
Guvernul condus de Dacian Cioloş a fost învestit cu 389 de voturi "pentru".
17/11/2015
Guvernul Cioloș, "tăierea moțului" prezidențial
Guvernul condus de Dacian Cioloș a primit marți, 17 noiembrie, votul de învestitură, în pofida gafelor de la nominalizări și a discursurilor pline de obidă rostite în plen de liderii partidelor parlamentare.
Dar cu largul concurs al lui Klaus Iohannis, care a primit un nou Executiv exact la „tăierea moțului” ca președinte, adică după un an de când a fost ales în funcție.
În discursul susținut la Cotroceni după ce noii miniștri au depus jurământul, șeful statului i-a avertizat că se vor confrunta cu opoziția politicienilor, dar a insistat că, prin vot, ei au primit toată legitimitatea de care au nevoie.
Dar să o luăm cu începutul.
*
Ora 9.30. Ziua începe confuz, cu două nominalizări pentru portofoliul Justiției livrate presei „pe surse”: Mihai Selegean și Raluca Prună.
În paralel, sociologul Vasile Dîncu ajunge la sala Comisiei pentru Administrație de la etajul 4 al Casei Poporului. E însoțit de președintele PSD, Liviu Dragnea, care face și el parte din forul care-l va examina.
Cu o zi înainte, Dîncu a amânat audierea în ultimul moment, pe motiv că i s-a făcut rău. Pentru că absența sa a stârnit speculații, inclusiv că ar vrea să renunțe, el se simte acum dator cu o explicație: nici gând să predea portofoliul Dezvoltării cu una, cu două.
„Chiar dacă am ajuns prima dată la spital, entuziasmul mi-a rămas același”, spune el, în cuvântul de prezentare din fața comisiei.
Ora 10. Dîncu și-a terminat expunerea și are loc o întâmplare grăitoare: deputatul ALDE Constantin Avram, secretar al Comisiei de Administrație, sparge gheața. Îi pune o întrebare tehnică, pentru a dovedi că Dîncu nu stăpânește problematica administrației.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
Iritarea lui Avram nu e o întâmplare, ci o piesă dintr-un puzzle.
Pe linie de partid, el e subordonatul lui Călin Popescu-Tăriceanu, copreședinte ALDE. Atacul la adresa lui Dîncu, care e susținut de PSD, confirmă o ruptură despre care se vorbește deja pe holurile Parlamentului, cea dintre ALDE și PSD.
Pe scurt, foștii parteneri din coaliția de guvernare au devenit rivali. (Ulterior, Tăriceanu avea să confirme, printr-un discurs acid la adresa noului Guvern, că între PSD și ALDE s-a rupt lanțul de iubire.)
Revenind la Avram, el îi spune așa lui Dîncu:
„Personal, sunt neplăcut surprins, pentru că iar o dăm pe repede-înainte. Ați vorbit foarte mult despre dezvoltare regională, lucru care mă încântă, dar aș vrea să pun o întrebare tehnică, dacă ați acceptat să faceți parte dintr-un guvern tehnocrat. Dacă aveți cunoștință de termenul recapitulație de deviz, pentru că veți deconta miliarde de euro…”
Pasărea din stema României vânează și cu 320 de kilometri pe oră
Când atacă în picaj, acvila de munte este una dintre cele mai iuți vietăți din lume.
Femeia în rochie albastră
„Pe la ora 5 a dimineții zilei de 14, totul părea că se terminase. Într-o liniște sinistră, cu soarele care tocmai începea să răsară în ochi, dinspre Piața Victoriei, într-un uruit înfiorător (care s-a transformat în tropăit grotesc), o umbră hidoasă se apropia constant, într-un crescendo tensionat. Erau primele grupe de mineri care ocupau Piața Universității.”
Candidatul recunoaște, ușor stânjenit, că nu stăpânește acești termeni economici, dar promite că se va redresa. „Data viitoare vin pregătit și vă răspund la toate întrebările”, spune Dîncu.
Câțiva parlamentari din PNL fac fețe-fețe, dar niciunul nu ia cuvântul. Constantin Avram nu e susținut de nimeni, așa că se lasă păgubaș.
Dâncu primește aviz favorabil.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
La ieșirea din sală, în timp ce sociologul face declarații de presă, Liviu Dragnea îl așteaptă lângă lifturi. Pare nerăbdător ca intervenția televizată să se încheie, dar nu face niciun semn. În schimb, un SPP-ist este cel care, în cursul tiradei de întrebări, îl împunge ușor pe Dîncu în spate, semn că trebuie să plece.
„Ultima întrebare, e ultima și gata”, vine și reacția lui Dîncu, auzită, evident, și de SPP-ist, care oprește lifturile pentru ca viitorul viceprim-ministru să poată pleca împreună cu Liviu Dragnea.
Ora 11. Între timp, Comisia Juridică este aruncată din nou în ceață: Mihai Selegean, vehiculat pentru a prelua complicatul portofoliu al Justiției, a fost retras pentru că ar fi implicat în dosarul creditelor ilegale de la BRD.
(În 2003, Selegean a fost, pentru câteva luni, director de cabinet al ministrului Rodica Stănoiu și, tot în mandatul ei, a ajuns director adjunct al Institutului Național al Magistraturii. Avea 28 de ani, acum are 40. Rodica Stănoiu a primit sentință definitivă de colaborare cu Securitatea, sub numele de cod „Sanda”.)
Unii parlamentari râd cu hohote, alții se arată indignați. Jurnaliștii acreditați la Parlament sunt dezorientați: noua propunere, cea de-a treia, este Raluca Prună, fostă directoare a asociației Transparency International și fostă asistentă a Monicăi Macovei.
„Avem o Prună și un Bostan”, zice o colegă, referindu-se la un alt nume controversat, al ministrului pentru Societatea Informațională, Raul Bostan.
Ora 11.30. Raluca Prună sosește la Comisia juridică.
Cu 16-17 ore înainte, Sala „Mihai Viteazul”, în care își desfășoară activitatea deputații juriști, a fost scena unei răzbunări politice. Victima, Cristina Guseth, a primit totuși aviz favorabil înainte de a fi retrasă de Dacian Cioloș „pentru a menține credibilitatea justiției”.
Atmosfera în sală se detensionează când vicepreședintele comisiei, Ciprian Nica, spune, cu voce tare, că Prună „are studii de Drept”. Parlamentarii râd cu poftă.
Raluca Prună a fost manager de programe în cadrul Direcției Generale Justiție, Libertate și Securitate a Comisiei Europene.
Senatorul PNL Tudor Barbu, fost realizator OTV, o chestionează pe Raluca Prună în legătură cu tipurile de imunitate și se mulțumește cu un răspuns ocolitor.
Urmează Ruxandra Jipa de la UNPR (cea care l-a miruit pe Șova), care, în lipsa altui nod în papură, îi reproșează candidatei că nu și-a trecut data nașterii în CV.
Avizul este din nou favorabil. Audierea nu se lasă cu nici o demisie, iar Raluca Prună se arată stăpână pe domeniul justiției.
*
Ora 13. Parlamentarii intră în sala de plen, la chemarea președintelui Camerei, Valeriu Zgonea. Se vorbește despre doi mari absenți: fostul premier Victor Ponta și fostul lider PNL Crin Antonescu.
Ședința începe cu un scurt moment de reculegere pentru victimele atentatelor de la Paris și este urmată de discursul lui Cioloș.
Premierul îl citează eronat pe împăratul-filosof Marcus Aurelius („Doamne, dă-mi puterea să schimb ce poate fi schimbat, răbdarea de a accepta ce nu poate fi schimbat și înțelepciunea de a distinge între cele două”).
Pe Facebook, specialiștii îl taxează imediat, cu Google la îndemână: faimosul citat i-ar aparține, de fapt, teologului american Reinhold Niebuhr (1892-1971), e cunoscut ca Rugăciunea Seninătății și a fost adoptat ca motto, printre alte asociații, de Alcoolicii Anonimi.
După Cioloș iau cuvântul liderii partidelor – Dragnea, Gorghiu, Tăriceanu, Blaga, plus Pambuccian de la grupul minorităților naționale.
O primă diferență: în timp ce premierul nu a rostit niciun nume de politician sau de partid, șefii formațiunilor reprezentate în Legislativ sunt blocați în vechile dușmănii.
Dragnea îl evocă iar pe Traian Băsescu („Guvernarea noastră lasă în vistieria țării 6 miliarde de euro, în condițiile în care am plătit și 9 miliarde de euro din datoria lui Traian Băsescu”).
Alina Gorghiu pomenește de reformă și de sancționarea traseiștilor politici. Tăriceanu acuză („Tehnocrația ucide democrația!”) și le mai dă o scatoalcă celor de la DNA.
Parlamentarul UNPR Haralambie Vochițoiu vine la tribună să vorbească în locul lui Gabriel Oprea, dar e huiduit și discursul i se îneacă în vociferări. Apoi, Varujan Pambuccian le bate obrazul parlamentarilor care au avizat-o favorabil pe Cristina Guseth și îi lipește o poreclă sinistră: „Ana Pauker”.
Parada se încheie cu o solicitare a senatoarei ALDE Cristiana Anghel, susținătoare înfocată a Guvernului Ponta. Fosta grevistă a foamei vrea suspendarea președintelui Klaus Iohannis.
Cu un sfert de oră înainte de ora 15 începe și votul secret, cu bile.
Ora 15. Parlamentarii ies din sală după ce au votat și se împrăștie care-ncotro. Elena Udrea, care se plimbă pe holuri într-un taior galben, nu apucă să discute cu un coleg, că presa o și reperează. Acceptă să facă declarații, dar nu pare încântată.
Înăuntru, parlamentarii fac coadă să-și prezinte omagiile noului prim-ministru. Printre ei, fostul secretar general al Guvernului Năstase – Șerban Mihăilescu (alias Miki Șpagă), acum senator UNPR, care e gata să-l sufoce pe Cioloș cu dragostea sa.
Alt senator UNPR, Ilie Năstase, se plimbă dezorientat. Se oprește în fața noastră, a jurnaliștilor, și ne îndeamnă să facem sport. Zâmbim politicos, iar Năstase trece duios mai departe.
În aproximativ o oră, votul se încheie, previzibil: avem un nou Guvern.
În fața uneia dintre ieșirile sălii de plen, presa se adună buluc. Senatorul PSD Șerban Nicolae, care vorbea cu jurnaliștii, se depărtează când aude că sosește Cioloș, dar nu înainte de a striga batjocoritor: „Păzea, Guvernul a primit vot de încredere! E plin de încredere, deci”. Pleacă râzând la propria glumă.
Politicienii îi lasă noului premier lumina reflectoarelor. Alina Gorghiu se depărtează de presă, pe motiv că trebuie să meargă la masă, în timp ce Liviu Dragnea își face cărare printre jurnaliști către biroul lui Valeriu Zgonea.
Ceva mai devreme, Zgonea însuși a intrat în propriul birou – locul tradițional de consfătuire al capilor PSD. Exclus, se pare, din primul cerc de putere, fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici se îndreaptă spre ieșirea din Casa Poporului. În schimb, noul vicepremier Vasile Dîncu e primit în încăperea unde s-au făcut și desfăcut coaliții.
Guvernul a trecut cu 389 de voturi favorabile și 115 „împotrivă”; două voturi au fost anulate.
„Consider, prin acest vot, că ați înțeles și că ați acceptat ceea ce ne-am propus să facem”, spune al treilea premier tehnocrat din istoria postdecembristă a României.
*
Ora 19. La Palatul Cotroceni, Dacian Cioloș și miniștrii săi depun jurământul de învestitură. Cu toții citesc de pe hârtie, ba unii chiar se încurcă.
În timpul intonării imnului, niciunul nu duce mâna la inimă – un gest pe care politicienii, cu puține excepții, îl fac de fiecare dată.
La finalul ceremoniei, Iohannis ține un discurs surprinzător de bun: vorbește despre „înstrăinarea din ce în ce mai profundă dintre alegători și clasa politică” și despre șansa partidelor de „a-și defini programe atractive” în anul care urmează până la alegeri.
După votul formal din Parlament, marcat de absențe și de „lepădări” publice, Iohannis își asumă fără echivoc paternitatea noului Executiv:
„Vă felicit pentru că ați primit un vot hotărât în Parlament, dar vă felicit și pe fiecare dintre dumneavoastră pentru curajul de a prelua acest portofoliu. Nu este ușor! Politicienii, mai devreme sau mai târziu, vă vor spune că, de fapt, nu îi reprezentați. Este o eroare, este o eroare fundamentală. Guvernul, acest guvern Dacian Cioloș, are absolut toată legitimitatea – a primit-o prin votul de învestitură în Parlament. Vă doresc mult succes!”
*
Acesta este noul Guvern al României:
Prim-ministru: Dacian Cioloș
Viceprim-ministru, ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri: Costin Borc
Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice: Vasile Dîncu
Ministrul Afacerilor Externe: Lazăr Comănescu
Ministrul Afacerilor Interne: Petre Tobă
Ministrul Apărării Naționale: Mihnea Motoc
Ministrul Finanțelor Publice: Anca Dana Dragu Paliu
Ministrul Justiției: Raluca Alexandra Prună
Ministrul Fondurilor Europene: Aura Carmen Răducu
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: Achim Irimescu
Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice: Claudia Ana Moarcăș
Ministrul Energiei: Victor Vlad Grigorescu
Ministrul Transporturilor: Marian Dan Costescu
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: Cristiana Pașca Palmer
Ministrul Sănătății: Patriciu Achimaș-Cadariu
Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice: Adrian Curaj
Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională: Marius-Raul Bostan
Ministrul Culturii: Vlad Alexandrescu
Ministrul Tineretului și Sportului: Elisabeta Lipă
Ministru delegat pentru Consultare Publică și Dialog Social: Violeta Alexandru
Ministru delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni: Dan Stoenescu
Departamentul pentru Relația cu Parlamentul: Ciprian Bucur
Șeful Cancelariei Primului Ministru: Ioan Dragoș Tudorache

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this