REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Frank Hoogerbeets postează periodic predicții pe Twitter cu privire la potențiale cutremure care ar putea avea loc în lume din cauza aliniamentului planetelor.

Frank Hoogerbeets, HAARP și alte narațiuni false despre cutremurul din Turcia. Interviu cu un seismolog român stabilit în Japonia

„Cine este Frank Hoogerbeets, cercetătorul care a «prezis» marele cutremur din Turcia cu 3 zile înainte”

„Un savant olandez a prezis cutremurul din Turcia cu trei zile înainte”

„Cine este cercetătorul care a prezis cutremurele din Turcia şi Siria. Frank Hoogerbeets a anunţat încă de vineri tragedia”

Sunt doar câteva dintre titlurile de presă mainstream care în ultimele două zile au girat ideea că seismul devastator produs luni dimineață în Turcia și nordul Siriei ar fi fost prezis cu trei zile înainte, într-o postare pe Twitter. Autorul predicției? Un anume Frank Hoogerbeets, pe care mai multe publicații din mass media națională și internațională l-au numit „savantul olandez”. 

„Mai devreme sau mai târziu va avea loc un #seism de ~M 7,5  în această regiune (sudul și centrul Turciei, Iordania, Siria, Liban)”, a scris Hoogerbeets pe Twitter. Postarea are, momentan, 47 de milioane de vizualizări.


Vrem să luptăm în continuare împotriva dezinformării și a știrilor false. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.Redacția PressOne


Frank Hoogerbeets se recomandă drept cercetător în cadrul Solar System Geometry Survey, organizație care pretinde că studiază relația dintre seisme și pozițiile celorlalte planete din Sistemul Solar în raport cu Pământul. O disciplină controversată care a fost asemuită cu astrologia, și care, spun seismologi din toată lumea, nu are nicio bază științifică. 

Alte predicții ale lui Frank Hoogerbeets

Totuși, de luni dimineață până astăzi, postarea așa numitului savant s-a viralizat, ajungând la zeci de milioane de oameni din toată lumea, inclusiv la români care acum sunt convinși că seisme precum cel din Turcia pot fi anticipate, dar mai marii planetei nu vor să asculte.

Și nu este singura narațiune de felul acesta care s-a popularizat pe social media odată ce fluxurile de știri au fost inundate cu noutăți despre cutremurele care a ucis peste 5000 de oameni în Turcia și Siria. 

Pentru a vedea unde greșesc și unde au dreptate românii care s-au repezit să lanseze speculații legate de cutremur, PressOne a stat de vorbă cu seismologul Bogdan Enescu, cercetător în cadrul departamentul de Geofizică al Universităţii din Kyoto, Japonia. 


PressOne: O narațiune foarte populară care circulă acum, la o zi după cutremurul din Turcia,  spune că un „cercetător” olandez ar fi prezis seismul cu doar 2-3 zile înainte să aibă loc. Se poate anticipa un astfel de dezastru natural? Dacă da, cum?

Bogdan Enescu: Nu-l știu pe domnul din Olanda, dar cunosc situații de genul acesta. Sunt persoane, de cele mai multe ori fără pregătire științifică adecvată, care fac predicții. Adică postează destul de des că va veni un cutremur în perioada următoare. Și la un moment dat, se poate întâmpla să fie adevărat, să aibă loc un cutremur așa cum spun persoanele respective. 

Acum, legat de persoana aceasta din Olanda, nu știu exact pe ce se bazează. Probabil e o metodă pe care nu vrea să o facă publică, de multe ori cam așa se întâmplă. Spun că au ei o armă secretă, un model care poate prezice cutremure. De multe ori, când încerci să afli care este modelul, fie refuză să comunice, fie spun niște aberații.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Domnul în cauză spune că face predicții în funcție de pozițiile celorlalte planete din Sistemul Solar în raport cu Pământul.

Nu vreau să folosesc niște cuvinte tari, dar nu există o bază științifică pentru așa ceva.

Există ceea ce în română numim „maree solide”. De exemplu, anumite cutremure foarte mici pot fi provocate în funcție de poziția Lunii față de Pământ. Sunt lucrări care spun că astfel de corelații nu există, sunt și câteva lucrări care spun că această influență există, pentru anumite zone în special. Dar de aici până la a spune că poate fi prezis un cutremur major în următoarele trei zile, e o distanță lungă.

