Ilustrația: Dreamstime / Lisashu
23/06/2017
Grădinăritul fără grădină
Fragilă, o tulpină de lămâi răsare dintr-un pahar din plastic. Alături, un sâmbure crăpat de avocado își arată rădăcinile într-un pahar umplut cu apă până la jumătate. Un alt sâmbure, adus în valiză din Italia, a crescut peste noapte într-un fir verde de nespole – fruct exotic cu aspect de caisă care se găsește prin piețele, dar și prin grădinile din Roma. Ceva mai încolo – un mandarin și un portocal așteaptă să înmugurească.
Cele mai multe au avut nevoie de numai șapte zile ca să germineze, după ce au fost primenite cu apă și soare, pe balcon.
Mugurii pasiunii
E destul să începi cu un sâmbure și, peste noapte, te poți trezi că viața îți inundă balconul. Pentru că grădinăritul de acasă poate crea dependență. Fiecare plantă vine cu nevoile ei, așa că nu poți doar să arunci un sâmbure într-un ghiveci și să te aștepți să dea rod.
Grădinăritul te învață răbdarea și te relaxează: atunci când lucrezi cu gingășia vieții, nu poți fi încordat.
În cazul meu, a început într-o seară de vară, când savuram un fruct exotic – carambola sau fructul-stea, cum a mai fost botezat grație formei pe care o au feliile. Mi-am amintit, în timp ce îl gustam, de lămâii, ferigile, ficusul și planta de aloe pe care bunicul le ținea în casă și m-am întrebat dacă n-aș putea să încropesc o mică seră exotică pe balcon.
Drept urmare, îndată ce am devorat fructul, în loc să arunc sâmburii, ca de obicei, i-am păstrat. I-am învelit într-un prosop de bucătărie din hârtie și i-am stropit cu apă. Apoi am împăturit prosopul, având grijă să fie doar umed, nu să mustească. În final, am introdus sâmburii astfel înveliți în caserole din plastic pe care le-am păstrat în balcon – cel mai călduros loc din casă în perioada asta.
Un sâmbure astfel pregătit se lasă la germinat chiar și până la o lună, în cazul celui de avocado. De altfel, dacă fructul-stea a ajuns în ghiveci deja, sâmburele de avocado se află încă într-un pahar cu apă, la încolțit.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Ca să plantezi un avocado ai nevoie de finețe: pielița sâmburelui trebuie îndepărtată cu grijă, iar apoi, folosind câteva scobitori, îl înțepi, având grijă ca scobitorile să fie plasate cât mai aproape de centru și să se afle la distanțe egale una de alta.
În final, se scufundă într-un pahar cu apă , dar numai până la baza scobitorilor. Dacă totul merge așa cum trebuie, într-o lună ar trebui să aibă deja rădăcini și un vârf de plantă.
Un alt sâmbure pe care îl aștept să germineze este cel de mango. La fel ca acela de caisă, adăpostește înăuntrul său un altul, de dimensiuni mai mici, care are forma unei migdale.
Ce faci în weekendul 10-12 ianuarie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Expoziții în București, premiere de film în Cluj-Napoca, show cu drone în Timișoara și seri de teatru în Iași. Tu ce faci în weekend?
Ce faci în weekendul 17-19 ianuarie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târg de viniluri în București, castele vii în Cluj-Napoca, concert de blues în Timișoara și povești de pe Via Transilvanica în Iași. Tu ce faci în weekend?
Și sâmburele de mango se împăturește într-un prosop de hârtie, dar se introduce într-o pungă, având grijă să lași aer pungii. Într-o lună, ar trebui să răsară, la fel, o rădăcină.
Nu în ultimul rând, am decis să îmi îmbogățesc grădina de pe balcon cu o plantă de ghimbir. Aici, neexistând un sâmbure, plantele se comportă ca niște butași. Practic, nodurosul ghimbir trebuie îngropat într-un ghiveci mai spațios, cu nodul în sus, acoperit doar de un strat subțire cu pământ. În mai puțin de o lună, nodul va încolți.
La vreo săptămână după ce sâmburii au încolțit, am cumpărat un sac de pământ pentru citrice și ghivece spațioase. Am umplut vasele cu pământ, am săpat cu degetul în centrul fiecăruia și am plasat sâmburii germinați cu rădăcina în jos, udându-i cu pulverizatorul ca să nu se înece.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Unele plante se lasă așteptate, altele au scos deja capul din pământ. Unora li s-a înălțat firav tulpina subțire, altora abia li se vede, ca un viermișor alb ce absoarbe fiecare strop de apă sau rază de soare.
În cele din urmă, grădinăritul fără grădină îți furnizează un mic spectacol al naturii chiar la tine acasă, de parcă viața însăși te-ar lua de mână și te-ar purta, măcar câteva minute pe zi, într-un mic paradis care e numai al tău, atât de aproape și, totuși, departe de betoane.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this