Mircea Geoană, candidat independent la președinția României, fost Secretar General Adjunct al NATO până la 10 septembrie 2024 (sursa foto: INQUAM PHOTOS / VIRGIL SIMONESCU)
Mircea Geoană, candidat independent la președinția României, fost Secretar General Adjunct al NATO până la 10 septembrie 2024 (sursa foto: INQUAM PHOTOS / VIRGIL SIMONESCU)
01/10/2024
Geoană și rușii. Șef de campanie pentru adjunctul NATO, partener de afaceri cu un propagandist care-l admiră pe Putin
Un coordonator al campaniei lui Mircea Geoană este partener de afaceri cu un propagandist rus care a fost în Crimeea de cel puțin 10 ori după anexarea ilegală din 2014, dezvăluie o investigație internațională.
Jurnaliștii rețelei The Organised Crime and Corruption Reporting Project, din care face parte și Context.ro au aflat că Rareș Mănescu, fostul primar al Sectorului 6, a înființat o firmă alături de un om de afaceri rus, în timp ce se ocupa de campania lui Geoană pe când acesta era încă adjunct la NATO. Ancheta jurnalistică arată o serie de ramificații care duc chiar și la un mercenar care a luptat în Donbas de partea rușilor.
În timp ce făcea parte din echipa de campanie a lui Mircea Geoană, fostul liberal Rareș Mănescu a înregistrat în Ilfov o companie alături de un om de afaceri rus. Numele partenerului de afaceri al lui Mănescu este Aleksei Kozlov, specialist în acvacultură și autodeclarat fanatic al pescuitului.
Kozlov are și o identitate secretă, cu ajutorul căreia a făcut propagandă pentru Rusia.
Kozlov a folosit aliasul Alex Krepchinsky, un blogger care, după invazia din 2014, publica materiale pro-rusești. Cu acest ID, Kozlov a postat în 2017 o poză cu Putin, cu următorul comentariu: „Omul nu a pierdut nici o luptă în viața lui. E comandantul suprem al țării împotriva căreia s-a pornit un război”.
Mănescu a refuzat să răspundă la întrebări privind activitățile de propagandă ale partenerului său de afaceri în Ucraina. A precizat succint că a părăsit campania lui Geoană „în urmă cu cinci luni”, adică prin mai.
Registrul Comerțului din România a înregistrat primul document de constituire a companiei lui Kozlov și Mănescu pe 31 mai, potrivit informațiilor oficiale primite de Context.ro. Era vorba de o cerere prin care se verifica dacă numele viitoarei companii Beluga Ventures e disponibil.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
În dosarul de înființare al SRL-ului românesc a fost inserat și un proces-verbal din 24 aprilie 2024 al consiliului de administrație al companiei lui Kozlov din Estonia. Noua sa afacere din România urma să fie înregistrată cu ajutorul firmei sale din Tallinn. Documentul care a ajuns în România menționează că planul de afaceri pentru România data încă din 13 ianuarie 2022. Nici Mănescu și nici Kozlov nu au dorit să ne spună când au început să facă afaceri și dacă relația lor s-a suprapus cu perioada în care a fost șef de campanie pentru Geoană.
Un e-mail intern de la organizația lui Geoană, care a fost obținut de reporteri, îl numește pe Mănescu drept coordonator al campaniei pe București. E-mailul respectiv este datat 5 aprilie. O invitație la un eveniment intern al campaniei îl arată pe Mănescu vorbind cu activiștii pe 13 aprilie despre „progresul în crearea structurii organizaționale și a rețelelor de sprijin”. Invitația lui Mănescu a fost trimisă cu doar 11 zile înainte de data procesului-verbal întocmit în Tallinn pentru firma rusului Kozlov.
Numărul 2 din NATO și evenimentele electorale mascate
Cea mai mare teamă a candidaților la Cotroceni. 3 lucruri pe care ar trebui să le înțeleagă viitorul președinte al României despre droguri
Candidații la președinție se feresc să abordeze cu adevărat problema drogurilor și se ascund în spatele unor răspunsuri vagi, deși susțin că înțeleg problema cu care se confruntă România.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Geoană și-a lansat oficial campania pe 11 septembrie, la o zi după ce a părăsit postul de adjunct la NATO. Cu toate acestea, e-mailurile lui Mănescu arată că, cel puțin din aprilie, campania prezidențială era activată. G4Media a relatat pe larg despre cum Geoană, deși era la NATO, participa la evenimente electorale mascate sub diverse forme. Geoană a declarat presei din România că nu a făcut „campanie pe spinarea NATO”.
Campania electorală mascată a lui Mircea Geoană contravine regulamentelor Alianței Nord-Atlantice, care stipulează că personalul „nu trebuie să se folosească de poziția NATO sau de informații confidențiale pentru a-și asigura în mod incorect un viitor loc de muncă și nu va folosi informații privilegiate pentru a obține un avantaj incorect după angajarea la NATO”.
NATO nu a răspuns la solicitarea de a face comentarii.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Geoană a declarat că „nu a existat nicio campanie electorală înainte de 11 septembrie 2024”. E contrazis însă de mailurile interne care menționează rolul lui Mănescu în campania din aprilie. Chiar și Mănescu a confirmat reporterilor că exista o campanie încă din mai. În plus, o conversație internă scursă presei spune același lucru, adică faptul că, cel puțin din mai, exista o campanie.
Citește continuarea pe Context.ro
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this