REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

03/01/2017
Liviu Dragnea, cu câteva momente înainte de a anunţa componenţa noului guvern. Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Guvernul Dragnea nu grinde anu

Prin ce s-au remarcat membrii PSD aleși de Liviu Dragnea sau candidații ALDE susţinuţi de Călin Popescu-Tăriceanu pentru a deveni miniştri?

PressOne vă prezintă câteva borne din CV-urile a 21 de membri ai guvernului care va fi condus de Sorin Grindeanu.

Florian-Dorel Bodog, ministrul Sănătății, şi-a umflat CV-ul ca să devină conducător de doctorate

Propus pentru Ministerul Sănătății, senatorul PSD Florian-Dorel Bodog (45 de ani) este de profesie chirurg plastician, fiind decan al Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea.

CV-ul publicat de Bodog pe site-ul Senatului nu menționează la capitolul Studii decât o diplomă de doctor în științe medicale. Dintr-un CV mai vechi însă, publicat pe site-ul Universității Oradea, reiese că Bodog are două titluri de doctor: unul în management, obținut în 2008, și altul în medicină, din 2002.

El este acționar la două firme, potrivit declarației de interese publicate pe site-ul Senatului în 2016: Otto Farm Oradea SRL și Best Look Medical SRL.

În vara acestui an, răspunzând unei sesizări a jurnaliştilor de la Bihoreanul, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a verificat şi apoi a confirmat că Bodog este autor principal doar la două dintre cele 12 lucrări pe care şi le-a trecut în CV ca să obţină calitatea de conducător de doctorate.

Florian Bodog este unul dintre funcționarii din Ministerul Sănătății care, în 2012, au tocat 2,5 milioane de euro pe o excursie în jurul lumii, potrivit unei anchete a jurnalistului Vlad Mixich.

A fost vorba despre un proiect CoNAS cu fonduri europene, pentru pregătirea angajaților în străinătate. Instituția a reușit să convingă Guvernul să plătească banii, înainte ca proiectul să fie acceptat de Autoritatea de Management a Programului Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative (AM PODCA).

Astfel, când, în aprilie 2012, decizia de respingere a proiectului a fost eliberată de AM PODCA, lumea fusese deja înconjurată, iar cei 2,5 milioane de euro – tocați.

Din delegație făcuseră parte angajați CoNAS și trei angajați din Ministerul Sănătății: Florian Bodog, fost director de cabinet al ministrului de atunci – Ritli Ladislau, fostul secretar de stat Adrian Streinu Cercel și directorul economic Georgeta Bumbac.

Ocolul lumii a durat 6 luni şi a fost organizat de o firmă de turism aparținând mezinei lui Dan Voiculescu. Pe lista orașelor vizitate s-au numărat Sydney, Seul, Hong Kong, Singapore, Dubai, Chicago, Miami, Buenos Aires, São Paulo și Bogotá.

La Singapore, funcționarii români s-au cazat la un hotel celebru, Marina Bay Sands, unde o cameră single poate ajunge și la 400 de dolari pe noapte. Unii membri ai delegației au stat cazați acolo chiar şi două săptămâni. Scopul declarat al turului a fost nevoia românilor de a învăța cum să acrediteze spitale.

Florian Bodog pe 19 decembrie 2016, după ce a primit mandatul de parlamentar. Foto: Pagina oficială Facebook
Mircea Titus Dobre. Foto: cdep.ro

Mircea Titus Dobre, ministrul Turismului, milionar din bani publici

Viitor ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre (38 de ani) se află la al doilea mandat de parlamentar. Până la 34 de ani, când a intrat în Parlament, Dobre a fost director la firma tatălui său, Dobre & Fiii ? . Tatăl deputatului, Mircea Dobre, este consilier local în municipiul Constanța.

De altfel, declarația sa de interese dovedește că Mircea Dobre jr. nu a renunțat la afacerile familiei: în iunie 2016, figura ca acționar la șapte firme. În 2016, potrivit documentului, firmele sale aveau contracte de peste 33 de milioane de lei cu Ministerul Fondurilor Europene.