Probabil a mai făcut predicții de genul ăsta (n.r. în 2018 a făcut una similară și n-a nimerit-o) foarte des și s-a întâmplat acum, din „noroc”, să aibă dreptate.

E adevărat că în zona aceasta din Turcia nu se mai produseseră cutremure importante de ceva timp, era o zonă de liniște seismică și se putea aștepta ceva. Probabil că are informații de genul ăsta, nu numai despre Turcia, dar și despre alte zone, și cumva încearcă predicții pentru ele. 

Dar există vreo metodă validată științific prin care poți prezice un cutremur?

Nu. Asta v-o pot spune cu greutatea profesiei pe care o am.

Nu există cineva în lumea științifică, nu doar seismologi, ci și geofizicieni sau fizicieni care să afirme, mai ales cu asemenea certitudine, că seismele pot fi prezise.

Nu există predicții de genul ăsta până acum. Sunt, bineînțeles, estimări statistice pe termen mediu sau lung, au fost câteva experiențe anterioare ale chinezilor, în Haicheng, în 1975. Dar ce spune acest domn din Olanda nu are bază științifică.

Dar acolo, în Haicheng, ce s-a întâmplat?

Ei aveau un program de monitorizare a diverșilor potențiali precursori seismici. Și pe baza acestora au anunțat un fel de iminență a cutremurului. Autoritățile au decis să evacueze populația.

Dar numai bine că a fost cutremurul acesta în zona respectivă, lumea a fost evacuată, a fost un succes, dar după el a fost încă unul, la un an distanță, tot în China. Unul chiar mai mare, dar pe care, din nefericire, n-au reușit să-l anticipeze și în urma căruia au murit foarte mulți oameni.

A fost mai mult noroc în cazul acela din Haicheng. Plus că era și regimul comunist acolo, se pare că multe dintre știrile care au parvenit la vremea respectivă nu au fost foarte exacte. A fost un caz destul de singular. 

Dar la ce precursori te poți uita pentru a estima așa ceva? La ce s-au uitat cei din China?

S-au uitat la precursori seismici, electromagnetici, dar și la comportamentul unor animale. Și datorită acestui succes, mai mulți cercetători din alte țări au continuat astfel de studii. Din păcate, însă, a fost un caz unic, nu a mai fost anticipat niciunul la asemenea scară, cu evacuarea populației și așa mai departe. 

În spațiul public a fost vehiculată și ideea că aceste cutremure din Turcia ar fi fost provocate de om, că prea au venit așa, unul după altul. Ar putea omul să cauzeze așa ceva?

Sunt cutremure care pot fi provocate de fluide care sunt fie extrase din crustă, fie injectate în crustă. Există astfel de procedee industriale. Dar toate aceste cutremure sunt mici, în mod excepțional ajung la peste 5 grade. Deci da, pot fi acțiuni umane care induc cutremure de suprafață, nu de adâncime mare. 

Dar de magnitudinea aceasta, 7,8 și 7,5, nu există tehnologie și nici capacitatea pentru a induce așa ceva. A fost o zonă încărcată seismic, forțele tectonice au acționat, nu a mai fost ruptă zona respectivă de circa 200 de ani și bineînțeles că era de așteptat pe termen lung un cutremur.

De obicei sunt însoțite de replici, pentru că se mai rup și alte falii care sunt cumva în apropiere. Cutremurul de acum a avut așa-numitele replici seismice pe aceeași falie, dar și alte cutremure în vecinătate. Care probabil au fost cauzate de schimbări de stres. E ceva normal, natural.

Am văzut vehiculată și ideea că seismul ar fi fost provocat de HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program), program american de cercetare a ionosferei. Ce știți despre asta?

Da, am văzut. Nu cred în așa ceva, nu există temei științific. Odată am intrat în discuții cu cineva care-mi spunea tot așa, că există un fel de generator de vibrații la o anumită frecvență, iar frecvențele astea ar putea să declanșeze un cutremur.

Sunt lucruri care sunt în zona asta obscură, cu tentă conspiraționistă. Din ceea ce știu eu și din ce e științific dovedit, nu există așa ceva.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios