. De fapt, una singură: preluarea de către România a președinției UE.

Spre finalul prezentării, devine sentimentală:

„De prea multe ori, România nu a fost pusă în valoare. Trebuie să ne unim pentru a respecta și a iubi această țară frumos numită «Grădina Maicii Domnului»”.

Rămân 9 minute pentru întrebări și pentru răspunsuri, fapt care îl irită pe deputatul PMP Eugen Tomac.

„Așteptați să luați cuvântul”, îl îndeamnă Crețu.

Supărat, Tomac iese din sală, în vreme ce Birchall strigă în urma lui, ironic: „Mulțumesc pentru felicitări!”.

„E valabil și pentru dumneavoastră, doamna ministru”, încheie Crețu disputa.

Râsetele din sală o liniștesc pe Birchall. Are să răspundă la întrebări de tipul:

„Cât de mult ne influențează alegerile europarlamentare din 2019?” sau „Sunteți pentru apropierea de Republica Moldova?”

Şi are să repete:

„România, denumită atât de frumos «Grădina Maicii Domnului», nu a fost pusă în valoare așa cum trebuia”. 

Primește aviz pozitiv fără probleme, acompaniată încă o dată de murmurul lui Denise Rifai.

„Atenție la întrebări-capcană, domnule ministru!”

În jurul orei 9.30, deputatul Mircea Titus Dobre (34 de ani) sosește la audierile pentru postul de ministru al Turismului. Din sală tocmai iese Toma Petcu – avizat la Energie, în vreme ce Florin Jianu, proaspăt confirmat ca ministru al IMM-urilor, devine simplu spectator.

Dobre pare decis să înlăture orice suspiciune referitoare la nominalizarea sa, care s-ar datora tatălui său, consilier local foarte influent în Constanța.

Drept urmare, anunță cu emfază că vrea un Comitet interministerial pentru Turism, în care să coopteze cât mai multe ministere: Dezvoltare, Educație, Transporturi, tot ce se poate.

„E un organism interministerial în care (sic!) va coagula toate activitățile conexe, toate ministerele importante, pentru că aici vorbim despre infrastructură, despre educație, despre toate activitățile conexe.” 

Mircea Titus Dobre, noul ministru al Turismului.

Un parlamentar remarcă faptul că „80% dintre planurile viitorului ministru țin de competențele altor ministere”. 

Înaintea celor 5 minute dedicate răspunsurilor la întrebările formulate de membrii comisiei, un coleg din PSD îl avertizează patern:

„Atenție la întrebările-capcană, domnule ministru!”. 

Dobre se încruntă: chiar și un examen de 5 minute poate fi dificil. Pleacă totuși fericit din sală, după ce primește aviz favorabil.

„Presa nu are voie. Afară!”

Audierea ministrului de Interne, Carmen Daniela Dan, se derulează în sala Comisiei de Apărare a Senatului. Aleasă senator, Carmen Dan răsare cu două minute înainte de ședință, chiar din biroul președintelui Comisiei, Dorel Căprar. E flancată de parlamentari PSD.

Carmen Dan, ministrul de Interne.

„Presa nu are voie. Afară!”, se lansează Căprar la adresa jurnaliștilor. Apoi Carmen Dan începe, timid, să se prezinte: deocamdată, CV-ul.

„Afară, vă rog. Ieșiți afară!”, repetă Căprar.

Presa însă nu vrea. „Vă rugăm să supuneți la vot faptul că ședința este secretă”, spune o jurnalistă.

Căprar se conformează parțial: „Supunem la vot faptul că nu vrem presă în ședință”. 

Numărătoarea voturilor e controversată: de fapt, pare că presa tocmai a primit acces la discuții. Căprar e încurcat numai o clipă: „Hai, vă rog, afară”. 

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

„Dar de ce?”, insistă un alt reporter. „Cumva doamna Dan are acces la informații clasificate? Încă nu e ministru…”

„A-fa-ră!”

„Ne urăm să facem lucruri importante”

Ședința prelungită a Comisiilor pentru învățământ din cele două Camere a fost condusă de senatoarea PSD Ecaterina Andronescu.

În aproximativ 90 de minute, au fost audiaţi, mai întâi, ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca (fostul șef al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, demis după incendiul din Colectiv), apoi ministrul delegat pentru Cercetare, Șerban Valeca, și, în final, ministrul Educației, Pavel Năstase.

Cei trei au primit aviz favorabil, deși cu oarecare emoții: Dunca a fost întrebat de implicarea sa în cazul incendiului din #Colectiv, dar a expediat rapid problema, pe motiv că nu are vreun proces pe rol privind posibila sa vinovăție.

Marius Dunca, demis după incendiul din Colectiv, pledează nevinovat.

De altfel, Ecaterina Andronescu i-a admonestat, la răstimpuri, pe parlamentarii care îi adresau întrebări mai delicate, iar pe unii chiar i-a expediat.

Apoi, Șerban Valeca a fost prezentat drept un prestigios cercetător. „N-am auzit în viața mea de el”, a râs un parlamentar.

Valeca a primit o întrebare oarecum delicată, vizând apartenența sa la Partidul Comunist Român, iar răspunsul a fost negativ.

Șerban Valeca, sfătuit de Mihnea Costoiu.