În 2013, chestionat de presă cu privire la un contract de peste 60 de milioane de lei încheiat de firma familiei sale cu autorităţile din Constanța (unde tatăl său este, reamintim, consilier local), deputatul răspundea:

„Firma e înființată în 1994. Acum, dacă eu sau tatăl meu am intrat în politică, vreți ca firma să nu mai participe la licitații publice?”.

Viorel Ștefan, ministrul Finanțelor, de 25 de ani și parlamentar, și om de afaceri

Viorel Ștefan (62 de ani) se află la al șaselea mandat de parlamentar și este acționar la trei firme cu profituri consistente: Navrom Bac SRL (înființată în 1999, la care e asociat cu fostul director al companiei, Constantin Hârțan, cifră de afaceri de peste 13 milioane de lei în 2015), Navrom Shipyard SRL și TTS SA București – unde a plasat peste 3 milioane de lei.

Declarațiile sale de interese din mandatul 2012-2016 au omis de fiecare dată contractele cu statul ale companiilor Navrom Shipyard și Navrom Bac.

De pildă, Navrom Shipyard (fosta Navrom Reparații) a încheiat în 2015 un contract gras cu Ministerul Apărării Naționale: 937.000 de lei pentru servicii de reparare și întreținere a navelor. O parte dintre aceste servicii au fost ulterior subcontractate.

În 2002, Viorel Ștefan a obținut un doctorat în economie la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. În 2008, Ștefan s-a făcut remarcat în campania pentru parlamentare cu sloganul:

„Sunt activ și vigilent, eu nu dorm în Parlament!”.

Viorel Ștefan. Foto: cdep.ro
Ana Birchall. Foto: Facebook

Ana Birchall, ministru delegat pentru Afaceri Europene, a investit, cu soţul său, 23 de milioane de euro în străinătate

Ana Birchall (43 de ani), propusă ca ministru delegat pentru Afaceri Europene, se află la al doilea mandat de deputat.

Ea este căsătorită din 1998 cu cetățeanul britanic Martyn Birchall. Împreună, cei doi dețin:

Anul trecut, Martyn Birchall a câștigat de la societatea proprie, PestForce SRL, peste 100.000 de dolari. Alți aproape 70.000 de dolari au încasat soții Birchall din închirierea imobilelor deținute în SUA.

PestForce SRL, firma deținută de Martyn Birchall împreună cu un anume Ștefan Călin, este specializată în activități de curățenie (deratizare și dezinsecție), iar în 2015 a avut o cifră de afaceri de 4,7 milioane de lei.

Tot în 2015, Birchall a încasat 20.000 de dolari de la jurnalistul Iosif Buble, cu titlu de daune. Acesta publicase în 2008, pe site-ul propriu, un filmuleţ despre care susținea că ar arăta-o pe Birchall în ipostaze intime. Reclamanta a câștigat cu ajutorul unui expert care a susținut că persoana din filmare nu poate fi identificată.

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a fost denunţat de soţie că îşi promovează amanta

Petre Daea (67 de ani), propus pentru Ministerul Agriculturii, se află la al treilea mandat de parlamentar şi s-a remarcat, între altele, ca iniţiator al legii privind pensiile speciale destinate aleşilor.

În urmă cu 4 ani, el s-a aflat în centrul unui scandal amoros: fosta soție, Elena Daea (care, în 2013, era anchetată de DNA pentru abuz în serviciu), a trimis conducerii Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură o scrisoare în care îl acuza că ar vrea să-și promoveze amanta, o anume Camelia Luchian, la șefia instituției.

Între timp, Daea a divorțat, iar actuala soție este angajată la Ministerul Economiei, potrivit ultimei declarații de avere a parlamentarului. Documentul indică şi faptul că fiica sa ar avea contracte cu statul prin firma Piscicultorul SA.

Daea a fost ministru al Agriculturii pentru doar câteva luni, în 2004, în Guvernul condus de Adrian Năstase. El deține o diplomă de doctor în Agronomie.

