Fotografie de Yannis Behrakis / Reuters
05/06/2017
Fotografiile premiate cu Pulitzer în 2016, expuse în premieră la Cluj
Fotografiile câștigătoare la ediția 2016 a premiilor Pulitzer 2016 pot fi văzute în expoziția „Migrant Crisis”, deschisă la galeriile Minerva din Cluj-Napoca pe durata Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Expoziția este organizată de asociația Fotopia împreună cu agenția de presă Thomson Reuters.
Fotografiile au ca temă fenomenul migrației din ultimii ani. „Criza migranților a reprezentat un test pentru unitatea Europei. Dincolo de această dimensiune, criza migranților este o fugă disperată din calea războiului pentru mai bine de un milion de oameni. Echipa a reprezentat această fugă cu umanitate și cu cel mai înalt grad de respect”, spune Stephen J. Adler, editor-șef la Thomson Reuters.
Imaginile ce ilustrează drumul migranților dinspre Orientul Mijlociu spre Europa au fost realizate de o echipă condusă de Yannis Behrakis, fotograf șef pe zona Grecia și Cipru, câștigător în 2015 al premiului Guardian, Agency Photographer of the Year.
Din echipă au făcut parte fotografii Stoyan Nenov, Michael Dalder, Balogh László, Szabó Bernadett, Alkis Konstantinidis, Srdjan Zivulovic și Alexandros Avramidis.
Vizionar al profesiei sale, Joseph Pulitzer, american de origine maghiară, a fost un editor care a încurajat și susținut investigațile ce vizau activitatea guvernului. Publicațiile sale New York World și Saint Louis Post au revoluționat presa scrisă.
Acordate începând din 1917 celor mai bune lucrări din jurnalism, literatură, muzică și teatru, premiile Pulitzer au avut un efect decisiv în evoluția acestor domenii.
Cromolitografie (tehnică de secolul XIX de multiplicare și suprapunere a imaginilor) cu Joseph Pulitzer.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Prima fotografie distinsă cu premiul Pulitzer a fost făcută în urmă cu 75 de ani. Atunci, una dintre cele mai importante calități ale unui fotograf trebuia să fie răbdarea. Majoritatea fotografilor aveau aparate pe plăci, Speed Graphic. Nici cel mai rapid profesionist nu putea să facă mai mult de un cadru la 6-7 secunde. (Pentru comparație, azi se pot trage până la 15 cadre pe secundă, dar un asemenea aparat costă mii de euro.)
În primăvara lui 1941, fotograful Milton Brooks, de la publicația Detroit News, se găsea la fabrica Ford din localitatea River Rouge, unde muncitorii erau tot mai nemulțumiți. Printre colegii de breaslă ai lui Milton se spunea că acesta așteaptă până se întâmplă ce-și dorește, face o fotografie și pleacă acasă.
Potențialul știrii pentru care fusese trimis la River Rouge era că niciodată o fabrică Ford nu fusese închisă din cauza unei greve. Puterea sindicatelor era însă tot mai mare, iar protestele deveneau tot mai violente.
Rușii sunt foarte aproape de spargerea frontului și, în același timp, încă departe. Ce ar însemna un colaps al armatei ucrainene în regiunea Donbas
Cade frontul ucrainean? Sau a căzut deja? Din primăvara acestui an vin cu o frecvență aproape zilnică vești tot mai alarmante legate de situația din ce în ce mai precară a trupelor Kievului de pe linia frontului din Donbas, care înglobează greu încercatele regiuni Donețk și Lugansk din sud-estul Ucrainei. Cele două regiuni au reprezentat, de altfel, pretextul principal al invaziei ordonate de Vladimir Putin în februarie 2022, iar acum reprezintă principalul obiectiv strategic al Kremlinului.
Psihologii români nu sunt evaluați psihologic la intrarea în profesie. Verificarea periodică a sănătății lor mintale, doar o „obligație morală”
„Ce pârghii de monitorizare a bunelor practicii există după câștigarea dreptului de practică autonomă?”, s-a întrebat PressOne.
Conflictul era pe cale să izbucnească, fiindcă patronul Henry Ford refuza orice negociere cu sindicatele. Milton Brooks aștepta.
Pe 3 aprilie 1941, după concedierea unui muncitor, s-a auzit un strigăt: „Grevă!” A urmat închiderea fabricii, la care munceau 120.000 de oameni, și izbucnirea conflictului „așteptat” de Milton Brooks.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Răbdător, Milton Brooks a stat și a privit cum evenimentul capătă proporții tot mai mari. La un moment dat, a observat un mic grup de oameni care se certau între ei. Din tonul vocii și din gesturi, și-a dat seama că va izbucni un scandal. Alți fotografi s-au dus să caute scene mai spectaculoase din punct de vedere vizual, dar el a continuat să aștepte.
Bărbatul care se certa cu forțele de ordine a încercat să forțeze cordonul de poliție. În acel moment a izbucnit bătaia, iar Milton Brooks a apăsat pe declanșator.
Aceasta este imaginea care va primi primul premiu Pulitzer pentru fotografie.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this