În sfârșit, cireașa de pe tortul audierilor de la Comisiile pentru învățământ a oferit-o fostul rector al Academiei de Studii Economice, Pavel Năstase, propus la Educație.

Pavel Năstase, noul ministru al Educației.

Într-un discurs ușor confuz din punctul de vedere al topicii, Pavel Năstase a anunțat că vrea schimbarea regulilor pentru lucrările de doctorat suspectate de plagiat. Mai exact, vrea același lucru ca Ecaterina Andronescu, ca universitățile să efectueze o autoevaluare în cazurile suspecte.

Un fragment din discursul lui Pavel Năstase a sunat astfel:

„La nivel preșcolar, evident că educația este poate tot atât de dificilă ca și cea la nivel universitar. Pentru că populația care este educată sunt oameni care înțeleg mai greu lucrurile și în care trebuie să procedăm cu atenție(sic!).

Sănătate? Fără număr

Noul ministru al Sănătății, Florian Bodog, a fost privat chiar și de cele 5 minute pe care colegii săi le-au avut ca să răspundă la întrebări.

Salvat de clopoțel, Bodog ar fi trebuit să lămurească promisiunile sale pentru anul următor:

  • o nouă Lege a sănătății la pachet cu noua grilă de salarizare propusă de PSD;
  • construirea a 8 spitale regionale și a unui spital republican, în București;
  • modernizarea tuturor spitalelor județene;
  • dotarea fiecărui spital județean cu până la 10 paturi pentru arși;
  • achiziționarea a 3.000 de ambulanțe pentru toate localitățile rurale din România.

Deși fusese întrebat de parlamentarii USR cum s-a gândit să finanțeze aceste proiecte, Bodog a fost salvat de colegii săi din PSD, care au atras atenția: cele 5 minute se scurseseră.

La final, a răspuns totuși unei întrebări privitoare la teza sa de doctorat – aparent, de negăsit –, precizând că se află la Biblioteca Națională din București. Deputatul USR Tudor Pop i-a răspuns însă că a reușit să obțină doar coperta:

Tudor Pop, deputat USR, cu coperta tezei de doctorat a lui Florian Bodog.

Răspunzând unei alte întrebări, Bodog a mai declarat fără să clipească: „Nu am luat niciodată șpagă ca medic”. 

La finalul audierii, după ce a primit avizul dorit, şi-a strâns călduros mâinile cu fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu.

Secretul lui Florin Iordache

„Secretul unei bune guvernări este să ai consilieri mai inteligenți decât tine, consilieri care să îți prezinte dimineața o sinteză a tot ce s-a întâmplat și să fie oameni care să lucreze numai pentru țară.” 

Florin Iordache, noul ministru al Justiției.

Astfel și-a început Florin Iordache discursul de candidat la postul de ministru al Justiției, după ce fusese prezentat de social-democratul Eugen Nicolicea drept „un om cu un CV impresionant”. 

Avea să vorbească, din primele minute, despre o „revizuire a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală”, dar și a celor „peste 40 de Decizii ale Curții Constituționale care vizează Codul Penal și Codul de Procedură Penală”. 

La finalul audierii a primit, desigur, aviz favorabil.

Sala în care a fost audiat ministrul Justiției, Florin Iordache.

Legea care îi pune frână lui Dragnea urmează să fie contestată la CCR

Chiar în timpul discursurilor susținute în plenul Parlamentului de actualul premier Sorin Grindeanu, de șeful PSD Liviu Dragnea și de liderii Opoziției, o informație care urma să se dovedească adevărată a început să circule „pe surse”: Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, va contesta la Curtea Constituțională, joi, Legea 90/2001, care împiedică persoanele condamnate penal să obțină postul de prim-ministru.

Victor Ciorbea este Avocatul Poporului.

În acest timp, umilul discurs al lui Sorin Grindeanu era urmat de cel al lui Dragnea – victorios.

„Azi încetează starea de suspendare a democraţiei din timpul guvernării tehnocrate. România are şansa de a porni pe un drum care să ducă la creştere economică reală!”

Între criticile opoziției, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele ALDE şi al Senatului, și-a repetat intențiile:

„Avem o responsabilitate imensă dată de votul românilor. De multe ori, de teamă sau din comoditate, parlamentarii nu şi-au exercitat rolul de control asupra instituţiilor de forţă. Serviciile cu serviciile, civilii cu civilii. Nu aş vrea să ajungem în perioada în care aceste instituţii să funcţioneze în logica tovarăşului Stalin: «Nu există om nevinovat, există doar oameni de care nu ne-am ocupat»”.

Câteva ore mai târziu, la finalul ceremoniei de învestitură, președintele Klaus Iohannis avea să-şi încheie discursul într-un mod neaşteptat şi atipic:

„Domnule preşedinte Dragnea, aflarăm de la televizor că sunteţi singurul care cunoaşte programul de guvernare din scoarţă în scoarţă. Vă rog eu frumos, învăţaţi-i şi pe ei!”

Guvernul Grindeanu și președintele Klaus Iohannis la ceremonia de învestire de la Palatul Cotroceni. Foto: Presidency.ro

*

Tot despre membrii Guvernului Grindeanu a mai apărut:

Guvernul Dragnea nu grinde anu

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...