Petre Daea. Foto: Cdep.ro
Andreea Păstârnac. Foto: MAE

Andreea Păstârnac, ministrul Românilor de Pretutindeni, și problema rufelor puse la uscat

Andreea Păstârnac (49 de ani) a fost propusă să conducă ministerul Românilor de Pretutindeni. Absolventă de Filologie și doctorand în literatură ebraică, a ocupat mai multe funcții în MAE.

Între 2006 şi 2011 a fost ambasador extraordinar și plenipotențiar în Cipru, iar în ultimii 3 ani a condus misiunea diplomatică de la Tel Aviv.

Păstârnac a fost ținta mai multor proteste de stradă în fața ambasadei din Israel , fiind acuzată de Sergiu Klein, realizatorul unui program comunitar de televiziune în limba română, că îi interzice în mod discriminatoriu accesul la întâlnirile oficiale, din cauză că ar fi criticat-o deschis.

„Aceste represalii sunt rezultatul reportajelor cu caracter critic transmise la televiziunea comunitară despre situaţia catastrofală de la Consulatul României la Tel Aviv, unde cetăţenii români stau la coadă ca pe vremea lui Ceauşescu pentru a obţine un simplu formular, 80% dintre vizitatori nu au scaune pentru a lua loc fiind nevoiţi să se aşeze pe podea şi nu dispun nici măcar de mese pe care să completeze formularele”, scria Klein în 2015.

Acesta amintește și un episod de la alegerile prezidențiale din 2014, când pe fațada ambasadei României din Tel Aviv ar fi fost atârnate rufe la uscat!

De altfel, într-un reportaj realizat de Ziua în 2008 la Nicosia, pe vremea în care Păstârnac conducea ambasada din Cipru, ziariștii scriau că „sub steagurile României și UE flutură, la strada mare, hainele puse la uscat de menajerele Andreei Păstârnac”.

Alți conaționali au lansat o petiție pentru demiterea lui Păstârnac, pe care au acuzat-o că ar fi gestionat prost situația însoțitorilor răniților din #Colectiv care au fost transferați în Israel.

Florin Jianu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, și-a început cariera la Președinție

Florin Jianu este absolvent al Facultății de Matematică din București și al unui master în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

Şi-a început cariera după facultate, fiind angajat al Administraţiei Prezidenţiale. Din ianuarie 2008 până în martie 2014, a fost președinte al Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România.

A mai deținut funcția de ministru delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism în 2014, în Guvernul condus de Victor Ponta.

Din primăvara anului trecut este președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR).

Florin Jianu. Foto: Facebook
Gabriel Petrea, la Congresul TSD din decembrie 2015. Foto: Lucian Muntean

Gabriel Petrea, ministrul pentru Dialog Social, un protejat al Ecaterinei Andronescu

Are 32 de ani și este considerat unul dintre protejații Ecaterinei Andronescu. A deținut, timp de 4 luni, funcția de consilier personal al lui Mihnea Costoiu, în perioada în care acesta era ministru delegat pentru Cercetare.

După ce Victor Ponta a pierdut controlul asupra PSD, Gabriel Petrea a devenit președintele Tineretului Social Democrat (TSD). Contracandidata sa la Congresul TSD din decembrie 2015 a fost Gabriela Podașcă, care, la 23 de ani, devenise consiliera lui Ponta.

Petrea este căsătorit cu iubita sa din facultate, împreună cu care are un copil. „Studios, cuminte și fără dosar” – aşa îl caracterizează colegii lui din TSD.

Florin Iordache, ministrul Justiției, s-a remarcat în Marțea Neagră

Florin Iordache se află la al cincilea mandat de deputat de Olt, din partea PSD. Este președintele Comisiei Juridice, de disciplină și imunități din cadrul Camerei Deputaților.

A devenit președinte interimar al Camerei Deputaților după revocarea lui Valeriu Zgonea, în iunie 2016. Funcția a fost preluată în decembrie 2016 de Liviu Dragnea.

