"Nud așezat", fotografie realizată de Edgar Degas în 1895, aflată la Muzeul "J. Paul Getty" din Los Angeles.
"Nud așezat", fotografie realizată de Edgar Degas în 1895, aflată la Muzeul "J. Paul Getty" din Los Angeles.
12/03/2018
Fotografiile salvate ale pictorului Edgar Degas
În 1895, când începe să facă fotografii, pictorul impresionist Edgar Degas are deja 61 de ani și este recunoscut ca unul dintre cei mai importanți artiști ai generației sale.
Măcinat de tristețe și de pierderea accentuată a vederii, el alege să realizeze portrete ale unor modele sau ale unor prieteni apropiați. Imaginile sunt surprinse cu precădere seara, sub lumina unor lămpi cu petrol, în timpul unor petreceri organizate în casa lui.
Au ajuns până la noi mai puțin de cincizeci dintre aceste clișee, care sunt aproape necunoscute marelui public.
"După baie, femeie ștergându-se pe spate", 1896 (Gelatin silver print, 16,5 × 12 cm), Muzeul "J. Paul Getty", Los Angeles.
Edgar Degas folosea fotografia și ca studiu pentru picturile sale. Era cunoscut faptul că punea modelele să stea în tot felul de poziții ciudate.
Postura femeii din această imagine poate fi legată de o serie de desene cu femei care fac baie.
*
"Louise Halévy", fotografie din 1895 (Gelatin silver print 9,6 × 7,8 cm), aflată la Muzeul "J. Paul Getty" din Los Angeles.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Louise Halévy era o prietenă din copilărie a pictorului. Încercase să citească și adormise.
*
Rezultate alegeri: Elena Lasconi, cu 2178 de voturi înaintea lui Ciolacu. Călin Georgescu vine de nicăieri și cucerește țara și Diaspora.
Peste 18 milioane de români sunt așteptați la primul tur al alegerilor prezidențiale. PressOne vă prezintă cele mai importante evenimente din ziua votului.
Călin Georgescu, emanația unor „grupuri de reflecție” conectate la servicii?
Putinistoidul și legionarul Călin Georgescu de astăzi, cel care a câștigat turul I al alegerilor prezidențiale, este produsul electoral creat și cultivat cu răbdare în laboratoare obscure, dirijate de oameni vechi și noi ai serviciilor secrete.
Această imagine a unei balerine este realizată cu mai multe surse de lumină. Lumea dansului a reprezentat una dintre cele mai importante surse de inspirație pentru pictura lui Degas.
*
Louise Halévy citindu-i lui Degas, fotografie din 1895 (Gelatin silver print, 28,7 × 39,7 cm), Muzeul "J. Paul Getty", Los Angeles.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Edgar Degas, "Portretul lui Henry Lerolle cu două dintre fiicele sale", fotografie aflată la Muzeul d’Orsay.
„Alerga în față și în spate… dintr-un colț în altul al camerei, cu o expresie de infinită fericire pe chip”, povestea Daniel Halévy, prieten cu Degas, descriind o ședință foto a pictorului francez.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this