Gabriel Dragu. Foto: Arhiva personală
12/03/2018
Gabriel Dragu, șofer de autobuz în Anglia: "Familia a rămas în țară și am inima cuprinsă de dorul lor"
Am plecat din România la vârsta de 38 de ani, în octombrie 2015, după ce mi-am dat demisia de la CFR. Am considerat că din salariul pe care îl aveam nu puteam să finalizez creditul ipotecar pentru apartamentul în care locuiam eu și familia mea.
Dacă aș fi continuat să muncesc în România, ar fi trebuit să aștept 25 ani pentru achitarea acelui credit. Alegând varianta de a pleca, am reușit să-l achit după doi ani. Fantastic, nu?
*
Acum lucrez în centrul Londrei, ca șofer de autobuz la firma Abellio London. Acomodarea nu a fost ușoară, dar când ai un obiectiv, lupți până la capăt, indiferent cât este de greu.
La început, am locuit timp de o lună într-un Rest Stop, un fel de hotel din zona Elephant and Castle. La fiecare săptămână trebuia să schimb camera, deoarece așa funcționa sistemul din acel hotel.
Prima dată am stat într-o cameră de zece persoane, apoi într-una de șase, iar apoi într-una de patru persoane. A fost groaznic, fiindcă erau oameni cazați din toate țările sărace ale Europei.
După ce am reușit să strâng o sumă destul de mare pentru garanția bancară pe o lună, plus chiria pe o lună, am închiriat o casă împreună cu un coleg, unde locuiesc și acum.
Adaptatea a fost destul de dificilă, pentru că, aici, totul trebuie făcut invers (condusul pe partea dreaptă, modul în care te asiguri când treci strada). Ca și cum ai fi dreptaci și, dintr-odată, trebuie să faci totul cu stânga.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Dificultăți am întâlnit: din partea cui crezi? A românilor, dar mi-am dat seama foarte repede și am păstrat distanța („Neputinta naște invidie”).
Nu pot spune că traiul de aici este mai bun decât traiul din România, deoarece familia mea a rămas în țară și am inima tot timpul cuprinsă de dorul lor, dar eu sunt condamnat să REUȘESC… („Ai curaj, ai glorie”).
Referitor la relația dintre angajator și angajat, nu se compară cu ce întâlnim în România. Spun asta deoarece raportul muncă/salariu este perfect egal și, încă ceva, ești respectat pentru ceea ce faci. Prin urmare, ești motivat să lucrezi.
Iulişca invadatoarea
Fără să exagerăm, putem spune că acolo unde crește iulișca, totul în jur dispare.
Dughin, la București: "Noi, rușii, am comis multe nedreptăți în raport cu România"
Discursul ideologului Aleksandr Dughin, cu prilejul lansării volumului său "Destin eurasianist" la București, a fost mult mai temperat decât ideile din carte.
Nu contează dacă este zi de sărbătoare sau zi normală!
*
Nu regret alegerea de a pleca din România, cu toate că, în prima lună, îmi plângeam de milă și vorbeam singur. Dar a meritat și acea experiență: m-a făcut mai puternic.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Am de gând să mă întorc în țară pentru că acolo este locul meu. Acolo m-am născut, acolo am crescut, acolo am învățat tot ceea ce știu să fac, în ciuda situației din România, care este cu 100 de ani în urmă față de vestul Europei.
Viața mea trebuie să continue în țară, alături de familia mea și de tot ceea ce-mi este drag. Iubesc România și sper să se schimbe ceva în această țară, să dispară sistemul de fraudă, șpaga, relația de „pile”.
Numai așa, după părerea mea, sistemul va funcționa normal.
#maiviiacasă
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this