Inginer de profesie, angajat la Fabrica de mobilă Caracal până la revoluție, Florin Iordache a intrat în politică în 1996, ca viceprimar din partea PDSR. A devenit jurist în 2002, iar în 2007 a obținut diploma de doctor în relații economice internaționale, potrivit informațiilor din CV-ul său.

Unul dintre hobby-urile sale este vânătoarea. Asemenea lui Adrian Năstase, este membru de onoare al Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România (AGVPS). De altfel, Florin Iordache este considerat un protejat al lui Năstase.

De-a lungul anilor, Florin Iordache a propus sau girat legi esențiale din justiție. El face parte din cercul restrâns care a orchestrat, în decembrie 2013, episodul supranumit Marțea neagră. Atunci, USL a încercat să promoveze Legea amnistiei și modificări importante la Codul penal, care urmau să acorde imunitate sporită demnitarilor și baronilor locali.

De asemenea, Florin Iordache s-a numărat printre inițiatorii legii care le asigură avocaților imunitate sporită, adoptată anul trecut.

Magdalena Iordache, soția demnitarului, este fostă judecătoare la Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția penală. Ea s-a retras din activitate în ianuarie 2015, la doar 47 de ani. Anunțul a fost comentat în presă, în contextul în care, cu câteva zile înainte, ei i se repartizase dosarul Alinei Bica.

Magdalena Iordache a mai făcut parte din completul care l-a achitat pe Adrian Năstase în dosarul Mătușa Tamara, iar în dosarul Trofeul Calității s-a recuzat. Și Șerban Mihăilescu a fost achitat de Magdalena Iordache.

Florin Iordache a fost președintele interimar al Camerei Deputaților. Foto: Cdep.ro
Marius-Alexandru Dunca. Foto: Facebook

Marius-Alexandru Dunca, ministrul Tineretului și Sportului, a fost primul oficial demis după #Colectiv

Marius-Alexandru Dunca (36 de ani), propus pentru funcția de ministru al Tineretului și Sportului, este de profesie inginer mecanic și a urcat rapid treptele carierei politice.

După ce a fost director al unei firme de curățenie, a ajuns consilier parlamentar, consilier la Parlamentul European și, ulterior, șef al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Demis după incendiul din #Colectiv, Dunca a fost plasat pe primul loc al listei PSD Brașov pentru Senat și a obținut primul mandat în Parlament.

Dunca scrie în CV-ul publicat pe site-ul Senatului că în perioada 2004-2008 ar fi fost doctorand cu frecvență la Facultatea de Știința Materialelor din cadrul Universității Transilvania din Brașov, fără a menționa însă și obținerea unei diplome de doctor.

Șerban Valeca, ministrul Cercetării și Inovării, a avut acelaşi portofoliu în guvernul Năstase

Șerban Constantin Valeca (60 de ani), președintele PSD Argeș, se întoarce în fruntea ministerului Cercetării și Inovării, poziţie pe care a deţinut-o şi în guvernul Adrian Năstase, în perioada 28 decembrie 2000 – 19 iunie 2003.

Inginer de profesie, el este președintele Consiliului Științific al Institutului de Cercetare Nucleară din Pitești și profesor la Universitatea din Pitești.

Valeca a obținut titlul de doctor în Științe inginerești, dar și-a trecut în CV și un curs post-universitar la Colegiul Național de Apărare, în specializarea „Conducerea strategică în domeniul securității naționale”.

A deținut mai multe funcții în organizații internaționale din domeniul energiei atomice, a publicat 11 cărți sau cursuri universitare și are 7 brevete de invenție înregistrate la OSIM.

Valeca este și antrenor de arte marțiale și a dobândit centura neagră 4 dan.

Iată o mică demonstrație de karate cu Șerban Valeca:

Șerban Valeca. Foto: Senat.ro
Răzvan Alexandru Cuc. Foto: Facebook

Răzvan Alexandru Cuc, ministrul Transporturilor, a venit din PP-DD și a fost demis de premierul Cioloș

Fost secretar de stat la Transporturi în guvernul Ponta, Răzvan Cuc a fost eliberat din funcție de către Dacian Cioloș.

