Spectacol de lumini în grădinile de la Versailles. Fotografii: Lucian Muntean
02/11/2017
Grădinile epocale de la Versailles
Ferestrele dinspre apus ale Palatului Versailles dezvăluie o panoramă impresionantă a celebrelor grădini cu fântâni, statui și canale, care fac parte din Domeniul Național Versailles și Trianon și sunt administrate de Ministerul Culturii din Franța.
Cu o suprafață de 800 de hectare, aceste grădini organizate în stil clasic francez și în stil englezesc primesc anual peste 6 milioane de musafiri, fiind cel mai vizitat spațiu public din Franța.
*
Grădinile Palatului Versailles ocupă o parte din ce a fost cândva domeniul regal de la Versailles.
În 1632, terenul de aici a fost achiziționat de Ludovic al XIII-lea. Trei decenii mai târziu, Ludovic al XIV-lea a inițiat prima campanie de amenajare a parcului, cu extinderea zonei cu arbuști tunși ornamental, crearea orangeriei și a Grotei lui Thétys.
A urmat o a doua campanie, între 1664 și 1670, perioadă în care au apărut marele canal, fântânile Latone și Apollon, concepute cu un ingenios sistem de alimentare cu apă, prin transfer de la un bazin la altul.
Acest spațiu vast „înghite” fără probleme miile de turiști care coboară zilnic din autocare să vadă această capodoperă arhitecturală, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1979.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Cei care doresc să se plimbe în tihnă, departe de grupurile de vizitatori, o pot face pe aleile dinspre nord, către Palatul Trianon.
Pajiștea de un verde crud, frumos îngrijită, este flancată de pâlcuri de arbori. Fagii seculari și stejarii masivi sunt detronați de un arbore sequoia gigant, plantat în 1876. Este remarcabil cum echipele de grădinari, peisagiști și horticultori reușesc să mențină un echilibru între foarte bine îngrijit și spontan-natural.
Cu cât te îndepărtezi de perfecțiunea aleilor cu fântâni arteziene și statui baroce, ajungi în locuri tot mai pitorești, animate de niște oi care pasc nestingherite, având în fundal somptuosul Palat Versailles. Pentru o clipă ai senzația că ești într-un peisaj suprarealist.
Munca patriotică voluntară... obligatorie
Prestația voluntară în vremea comunismului românesc purta denumirea înălțătoare de "muncă patriotică". Pe acea vreme, orice formă de voluntariat era de fapt obligatorie, bineînțeles din rațiuni patriotice. La fel de înălțătoare s-a dovedit a fi chemarea tovarășei educatoare când ne-a dus în parc să culegem castane: "Dragi copii, munca voastră e foarte importantă. O să culegeți castane din care se fac medicamente. Iar ele vor vindeca oameni."
Ce faci în weekendul 17-19 ianuarie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târg de viniluri în București, castele vii în Cluj-Napoca, concert de blues în Timișoara și povești de pe Via Transilvanica în Iași. Tu ce faci în weekend?
De asemenea, poți vedea oameni care se relaxează citind sau făcând schițe în caiete. Pentru cei mici e un loc de joacă minunat, poate chiar privilegiat, în care pot învăța despre istorie și natură într-un mod inedit.
O galerie foto cu ferma din grădinile de la Versailles:
Furat de peisaj, te plimbi până când o vacă bălțată, ce rumegă chiar lângă alee, îți semnalează că te-ai apropiat de o fermă.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Hameau de la Reine (cătunul reginei) a fost creat pentru a satisface un capriciu al reginei, fiind amenajat între 1783 și 1786 de arhitectul Richard Mique. Cu excepția grădinii în stil francez, locul a fost refăcut începând din 1775, sub îndrumarea regelui Ludovic al XVI-lea și al reginei Marie-Antoinette, ultimii suverani ai Franței înainte de revoluția din 1789.
Spațiul ilustrează interesul din epocă pentru farmecul vieții rurale. Astfel a fost recreată atmosfera specifică unui sat din Normandia, cu gospodării, moară, lăptărie, heleșteu, hambare, o mică fermă cu animale domestice și grădini cu legume și ierburi aromatice, folosite în bucătăria de la palat.
Interiorul acestor case era întrebuințat de cei de la curte și ca spațiu de divertisment – jocuri de societate și biliard, neavând exclusiv rol agricol.
*
După o asemenea plimbare amplă nici nu ai băgat de seamă că se lasă seara. La ieșirea dintr-un labirint de arbuști tunși simetric, ai parte de un moment ca de poveste. Baloanele de săpun cu care se jucau doi copii au crescut nespus de mult și, luminate din interior, stau grupate în iarbă.
Acestea fac parte dintr-o instalație de lumini și sunet care decorează fântânile arteziene în anumite seri de vară. Atmosfera ireală, care culminează cu un foc de artificii, te îndeamnă să te întrebi − oare cum era aici pe vremea Regelui Soare?
O galerie foto cu spectacolul de lumini și fântânile de la Versailles:
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this