Are 33 de ani, a debutat în politică în 2012, la PP-DD, iar patru ani mai târziu a fost ales deputat de Giurgiu din partea PSD. De asemenea, Cuc este director al Zonei Libere Giurgiu, care oferă o serie de facilități.

Este licențiat în economie la Universitatea Americană, și în Drept, la Facultatea de Drept și Administrație Publică a Universității Hyperion, ambele din București.

Augustin Jianu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a coordonat securitatea cibernetică a ţării

Din mai 2014, Augustin Jianu este director general al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică CERT-RO. Acest Centru este o instituție al cărei regulament de funcționare a fost votat într-o ședință din martie 2015 a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Anterior, din 2012 în 2014, a fost consilier al ministrului Dan Nica. Acesta deţinea în Guvernul Ponta exact portofoliul pe care Jianu ar urma să-l preia acum.

Augustin Jianu. Foto: cert.ro
Alexandru Petrescu

Alexandru Petrescu, ministrul Economiei, are şi cetăţenie britanică

Alexandru Petrescu a fost numit în 2014 director general al Companiei Naționale Poșta Română SA. Anterior, el fusese, printre altele, preşedinte al Consiliului de Administraţie de la Societatea Naţională CFR Călători SA.

Are dublă cetățenie, română și britanică, şi a locuit la Londra, unde a fost vicepreședinte al Raphaels Bank. Din 2002, are o casă în Kent pe care o închiriază cu 12.000 de lire pe an.

Potrivit HotNews, în iunie 2014 Petrescu a încasat un bonus de performanță în valoare netă de 55.532 de lei, motivat de faptul că Poșta Română încheiase anul cu un profit de 5 milioane de euro, după 5 ani de pierderi.

Toma Florian Petcu, ministrul Energiei, a fost angajatul lui Ioan Niculae

Toma Petcu a condus SCAEP Giurgiu-Port, companie deţinută în scripte de doi oameni de afaceri din Teleorman, asociaţi cu un triumvirat de societăți înregistrate în Insulele Belize.

În 2013, presa locală scria că „Ioan Niculae, finanțatorul formației Astra Giurgiu și patronul a două societăți giurgiuvene (Navrom SA și SCAEP SA), l-a schimbat din funcția de director general pe Toma Petcu”.

Într-o declarație de avere postată în 2015 pe site-ul Consiliului Judeţean Giurgiu, Petcu apărea simultan ca şef al Agenției judeţene pentru Protecția Mediului, dar şi ca subprefect de Giurgiu, funcție pe care o deținea din 2013.

A demisionat din PNL împreună cu Călin Popescu-Tăriceanu, pe care l-a urmat în Partidul Liberal Reformator (PLR), şi apoi în ALDE, formaţiune rezultată din fuziunea cu Partidul Conservator.

Toma Florian Petcu.
Gabriel-Beniamin Leș. Foto: Facebook

Gabriel Leş, ministrul Apărării Naţionale, e specialist în tipărituri

Gabriel Leş a fost subprefect interimar de Satu Mare (numit de Emil Boc în 2009), iar ulterior, în 2014, director executiv al Agenţiei judeţene pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură.

În Registrul Comerțului figurează ca asociat unic al firmei Expert Design din Satu Mare, specializată în tipărituri. Potrivit unui CV în limba engleză aflat pe site-ul MApN, Gabriel Leș a fost, până în 2004, director financiar al altei societăți de profil, Tipo-Leș SRL.

Cele două firme, Expert Design și Tipo-Leș, au aceeași adresă. Oficial, în Registrul Comerțului, Tipo-Leș e deținută acum de Ioan Leș și de Florica Leș.

Potrivit declarației de avere, în 11 noiembrie 2016 Gabriel Leș a împrumutat de la Ioan Leș 34.000 de lei, împrumut scadent în acest an. Ioan Leș e asociat în două societăți care produc energie, Sunny Special și Top&Stil Power, ambele în Arad.

Gabriel Leș a fost secretar de stat în Ministerul Apărării (numit în 2015 de ministrul Mircea Dușa).

Pavel Năstase, ministrul Educației, l-a readus la catedră pe Hrebenciuc junior

Pavel Năstase a fost rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) din București în perioada 2012-2016, iar acum este președintele Senatului de la ASE.

Din această funcție, el a susținut revenirea lui Andrei Hrebenciuc la catedra sa din ASE. Cu un an înainte, fiul lui Viorel Hrebenciuc fusese arestat preventiv în dosarul privind retrocedările ilegale de păduri și era judecat pentru constituire de grup infracțional organizat, spălare de bani și complicitate la trafic de influență.

„El a fost suspendat într-adevăr când a fost arestat”, a explicat Pavel Năstase în 2015, citat de HotNews. Năstase a adăugat că, la începutul acelui an universitar, Andrei Hrebenciuc „a depus o cerere către noi și, în baza argumentației, Oficiul juridic a zis că nu putem să îi luăm dreptul de a preda. În momentul în care va fi o hotărâre judecătorească definitivă, contractul de muncă va înceta”.

La momentul respectiv, în ASE mai predau doi profesori condamnați definitiv la închisoare cu suspendare, în dosarul Rompetrol. Este vorba despre Gabriela Anghelache și Paul Miclăuș.

Familia Năstase (soția sa, Floarea Năstase, lucrează tot la ASE) iese în evidență prin averea acumulată din funcțiile didactice pe care le ocupă. Cei doi dețin trei case, două mașini şi depozite bancare de câteva sute de mii de euro, iar în 2015 declarau venituri anuale de peste 70.000 de euro.

Pavel Năstase. Foto: Facebook
Mihaela Toader.

Mihaela Virginia Toader, ministru delegat al Fondurilor Europene, absolventă a unei universități particulare

Mihaela Virginia Toader este propunerea PSD pentru a fi ministrul delegat al Fondurilor Europene.

Din primăvara lui 2013, ea a ocupat poziția de director al Unității de Analiză Programare și Evaluare din Ministerul Fondurilor Europene, condus la acea vreme de Eugen Orlando Teodorovici.

Potrivit declarației de avere completate în vara lui 2016, Toader deține o parte dintr-un teren intravilan de 1.250 de metri, achiziționat în 2008, dar și o remorcă Stema.

Mihaela Toader a absolvit în 2002 Facultatea de Drept din cadrul Universității „Nicolae Titulescu”. Trei ani mai târziu, a absolvit programul masteral „Spațiul Public European”, din cadrul SNSPA.

Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, este judecată de Tribunalul Bucureşti

Lia Olguța Vasilescu a devenit la 16 ani membru al Partidului România Mare (PRM), condus atunci de Corneliu Vadim Tudor. În 2007 a trecut la PSD. Din 2012 este primar al orașului Craiova.

În martie 2016, Lia Olguța Vasilescu a fost reținută de DNA pentru luare de mită, folosirea autorităţii şi spălare de bani, procurorii cerând arestarea ei preventivă. Instanţa a respins cererea, iar dosarul Liei Olguţa Vasilescu este astăzi la Tribunalul București.

DNA a precizat că Lia Olguța Vasilescu își folosea influența de primar și le cerea bani unor oameni de afaceri locali, pentru a-și finanța campania electorală.

În 2014, cu o săptămână înainte de al doilea tur al alegerilor prezidențiale, Lia Olguța Vasilescu a postat pe Facebook un mesaj în care se arăta deranjată de cei care protestau împotriva lui Victor Ponta și a Ministerului de Externe:

„Toate televiziunile sunt în delir că au ieșit 2.000 de inși în stradă. Așa și?! Mâine suntem capabili să strângem 20.000, fără probleme, doar la Craiova. O facem și noi? Facem război civil sau îl convinge cineva pe mutu’ ăla (n.r. – Klaus Iohannis, contracandidatul lui Victor Ponta) să iasă la dezbatere, să îl vadă lumea ce are în cap?”, spunea atunci Vasilescu.

În ianuarie 2013, Lia Olguţa Vasilescu a fost acuzată că a plagiat masiv în teza sa de doctorat, intitulată „Contribuţia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne”, susţinută în 2007 la Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti (UB).

Acuzaţiile au fost verificate în 2014 atât de Comisia de Etică a UB, cât şi de Şcoala Doctorală a Facultăţii de Sociologie a UB. Cele două entităţi au constatat că suspiciunile se susţin, astfel că au sesizat, în decembrie 2014, Consiliul Naţional de Etică (CNE), organismul abilitat la acel moment să verifice suspiciunile de plagiat într-o teză de doctorat.

În iunie 2015, Lia Olguţa Vasilescu a primit verdict de neplagiat de la CNE. Același CNE a emis verdicte de neplagiat şi în cazul lui Victor Ponta şi în cel al lui Gabriel Oprea, verdicte infirmate anul trecut de CNATDCU, care le-a şi retras celor doi titlurile de doctor.

Lia Olguța Vasilescu. Foto: Facebook
Adriana Petcu. Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Adriana Petcu, ministrul Apelor și Pădurilor, declarată incompatibilă

Adriana Petcu a fost director în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Buzău-Ialomiţa din martie 2010 până azi.

În decembrie 2014, Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat că ea semnase o adresă prin care se valida pentru a participa la implementarea unui proiect pentru care avea să încaseze peste 27.000 de lei.

A fost declarată incompatibilă. Liviu Dragnea susține că Adriana Petcu ar fi câștigat procesul cu ANI.

Soțul ei este, de asemenea, angajat la Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa. Site-ul instituției nu conține CV-ul Adrianei Petcu, iar declarațiile de avere publicate nu sunt nominale.

Carmen Daniela Dan, ministrul de Interne, a încurcat librăriile cu gheretele din Teleorman

Carmen Daniela Dan a fost secretară la o școală din Videle, apoi referent agricol la agenţia locală a Băncii Agricole și funcționară la Raiffeisen Bank din Videle până în 2002, când a intrat în echipa lui Liviu Dragnea, pe un post de consilier juridic la Serviciul Juridic şi Contencios din cadrul Consiliului Județean Teleorman.

De aici, cariera secretarei supranumite de presa locală și „blonda lui Dragnea” a înflorit. În 2010 a devenit director executiv la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Teleorman, iar în 2012 a fost numită subprefect al judeţului.

În 2014 a devenit prefect, funcție pe care a părăsit-o la finalul anului trecut, când s-a înscris în PSD și a candidat prima pe lista pentru Senat de la Teleorman.

În timpul campaniei electorale, Carmen Dan a intervenit în discuţia declanșată de polițistul Marian Godină, care spusese că în județul lui Dragnea nu există nicio librărie.

„Teleormanul nu este un judeţ de inculţi şi agramaţi. Dacă un teleormănean caută o carte în judeţul lui are toate şansele să o şi găsească! Conform datelor oficiale de la Registrul Comerţului, nu mai puţin de 255 de firme din Teleorman au autorizat comerţul cu cărţi. La nivelul orașelor și municipiilor avem: Alexandria – 49, Turnu Măgurele – 1, Roșiori de Vede – 23, Zimnicea – 4,Videle – 16”, a replicat Carmen Dan pe Facebook.

După anunțul nominalizării lui Carmen Dan ca ministru de Interne, Marian Godină a făcut noi declarații care o privesc.

„Am primit azi câteva zeci sau chiar sute de mesaje în care eram «atenționat» în legătură cu noul ministru de Interne, așa că simt să vă spun că am luat la cunoștință. Ce să zic … îi urez succes în activitate și sper să nu confunde căruțele cu mașinile de poliție, așa cum a confundat buticurile și gheretele de ziare cu librăriile”, a comentat Marian Godină.

Carmen Daniela Dan. Foto: Facebook

Tot despre membrii Guvernului Grindeanu a mai apărut:

Guvernul pentru începători sau cum ajungi ministru în 5 minute

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios